Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k LXLE: minimalistická náhrada za Windows XP či Win7 Starter/Basic

Tam asi nebude ještě to LXDE založené na Qt, což?
Ono tedy i standardní LXDE není žádná sláva, na opravdu starých strojích nemá objektový desktop smysl. Ale na nějakém tom atomovém netbooku bych řekl použitelné je. Ovšem v budoucnu s Qt to už tak jednoznačné nebude.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"Vyhází z nedávného Ubuntu 12.04.4 LTS"
Takže vyhodia Life Time Support a to je všetko? :)

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Opravdu je to náhrada za Windows XP/7 ? Většina win aplikací na tom nepoběží, že ne?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

No nevím jestli "Win" aplikací, ale většina běžných aplikací na které je zvyklý běžní důchodce, kterému se obvykle podstrčí starší počítač, na Linuxu jsou. Je to hlavně Skype, pak nějaké to Libre Office, Firefox, něco na fotky a video a hry typu Soliter nebo šachy. Nic víc není potřeba - ba je to nežádoucí.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Ono je tam "minimalistická náhrada". Já to chápu tak, že to Windows nahradí minimálně, téměř vůbec.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Windows aplikace tam poběží stejně jako na každém jiném Linuxu...
A nezapomeňte tu rozjet pořádný flame, jak je Linux nahovno, protože vám na tom Eee s 1GB ram pak kvůli Linuxu nepoběží váš oblíbený software na stříhání a úpravu 4k videa, editaci velkoformátových fotek v 32bitové barevné hloubce nebo třeba CAD, protože na linux nejsou jejich pořádné alternativy.

+1
+23
-1
Je komentář přínosný?

Zapomněl jsem na nejnovější Battlefield, ten tam taky nepojede protože linux.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Teď už je to "podle sebe soudím tebe".
Že by nějaký komplex?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Flame tady rozjíždíte vy - tak mnoho štěstí.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Aha, tady se někdo potřebuje naučit trollit. Zkus to znova, jestli chceš rozjet flame, musí to vypadat aspoň věrohodně a ne na první pohled směšně.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Ne většina win aplikací, ale všechny. Ale otázka je, jestli někdo, koho by mohla taková distribuce zaujmout, je někdo, kdo hledá alternativu za win32 aplikace nebo za aplikace které normálně používá. Což může stejně jako Internet Explorer a Windows Media Player být Firefox a VLC že...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nemohl by jste to EEE prinest do redakce, otevrit na nem vase nove stranky a nazorne tak predvest jejich nevyhody?

+1
+35
-1
Je komentář přínosný?

Že to má být minimalistické, nedopovídá jeho velikost: 1,2 GB! Opravdový obr oproti klasickému Ubuntu, Lubuntu, Xubuntu...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Minimalistická ve smyslu nároků velikost RAM, ne velikostí instalačky. Když jsem ju dnes zkušebně nahodil do vmware, tak po startu sežrala asi 130 MB paměti, což je myslím míň, než kolik sežerou po startu čisté (ale aktualizované) ikspéčka. Také zde můžete s celkem klidným svědomím vynechat antivir, který je jinak u nevýkonného stroje celkem výrazná brzda.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Taky se mi jedno EEE dostalo nedávno do spárů. S opoužívanými XP a hromadou bordelu naprostá, ale naprostá tragédie. Ovšem stačilo doplnit paměť na 2GB, instalovat Win81 a rázem z toho byl strojek politý živou vodou. Start i vypnutí otázka několika málo okamžiků, odezvy relativně v pohodě (vzhledem k Atomu). Výsledek lepší, než jsem vůbec doufal. Tedy až na metro aplikace, ty v nízkém rozlišení vůbec neběží (nezájem). Linux nemělo valný smysl pokoušet, zprovozňovat WiFi a především webkameru, zbytečné sado maso s velmi nejistým výsledkem.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

A po reinstalaci těch XP by to kromě startu bylo ještě svižnější :-)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Pocitam, ze tak na 6 let a novejsim HW budou XP uz jenom pomalejsi a pomalejsi. Preci jenom je to uz stara sracka. To je jak si na i7 naninstalovat W95 nebo W3.11:o) Taky by to byla totalni tragedie ..... urcite by to nebezelo rychlej nez 486ka ....

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

"Sádlo máslo" když tak místo "sado maso", kdo neumí, ten čumí, taková jest realita. Když koukáte jen po desktopových verzích, tak se není čemu divit.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Osobně „mám v péči“ jedno Asus Eee PC ....... naroubovat hladová Windows 7 Starter ........ Ten počítač se spouští snad 5 minut ........
Hm, to odpovida tomu, kdyz linuxovy BFU usedne k pocitaci s windows a instaluje kazdou kravinu, co mu kdo posle .....

Jinak s tim LXLE si myslim, ze cilova skupina (pouzivajici XP) si nikdy tohle nedokaze nainstalovat a na XP pobezi nez ty stare sroty zacnou vyhazovat pojistky (typicky P4:o) nebo odejdou do venych lovist .....

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

No me na tom prijde usmevne, ze si ty widle musi vzit do pucu opensource komunita, aby ukazala MS jak by se to melo vlastne delat :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak než absolvovat LXDE 12.04, tak radši tohle:

http://www.geteasypeasy.com/get-easypeasy/

Je to sice primárně určeno pro netbooky (EEE), ale nedalo mi, normálně jsem to souknul na obstarožní stolní "desktop herku" a žádnej problém. Základka ASUS M2A-VM, CPU AMD64 X2 2.3GB, 1GB DDR2, GPU NVIDIA 7600GT 250MB/128MHz plus "zbytek" a prostě v pohodě. Sice není 64bit verze, ale na co taky, že jo, důležitý je, že to šlape poměrně lehce a je to ze základu Ubuntu 13.04.
Češtinu to po doinstalování respektuje stejně, jako jako hlavní distro...

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Stale skusam nejaky ten Linux a stale skor ci neskor ma presvedci ze cele to je bordel nevhodne pre bezneho cloveka.
Tento "zazrak" ma dokazal presvedcit hned po instalacii ze je to len odpad.
Inak si neviem vysvetlil ze po nabootovani z USB vsetko krasne ide , siet aj myska. Spustim instalaciu z plochy , po instalacii resetnem uz z pevneho disku a myska ani siet nefunguje.....
Ak takto ma fungovat OS tak dakujem pekne !!!!
Moze mi niektory linux odbornik povedat co som akoze spravil zle ze zrazu nejde to co slo ? :)))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.