Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Lubuntu 14.04 LTS: úsporná varianta pro starší počítače s Windows XP

Mám Lubuntu ve verzi 13.10 (cz) na starým notebooku. Včera večer jsem zkoušel systém ručo aktualizovat, ale LTS 14.04 mi to nenabídlo. Má někdo podobnou zkušenost? Myslel jsem, že Lubuntu 14.04 už tu nějakých pár dní je, tak by to mohlo jít.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mne to ponuklo v Ubuntu 13.10 update ale instalator skoncil na tom, ze nie je mozne vypocitat update. poslal som bug report na loaunchpad a prisla mi odpoved, ze problemom je naistalovany PostgreSQL, ked som ho vyhodil instal ide.. Hlasilo to nepodporovany SW. Mozno v Lubuntu ani neponukne update, ked je podobna situacia..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak jsem to včera ještě jednou zkusil přes terminál a proběhlo to v pořádku:
sudo apt-get update && sudo apt-get dist-upgrade
sudo update-manager -d

ještě prý pomáhá zaškrtnout ve zdrojích softwaru "pre-released updates" kdyby někdo narazil

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám starší noťas s XP. Aktualizovanými a legálními. Jenže jsem ještě nikdy operační systém nepřeinstalovával. Varianta v článku by pro mne možná byla schůdná. Jenže...
S Linuxem nemám vůbec žádnou zkušenost. A také nevím, zda lze nový OS instalovat přes ten starý, nebo musím stáhnout OS na medium, zformátovat disk a bootovat z instalačního media... Upřímně se mi do tohoto postupu moc nechce. Poradí mi někdo? Prosím ale "blbuvzdorně", nebo alespoň odkaz na nějaký srozumitelný návod v češtině. Dík. LS

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

>. A také nevím, zda lze nový OS instalovat přes ten starý,

Ano, dokonca je mozny dualboot .t.j pri starte si zvolite, ci chcete nabootovat XP, ale Ubuntu//Lbuntu/Xubuntu, alebo coklvek ine, co mate na disku..

>nebo musím stáhnout OS na medium,

Myslim si, ze uz instalcka Ubuntu do Windows (Wubi) sa uz nerobi, lebo Ubuntu bolo takto pomalsie, ako na cistu instalciu. Takze ano musite si stiahnut DVD Ubuntu (ak nenabootuje 64-bit verzia, treba skusit 32-bitovu pre velmi stare masiny)
z http://www.ubuntu.com/download/desktop

Lubnut je leglany torent obsah
https://help.ubuntu.com/community/Lubuntu/GetLubuntu

>zformátovat disk

Nemusite. Odporuca nechat na disku volne miesto (napr Win8 ma na to nastroj v sprave diskov, v XP je potrebny napr. Partition Magic) , ale pre starsie OS to vie aj instalator Ubuntu (Lubuntu asi tiez)

>a bootovat z instalačního media..

Ano to je potrebne(ci uz DVD, alebo USB klucenka). Tu mozete zvolit instalaciu, alebo sputtenie z DVD/USB bez instalcie na skusku... (je to pomalsie a neuchovavaju sa zmeny)

Instalator sa opyta ako prve na jazyk (dovtedy ho mezte nechat bez odpovede a nabehne sam)

Zvvolte cestinu.

Potom vacsinou staci klikat na next, pokial sa neobjavi obrazovka s volbami ,
Zmazat XP a instalovat..
Instalovat vedla...

To druhe Vam umozni vybrat si WIn XP alebo Lubunu/Ubuntu pri restarte pocitaca..

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Děkuji.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nie je za co

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

doporučil bych Vám ještě před instalací Lubuntu na pevný disk takzvaně "vyzkoušet Lubuntu bez instalace", snadno si tím ověříte, jak to vlastně na Vašem "železe" běží, co funguje a co případně (zatím) nefunguje... píši to z vlastní zkušenosti, protože mám starý notebook HP ve kterém wifi karta od výrobce Broadcom po instalaci *ubuntu nikdy nefungovala, takže aktualizace a případná doinstalace ovladače není pro začátečníka zrovna na "jedno kliknutí"

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Treba sa pripojit pomocou kabla a mali by sa objavil dodatocne ovladace a tam je to na jeden klik

Ale potom pri instalcii nesmie byt zadane sthgianut aktualizacie ani stiahnut SW tretich stran
lebo to zlyha

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Taky jsem hledal náhradu za XP pro starší počítač.
Lubuntu 14.04 jsem zkoušel, ale pro běžného uživatele zvyklého na XP mi přijde uživatelsky nepřátelské.
Například:
- Hlavní menu má jen dvě úrovně (kategorie - spouštěče), rozdělení je občas dost nepohodlné (např. po instalaci Libre Office se objeví nová kategorie „Výuka“, ve které je jen editor vzorců z LO) a ve výchozí instalaci menu nejde žádným způsobem upravit.
- Nastavení systému je rozházené v kategoriích Systémové nástroje a Volby, k některým nastavením jsem se dostával metodou pokus-omyl, například grafický vzhled systému se nastavuje na třech různých místech (podle toho, co chcete) a jedno z nich je pojmenované „Openbox settings“, síťová připojení se nastavují na dvou různých místech, a podobně.
- Zato v hlavním menu na různých místech najdete spouštěče tří různých terminálů (pod jmény „Terminál“, „XTerm“ a „UXTerm“) a na diskusním fóru doporučení používat jen Terminál a ty ostatní ignorovat.
- V české lokalizaci chybí překlady i některých poměrně viditelných položek.
- Některá nastavení se chovají neintuitivně, například zvětšení základní velikosti písma zvětší písmo na liště, ale ne v hlavní nabídce.
- Na ploše jde zobrazit ikona koše, která ale nemá volbu smazání souborů („Vysypat koš“).
(Poznámka: Nemusíte mi vysvětlovat proč to tak je, já to víceméně vím, ale můj úkol není uživateli objasňovat proč to nejde, ale zařídit, aby to šlo.)

Možná bych to dal pro takové to opravdu základní použití, kdy uživatel fakt jen kliká na ikonu prohlížeče, kterou mu dáte na plochu. A pro opravdu vykopávkové počítače, 130 MB obsazené RAM po startu je opravdu vynikající, na to byl problém dostat i XPčka.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Doplnění:
Co se týká náhrady za XP, po zkouškách co jsem udělal je zatím favoritem Mint MATE.
MATE varianta proto, že Cinnamon vyžaduje 3D akceleraci, kterou starší PC s integrovanou grafikou nemusí disponovat.
(Což mimochodem zjistíte až po instalaci při prvním spuštění, protože v HW požadavcích je jen „Graphics card capable of 800×600 resolution“. Kdo to psal by zasloužil nakopat.)

Mint je kompatibilní s Ubuntu a jelikož prostředí MATE (i Cinnamon) vychází z GNOME, je pocitově s Ubuntu podobnější než Lubuntu s prostředím LXDE.
Vizuálně je hezčí než Lubuntu a je uživatelsky přívětivější (např. nastavení systému jsou pod jednou položkou s názvem Ovládací panel - sláva!)
Hlavní menu je trochu inspirované nabídkou Start z Windows 7 a slušně použitelné.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já bych jen dodal, že dostat na plochu zástupce dokumentu, který mám někde na disku je nadlidský úkol. Nakonec jsem na to rezignoval. Týká se to předchozí verze Lubuntu 13.10 ...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mně by třeba zajímalo:
Máme v kanclu starší PC s Pentiem4 a XPčkama, dělá se na něm v office a v prohlížeči. Problém je ale v tom, že používáme databázi MS Access, do které přistupujeme přes vlastní hotovou aplikaci, která pracuje s touto databází skrze formuláře.
Lze toto nějak provozovat na Lubuntu? Případně jiné distribuci?
Možná bych se měl ptát jinde, nebo to případně vyzkoušet ve virtuálu, tak se prosím nezlobte :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Záleží na tom, jaké technologie ta aplikace používá.
Třeba u webové aplikace by to nemělo být těžké. (U webové aplikace na serveru XP doufám nemáte a na ostatních počítačích obvykle stačí webový prohlížeč. Z rozšířených prohlížečů nemá Linuxovou verzi jen Internet Explorer, takže pokud to funguje i v něčem jiném, neměl by být problém.)
Nativní kompilovanou Windows aplikaci Linux sám od sebe spustit neumí (a naopak Windows neumí spustit aplikaci kompilovanou pro Linux).
Ale pro Linux existuje běhové prostředí pro spouštění Windows aplikací, které se jmenuje Wine (a pak ještě placená snad lepší verze jménem CrossOver). Ale ani v něm nechodí všechno.

Co se týká Access databáze, existují v Linuxu programy, které ji umějí číst a upravovat.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

No, s tím že by se ta databáze četla a dala upravovat z programu v Linuxu, s tím tak nějak počítám.
Bohužel zatím stále ji nemám nasazenou na serveru, chtěl jsem napřed zprovoznit VPN, abychom mohli přistupovat zvenčí (FreeNAS), ale nemám na to čas.
Ve Virtuálu jsem bohužel narazil, v Lubuntu se mi nedaří připojit ani flash disk a ani nasdílet složku, ikdyž mám guest additions nahozené, tak mi píše, že buď jsou špatné, nebo nejsou vůbec a dál se nehnu. Flash disk nejde namountovat, ve storages ji prostě nevidí.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.