Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Lytro má revoluční filmovou 3D kameru s 755Mpix RAW, 300 fps a 16 EV

Ježkovy oči. Co si autor představuje pod slovním spojením: " rozsekat na jednotlivé plány a dělat si s nimi co chcete." Člověk by předpokládal, že tedy špatně přeložil anglicky "plane" = plocha. Nicméně po shlédnutí videa jsem tam nic o rovinách neslyšel. Kamera pracuje na úrovni pixelů. Technicky to tady hodně upadá. Vtipné, zatímco v původním videu jsou celkem konkrétní featury, kterých lze s kamerou dosáhnout (focus, motion blur, 3d matching, lightmap, ...) tak témeř vše se ztratilo v překladu a článek působí dojmem vycucaných krasožvástů.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Plany jsou normalni filmarsky pojem. Proste tady byla myslena ta spojitost s depth mapou - plan vznikne seskupenim pixelu s podobnou hloubkou.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Plany nebo plány ? Nebyl by odkaz nejlépe na wiki s vysvětlením. Nejsem filmař.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Děkuji, moc pěkný odkaz.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

ja som autora hned pochopil co tym mysli... a to nie som z oboru

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Člověk by řekl, že slovo "prvoplánový" je součástí běžné (nikoli jen filmařské) slovní zásoby...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Záznám 400GB/s, heh, to za sebou budou tahat asi velkej server se 100 disků :-D

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

ono na tom videu to vykresluji jako celkem velkou "kameru" a bude to vhodne jen pro urcite zabery, zadny pidi kamerovy rigi se kterym si kameraman beha po scene se jiste konat nebudou, tohle bude velka studiova mrcha 100+ kilo kde se bez podvozku neobejdou, ostatne ne videu je nastineno i to prime propojeni se serverm a nasledne striznou

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Se podivuji jak jim na to skocite :) Jestli to uklada 755 MPx RAW v 300 fps a 16bit tak to znamena asi 3.6Tbps dat. Jestli se to komprimuje.. tak to mame 94x 4k system, kazdy pri cca 25 fps rekneme 5W = 470W, pri plne rychlosti tedy 12x vice, coz je ehm.. 5.6 kW :)

Lytro se snazi byt wow s tim, jak popiraji fyzikalni zakony. Ale realita bude samozrejme nekde jinde.. poradne jim tece do bot a je to jiz druhy paper-release. Vsimnete si, ze ani v jednom zaberu neni pohled na skutecne reseni. Proste nic nemaji, je to jen PR. Za rok to krasne odvolaji a za dva krachnou. Pripadne to nekdo koupi a pak bude hodne litovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono je dost pravděpodobné, že to sice umí až 755 MPx a až 300 fps, ale není řečeno, že by to umělo oba tyhle parametry zároveň. Třeba to při 300 fps má 75 MPx...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

A pak vznikaji takove pitomosti jako Sony se svym 960fps 1080p fotakem. V 960fps to snima 1316 x 384 coz ma k FHD hoodne daleko :) Ale vsichni vidi jen 960, uh oh!

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Co je to za debilní přehrávač videa, když to nemá tlačítko pro fullscreen?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

je to normalni Vimeo, problem je zdejsi server ci redaktori kteri pri vlozeni videa zakazkou aby slo zvetsit na FS, delaji to tu na Diit u vsech videi, vsimni si ze to nemaji ani u videi na youtube, nekde se to tam da zaskrtnout kdys si tvoris odkaz, ze tam nechces to a to, nebo naopak chces to a to, a podle toho ti to vygeneruje odkaz pro vlozeni na stranky

klikni na "Lytro Cinema" ve videu a otevre se ti to na zdrojove strance kde moznost FS jiz mas

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zase někdo hledá konspiraci tam, kde není. Co bychom měli z toho, kdybychom záměrně odstraňovali podporu FS? Pro tvoji informaci, u YT vkláldáme videa skrze drupalovský plugin - dá se mu jenom ID videa a on to pořeší sám. Takže já jako redaktor nemohu nijak ovlivnit možnost FS, to spíš autor videa, imho. U Vimea nevím, to vkládám jen velice výjimečně, skrze kód, který Vimeo nabízí. Takže doporučuji lamentovat spíš na Vimeo/Youtube, než na DIIT.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

a to je prave mozna chyba, vkladat byste meli kod ktery vygeneruje dany kanal, pad kazdym videem mas moznost nastaveni co chces vlozit, a asi tam mate vsichni v redakci prazdne pole u "Zobrazit ovladače přehrávání" nebo vam ten plugin nektere ovladace vypina, a jiste to v nem pujde nastavit, setkavam se s tim jen na 2 servrech, takze na strane youtube/vimea to faaakt problem neni, je to problem tech co sdileji videa, tedy vas ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ani ovladač na hlasitost. Proč si furt někdo myslí, že video musí řvát na plný knedlík?
(tohle už je třetí stupeň buzerace: první stupeň - defaultně 100% s možností to stáhnout ještě před načtením videa, druhý stupeň - hlasitost se dá snížit až po startu videa, třetí stupeň - hejbátko chybí, čtvrtý stupeň - hejbátko tam je, ale zákeřně se před myší schovává a nereaguje, aby vám kravál trval déle, než konečně použijete systémový ovladač)

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

jinak neni to 3D kamera, je to 2D kamerovej system a "3D" v pojeti filmu jake zname z posledni doby od Avatara to opravdu neumi, k tomu by bylo potreba 2 takove kamery, kazda pro jedno oko uplne stejne jako se to dela pri nataceni s beznyma kamerama, a o tom ze by dany system mel 2 soustavy nezavyslich cocek se tam nic ani nepise ani ve videu nezminuje

jinak podobnou featurku jiz davno predstavilo i Adobe, jen misto videa to pracuje s fotkama

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ono je to přesně naopak. Na rozdíl od dvou 2D kamer tohle skutečně snímá hloubku (přesněji dá se dopočíst z nasbíraných dat). Toto je skutečná 3D kamera - proto můžeš (v rámci záběru) přiblížit kameru (nejen udělat výřez), lehce pootočit, přeostřit apod.
Adobe toto může odhadovat a může se jim to statisticky dařit. Tady to jde deterministicky vypočíst.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je vám doufám jasné, že za přítomností přesné hloubkové informace stačí k vytvoření oční separace celkem jednoduchá transformace? Přitom tento systém má opravdu velké množství nezávislých čoček, údajně je na tom dokonce celý založen.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

nezavisle cocky ma, ale porad jen jednu soustavu, ono se staci podivat na kampan kde je vic informaci, je to 2D set pro moznost snadne postprodukce i v oblastech ktere u klasicke kamery nejdou protoze tam pro to nejsou informace a zaklad

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

co je to 4.rozmer??? :-()

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Smrad, simrani na nohou a za krkem a strikani vody do xichtu.

Viz 4D kino.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

4D kino je blbost, hovadina, lákadlo na masy, které se chtějí primitivně bavit a ne si vychutnat dobře natočený film. Stanley Kurbick, Sidney Lumet či třeba William Wyler tuhle blbost nepotřebovali. Ale je to jen můj osobní názor. Pro mě 4. rozměr = čas, ne smrad a třesení sedačkou.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

V tomhle případě je jako 4. rozměr spíš brán čas. Jak je ukázáno v demu, kdy je použito plynulé zrychlení a zpomalení, což vysoká snímací rychlost umožňuje.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.