Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Londýnská policie se zaměřuje na pirátění e-knih

Změna poměrů tištěné média teprve čeká, zatím nic podstatného nevzešlo, jen řešili kopírky nebo hobbisty co pro svou (a spolu pirátů) potěchu vyráběli a šířili digitalizované texty. Ale to se teď dramaticky mění, s tím jak se masově rozšiřují čtečky mezi obyčejnou čtenářskou populaci, i mezi ty starší IT nepolíbenou generaci. Takže z kdysi lukrativního oboru vydavatelství a knihkupců se stává troska, žijící z ruky do huby, jako třeba opraváři TV a domácí elektroniky. (jo to bývali krásné a bohaté časy). Výsledek je ale jasný, jak rozšíření DRM, resp. personifikace ebook, ale s tím jdoucí i rozšíření půjčování ebook (kéž by jim to konečně docvaklo). Tak vedle toho volně plynoucí proud volně dostupných ebook, kde lidé budou platit dle své spokojenosti, nebo alespoň civilizovanosti. Je to volný trh, nezvítězí jediné řešení. Ale i tak nechápu proč se řeší cena něčeho, zlodějina omlouvaná na vysokou cenu je sprostá lež. Takový člověk krade, i když na to má, nebo kdy je to levné, to jsem si v praxi ověřil. Ať je cena klidně nepřiměřená, to je volba majitele toho díla. Moje volba je koupit/ nekoupit. Značka ideál, když mohu prvně zjistit, co že to kupuji a budu mít zajištěnu možnost reklamace. Nechápu proč někdo jde do hospody během 5 hodin prochlastá a zkonzumuje cenu 2 knížek a pak řeší kolik taková knížka stojí.

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Já Ti nevím - když vezmu konkrétní příklad, třeba Snyderovy Krvavé země, za éčko dám dvě stovky, za pravý "paper" tři a půl. E-book přeložíš ze zdroje, převedeš do formátů, nakopíruješ na servery a čekáš na zákazníky. Kolik lidí je k tomu třeba? Autor, překladatel, konvertér a prodejce? A teď papír: přeložíš, zašleš tiskárně, ta to zaláme, vytiskne, s(-lepí, -váže), zabalí, naloží a dopraví k Tobě do skladu. Ty to musíš zaplatit, zabalit, odeslat. Kolik lidí se podílí na tomhle procesu? Papír můžeš číst bez čtečky, mobilu nebo počítače, elektřiny, můžeš ji prodat, vystavit v knihovničce, spálit nebo s ní podložit kolébající se stůl, nebo si (pominu-li roční příspěvek knihovně za legitimaci) ji přečíst zdarma zápůjčkou v knihovně. Sakra, fakt by ta cena e-booků neměla jít níž? Mně se teda zdá, že jo. A v tomhle konkrétním případě bych sáhnul za ty prachy už po papíru, než pár bajtech na disku.

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

Připravit průměrnou knihu do tisku než se pošle do tiskárny stojí asi 20.000 Kč. Pokud není zatížena právy. Vytisknout průměrnou knihu stojí asi 30 Kč/ks při nákladu 2.000 ks. Průměrnou knihou se myslí rozsah 350 stran, černobílý vnitřek, barevná obálka, barevný přebal, vazba V8 (šitá). Rozdíl v nákladech na výrobu e-boku a papírové knihy jsou tedy cca 30 Kč. Digitální kniha by tedy měla být o 30 Kč levnější. Samozřejmě jsou tu náklady na skladování a prodej které jsou u papírových knih vyšší. Proto tedy rozdíl zdvojnásobím na 60 Kč. Takže rozdíl mezi papírovou a elektronickou průměrnou knihou by měl být 60 Kč. Tzn.250 Kč za papírovou verzi a 190 Kč za elektronickou. Ve skutečnosti se ale elektronická kniha ihned objeví upirátěná takže tím pádem se jich prodá výrazně méně a nevýhoda papírových knih (logistika) se tím stírá na menším prodaném objemu. Jak se objeví na Uložto neprodáte už skoro nic. Naproti tomu papírová kniha se dříve nebo později prostě prodá. Toto platí pro český trh který je malý. Sazba knih mne živí takže vím jak to chodí. Teoreticky by se knihy bez práv daly elektronicky prodávat za 20 Kč kdyby byl někdo ochoten zainvestovat počáteční investici cca 20.000 Kč na vytvoření dat a pak čekat než se mu prodá 1.000 Ks. To se ale nikomu nechce. Navíc knihy bez práv jsou všude ke stažení zdarma takže kdo chce nemusí platit nic (národní knihovna).

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Tak teda nic proti ale marze klasickeho prodejce a distributora z prodejni ceny dela cca 30-50%.
Nehlede na to ze spouta z nas by uvitala moznost mit jak papirovou tak i elektronickou verzi knihy bez toho aby sis ji musel kupovat 2x.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ano to by uvítala spousta lidí, zrovna před nedávnem jsem to zjišťoval u Lukjaněnka a zakopaný pes není u vydavatelů ale na straně DPH a současně autorských práv. Jakmile vydavatel udá knihu i ebook, bere se to jako prodej dvou kusů. To snad časem zmizí. Ale proč řešíte marži? Jednak ta marže je mnohem menší a už bylo dost článků, kde to vydavatelé celé pitvali. Ale hlavně, udělejte něco sám, vydejte knihu a pak řešte zda je na ní velký zisk. Je úžasné, jak všichni by chtěli vše zdarma nebo s co největší slevou, ale obratem řeší, jak mají nízké příjmy. Logika takového myšlení my uniká.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Mně nevadí marže, nikdo (až na čestné výjimky) nepracuje zadarmo - mně se zdá jen cena e-booků nepříliš vzdálená od papírové podoby knížky, která má v mých očích vyšší hodnotu a jejíž vytvoření dá podle mne větší práci. Hnáno do extrému, e-verzi si přečtu i v prostém .txt nebo .doc, které dají minimum práce s formátováním a úpravou a množit je můžu stiskem Ctrl-C nebo F5. Papírová verze dá podstatně víc práce, i kdybych si ji jen vytiskl na laserovce a svázal plastovou spirálou pomocí děrovačky. Fixní náklady jsou u obou verzí asi stejné (honorář autorovi a překladateli, vytvoření zdrojového souboru), distribuce e-booku je však v mých laických očích podstatně levnější a snazší a tuhle skutečnost, jak se mi zdá, cena e-booků právě nereflektuje dostatečně.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Ono to ale funguje jinak: Spisovatel napise knihu, to jest nejaky text na papire nebo elektronicky a preda to vydavateli, ktery to dale zpracuje, zajisti korektury a nakonec to necha vytisknout a preda prodejcum nebo to posle prodejci v elektronicke hotove podobe. Jediny rozdil je v tom, ze elektronickou verzi tiskarna netiskne, jinak je aparat od napsani knihy spisovatelem az po jeji prodej stejny. Proto nemuze e-kniha stat nejak mene, protoze se na tom musi uzivit (prizivit) cely ten pakl lidi vyjma tiskare. Nezapominejme, ze pisatel te knihy take plati clenstvi v organizaci chranici jeho zajmy, teda opravdu se musi zaplatit pytel lidi.

Cely problem je v tom, ze spisovatele ve sve vetsine nechapou vyhody e-knihy a to, ze mohou svuj produkt dostat k vice lidem levneji, oni jsou spokojeni se stavajicim stavem, jsou radi, kdyz dostanou od vydavatele penize na ruku a nechteji se zabyvat nicim navic krome psani.
Samozrejme, ze kdyby pisatel napsal knihu, po te rekl Frantovi at mu udela korekturu, pak si sam udelal sazbu v Indesignu pripadne si to prevedl jenom do epubu pripadne si rekl Tomasovi at mu to za odpoledne spichne, pak by rekl Honzovi at mu udela webovky na kterych to proda, pripadne se dohodl na zajisteni prodeje Alzou, tak ho to vyjde podstatne levneji a mohl by eknihu take prodavat podstatne levneji. Ale v soucasnosti to takto nefunguje, takze pisatele budou nadale brecet jak jim jejich vytvor uzivatele ulozto kradou a ctenari budou nadale stahovat z neoficialnich zdroju uplne zadarmo.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Až na ty poslední dva odstavce, které mi příjdou dost naivní, souhlas.
Jen udělání toho webu by zdvojnásobilo cenu a hlavně by o něm nikdo nevěděl. Pokud by se o něm někdo náhodou dověděl, tak by to stejně skončilo obratem na uložto (o to rychleji, že by neměl žádné DRM) a spisovatel by přišel o několik měsíců své práce a veškeré peníze, které dal do publikace. Ani alza není kanál, kde lidé hledají knihy. Na to prostě potřebujete skutečný obchod, který se na to specializuje. Tedy takový, kam lidé skutečně chodí kupovat a který si může dovolit neúspěch nějaké části knih.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Neni to najivni, samozrejme Alzu jsem jenom tak placnul, abych to lajcky priblizil. Dal bych priklad Steamu s pocitacovyma hrama, taky si vyvojari her breceli, jak jim lide kradou na netu a hle prisel Steam, zlevnilo se a najednou to jde. Nebo Google Play (nakonec prodavaji se tam i knihy) taky absolutne neresim 30Kc za aplikaci a koupim si ji, ikdyz vim, ze bych ji mohl ukrast, nastroje na netu na to jsou a je to pomerne jednoduche. Takze verim tomu, ze by to fungovalo i u knih, dneska mate vsechno, distribucni kanaly na webu, jednoduche nastroje na konverzi, dokonce i aplikace vam muze udelat korektury. Je to ale boj pisatelu knih, oni sami se musi rozhodnout, jestli je pro ne vyhodny stavajici stav, kdy kupujicich papirove knihy je stale mene a na netu si to lidi stahuji z neoficialnich zdroju zadarmo nebo jestli zkusi lacinou elektronickou distribuci a prilakaji tak za levnou cenu mnohem vic ctenaru anebo taky ne.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

¨Ten spisovatel tu knihu píše sám od sebe (většinou), ne? Čili napsal by ji, ať už je to bestseller nebo propadák. Webový krám, kde vedou e-booky, má s jejím vystavením jak vysoké náklady? Jde o datový soubor - zabere to pár megabajtů na disku serveru. Knížku naopak musím dát vytisknout alespoň v minimálním nákladu, někde uložit - platím tisk, dovoz, skladové prostory. Pak ji musím vystavit nebo o ní dát vědět - tj. potřebuji knihkupce, webshopy nebo aspoň kritiky a recenzenty, díky nimž se o knížce aspoň pár zasvěcenců dozví a třeba ji koupí. A když se najde kupec, musím ji k němu z toho skladu fyzicky dopravit - e-book si stáhne sám, já platím jen za traffic. Prostě fakt mi to nejde na rozum a za stávající situace si koupím raději papírovou verzi.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Tak zrovna toto je oblast z které mám dost informací. Jednak kvůli své práci v DTP a počítačové grafice, takže znám podrobně celý ten kolotoč kolem výroby knih. Navíc jeden z příbuzných se celý svůj život živí jako knihkupec, tam zase znám tu finální část pro zákazníky. A věřte že rozdíl mezi tím zda prodáte knihu jako tištěnou nebo ebook je naprosto marginální. Jediné čím se to liší jsou náklady na fyzický tisk, skladování a distribuci. Takže ano, ebook je levnější ale rozdíl je třeba 50 Kč kus, jenže pak se podívejte kolik jen dělá DPH. V případě ebook je 21%, tištěná je teď v 15% bude v 10%. Ale i tak se ebbok prodává levněji než tištěná verze, takže je vše v pořádku. To co je dle mě hlavní problém, je nechuť vyřešit půjčování ebook.
Víte právě proto že do toho vidím, a vnímám ten hrozný propad v branži knih, kdy vydavatelství ale především knihkupci žijí z ruky do huby. Kdy to drtí zahraniční obchodní řetězce, kteří své kšefty dotují a do toho přichází zmenšující se počet čtenářů, čtečky, krádeže knih přes internet. Tak mi to připomíná dobu, kdy lidé jásali, že přicházejí ty hodné a zlaté obchodní řetězce, jsou levnější a vše pod jednou střechou, můžeme se vykašlat na ty malé a drahé prodejničky. A dnes řvou, že je vše předražené a nekvalitní, že nemají co si vybrat. Již dlouho mají všichni nástroje pro vlastní vydávání knih, časopisů, brožur a výsledek? Podle mne tristní.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Nevim o kterych vydavatelich mluvite ale pokud nejste zrovna velky vydavatel a nemate uz domluvene smluvni podminky a pripadne nenabizite "bestseler" tak se pod 30% u knihkupectvi nedostanete. A pokud pouzijete distributora jako prostrednika tak to bude delat dalsich 15-20%.
Takze pro mensi vydani beznych knih je tech 30-50% vice nez realnych.

Pokud neverite tak tady podobna cisla zminuje primo knihkupec:
http://valassky.denik.cz/podnikani/vydavatel-publicista-a-knihkupec-mali...

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Mám osobní zkušenost, že na otázku nákladů má jedno a totéž vydavatelství (velké, a nebudu jmenovat) připravenou dvojí odpověď: když se zeptám jako autor nebo překladatel, proč jsem špatně placený, dozvím se, že tisk a distribuce stojí děsné peníze, že s těmihle náklady nehnou a že víc dostat prostě nemůžu. A když se bokem anonymně zeptám jako čtenář, proč nejsou e-knihy levnější, když se nemusejí tisknout, dozvím se, že papír je vlastně hrozně levný a že mě okrádají zlí a hamižní autoři a překladatelé. :-p

"Sazba knih mne živí takže vím jak to chodí."

Naštěstí pro všechny zúčastněné jste čím dál tím nahraditelnější. :-)

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

...Naštěstí pro všechny zúčastněné jste čím dál tím nahraditelnější. :-)...

A mně je to jedno. Pokud pokrokem někdo nazývá čtení knih v TXT formátu získaného z OCRka s "pouhými" 3% chyb tak jeho volba. Neexistuje ale důvod proč bych svoji práci (sazbu knihy) měl dávat zdarma někam na internet a nebo ji tam prodávat s tím že okamžitě bude někde ke stažení zdarma - a to bude. Raději svoji práci dostanu zaplacenou 2x, 3x 10x než 1x. A ano - prodat to na tak malém trhu jako je ČR v digitálním formátu znamená dát to zadarmo. Nic mne netlačí dávat svoji práci zadarmo. To ji raději nebudu dělat a dám si nohy na stůl. Polovina knížek co se prodá vůbec nikdo nečte. Slouží jako dárek. Dárek který zabalíte do papíru a někomu něco hmotného dáte k narozeninám. A dát někomu k narozeninám e-bok se slovy - stáhni si to a flešku mi vrať... to by bylo docela srandovní. Takže papírové knihy se budou prodávat dál už jen z toho důvodu. Není důvod je rozdávat zadarmo elektronicky. Možná budou mít problémy klasická knihkupectví jimž klesnou obraty a neuplatí nájem ale tak pořád tu jsou eshopy které potřebujou něco prodávat a knihy jsou na internetový prodej celkem dobrý artikl. Nekazí se, cena je jasná, obsah je také jasný, reklamace a vratky minimální... atd.

No a až tohle odvětví bude uplně v háji a nikdo mne nebude schopen za mou práci zaplatit - tak budu dělat něco jiného. Jsem flexibilní a nemyslím si, že to co dělám už 15 let musím dělat do konce života. Ale zadarmo pracovat opravdu nebudu.

Rozdíl v nákladech na výrobu e-knihy a klasické knihy je jen v tisku - a to je nějakých 30-40 Kč. Všechny ostatní náklady zůstávají stejné. Pokud tedy nenazýváte e-kniho text v TXT souboru - tam ušetříte ještě za sazbu a grafiku obálky což je nějakch dalších 5 Kč na knize.

e-kniha je o pohodlí pro čtenáře - může jich mít v jedné čtečce hromadu najednou atd.. A za pohodlí se platí. Proč by tedy měly být levnější když je to riziko pro vydavatele a pohodlí pro čtenáře?

Jinak aby mne někdo neosočoval že jsem v životě e-knihu neviděl - tak jsem jich dělal pokusně asi 20 titulů právě z důvodu zjištění zda to není náhodou cesta jak vydělat více. A tedy není. Je uplně jedno za jakou cenu ji prodáváte - vždy se objeví za pár týdnů někde na internetu ke stažení. Jakmile je zaindexovaný takovýto zdroj na googlu nebo Seznamu jdou prodeje k 0. Neprodá se jich tedy víc ani když jsou levné ani když jsou drahé. Ani když obsahují DRM ani bez. Prostě pro autora který se tím chce živit je to podřezávání si větve. Kdepak - papír je nejlepší "DRM". Okopírovat papírovou knihu se proste finančně nevyplatí.

Ale pokud někdo má pocit že výše uvedené není pravda - nic mu nebrání vzít svoje peníze, svůj čas a rozjet internetové vydavatelství a prodávat e-knihy, sám si je produkovat a dokázat všem že to jde, a že to peče... :-)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

"A mně je to jedno. Pokud pokrokem někdo nazývá čtení knih v TXT formátu získaného z OCRka s "pouhými" 3% chyb tak jeho volba. Neexistuje ale důvod proč bych svoji práci (sazbu knihy) měl dávat zdarma někam na internet a nebo ji tam prodávat s tím že okamžitě bude někde ke stažení zdarma - a to bude."

Asi došlo k nedorozumění: Já měl na mysli, že s rostoucím výkonem počítačů a schopnostmi programů je čím dál pravděpodobnější, že váš rutinní obor bude bude v budoucnu algoritmizován a kniha obstojné kvality půjde do tisku ze zdrojového materiálu za mnohem menší náklady. Nemusí to ani nahradit špičkové umělecké sazeče; stačí, aby to zahanbilo 90% fušerů, a vydavatelství se po tom vrhnou. Naprosto netuším, co tohle má společného s textovými soubory a OCR chybami (jak by se tam dostaly?!) a tak podobně.

Navíc tenhle trend posiluje právě příchod čteček: médium s předem neznámými rozměry a mimo PDF ještě navíc s konfigurovatelnými parametry (velikost a řez písma, rozměry okrajů apod.) posouvá výhled na ruční sazbu e-knih do oblasti fantazie. Samozřejmě, v oblasti papírových knih vždycky budou graficky hutné práce, které si vynutí lidské zásahy, ale z posledních návštěv knihkupectví tak nějak nemám pocit, že by většina publikovaných knih byla tohoto charakteru.

(Nepoužívá O'Reilly touhle dobou už výhradně ArborText? Program prý šílený, ale zjevně generující obstojné výsledky, a sazeče netřeba. To jen u nás jsem s překvapením zjistil, že v místních krajích sazbu technické literatury provádějí magoři v InDesignu. Zatloukat hřebíky kombinačkami...)

"Prostě pro autora který se tím chce živit je to podřezávání si větve. Kdepak - papír je nejlepší "DRM". Okopírovat papírovou knihu se proste finančně nevyplatí."

A za papírem pak takový člověk půjde do knihovny. :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ano s tím s vámi souhlasím, místní obyvatelstvo se dostalo do nějakého divného duševního stavu. Každý zákazník si myslí, že jen proto že je,má na vše právo a ostatní kolem něj mají skákat. Ale běda jak se to má dotknout jeho osobně. Jsou to prostě moje zkušenosti člověka co sám tvoří autorský obsah (DTP, grafika, programování, ...) a současně jsem jsem si 1996 otevřel obchod se SW (tedy ve finále především hry) a znám jak chodí frajeři v obleku, co tvrdí, že na vše mají, chtějí být obskakování a rozmazlování. Ve finále za čas řeknou, že si tu hru někde šlohli, nebo frajeři, co přišli s dotazem, zda jim nevypálíme CD z Levelu, kde byla hra i s časopisem za 149 Kč. A mysleli to naprosto vážně. Mě samotného sere současný stav kolem autorských práv a všech těch lumpů co se na tom živí. Ale druhá strana rozhodně není svatá. Chápu to u děcek, nebo mladých kluků, co prostě mají hluboko do kapsy, navíc loupežníci z OSA a spol. si prosadili platbu za média. Ale jak jednou je někdo živ svou prací, tak by se věci měli nazývat pravými jmény. Ne že já jsem zákazník, a mám na to právo, nebo stejně jsou to lumpové a chtějí mě oškubat, tak já oškubu je. Pak se dostáváme do stavu, kdy zloděj co ukradne auto a někde ho nechá nabourané, nebo ho chytnou jak v něm jede, není zloděj, protože on si to jen půjčil, chtěl to pak vrátit. Je to jen nedovolené použití cizí věci. A to je pak řevu, když to někoho postihne.

A přesně jak jste to napsal, dnes je spousta SW ne vydávání a tvorbu ebook, jsou hotové prodejní kanály, ne to opravdu snadné a i nekňuba tak může lehce vydělávat. Tak proč ti co kritizují autory, vydavatele, prodejce sami neukáží jak se to má dělat, jak jsou lepší. Nebo jinak, jasně že každý máme jiné předpoklady a nemůže si každý psát knížky, aby poznal jak to chodí. Jen když se lidem zdá jak je vše drahé, že je to nepřiměřené jejich příjmu, tak si prostě musí stanovit jako cíl, mnohem vyšší plat/ příjem a trvat na tom. Vždyť život je hrozně krátký a nedá se opakovat, to opravdu většina lidí je smířena s příjmem, který jako průměr není ani 1.000 Euro? To vážně jsou tak špatní a odsouzení žít z ruky do huby?

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

„Vytisknout průměrnou knihu stojí asi 30 Kč/ks při nákladu 2.000 ks. Průměrnou knihou se myslí rozsah 350 stran, černobílý vnitřek, barevná obálka, barevný přebal, vazba V8 (šitá).“

Právě hodlám nechat tisknout knihu, která má přesně tyto parametry. Nepodařilo se mi dostat se na tuto cenu ani náhodou, budu rád, když se dostanu na čtyřnásobek. Máte-li kontakt na nějaké nakladatelství, kde lze čekat podobné ceny, budu rád za kontakt.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"To byste nevěřil, jak je ten papír dneska drahej, nájmy, energie, ty kluci umouněný od rotaček taky nevěděj, co by si řekli za plat, dépéháčko, berňák - věřte mně, že už krvácím, ale jste mně sympatickej, tak vám to uděláme za tudle cenu, ju? A nikomu vo tom neříkejte, todle je extra cena pro Vás!"
:-) Neslyšel jste něco podobného?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Vydal jsem už knih několik, přesněji něco jsem vydal sám, něco známým pomohl vydat. Vyzkoušel jsem si všechny cesty, jak přes nakladatele, tak i sám. Vyzkoušel jsem si cesty, kdy korekturu a sazbu dělal vydavatel, stejně tak, jako cestu, kdy jsem vše dělal sám.

Ta cesta, kdy jsem si vše dělal sám byla rychlejší, lacinější, kvalitnější a mnohem lépe vypadající, než když to dělal vydavatel. Ale já jsem blázen, systémový programátor, kterému nedělalo problém nastudovat TeX, dělat triky ve Scribusu, a když jsem pochopil, že i když využiji open source nadoraz, bude lépe mít profi program, protože open source nic moc. A to jsem často z opn source programů dokázal to, co sami autoři programu tvrdili, že tím vysázet nejde. Byli často překvapeni. Takže to neočekávám tuto cestu masou lidí.

Vámi udanou cenu se mi opravdu v žádné tiskárně nepodařilo dosáhnout ani náhodou. V žádném z případů, a to vždy oslovuji 20 tiskáren v okolí. Před 10 lety se mi podařilo u knihy, která byla čistě černobílá, lepená, 100 stránek, náklad 1500 kusů, cenu 27 Kč/kus. Knihu s parametry, kterou uvádíte, mi nikdo nechtěl ve stejném době před 10 lety udělat pod 100 Kč/kus. Dnes je to samozřejmě více.

Zřejmě jsem nikomu nebyl sympatický. Ale pokud byste věděl o levnějším tisku blížícím se alespoň trochu k ceně, byť s osobní nabídkou, napište mi prosím na carrier.pigeon@seznam.cz.

Miloslav Ponkrác

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

nesuhlas - pozri si steam sales, GOG sales a Humble Bundle, ludia kupuju ako sialeni aj ked to nepotrebuju a nestihaju hrat, pretoze je to lacne. ja osobne si kupujem hry ozaj malokedy, a napriek tomu mam na GOGu 50+ hier (ziadna sanca ze by som to stihal prejst pred dochodkom) - proste ides kupit jednu, a kupis ich 5, pretoze je to lacne lacne lacne.

ano, hardcore pirati ktori nekupia nikdy nic existuju, ale su v drvivej mensine.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Je zajímavé jak se lidé naváží do cikánů, jak kradou a žijí z peněz jiných. Ale vidím, že kdyby se drobet změnili, když si ukradnou jen 50% nebo ještě lépe 25% svých životních příjmů bude vše v pořádku, pak se stanou ctihodnými občany.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

koukám že londýnská policie asi nemá co na práci.
Jinak tohle je to samé jako v případě mediálního obsahu.
Vytvořte obří databázi digitálních knih, klidně jako celosvětovou knihovnu, kde snadno najdu jakoukoli knihu (a nikdy se nevyprodá) a za malý bakšiš si ji budu moci stáhnout (podobně jako aplikace do mobilu) a nikdo nebude mít potřebu něco "pirátit"..... Pokud k tomu jako službu ještě přidáte možnost si objednat knihu v papírové podobě, kdy se tisk provede až po nashromáždění určitého počtu objednávek, tak to bude to nejlepší. On ten čas strávený po hledáním po internetu, či digitalizací totiž taky něco stojí a lidi jsou ve své podstatě lenošní tvorové.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

S myšlenkou souhlasím, ale podle mě není pro knihy uskutečnitelná. Chybí tam "economy of scale". Knihu je nutné pro každý jazyk přeložit, udělat korekturu, sazbu. V ČR tohle všechno musí zaplatit 2000 potenciálních zákazníků. A není možné, aby výsledná kniha stála 30 Kč.
U her nebo hudby se toto řešit nemusí, jednu verzi lze teoreticky prodávat po celém světe.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Překlad a korektura nepochybně ano. Ale sazba u e-knih? (Kromě PDF verzí, samozřejmě.)

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Proč ne, však kniha bude v databázi v originálním jazyce. Jazyková mutace se zadá v okamžiku kdy se najde dost zájemců o překlad. Nevidím v tom problém. Navíc ta kniha tam bude "navždy" není problém s množstvím výtisků a podobně.
Svého času jsem viděl pořad s člověkem, který vydával svoje knihy sám a měl prodáno asi 2-5000 kusů od každé a zvládal se tím živit. A to to byly odborné knihy se spoustou vlastní grafiky a fotek...
A to už vůbec nemluvím o všech těch knihách co už v češtině vyšly...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nemelo by pak byt logickym zaverem, ze delat knihu pro 2000 zakazniku nema smysl?

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Ach jo, omezenost evidentně nezná mezí. Prostě pořád někdo nechápe, že je třeba nastavit ceny tak, aby se nikomu nevyplatilo to složitě hledat s nejistým výsledkem, ale aby si to radši rovnou koupil za pár peněz. Ale jak že to bylo s tím hrachem a s tou zdí...?

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Hezký nadpis. Ti londýnští policajti jsou pěkné svině, takhle okrádat majitele copyrightu.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

To je porad reci ze deti malo ctou - no, uz vime proc :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Dost pochybuji, ze by mezi hlavni "piraty" knih patrily deti. Cteni z nich skolsky system spolehlive vytriska.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Uz mam z netu stazeno asi 5000 knih a uz ctu treti, timhle tempem to mam za 2500 let precteno vsechno. :-D Jinak ne ze bych cetl tak malo, ale kupuju knihy v papiru jako darky a vzdycky je pred predanim jeste stihnu precist.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

No u tohoto : "... Česku musíte zaplatit překlad, korekturu, udělat sazbu..." jsem se zasmál, protože v poslední době mně rukama prošlo dost knížek, jejichž překlad (zřejmě v rámci úspor) vypadal šíleně. Korekturu? Vážně? Korektura byla prováděna, ze snad, rychle jedoucího expresu - ale co se divit, vždyť v novinách už taky není, v tv se mluví nespisovně atd. toho si přeci nikdo nevšimne. Sazba je u některých titulů dobrá (i když kniha, kde je přehozeno cca 20 stran je unikum!), ale povětšinou se jedná o ctrl+c a ctrl-v od rychlopřekladatele a rychlokorektora nebo JEN od překladatele. Nu a když přetrpíte tohle všechno a těšíte se na další díl tak vydavatelství kupodivu zkrachuje a práva na knihy díky tomu jsou nedostupná nebo zdraží.
Tak co s tím? Kupovat nekvalitní produkt nebo nekupovat? Mít západní výplatu tak to asi tak neřeším, jenže v našem banánystánu musím bazírovat na kvalitě, protože je cena vzhledem k výplatě jinde (např.originál 10usd / čr 360kč).
Osobně kupuji papírové knihy, mám dvě plné knihovničky, ale v poslední době je mi smutno, protože knihy jsou vcelku drahé (chápu malost našeho trhu a práva) ale kvalita výše zmíněných věcí je příšerná. Čest vyjimkám! V poslední době se navíc rozmohlo zařezávání sérií, takže jsem nucen nakupovat v zahraničí originály, což je další kámen úrazu pro vydavatelství v čr...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Přidám také svou trošku do mlýna,. Hodně se řeší cena a náklady na výrobu, názory i výsledky jsou rozporuplné podle toho kdo kde jak a v jaké situaci diskutuje, Nakonec je ale cena věcí trhu (když je to drahé-trhni si:) ).
Málo se ale řeší otázka toho co za své peníze dostanete. Když si koupíte knihu tak vlastníte knihu. Patří vám a můžete ji třeba dál prodat, dát, půjčit, může ji po vás někdo zdědit atd. Taková kniha může vydžet několik generací.
U e-knihy máte tak akorát nepřevoditelnou licenci na čtení. A v případě většiny DRM ještě musíte doufat že to budete za 5-10 let kde přečíst. Nebo se někde dokonce obávat že vám tu knihu někdo na dálku pozmění či zablokuje. Je pravda že situace se poomááluu vylepšuje (social DRM, půjčování?) ale prozatím nemají e-knihy dlouhodobou užitnou hodnotu. Proto prostě e-kniha nemá stejnou hodnotu jako klasická.I když samozřejmně jisté výhody e-kniha má ,můžete jich mít u sebe více než stihnete přeíst za celý život, ale u mne je to vyrovnáno s pocitem listování klasickou knihou(+záložky, fyzické jsou mi tak nějak příjemnější).

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Přesně. Jde o cenu tržní. Když si koupím knihu, tak ji mohu minimálně prodat - za nevím cca 50-70% původní ceny?
Když si koupím e-knihu, tak s ní nemohu nic - pouze číst a pouze já.

Tedy, abych byl ochoten ji koupit, měla by stát maximálně ten rozdíl mezi nákupem nové a prodejem očtené. Nebo spíš méně(omezené nakládání)...

To je jen taková úvaha neb čtečku nemám a dávám přednost papíru.
(Loni jsem nakoupil na aukru nějaké klasické scifi knihy za cenu, že tomu nemůže ekniha konkurovat a než to přečtu, tak to chvíli potrvá :-)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.