Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Litevská policie přechází na Linux

Pro policii na celém světě bude velice těžké přejít na jiný, byť jen maličko jinak vypadající systém...

Velkou výhodou linuxu ovšem je, upravit vzhled a ovladání tak, že (s nadsázkou) logo Microsoftu vystřídá jiné a všechno ostatní bude stejné.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Jo tak to je ta jeho výhoda .... jen si říkám, že to ještě nikdo neudělal a nezačal ho masivně šířit. Nejblíž úspěchu je komerční Ubuntu a to rozhodně jako Windows nevypadá.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Co znamená "komerční" ve spojení s Ubuntu? Existenci různých desktop prostředí radši zanedbáme, jinak by nám nešlo tak hezky generalizovat, že nevypadá jako Windows :)

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

vyhody jsou jine, ale omezenej/zaslepenej je videt nechce a uziva si totality a nechava chrochtat windows pres noc aktualizace protoze pres den by to nestihnul...

nicmene pokud ti jde o vzhled GNU/Linuxu jako Windows mas pocit ze tyhle temata nevypadaj jako Windows 3.x, 95/98/2000/ME, XP, Vista, 7, 8, 10?

https://github.com/grassmunk/Chicago95
http://b00merang.weebly.com/redmond-collection.html
http://b00merang.weebly.com/windows-10-transformation-pack.html

Pripadne tema OSX
http://b00merang.weebly.com/os-x-el-capitan.html

Tema ChromeOS (ChromiumOS)
http://b00merang.weebly.com/chromium-os.html

No a pro toho kdo je nucenej pouzivat Windows 10, tak aby mu z jejich vzhledu nebylo spatne, pripadne se nevracel do detstvi kdy mel po instalai Windows bez ovladace graficke karty podobne zmrsenou grafiku, jako W10, tak muze naopa naintalovat tema Ubuntu do W10...
http://www.omgubuntu.co.uk/2016/07/ubuntu-theme-windows-10

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Pokud dojde k necemu podobnemu u nas, pak to bude prave CR, ktera bude jako posledni ze vsech a stejne se najde duvod, proc ne.
Lidi se musi neustale skolit na nove verze vsech programu, neustale jsou tam novinky a zmeny. Firmy maji velke problemy kvuli updatum na kazdou novou verzi windows. Vsichni nadavaji, ale na tohle reseni se nejak uplne zapomina... Resp. nikdo na spravnych mistech o nem ani nevi. To svedci o urovni naseho IT a managementu.

Holt tam kde se setrit opravdu vyplati, tam se pouzivaji penize danovych poplatniku. Proto je treba zvysit dane. Takhle se vsichni nahrabou, ale odrazi se to hlavne na nas, obcanech.

Co naprosto nechapu je, ze se tady stejne najdou lide, ktere toto reseni velmi "drazdi". Neni to postavene na hlavu? Zeby za to mohla leta vymyvani mozku? Bohuzel to tak vypada.

Mozna za 20 let se lide vzpamatuji. Mohlo se usetrit miliardy uz mnoho let.

+1
+26
-1
Je komentář přínosný?

Nefandi si, Slovensko bude urcite az za vami. U nas je to este o cosi horsie. Vlastne je tu jedna vynimka. Ak by sa dali z toho vytrieskat lepsie prachy ako pri MS rieseni, tak nasi politici OSS zavedu hned aj zajtra :)

Politik u nas rozmysla politicky a preto tu OSS nema sancu. Neviem si predstavit vysvetlit a hlavne presvedcit nasich politikov o vyhodnosti OSS. O odbornosti IT ludi v statnej sprave je tiez skoda hovorit.
Predsa len som male svetielko zahliadol. Pri volbach bolo vidiet na pocitacoch statistickeho uradu Ubuntu.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

"Lidi se musi neustale skolit na nove verze vsech programu, neustale jsou tam novinky a zmeny"

Coz se Ubuntu, jehoz kazda druha verze vypada uplne jinak, vubec netyka :-)

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

No já nevím. Unity je tu asi 6 let nebo kolik a vypadá vícméně pořád stejně. To že se dějí změny pod kapotou uživatele nemusí zajímat. Libreoffice velmi podobně.

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

"vypadá vícméně pořád stejně"
problém je že práve to "víceméně" znamená pre BFU katastrofu. Väčšina ľudí na úradoch je nútena pracovať s počítačom a tak si vytvorili nezdraví návyk, kedy si len pamätajú presné pozície ikon na ktoré majú kliknúť. ak im tú ikonu posuniete čo i len o jednu pozíciu, alebo len vymeníte jednu z 250 ďalších farieb, ktoré sú na ikone, zrazu sú stratený a je potrebné nové školenie.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Dovolím si parafrázovat, jen vyměním windows za ubuntu:

"neustale jsou tam novinky a zmeny. Firmy maji velke problemy kvuli updatum na kazdou novou verzi Ubuntu. Vsichni nadavaji, ale na tohle reseni se nejak uplne zapomina..."

Co si budem povídat, kdo zvládl Windows 95 tak pracoval až do Windows7 bez problémů. osm šlo přeskočit a v deset jede dál. Stejná funkcionalita, jen je to jinak obarvený. Když se podívám na Linuxové distibuce před patnácti lety a srovnám je s dnešníma tak myslim, že běžný uživatel by laboroval víc u GUI linuxu

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

To ale nemá moc co dělat s Linuxem; pokud jste používal Fvwm2 před patnácti lety, můžete ho používat i dnes. A dokonce nejen na Linuxu. Co si vyberete, to je na vás. Nejspíš až s Waylandem se objeví důvod skutečně prostředí změnit.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

No jo, ale proto jsou tady distribuce. Ne kazdy chce mit vse cool, ale ceka od toho stabilitu, podobne jako na serverech. U windowsu jinou moznost nemate, u linuxu mate moznost ovlivnit uplne vse.
A navic vas nikdo nebude nutit cokoli menit ani za 20 let. Proc by meli urednici pouzivat unity? Je tady napr. Xfce a to vypada od sameho zacatku stejne.
Samozrejme hned se najdou lide, kteri "vedi" proc linux ne, presne jak jsem psal.

Stale vam unika fakt, ze windows i office neco stoji. A upgradovat PC take. Proste davat windows do statni spravy mohl vymyslet jen ten, kdo tomu nerozumi.

Od kdy linux = ubuntu? Ty pocitace ve statni sprave vubec nemusi mit DE, ale usite prostredi na miru, coz by stalo daleko mene, nez kupovat neustale licence. Navic se muze zvysit efektivita a zamestnanci budou delat jen to co maji.
Vubec nemusi jit navic o gnu/linux, je velka spousta pouzitelnych OS, ktere jsou opensource a zcela zdarma, bez omezeni.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Přejít na Mozillu se mi ve středně velké firmě podařilo (Firefox, Thunderbird). S tušením, co nastane, jsem se o přechod na LibreOffice nepokoušel. O něco mladší a optimističtější kolega ano a ztroskotal po odevzdání přesně pěti kusů počítačů bez Wordu uživatelům. Žádosti "Nemohli byste mi tam nahrát normální Word" byly pak na denním pořádku. V prostředí, kde se slévají dokumenty a objednávky ze všech koutů světa, se to prostě nepodařilo. Hlavně kvůli lidové tvořivosti autorů, jejichž doprasené DOCy a DOCXy vypadaly v OOo prostě nepřijatelně.
Sám OOo/LibreOffice využívám odjakživa k maximální spokojenosti, ale nezkušenému úředníkovi či administrativnímu pracovníkovi, který primárně dokumenty netvoří, ale přijímá, bych ho nenutil. A ne - o tanec s WordViewerem nikdo z uživatelů také nestojí.
Upřímně si přeji, aby to v budoucnosti možné bylo a otevřené formáty byly všude interpretovány stejně.

+1
+31
-1
Je komentář přínosný?

Citace: "se to prostě nepodařilo. Hlavně kvůli lidové tvořivosti autorů, jejichž doprasené DOCy a DOCXy vypadaly v OOo prostě nepřijatelně"

Aha, tak že nakonec je podle tebe chyba lidí, že netvoří dokumenty přesně tak jak to libre office čeká.

A můžeš prozradit co si představuješ pod středně velká firma?

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

A preto takéto výtvory sú nepoužiteľné aj v iných verziách Officu od MS a aj to bude chyba implementácie v LO

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Jedna věc je, že ani MS Office historicky nepřijímaly všechny dokumenty z MS Office (!) korektně. Druhá věc je, že celá řada lidí prasí kancelářské dokumenty způsobem, které komplikují nejen kompatibilitu, ale i jejich úplně normální pozdější používání v téže aplikaci.

+1
+24
-1
Je komentář přínosný?

Ale tady je tentokrát na straně Open/libre office. Já s MSoffice od verze 2007 nezažil problém s tím, že by se to otevřelo jinak, než jsem dal ukládat, to neznamená, že nějaký problém tam nemusí být.

Otevřu v libreoffice docx, který je nehorázně dojebaný (rozházený obrázky,...) a pak ho zedituju a uložím jako docx, který ale při opětovném otevření v libreoffice je stejně dojebaný. Ten stejný soubor edtovaný v libreoffice při otevření ve wordu ho načte koretně (až na pár vyjímek). Prostě v libreoffice mají dojebaný import, export mají celkem v pořádku...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Stačilo používat MS Office for Mac hned bylo vše jinak. Bohužel. Dnes nevím, už to nepoužívám ani na Win ani na Macu.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

A co naucit lidi posilat PDF? Zase tak slozite to neni, staci kliknout o nekolik pixelu vedle.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Zkus pdf editovat. To bývá docela častý use case, proč někdo někomu posílá dokument, aby tam ten druhý něco dopsal, upravil.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Pokud nekdo nekomu posila DOC a ma s tim jeste pracovat, pak v te firme delaji lide co tam byt nemaji. Firma zrejme brzy zkrachuje..
Tohle mohou nahradit cloudove sluzby a pobezi to uplne vsude. Takovy system zvladne naprogramovat kazdy informatik bakalar v ramci projektiku.
Ani v nasi statni sprave to neni tak hrozne a uz na to prisli.

Vzdy se da najit cesta, jen se musi chtit.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ještě lepší řešení by bylo vyvinout nějaký metasystém, který by umožnil takové věci "vyvíjet" nebakalářům. Takové věci jako Lotus Notes (alespoň koncepčně), DabbleDB apod. ukazují, že sdílené počítačování se dá řešit i jinak než produkováním hromady ostrůvků informací v souborech MS Office.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Takže Vaša firma sa potýka s problémom kodaňskej nemocnice
DK: 25,000 hospital staff Copenhagen region to use open source office suite
Submitted by Gijs Hillenius on August 18, 2011

Even a single user of the proprietary office suite would force the group to purchase licences for all fifteen thousand desktop PCs. "We have spoken to the proprietary vendor about this for over a year, and they acknowledge the problem."
https://joinup.ec.europa.eu/news/dk-25000-hospital-staff-copenhagen-regi...

Ono to totiž vyplýva z toho, že sa s tým jedným "nedohovoríte", ak je to zákazník, môžete ho odmietnuť, ak štát nemáte šancu..

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Njn, jak již bylo napsáno, zásadní problém je, že šetřit se nechce. Když peníze v rozpočtu chybí, hledají se nové krativní způsoby kde ještě vybrat daně, vymyslí se třeba (aktuálně) EET a podnikatelé ať si rychle zvykají a naučí se s tím žít - ne tak úředník. I když má počítač jen jako sofistikovanější psací stroj a terminál v síti.

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

Moc každého ministra je závislá na tom, kolik peněz jeho resortem proteče. Tak proč šetřit :-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tady bude zase nablito...
Jen co dorazí antilinuxová úderka...

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

https://www.youtube.com/watch?v=Vau2hG22DoQ
https://www.youtube.com/watch?v=6iqgTwu78WU
:)
Jop vyborny napad postavit "enterprise" informacni system na technologiich, zavisejici na "dobrodini" par jednotlivcu:o) Ale tak hlavne, ze je to +-autobus kompatibilni se zbytkem sveta a komu to nepujde zobrazit, tak ma smulu:o)

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

op vyborny napad postavit "enterprise" informacni system na technologiich, zavisejici na "dobrodini" par jednotlivcu
...
tak toto presne vystihuje posleny windows X.
a ked sa clovek ozve s nahlasenym bugom poslu ho do prcic

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Spíš ať se to nasazuje tam, kde to má smysl. A tou policejní orgány jsou. Stejně se ty spisy ukládaj centrálně a i u nás začínaj běžet cloudové aplikace. A těm je obvykle celkem jedno, na čem běží.

Jsou tady i tací, kteří tlačí linux např. do škol. Tam je to špatně (linux se můžou učit, ale nevidím důvod zbavovat se systému, který používá většina planety a tím pádem jít mimo vlnu).

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Na školách se stejně učí jen základy, na které open source programy bohatě stačí. Jinak v jísté kategorii zase převažuje Apple, takže argumentovat tím, co převažuje, se mi zdá poměrně zcestné. OS jako takový je pro vetšinu lidí nezajímavý.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Jak na kterých školách ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Odborné školy nejspíš budou používat nějaké specializovanější programy, kde není adekvátní náhrada, ale pod linuxem by většina z nich fungovat mohla.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

to je vazne dementni uvaha (nebo neni to tvuj vymysl), prave ze do skoly to ma jeste vetsi vyznam, protoze:
1. deti se nebudou ucit zavislosti na proprietarnim komercnim software (coz je jinak jako jim dat pred skolo heroin zadarmo protoze pozdeji budou za nej tvrde platit)
2. nebudou se ucit presne postupy pro konkretni os/sw, ale pomoci Linuxu s jeho ruznorodym vyberem desktopoveho prostredi se budou ucit princip ovladani sofrtware, diky tomu nebudou mit problem pouzivat jakykoliv os/sw v budoucnu, ale budou vedet ze pokud jim zalezi na svobode a moznosti volby maji dvere otevrene s GNU/Linux a opensource...
3. nebude se umele vytvaret/podporavat to zamoreni planety komercnim sw "te jedne spravne firmy"

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

1. takže děti se mají učit něco, co používá naprostá minorita...

2. Tady souhlas. Ale aby se mohl učit linux, tak by ho někdo mohl zvládat. Si pamatuju jak jsem při maturitě na jedné škole pomáhal s instalací blbého ubuntu učitelovi (měl tam pár problémů, s wifi a grafikou). Na té škole měli jednu učebnu s linuxem. Tu histerii s linuxem jsem u toho učitele načnul mimochodem já, chtěl to protlačit snad všude. Linux v té učebně už nemají (kde se mimochodem učilo i škaredé komerční cisco).

3. Na druhou stranu se ten člověk bude učit něco, co v praxi nevyužije, protože 80% nenaimportuje v pořádku a bude tam rozmrdaný vše co může být.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Na škole se mají naučit princip práce s tím, k čemu to je a k čemu to používat. Ne, že když kliknu na konkrétní položku v nabídce, udělá to tohle, což se stejně s další verzí změní. Takže OO bohatě stačí.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Nesouhlasím. Já jsem třeba vyrostl na Amize a switchnout mnohem později na Windows nebyl žádný problém (teda někdy to byla depka vzhledem k tomu jak MS staví svůj OS), ale ve smyslu ovládání no problem. OS X též bez problémů, Linux též. Školní vzdělání má být univerzální a ne zaměřené na produkty! Jako kdyby se učni kuchaři učili jak dělat MC Donald's burgery a nic jiného.

Ideální člověk pochopí co to dělá a pak si danou fukci najde i na neznámém OS. Takže třeba zkusit si více distribucí linuxu a třeba k tomu i ty WIndows, proč ne. Ideálně na všech udělat to samé pro pochopení vazeb. Pokud se to někdo našprtá způsobem - Otevřete menu Microsoft/Office/klik Word - V menu Soubor / Otevřít.... Tak takový člověk je ztracen, v podstatě nic neumí (z hlediska ovládání SW), jen kliká kde mu řekli. Když se předělá UI, jde na školení, kde mu nadiktují novou cestu a konec.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

To já mam stále ješte A1200 schovanou ve skříni. Beru ji každoročně na sraz amig na konci listopadu v Benešově nad Ploučnicí. Člověk si musí občas od Microsoftu odpočinout :)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Závist. :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Škola by měla učit principy, nikoliv konkrétní postupy jednoho konkrétního produktu (jedno kterého). Potom to totiž dopadá tak, že člověk sice umí daný produkt ovládat, ale nemá nejmenší páru co dělá a neví jak to má dělat správně. Škola nemá (navzdory přání některých politiků) vychovávat hotové zaměstnance pro konkrétní firmy. Ty lidi si ty firmy mají zaškolit sami.

Takže často nejlepší prostředek na výuku čehokoliv je nějaký naprosto obskurní program, který 100% nikdo nikdy nepožije v praxi, ale naučí se na tom. Takto začínalo programování na univerzitě, obskurní jazyky pro výuku paralelního / funkcionálního / logického programování. V životě jsem se s tím v praxi nesetkal, ale o to víc mi to dalo. Konkrétní jazyk se potom každý doučí dle potřeby.

Když už je tady řeč o *Office. Píšu zápisy ze schůze SVJ. Občas mě někdo zastoupí (jsem pracovně pryč apod.) potom mi zápis pošle. I když má můj template, i když má všechny předchozí zápisy, tak to pokaždé musím celé přepsat, protože ti lidé neumí používat styly (ani neví co to je), formátování řeší přes mezerník, když už používají tabelátor, tak si neumí nastavit zarážky (takže milion tabelátorů a následně mezerníků, aby se dostali na příslušné místo.) Prostě katastrofa. A to jsem chtěl původně vytvořit šablonu v LaTeXu, kam by se jen dopsal text...

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Jo, zatimco os postaveny na vyvoarich z indie, bez dokumentace, otevrene specifikace je vyhra. Kazdy kdo kdy delal s indiany vi, ze od nich radeji nic vetsi bandu ignorantu nenajdete.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

J, stačí se podívat jak indové odpovídají např. na podpoře AVG :o). Doporučuju. Pobrečíte si a zasmějete se zároveň.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"Jop vyborny napad postavit "enterprise" informacni system na technologiich, zavisejici na "dobrodini" par jednotlivcu:o) "

Jo, jo... Tady je těch pár jednotlivců.
(Most active 4.2 employers) https://lwn.net/Articles/654633/
http://www.canonical.com/

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Já si myslím, že linux se do státní správy bude dostávat čím dál víc. A nebude to otázka peněz. Podle mě to bude právě reakce na Win10. Totiž na konspirační teorie o tom, že se je MS snaží všude vnucovat proto, že mají zadní vrátka, přes které lze uživatele sledovat. Nezáleží na tom, jestli jsou tyto konspirace pravdivé. Rozhodující bude, kdo a jak moc jim uvěří. Státní úředník si určitě nebude chtít nechat nakukovat pod pokličku. A proto vznikne tlak na to, aby se nejen přešlo na linux, ale dokonce na speciální distribuci kompilovanou výhradně pro státní správu. Nechci spekulovat o tom, kdo ji bude vytvářet a jak zajistí, aby se do ní nedostalo nic "závadného". Ale strach z "bezpečnosti" Windows by časem mohl udělat své.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tyhle konspiracni teorie se siri jenom u zcela hloupych lidi v podobnych diskuzich jako je tato. Coz by samozrejme odpovidalo, ze tomu bude kde jaky urednicek verit .... nicmene naprosta vetsina veci v tomhle state je stale rizena odborniky, o kterych nikdo nikdy neslysel, tak treba ti, kteri spravujou informacni systemy nemuzou byt tak hloupi, aby si neprecetli licenci, kde jsou vsechny tyhle blaboly jednoznacne vyvraceny. Stejne tak se muze nadavat na politiky, ale ti vlastne zem logisticky neridi ..... mozna drzi oprate a urcuji smer, ale jakou cestou se pojede, to urcuji NASTESTI! odbornici. Dokazete si treba predstavit, kdyz ministr financi byl zeleznicar, ze ten by nejak rozhodoval o makroekonomii statu?:o))) Jinak spehovani W10 neni nic noveho .... lidi maji tak silene kratkou pamet, stejne HOAXy se vyskytuji uz desitky let ..... zive si pamatuju na to jak XP budou omalovanky a diky DRM nepujdou poustet zadne filmy .... jako normalne se tomu clovek zasmeje, ale je smutne kdyz to nekdo mysli vazne .... asi tak smutne jako videt dospele lidi jak lovi virtualni pokemony ...

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

For consumers and small business, Windows 10 delivers automatic updates, with no option to selectively delay or reject individual updates. "The software periodically checks for system and app updates, and downloads and installs them for you.

!!!
By accepting this agreement, you agree to receive these types of automatic updates without any additional notice

" Business customers have additional management options through the Windows Update for Business program, and enterprise customers can assign mission-critical devices to the Long Term Servicing Branch, which includes only security fixes and not feature updates.

Your privacy is important to us. Some of the software features send or receive information when using those features. Many of these features can be switched off in the user interface, or you can choose not to use them.

!!!!
By accepting this agreement and using the software you agree that Microsoft may collect, use, and disclose the information as described in the Microsoft Privacy Statement (aka.ms/privacy), and as may be described in the user interface associated with the software features.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Dokonce to pro lidi jako ty upravili ....... dokonce jeste pred oficialnim vydanim .....
http://www.zdnet.com/article/microsoft-releases-new-license-terms-for-wi...

A za dalsi, dokonce mas tam i sam ten odkaz: aka.ms/privacy

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Mírně upravili uváděcí formulace, ale co jsem označil vykřičníky, vlastní přímé souhlasy "By accepting this agreement and using the software you agree ...." jsou tam stále přítomné v naprosto shodné formulaci.

Lze si ověřit zde: https://www.microsoft.com/en-us/Useterms/Retail/Windows/10/UseTerms_Reta...

aka.ms/privacy
Třeba obsah mailů a adresy pochopitelně shromažďovat musí z čehož plyne jejich princip, ale dále...

Některé údaje získáváme z toho, jak používáte naše služby, například pomocí technologií jako soubory cookie, vytvářením sestav chyb nebo shromažďováním dat o využití ze softwaru na vašem zařízení. Údaje získáváme také od třetích stran (včetně jiných společností). Příkladem je doplňování získaných údajů o demografická data zakoupená od jiných společností. Využíváme také služby od jiných společností, které nám pomáhají určit polohu podle vaší IP adresy. Na základě vaší polohy vám můžeme nabízet přizpůsobené služby.

Získané údaje závisejí na službách a funkcích, které používáte, a zahrnují následující položky.

Jméno a kontaktní údaje. Shromažďujeme...

Přihlašovací údaje. Shromažďujeme..

Demografické údaje. Shromažďujeme údaje o vás...

Zájmy a oblíbené oblasti. Shromažďujeme údaje o vašich zájmech...

Platební údaje. Shromažďujeme údaje..

Údaje o využití. Shromažďujeme údaje o tom, jak vy a vaše zařízení používáte naše služby. Mezi tyto údaje patří funkce, které používáte, zboží, které jste si zakoupili, navštívené webové stránky a zadávaná klíčová slova hledání. Patří sem také údaje o vašem zařízení a síti, kterou používáte k připojení k našim službám, včetně IP adresy, identifikátorů zařízení (jako je číslo IMEI u telefonů), regionální a jazyková nastavení. Patří sem také informace o operačních systémech a dalším softwaru nainstalovaném na vašem zařízení, včetně produktových klíčů. Součástí jsou údaje o výkonu služeb a jakékoli případné problémy.

Kontakty a vztahy. Shromažďujeme údaje o vašich kontaktech...

Údaje o poloze. Shromažďujeme údaje o vaší poloze...

Jen tak pro zajímavost. Pokud se přihlásím do někjaké on-line služby, tak budiž, můžu se kdykoliv odhlásit, ale aby po mě tohle chtěl operační systém to je trochu moc.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

U nás je ve státním a často i firemním sektoru největší problém s podporou (ang. Support). Když vynechám RedHat (který, dokonce není úplně Open a Free už vůbec ne), tak neexistuje žádný Linux s podporou od vývojářů (jestli se pletu, tak mě opravte). A to byl i hlavní důvod proč naše softwarová firma kdysi opustila vývoj aplikací pro Linux a nyní píšeme výhradně pro Windows. Prostě jsme naráželi na problém podpory OS a málokdo chtěl do své firmy nesuportovaný software.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Já si tedy dovolím opravit. RedHat je zdarma, platí se support (pravda, bez supportu je nepoužitelný), RedHat zdarma se jmenuje Fedora, je to bleeding edge distro, na kterém RedHat testuje nejnovější technologie, kdo chce RedHat bez supportu, tak může použít CentOS, nebo jiný klon RedHatu.
Dále dister s placeným supportem je velká řada, kromě RedHatu například Ubuntu a SuSE (to jsou asi ty největší) a řada firem se specializuje na support velkých free dister jako Debian atd.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

"RedHat je zdarma" ..... "RedHat zdarma se jmenuje Fedora" .... cili redhat proste zdarma neni! tecka! To same treba centos .... to je asi jak si koupit cinsky klon BMW, protoze chces aby to melo 4 kola a vypadalo to jak BMW .... spolehlivost nebo bezpecnost uplne nekde jinde, podpora nulova. Taky nema mnohe enterprise nastroje atd.
Muzes si to dat na pocitac, ale ne na produkcni system ......

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Tvůj příměr je naprosto mimo. Zatímco BMW a čínský klon BMW se liší v kvalitě, CentOS a RHEL se v kvalitě neliší, rozdíl je pouze v podpoře.
Správný příměr, když už chceš používat auta, je takový, že máš dvě stejná BMW. S jedním budeš jezdit do servisu a druhé si budeš servisovat sám.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Komeční distro je pouze Red Hat Enterprise.
Fedora, CentOS a Scientific Linux jsou Red Hat zdarma. Ano ono zdarma znamená, že defakto platím vlastním časem, když si něco rozhodím.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ale jo....zrovna policajtum to z celeho srdce preju :-D :-D

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Přiznám se, že nechápu finanční politiku MS. Licence pro státní instituce jsou velmi drahé, jen cca o 10 % nižší než komerční, přitom, kdyby ceny byly srovnatelné jako např. se školními, které jsou za pakatel, tak to nikdo neřeší.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nikdy jsem nepochopil, k čemu úřady potřebují *Office. Možná tak na příjem dokumentů z různých zdrojů, ale dále se veškeré údaje zpracovávají v k tomu určených programech. Posílat si konkrétní údaje v obecném textovém formátu (který se nedá zpracovat strojově) nelze (resp. lze, ale musí to někdo ručně přepsat, je větší riziko chyb apod.).

K PČR. Mám tu čest znát několik lidí od krajského ředitelství a postupem času už i z policejního prezidia. IT pracovníky. Je to děs. Obecný rozhled nulový, v oblasti IT pouze jedna softwarová a jedna HW firma, víc nic. Dokonce jsem se od jednoho doslechl, že i za OSS se musí platit (prý na to měli školení...), takže je to pro PČR zbytečný a navíc že oni už na OSS jedou, protože všechno přepisujou do C#.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas, M$ office nemá ve státní správě ani v bezpečnostních složkách co dělat. Formuláře a workflow musí reflektovat zákony a vyhlášky, či směrnice a místní úpravy. Nemá smysl to bastlit ve hnoji třetí strany za mrzský peníz. To mají raději peníze investovat do univerzit a nechat si zpracovat IS na míru.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Joj, to je dnes ale dlouhá diskuze :)
Tahle zpráva mě celkem dost potěšila. Sice mám doma windows a linux jen v podobě raspbianu s nginx na rasberry Pi, ale linuxu fandím. Kdyby si dříve nechali poradit od svého IT oddělení ušetřili by mnohem více :D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nemýlil jsem se.
Po poměrně krátké době je zde vskutku solidně nablito.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.