Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Nový Mac Mini již téměř nelze upgradovat

http://www.dsl.sk/article.php?article=13116

Smutna odysea, cca od polovice komentarov:

Smutna odysea 3:
Ludstvo zrejme v hrubom priemere osprostrieva a zdementieva (myslene vazne). Svet HW sa meni tak, ze vsetko sa stensuje, miniaturizuje a vznikaju SoC (silicon on chip) riesenia. Staci si uvedpomit co vsetko sa prestahovalo a skompaktovalo a pozanikalo jednak ako samostatne rozsirujuce PCI karty prechadzajuce do cipov na MB (zakladnej doske), jednak potom z cipov na MB do CPU.

Smutna odysea 5:
Za 20 rokov bude cely dnesny PC asi jediny SoC cip s rozmermi die (cisty kus kremika) 3x3 cm, na ktorom bude uplne vsetko co je dnes na najnadupanejsej doske/platforme/CPU/GPU, die nalepeny na 5x5 cm plosaku s vyvodmi pre zalostne mnozstvo slotov a konektorov a cele to bude v krabicke 6x6x3 cm. Jedine co sa bude dat spravit ked odite najslabsi a najnestabilnejsi clanok je: vyrobok vyhodit. Konzum je ciel. Aby fyzicka zivotnost komponentov bola LTT (len tak tak) na hrane zaruky ci moralnej zivotnosti a potom si kup nove.

Smutna odysea 7:
...ten cas pride a jednoducho cely segment trhu stolovych PC zanikne. Moze sa stat ze nebudu ziadne kysne ci kysnicky, lezate ci stojate, so vsekymi svojimi vyhodami upgradovatelnosti a skalovatelnsoti. Moze sa stat ze mlada generacia dakedy v roku 2040 nebude chapat co je to davno zaniknuty stolovy PC, kysna, AT a ATX format, grafika, disk, procesor, ako nieco take vobec mohlo existovat, vybrat si vsetky komponenty a cely PC si poskladat sam, customizovat si svoj HW, tunit atd ... pretoze vsetko bude v jednom, zabalenom, nerozoberatelnom, jednorazovom ....

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Teda ty chces obrovske pocitace, pri vyrobe ktorych sa spotrebuje ohromne mnozstvo materialu, zabera to miesto, je to hlucne, zerie to vela elektriny namiesto malickych efektivnych zariadeni s min. vyrobnymi nakladmi a spotrebou?
Je to normalny vyvoj, tiez nejazdime na kococh tahanych konmi a nemame radia velkosti skrine, ktore dokazali vykurit miestnost.
K tej upgradeovatelnosti: za poslednych par rokov som nezazil nikoho, kto si kupoval komponenty, mozno ramku, alebo disk. Ovela castejsie kupovali notebook, alebo novu mini bednu na kancelarske veci.
Niekedy si tiez radioamateri kupovali suciastky a stavali vselijake veci, dnes si proste kupia hotove moduly, ktore pospajaju, a maju usetreny cas a peniaze.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

No dobre, ale psat pod clankem s applem, levny ... je dost hardcore;)
Ale kdyz to vemu, tak muj bigtower case mam uz pres 10 let. Uz se tam vystridaly tusim tri desky .... pred par lety jsem vymenil 8800GTS za 460GTS kvuli spotrebe .... pridal 8GB ram ... takze upgradovat se porad da ... samozrejme se neda upgradovat procesor, to je nesmysl ... moralne PC CPU ma zivotnost 5 let a to uz se upgrade nevyplati ani u AMD (ktere mam pocit nejak drzi kompatibilitu se slotama), protoze prichazi USB 3.(x) a vsechny nove technologie, co stara deska proste neumi, takze upgrade DESKA+CPU(+patrne i RAM). To nemluvim o pochopitelnem upgradu na SSD.
Ale jinak jasnacka, nejsme kolem roku 2000, kdy melo smysl kupovat cely novy PC kazdy rok .... i 10 let stary pocitac je pouzitelny a az chcipne, tak si clovek koupi komplet novy, takze drtiva vetrina nikdy zadny upgrade nema.

Ja uz sleduju vyvoj v ruznych odvetvich a vse prechazi ve vlnach ... sem .... tam .... sem .... tam. Nejdriv byly pocitace neupgradovatelne, pak zacly PC, ted zas tyhle paskvily, pocitam, ze za par let bude klasicky desktop opet v mode. Na poli HW ... nejdriv roztristene, pak se to sjednotilo, ted se to taky celkem tristi ... a zase se to sjednocuje do wintelu. Takze me tohle nijak neprekvapuje.
Tahle doba si s sebou prinesla ale obrovsky nesvar, kterym je android (snad uz ten kvazisystem brzo zanikne) ... nejenomze je v neupgradovatelnem zarizeni (to bych tak nejak prekousl z vyse uvedenych duvodu), ale je dokonce i sam neupgradovatelny ... samozrejme gugl je takovy elev v techto vodach a je to takovy jeho DOS 1.0, ale zacinam spis verit, ze je to zcela cilene chovani nez neschopnost. Kdyz se nahodou stane, ze zarizeni prezije rocni USA zaruku ... a to jak fyzicky, tak moralne (dnesni ARM uz se daji na telefonovani asi i pouzit) .... tak proste nema aktualni system, coz je z marketingoveho hlediska genialni. Kdyby se nejaky pitomec rozhodl porad pouzivat treba 3, 4 roky stary telefon, namisto aby si kupoval co pul roku novy, tak proste bude za exota s androidem 2.1, bez jakekoliv bezpecnostni aktualizace a s prazdnym gugl storem, protoze mu spousta aplikaci proste nepojede. To mi jako PC uzivateli vadi na tom kvaziandroidu asi nejvic ...
Apple ma aspon jasnou politiku, updatuje tusim dve zarizeni nazpatek a bezpecnostni aktualizace dostavaji pet generaci nazpatek (fakt nevim, tak nejak).

Ja myslim, ze trh PC se nezmenil a ani nijak vyrazne nezmeni .... rika se, ze trh upada, ze je postPC era (za tohle slovni spojeni bych nekoho povesil za koule do pruvanu ... v hube se mi to v hovno obraci:), ale to je proste blbost ... PC je tak vykonne a windows tak nenarocne, ze proste neni nutne upgradovat 5 let stary pocitac (krom vyrazne nizsi spotreby) ... kde jsou doby, kdy rocni upgrade znamenal 2x vyssi vykon v dobe, kdy to bylo kurevsky znat prakticky na vsem. Myslim si, ze o PC je proste uplne stejny zajem jak pred 20ti lety .... nejspis vyssi, protoze diky nizke cene si je muze dovolit vic lidi.
Prodeje tabletu a smartphonu tenhle trh absolutne vubec neovlivnujou .... klasicke (= tzv. detske) tablety jsou jen takove televize, k nicemu vic to pouzitelne neni .... a prodej televizi taky neovlivni prodeje PC. Videl bych to asi na stejny vliv, jaky mely prodeje elektrokol na prodeje aut = prakticky zadny ......

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

mám desktop Core Duo E8400, 8GB RAM, HD4850.... jak jsem to před 6ti lety koupil tak to je... nehrábl jsem na to... pořád to stačí protože od nájezdu Core architektury se nestalo nic tak převratného aby mě to donutilo k upgradu. Teď me spíš donutí to, že zalehne zdroj, větrák na grafice už taky zpívá ódu na prach v ložiskách... už se vyprdnu to opravovat a půjdu koupim si All-in-One PC a bude...

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

To je takové hipe rádoby odborníků, kteří se cpou do IT. PostPC éra = tablety. Taky je postC éra, protože všichni dělají v .NETu nebo v Javě v cool frameworcích postavených na jiných cool frameworcích. Přitom obě techologie se vzájemně nevylučují.
PC = personal computer, takže to je i ten tablet. Doufám, že nikdy nepřijde "postpc" éra, což by doslovně znamenalo asi návrat k mainframům. Ono se to bohužel děje. Nejde o tablety, ale o "cloud", další hipe nesmysl. Dá se říct, že "cloud" je aplikace na mainframu a uživatelů mají místo PC už jen terminály. Prodejcům SW by se to samozřejmě líbilo. Všechno prodávat jako službu na jejich mainframu a klienti jen platit za přístup.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Pamatuji si reklamní kampaň Applu "Mac vs PC". Z toho logicky vyplývá, že post PC éra začíná, když si člověk koupí Apple...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

aby bolo jasno, ja tablet ako nahradu pc neberiem, pre mna je tablet len modny doplnok, fungujem na starom htc desire 200, ktore mi plne staci okrem telefonovania na emaily, ssh a pod. srandicky.
Skor sa veci uberaju smerom k notebookom, ktory sa lahsie prenasa, ako bedna a pre ludi na internet, skype a filmy v pohode staci.
Cloud je u mna sproste slovo.
Ja len chcem poukazat, ze je tu urcity vyvin smerujuci k miniaturizacii, ktory preferuje vacsina beznych uzivatelov pc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tablet si musíte vybrat takový, na kterém se už dá něco i udělat, ne jenom jako módní doplněk či hračku ve stylu Applu. Třeba takovým transformerem nahradíte laptop, anebo já notem nahradím ve škole tunu sešitů.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

------------------ ------------------ ------------------ ------------------ ------------------
Vystihol si to, ze veci sa deju vo vlnach. Len obcas je niektora vlna asi posledna. Podla mna desktop PC do 2 dekad uplne zanikne. Doma je uz prakticky pred umrtim (na doma dnes kysnu kupuje malokto, drviva vacsina ludi si na doma uz kupi notebook). Doma si desktop kysnu sklada ozaj len ITckar, entuziasta, geek, sprt, lebo starsi 30tnik... 20-rocny sopel si iste na doma nekupi dekstop.

PC ako desktop zanikne dokonca aj v podnikovej sfere a verejnej sprave, len to bude trvat 2 dekady. Vsade bude samy oblak, existovat budu len terminaly a tenki klienti a PCcka budu virtualne. Teda za predpokladu ze si odmyslime notebooky. Nehovorim ze je to dobre alebo zle, len je to moj nazor na desktopove kysne a ich osud.

Aj Apple 1 sa predaval ako zbierka svabov, ktore si mal user pajkovackou naletovat na fosnu plosnych spojov. Pozor, to ale musel byt riadny entuziasta a nadsenec, nie user v dnesnom zmysle (lama bfu). To vsak uz suvisi s uvahou kto pouzival pocitace (sálové) pred 70 rokmi (absolutna intelektualna spicka ludstva a specialne skoleny personal), kto mal pocitac doma pred 30 rokmi (iba intelektuali, entuziasti ...) a kto pouziva pocitace dnes (absolutne kazdy hyperpablb a debil).

Dnes je takato predstava skladat si pocitac svab po svabe absolutne nemyslitelna - dnes si dokonca nikto ani len tu dekstopovu kysnu nikto nesklada z tych ani nie 10 komponentov (MB, CPU, GPU, zdroj, RAM, HDD ...).
------------------ ------------------ ------------------ ------------------ ------------------

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono jde o to, ze i tak 99% lidi kupovalo pocitace uz slozene s nainstalovanym system. Nemuzes brat jako vzorek lidi na tomhle serveru, kde se predpoklada preci jen nejaka vyssi technicka odbornost. A osobne je celkem jedno, jestli je to plechova krabice nebo notebook, furt to beru jako PC, desktop atd ..... jde k tomu pripojit disk, jde tomu treba zvysit pamet .... jako muj osobni favorit do kancelarskeho PC je J1900 a tam taky nic nevymenis:)
A hlavne, drtiva vetsina lidi to nevymenuje .... doslouzi, je pomaly ... koupi novy, tecka.
On ten notas ma vyhodu v tom, ze ma i nizsi spotrebu a oproti "kysnovemu" PC se lisi prakticky jen mizernou rozsiritelnosti disku. Na vsechny hry staci bohate xlet stara grafika (nebudu psat o tom, jak dnes hry stoji za hovno .... stoji za hovno!).
Ono s tim cloudem to muze byt treba uplne opacne .... jeste par uniku nahych celebrit a i uplni tupci prestanou cloudu verit a zacnou se zajimat, kde maji sve data.
A at je to jak chce, bude vzdy dostatek odborniku a nadsencu, kvuli kterym se ty desktopove komponenty vyplati vyrabet, byt tech lidi bude treba jen 1%. Serverove komponenty jsou veskrze stejne a ty proste kvuli tem cloudum byt musi:o)
Jako je samozrejme, ze uz se masove nevrati 20kg kejsy a 40kg CRT monitory ..... ale je utopie, ze vsichni budou pouzivat nejake dotykove pidizarizeni s konstantnim pripojenim ke cloudu. Pocitam, ze tohle sci-fi se proste nenaplni .... vzdy bude nejaka potreba lidi neco fyzickeho vlastnit a ne se vzdat vsech svych prav ve prospech cloudu a dat se vsanc tomu, ze to nekdo bud nezneuzije nebo ze se ty data proste na cloudu nekde neztrati .......

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Mě jako třicátníkovi stačí notebook na vyzvedávání pošty a psaní zdrojáků. Spíš ten "sopel" potřebuje "herní" skříň s 500W zdrojem a dvouslotovou aktivně chlazenou grafikou napájenou kabelem ze zdroje. Na kompilování se silnější stroj hodí, ale klidně si počkám.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Těch lidí co potřebují výkonný stroj je víc, nejsou to jen pařani. Profesionální střih videa, TV studia, 3D modeling/ rendering, náročné vědecké projekty, ..... Ale z hlediska celého trhu s počítači je to vše minoritní skupina zákazníků. Také možná ještě ty chudé rozvojové země, kde je cena nejdůležitější parametr, ti ještě také budou nějakou dobu dělat kšeft výrobcům stolních počítačů. Ale i tam to časem převálcují malé uzavřené krabičky s minimem konektorů a možností modifikací. Vzhledem k cenám dnešní elektroniky to normální člověk ve vyspělejší zemi neřeší, prostě musím vydělat tolik, aby ty počítače byly jen spotřební železo, které si kupuji podle toho co zrovna potřebuji. Vždyť i ty naše soukromé koníčky jsou dražší než ty počítače.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Koukam, jak se dostat ve 2 odstavcich od Mac mini k Androidu snadno a rychle :)

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

To jde udělat už dnes, viz tablety. Taky jdou čipy skládat na sebe, což je jistě výhodnější než měděný tišťák. Problém je chlazení. CPU v desktopu má velikost např. 10x20x1mm a k tomu je chladič 10x10x10 cm. Nevím, co bude za 20 let, ale zatím se s "vývojem" problém s chlazením jen zhoršuje. První PC až do 80386 nepotřebovali ani pasivní chladiče, chladil se jen zdroj.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

System on a Chip.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Pocitace jsou dnes spotrebnim zbozim, stejne jako auta. iMac, Mac Mini, ultrabooky a podobna zarizeni jsou delana pro cilovku, ktera pocitac jen pouziva dokud funguje, neresi upgrady a kdyz prestane vyhovovat (coz je pro dnesni stroje tak za 3-5 let), koupi novy. Stejne tak vetsina aut po ridicich nechce, aby pri razeni pouzivali meziplyn a snazi se je pomoci elektroniky udrzet na silnici, jak jen fyzika dovoli. Kolik procent prodanych aut proslo nejakym tuningem (myslim skutecnym tuningem, ne tuzingem)? Dokud se budou vyrabet auta pro petrol heady a pocitace pro fandy, nevidim v tom problem, proste Mac mini je Oktavka v TDIcku, tu si zadny petrol head srdcem nevybere, ale doporuci ji znamym, ktery chteji relativne pohodlne svezeni z bodu A do bodu B.

Oni ty pocitace pro fandy je taky casem se menici pojem - pamatuju dobu, kdy jsme k 8bitum bastlili periferie, kde se dalo (plotter/scanner z Merkuru), zdimala se kazda instrukce a synchronizovalo se vykreslovani obrazu s paprskem v TV...a to nepamatuju dobu Altairu nebo Apple 1. Dneska je pocitacem pro fandy neco, co v lepsim pripade za 20 minut sestavi z dodanych karet a nainstaluje se z media OS. Jak bude vypadat pocitac pro fandy za 20 let?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Popravdě mě to už nepřekvapuje (i když mě to štve). Mám třeba takový 12" notebooček od Asusu, dole dvířka na paměť, když se pod ně podíváme, co vidíme? Paměťové šváby naletované přímo na desku.

Paměti určitě patřily k nejčastěji měněným komponentám na Applech, teď už je to holt výsadou jen nejdražších modelů.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To je prostě vývoj, já si také před 10-12 lety nedokázal představit, že bych si na práci koupil NTB místo té krabice pod stolem, kde jsem mohl měnit úplně vše podle nálady. Dnes naopak nevidím jediný důvod, proč bych si tu krabici měl kupovat a jediné co mi u NTB schází je naprostá odolnost proti vodě, aby mi to mohlo spadnout i do moře. To že končí doba, co šli vyměnit poslední věci jako RAM a disk, prostě k tomu patří. Škodu 100 nebo Favorita jsem si také opravil na koleně, u Octávie to bylo sakra limitované a co teprve dnes. Co si asi opravíte na současných autech? Prodává se jich méně, lidé si raději kupují ty starší veterány? Do pár let bude zakázáno ruční řízení auta a život půjde dál.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Mluv za sebe, já bych se bez stolního pc neobešel :-)

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

A za koho jiného bych měl asi mluvit? Stejně jako vy prostě jen píši o svých potřebách a preferencích, rozhodně stolním PC neupírám právo na existenci, prostě ještě nějakou dobu budou lidé pro které modifikovatelné PC bude nutnost.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Hlavne nesmis kupovat francouzske nebo nedejboze italske auta:o)
A samozrejme nemas NTB na praci a nebo proste nepracujes ..... pokud skutecne na tom pracujes, tak mas monitor, klavesnici, mys ..... no a cim se teda lisi notebook od te krabice pod stolem?:o) Patrne tim, ze notebook ti lezi na stole?:o) Beztak ho nikde neprenasis .... notebooky se prenasely treba do vlaku, aby clovek mohl sledovat filmy pocas dlouhe cesty .... dnes na to bohate staci i ten tablet. V praci mame notebooky vsichni a nikdo si ho nikam nebere .... maximalne semtam na nejaky miting .... ja si beru do kapsy tabletPC (s durazem na to PC) a bohate mi to staci a zastane notebook vic nez dobre, cili nouzovku, cimz notebook s TN displejem, touchpadem, klitorisem a nepouzitelnou klavesnici, je ....

Jinak z jineho soudku .... treba W8.x potrebuji v ne-PRO edici k behu bitlockeru, pripajenou pamet primo na desce:) Je to jedna z podminek ..... pry kvuli bezpecnosti, kdy by sel klic precist pri zmrazeni a vyjmuti pameti ..... no, spis myslim, ze to ma zcela jiny duvod ... prodat vic zarizeni jako tenhle imac, kdy kdyz se clovek na zacatku spatne rozhodne, musi si koupit novy:)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Myslím že to bude spíš z prostorových důvodů.... jednodušší je to natvrdo připájet než řešit kam se vleze slot na paměť...

Ale tam to prostě směřuje... lidé si většinou kupují NTB než stolní PC a i když jim leží na stole a nikam to nenosí. S upgradem nikdo nepočítá... lidi to prostě nezajímá.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Nemyslím si že je to kvůli prostoru, je to kvůli ziskům.

1) Hodně lidi si ted koupí verzi s vyšší kapacitou RAM než u minulé verze. protože si budou říkat "co kdyz budu v budoucnu potřebovat více RAM, přece nebudu kupovat nový počítač? Bez ohledu toho zda to budou nebo nebudou potřebovat = větší zisk a hned.

2) Hormada ne úplne hloupých uživatelů nekupovala RAM upgrade u Apple, ale koupila je výrazně levněji jinde - peníze z takového upgradu ale nešli Apple, nýní takový upgrade není možný ...

3) + Malý bonus v tom, že pajení na desku je levnější, než slotové řešení.

tyhle tři věci by v konečném důsledku mohli udělat pěknej ranec penez.

No znám spoustu lidí co by upgrade řešilo i na NTB kdyby to bylo technicky možné (MXM slot se nestal masovou záležitostí, navíc kompatibilita i u modelů co ho maji je omezena) a RAM upgraduije spousta lidí v mém okolí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ok ... kdyz uz jsme to nakousli .... koupim 2x4GB SO-DIMM DDR2:)
Prakticky nemozne sehnat .... respektive sehnat za neperverzni cenu .....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Moja rec, nic viac ako vyscanost a honba za vyssimi proviziami v tom nie je.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

tak v tom případě ze stejného "zvěrstva" musíte obvinit i všechny kolem... Intel, AMD... protože ty taktéž s každou další generací CPU dělají nové sokety a čipové sady. Často s minoritními změnami... nebo tedy rozdíl mezi LGA1155 a LGA1156 je podle vás tak zásadní že to něšlo vyřešit? Není to tedy taky jen otázka mamonu?

Takže u Apple (a upozornuju ze nejsem apple fanda) je to problém a obdobná záležitost jinde je OK? protože u toho Intelu budete namítat že to má sokety a patice... ale reálně k upgradu nedojde... protože nové cpu = nová deska atd... takže reálně koupíte PC a tak jak je jej budete provozovat dokud:

a) nezdechne
b) nepřestane stačit vašim potřebám

Oproti řešením typu SoC tak můžete mít skvělý pocit z velké krabice pod stolem a z toho že teoreticky tam přidáte paměť atd... reálně to u většiny populace ale takto není.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"dokud:

a) nezdechne"

A jsme u toho, kdyz to zdechne tak si vymenim za par susnu to co zdechlo (cpu, ram, zdroj, hdd, odpalena zvukovka ci usb atd.) co udelate u notebooku kde nevymenite vubec nic? ekologicky vyhodit a zase si koupit predrazenej a neopravitelnej/neupgradovatelnej apppple

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

tak si za pár let řekneme co vyhraje... jestli bude většina lidí mít něco na způsob SoC a nebo klasicky desktop...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Vyhraje marketink a prohraje svobodna volba.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMD by som vynechal, to si AM3 paticu drzi uz dlhe roky. AMD si vzhladom k svojej velkosti a moznostiam hold nemoze dovolit vyvijat pre kazdy procesor extra paticu :) a drzi sa jedneho riesenia pokial to technologia dovoli.
Myslim ze AM2+ vedelo po update biosu i AM3 procesory.
Uvidime ako vydrzi FM2 pre APU.

Vacsinou to vsak plati - novy CPU = nova doska.

Najcastejsie clovek robi upgrade RAM - DISK - Grafika(hraci).
Pricom RAM a DISK povazujem za absolutnu nevyhnutnost uz len kvoli zivotnosti/poruchovosti danych komponent.
Dnesne viac-jadrove CPU vacsinou vystacia vykonom este dlhu dobu po kupe.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Věřte že počítač je můj hlavní zdroj obživy a to velmi dobrý zdroj. S výkonem problém NTB nemám navíc mobilita je pro mě velmi významná. Je zábavné, kolik lidí má křišťálovou kouli a hned přesně zná ty druhé do morku kosti. Prostě život je velmi různorodý a velmi barevný, tím pádem i požadavky na ty počítače. Někdo potřebuje to, jiný zase něco jiného. Určitě je velké množství lidí, kterým by stačil jako pracovní počítač jejich mobil s připojením na externí monitor, myš a klávesnici. Výkon mobilů pro kancelářské aplikace je dnes víc než dostačující. Tak to třeba tak časem také dopadne. Stejně tak, že pro spoustu lidí je dnes tablet normální profesionální nástroj a i ten NTB je pro ně zbytečný.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak určitě.

Každopádně bedna stále má výhodu pokud je třeba větší množství disků, resp. rychlého přístupu k nim a také se lépe chladí (méně hlučně) při náročnějším nasazení. Nebo třeba když se připojuje větší kopec periferií - ostatně NTB obalený kabely není noc moc komfortního.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud mas zarizeni, ktere, abys s nim mohl pracovat, potrebujes klavesnici, mys a hlavne taky monitor ... tak se da predpokladat, ze tyhle periferie jen tak nekde nelezi, tak si kup flashku za par kacek, dej do toho windows on the go a mas to .... uz tusim i sedmicky tohle mely, od osmicek je to ale samozrejmost a nejspis i vychytanejsi .... proste prijdes, hodis do USB, nabootujes a valis .... nebo ted tu byl clanek o nejakem minipocitaci do HDMI:)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Mě naletované paměti nepřijdou jako "vývoj", protože jimi se začlo. Bylo to tak na PC XT a také na snad všech osmibitech. V lepším případě byly "šváby" v paticích, to ještě před zavedením povrchové montáže. Modulární paměť zpočátku byla na mainframech a až později se ta technologie dostala do PC.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Nechapu moc to omezeni na bitlocker (pouze v nePRO verzich), ale chapu, ze treba tablety nemaji patice:) Ono dneska baytrail (=plnotucne PC) je rozmerove mensi nez so-dimm ... natoz nejake patice:o)

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Teda imac se mi líbí a má i praktické využití, ale takovýto ho*** za 14 klacků? to jím ruplo v kulích? a za 28k to je ještě horší...

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Už jsem si říkal že mi tu dnes chybí nějaká ta óda na produkty Apple...

Nejde upgradovat? A to dneska někomu vadí?
I když máte stolní PC moc smysluplně se stejně upgradovat nedá, když s každou generací CPU je pomalu jiná patice. Člověku zbude prakticky tak akorát case se zdrojem, možná ješte grafika kterou pak stejně vymění protože zjistí že zase nevyužije CPU atd atd...

Souhlasím s Martin Hořice .... tam to prostě směřuje... za pár let bude většina výpočetní techniky nějaké SoC a vymalováno

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Není tu řeč o CPU. Určitě by měla jít měnit paměť a disk.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

a já stejně řeknu že lidi co si to kupují tam nikdy nic měnit nebudou... je stokrát vyšší pravděpodobnost že si koupí nový...

Chápu že pro lidi kteří jsou zvyklý se v PC hrabat je to nehoráznost... ale ja s těmi "běžnými" lidmi pracuju a 98% z nich to prostě řešit nebude

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

zdroj, disk, pameti (koupit si 4GB bez možnosti upgradu, wtf???), ruzne pridavne karty, mechaniky, gpu (v případě, že si koupíš moc slabý),..

Já se naopak opovažujiá říct úplný opak - nikdy nebude tady ta modulárnost zrušena, bo by to přineslo méně peněz korporacím - nemožnost upgrade grafiky,cpu,... málokoho přimějě slabá grafika/cpu koupit si znovu nový pc. Co vidím, tak notebooky mají lidi i 7 let. PC taky podobnou dobu, ale v průběhu si koupili novou grafiku, přidali paměti,...

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Ja myslim, ze je to vlastne uplne jedno ... lidi proste neupgradujou ..... "lednickarska" generace uz asi ani nevi, ze upgradovat pocitac jde ..... takze kdyz se jim to bude zdat pomale, tak proste koupi cely novy .... resi pocet jader, pocet ramu, pocet harddisku .... sice tomu nerozumi, ale vyhrava pocet .... proc myslis, ze se nove "vlajkove lode" (OMG, jak ja ten nazev nesnasim) prodavaji jako osmijadrove?:o) Protoze vic prouzku, vic adidos. Lidi ani netusi, ze 8 jadrovy armnesmysl je daleko pomalejsi nez jedno jadro v jejich PC.
A vzhledem k soucasnosti dnesnich her a jejich ubohosti, jsou naroky mizive, takze staci i stare PC ..... a protoze i na letity stary pocitac clovek muze nainstalovat nejnovejsi OS a pobezi mu to paradoxne mozna jeste rychlej, tak neni nucen k upgradu tak agresivne. Ale to neznamena zadnou postPC eru:o)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nad tvýma názorama se vždy usmívám :-) mě je okolo 25 a bavím se s lidmi mezi cca 15-35 let a to co ty říkáš jsou kecy. Mimochodem, moje mladší sestra (11 letá tehdy) ke mě přišla a zeptala se mě, jestli by ji do notebooku nešla přidat pamět a lepší grafika (grafika samozřejmě nešla). A na druhé straně můj nebožtík děda, který zas ke mě dolezl, že by chtěl nový procesor (to měl nějaké jednojádro do socketu 775, tak se mu koupilo dvoujádro, tak 5 let zpět), bo mu to porno jede pomalu.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

>>> mě je okolo 25...? To nevíš kolik ti přesně je? :-)
Ad tvoje poznámka: myslím že to nejsou kecy, je to jeho názor.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Základní model je tragédie. Doteď platilo, že nový model je výrazně výkonnější. Teď je spíše naopak. RAM stejná a bez možnosti upgrade. Disk stejný a se ztrátou záruky po upgrade. CPU podle benchmarku o 5% slabší, ale benchmark je jen pro CPU bez zatížené GPU. Výrobnní proces je stejný a TDP je 15W oproti 35W v původním modelu. Je asi jasné, jaký bude celkový výkon při vytížení CPU i GPU zároveň.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

pokud se nepletu, tak to ma stejny CPU jako macbook air 13", ktery doma mame a rozhdone ho neoznacil slovem tragedie. Pro beznou praci to staci uplne bohate, na hrani her nebo nejake narocne poziti to samozrejme urcene neni

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Ono vymena komponentov v PC alebo upgrade je vela krat skor psychologicka zalezitost nez nutne pragmaticka (neriesim teraz stav ked sa nieco pokazi). Ono dnes je naozaj toho vykonu nadbytok a pre bezne ucely je skoro jedno co si zakaznik kupi. Problem je skor vyvoj SW a nastavenie poziadavok. Dnes je proste bezne, aj v business sfere, zbucha sa nejaka klient aplikacia, napriklad v Jave, a ide to pomali ? je to nenazrane na pamet? Tak Franto, proste povieme zakaznikovy ze namiesto 2GB budu minimalne poziadavky 4GB RAM. Pomali to nacitava z disku ? Tak minimalny bude nejaky 7200otackovy disk ale odporucane bude SSD. To je ako s kapacitou SSD. Este par rokov do zadu ked boli SSDcka pomerne drahe a kapacitne male tak sa zacalo riesit kolko zaberaju aplikacie, OS, na disku. Mam pocit ze nez sa to stihlo nejak adekvatne prejavit v praxy uz SSDcka narastli a zlacneli takze sa na to zasa kasle. Mierny tlak vyvolavaju tablety ale aj tam uz zacina kapacita lokalnej flesky rast takze to tiez zacina byt nezaujimave. Vela krat sa operuje pri vyvoji SW a jeho optimalizacii s casom a ze nikto to nezaplati, kdezto vykon hw bude len stupat, ale mam pocit ze kvalita kodu nieje aspon konstatna ale skor degraduje. Fakt ale netusim cim to je, ci je to masovym nasadenim dnenych frameworkov a platforiem (java, .net a dalsie) alebo dnesne skoly produkuju vyvojarov ktory uz len lepia moduly a nesnazia sa riesit alebo pochopit samotny problem. Len najist modul ktory to nejak riesi, aj ked nesie zo sebou tonu balastu.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Zůstávám udiven počtem lidí, kteří zcela objektivní likvidaci nějakých možností považují za pozitivní evoluční krok. Bral bych argumentaci tím, že cílovce to nevadí, že většina uživatelů Mac Mini paměť nikdy neupgraduje - to vše je relevantní a může to i mít smysl. Ale říct: "Je jedině dobře, že tam ta paměť je už připájená napevno, to je prostě pokrok, super!" - ne, to mi do hlavy neleze.

+1
+25
-1
Je komentář přínosný?

On to lehce evolucni krok je, protoze je tam min spoju, kde by mohl vzniknout problem. Jenze to potom vyrobce nesmi prodavat podddimenzovana zarizeni (opravdu staci OS X 4GB RAM?) a musi jit o levne a tudiz dostupne nahraditelne zarizeni. Coz zrovna u firmy Apple nehrozi.
Cili v tomto pripade je to zhorseni vyrobku bez adekvatniho snizeni ceny.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

No jak to říci. 4 GB OS X stačí, ale není to optimální, brzy dojde na swap a ahlavně bez SSD je to znát. 8 GB je v pohodě i na náročnější nasazení. Nevím jestli s tím Apple nepřestřelil. I když jako domácí surfovadlo to asi stačit bude i v nejslabší konfiguraci, těžko předjímat priority BFU.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Tak zrovna $499 mi neprijde dost malo na to, aby to clovek mohl jen tak zahodit. Kdyz uz si dela Apple punc luxusni znacky, tak by alespon k takovymhle prehmatum dochazet nemuselo. dalsich 4GB RAM nestoji snad tolik.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Tak ten produkt se jmenuje neconeco >>> MINI <<< ..... s tim proste obri SO-DIMM a jeste patice (a nedejboze dve a aby jedna byla prazdna) nejde dohromady.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Mini je mini už douho a vždycky se tam dvojslot na SO-DIMM vešel (dokonce před dvěma generacemi i DVD mechanika). Takže to není o tom, že to nejde, ale že se nechce.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Tak mi vysvetli, jaktoze v predchozich verzich to slo. Ze by nejaka teleportace z alternativniho vesmiru?

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ted se na to divam a on ten pocitac za tri petky ma klasicky HDD? Musim se jeste podivat znova na specifikaci ...... to ma nejaky ten novy 16ti jadrovy XEON? Ta cena je neomluvitelna i pro apple ......

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mrknul jsem na tu specifikaci - je to 28k s DPH na Apple.cz. Je to za 2.8Ghz i5, Iris, 8GB RAM, 1TB Fusion Drive. Cena se zdá na první pohled vysoká. Jenže je to nacpaný v bedýnce 3,5cm vysoký s půdorysem 20x20cm. Hlučnost v klidu je 12dB a příkon 85W. To jsou špičkový parametry. Je to i se systémem. Líbí se mi, že umí FULL HD HDMI v 60Hz. Prostě tenhle Mac mini je něčím vyjímečný. Konfigurovat lze od 14k výš a možností je opravdu hromada. Cena mi tudíž přijde omluvitelná. NENÍ to PC bedna, ani to být PC bedna nemá. Nicméně chápu, že běžný uživatel, který očekává bednu, větráky, modulárnost a možnost upravovat výkon, nenajde na Mac mini nic pozitivního.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

mini-itx bedýnka, třeba, z hliníku nemusí být také nějaká velká kráva (bude větší to ano) ale s větším výkonem, modularitou a s možností vybrat stroj podle představ...

Překvapuje mě že snad ke všem současným Apple dekstopům nejdou připojit 5.1/7.1 reroduktory, ano mužete si pořídit externí zvukovou kartu atd, ale to už ztratíte tu výhodu kompaktnosti...
Co je na FullHD v 60Hz tak vymečného?

Neříkám, že cílovce to nemůže připadat skvělé, nebo zájemci sleví v některých svých požadavcích, já bych takhle kompromisnístroj v desktop sféře nechtěl.

Mám pár zkušenostni s HW co ma vlastní standardy (rozměry základních desek, rozměry zdrojů, rozmístnění portů atd) Ono je to sice hezké ale když se něco pokazí tak je to úplně naprd...

Navíc velká výhoda modularity je i možnost postupných investic

Můj Přiklad:
Já si koupil novy MB + CPU. Grafiku, zdroj a case jsem pouzil se stareho stroje a RAM mi pujčil/daroval otec (1GB DDR3 moduly maji temer nulovou cenu ale 4 moduly poskytnou už kapacitu na které se dá fungovat)

Takže proti starém stoji jsme získal hned větší výkon CPU, zbytek zůstal stejný
Po čtvrt roce jsem si koupil, nový Zdroj + Ram, a za další měsíc grafickou kartu,později lepší disky, téměř po roce pak konečně novou case co lépe vyhovuje mým potřebám.

Tohe proste s Applem a jinými příliš integrovanými věci udělat nejde, máte jen dvě možnosti:
1) koupit si to na splátky - nerad se zadlužuji.
2) nekoupit nic a počkat až budumít celou částku - imho nevýhodne oproti mému případu, kde jsem CPU výkon dostal hned.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ale ano, je to volba preferencí. Taky jsem si zbastlil doma vlastní PC, ani ne tak kvůli ceně, ale proto, že mě to baví. Fakt je, že je postavený PC je univerzájnější, ale pro ženu, která si chce pustit seriál, hudbu, nebo zahrát nějakou plošinovku byly widle postrachem. A tahle malá kisna je jednoduchá, blbuvzdorná, tichá a jak má žena říká - malá a hezká :-). A já se o to nemusím vůbec starat. Pokud jde o 5.1/7.1 zvuk - ten audio výstup je digitální a s přechodkou na optiku funguje úplně parádně. Takže s prostorovým zvukem nemám problémy.
Mno a když se něco pokazí, tak ho vrátím, dají mi v krámě novej, zálohu stáhnu z cloudu, připojím disky a za 10 minut se jede, jako by se nic nestalo :-).

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

"kisna je jednoduchá, blbuvzdorná"

pokud je tak jednoducha tak ma i cenove odpovidat.
a blbuvzdorna ano takto nas, teda vas i-jablickare chcou vychovat/vychovavaji k blbosti a tuposti.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

ale notak, ohánět se velikostí.... vždyť je v tom mobilní procesor a jsou i menší a výkonnější http://www.czc.cz/sapphire-mini-pc-edge-vs8-cerna/132151/produkt?q-categ...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ale notak, vytáhnout si jednu věc a té se chytit je neslušné. Netvrdím, že existují v různých parametrech lepší produkty. No a pokud jde o výkon, slepě bych nesrovnával jen harware, když jde o 2 různé platformy OS.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

To nepopírám, že jde o různý OS. Ale výkon v těch OS bude bohatě stačit.
V té nejnižší verzi to budeš možna tak mít jako předražené sufovadlo. V té nejvyšší verzi zas člověk přemýšl jestli rovnou nevzít imac nebo macbooka.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja tomu moc dobre nerozumiem. Ked dam 28000 CZK, co je nieco nad 1000€ tak si skor kupim daky nadupany notebook. Ak budem chciet desktop, tak v tej cene budem mat taku masinu, ze sa na to ziaden notas nechyta.
Ak predsa len zatuzim po mini desktope, ta vezmem nieco v miniITX formate.
Namatkovo:
- Základná doska ASROCK FM2A88X-ITX+
- Procesor AMD A10-7850K Black Edition
- Operačná pamäť Kingston 16GB KIT DDR3 2400MHz CL11 HyperX Beast Series
- Počítačová skriňa Fractal Design Node 304 White
- Počítačový zdroj Fractal Design Tesla R2 500W
- SSD disk OCZ AMD Radeon R7 Series 120GB
- Western Digital Red 2000GB

celkovo suma takmer 750€
- a to som zamerne vyberal drahsie az najdrahsie komponenty.
- pri rozumnejsej volbe cena/vykon by sa dalo este usetrit

Ostava este kopec penazi :)

Laborovat sa da rozne. Lacnejsi procesor so slabsou grafikou + externa grafika, ... narozdiel od "veci" od applu.
Lacnejsi, vykonnejsi a subjektivne krajsi :P

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

tak nevím, na co bys do mobilního deskopu dával herní grafiku, Mac Mini je takový kancelářský stroj, který chytneš do dlaně a jdeš o dům dál, ta tvoje bedna je několikanásobně těžší a o mocinky škaredější než Mac Mini(opravdu se ti to líbí více nebo trolluješ?), takže to bude zabírat o mnoho více místa, více prachu a rozhodně ji nedáš do dlaní. Výkon? Tohle je zařízení na iWork, iMovie a Safari či nějaký ten HD film a na to ten výkon stačí s přehledem, cena je samozřejmě dál než u konkurence, ale zase plátiš za prémiový desing, velikost, zpracovaní a kancelářské balíky, to vše je v ceně. Základní verze by měla obsahovat 8GB a bylo by...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mobilny desctop? "kancelářský stroj, který chytneš do dlaně a jdeš o dům dál" - nie je uz lepsie kupit ten Notebook?
Naco preboha by som prenasal desktop? To potom budem hladat monitor, klavesnicu a mys ked to niekam prenesiem? Ano je maly, ale nie tak maly, aby som ho povazoval za mobilny.

Nehovorim, ze je skaredy, to vobec nie, ja mam len divny vkus a paci sa mi skor hranaty/techno dizajn. Vskutocnosti by som si vybral skor nieco taketo (http://www.alza.sk/cooler-master-haf-stacker-915f-cerna-d515886.htm) ;-)

Mas pravdu, platis za "premiovy iDizaj". Kto je ochotny za to platit, tak prosim. OS a sluzby ma Apple celko dobre.

Ja by som na "mobilny desktop" volil skor nejake All-in-one riesenie (najlacnejsie uz pod 300€), alebo daky mini-PC, kde sa ceny pohybuju uz od 100€ a volba RAM a Disku nieje nijak obmedzena.

Podtrzeno-secteno je to pekna, ale predrazena krabicka pre fanusikov Apple a iOS.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Tak ten deskop můžeš např. přenést k TV a pustit si tam nějaký film nebo k plátnu, aby jsi promítl prezentace v Keynote, vždycky se najde nějaké využití. Samozřejmě, že najdeš levnější zářízení, ale někteří jedinci jsou už zvyklí na OSX jako já, čili bych si už nic nekoupil, kde je Windows, ano možná by to šlo řešit Linuxem, ale zase OSX má lepší aplikace a je to o 15 tisíc levnější než MBA, takže pro některé jedince asi dobra koupě, já bych si to samozřejmě nekoupil, já jsem spokojen s MacBookem.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Pravda, ja by som tiez nic s Windows nechcel.
O kvalite aplikacii Linux-OSX by sme sa mohli sporit donekonecna, ale to nie je temou tejto diskusie.
Co som videl OSX vypada to super, funkcne, rychle, viem si predstavit to pouzivat.

Kebyze chcem urobit funkcny ekosystem, tak inej cesty ako vlastny HW + SW asi ani nexistuje. To je asi jedina moznost ako to 100% odladit. Co mi vadi je ta uzavretost systemu a hlavne do oci bijuca predrazenost za vyrobky, ktore vyrabaju ako vsetci v cine.

A ked vidim nieco ako tento miniPC, kde nemozem doplnit ani tu RAM-ku, tak to je taka neskutocana, do oci bijuca nenasitnost, ako vyciciat vernych zakaznikov este aj na tej pamati, ze mi je z toho zle.
Pokial im to zakaznici nedaju pociti na trzbach, naozaj nemaju dovod spravat sa inak. Marketing a image, ktory si vybudovali je naozaj bezkonkurencny.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Vlastně máte tou poslední větou pravdu. Sám o sobě je tenhle mini Mac dost drahej. Nicméně je pravda, že když už má člověk iphone, ipad a třeba macbook, tak je tohle řešení mnohem větším přínosem než cokoliv jiného. Prostě Apple takhle funguje, samotnej minimac je překonanej jinýma PC, ale jak se to zapojí do sítě, nabídne to, co ostatní neumí tak lehce a elegantně. Žádný velký konfigurování, aktualizování a hlídání. Přes AirDrop si cokoliv přetáhnu ja jakýkoliv monitor chci - video, dokumenty, hudbu, je to fuk - z Imaca na Iphone, na Ipad, na cokoliv, jen posunutím prstem.
Všechno tohle jde i s windows a androidem, ale jak jsem to zkoušel, nebylo to tak funkční a rozchodit to taky nebylo úplně pro BFU, a to nemluvím o tom, že s novým Androidem toho polovina nefunguje. Ta komplexnost je to, za co člověk u Apple platí. No a to je vlastně taky důvod toho vyhrocení hodnocení - Ti co na Apple jedou takhle komplet si nedovedou představil lepší řešení. No a Ti co Apple takhle nevnímají si nedovedou představit, že by se museli spolehnout na jednu značku a nechat si diktovat co smí a nesmí. Proto říkám, že Apple není pro každého, ale je to věc osobních preferencí, určitě ne sociálního statusu, nebo inteligence.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Veru, ekosystem aplikacii je naozaj najsilnejsou strankou apple, ktoru vedia skvelo vyuzit.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Nevim jak moc ma apple vychytany ten ekosystem, ale mam pocit, ze ten "ekosystem" je cloud .... a osobne me tohle pojeti dost neuchvacuje ..... nevim, co se dela, kde se dela .... je pekne, ze nekde neco donesu a ono tam vidim vsechny soubory v televizi pres aircosi v applu, chapu, ze pro BFU je to eroticka extaze, ale me tohle proste vadi, kdyz nemuzu nic nastavit, co se kam, kde .....
To byl jeden z duvodu, proc jsem prestal pouzivat android, proste jsem ho nedovedl se svym IT vzdelanim pochopit ... proste tomu nerozumim .... matce jsme koupi nejaky tamtung k narozeninam (v te dobe to byla jedina moznost s dualsim) a ja proste stravil dva dny nez jsem to nejak nastavil ..... ano, kdybych vsechno odklikal, nasral se asi do 15ti cloudu, tak by to asi nejak jelo .... ale tam byl ucet gugl .... ucet samsungu .... pak ucet na nejaky box .... na nejaky drive (ne od guglu) a vsechno to po instalaci a kliknuti na ikonu zacalo vyzadovat registrace, povoleni synchronizaci ..... jako SORRY, ale takhle fakt NE! Neslo to odinstalovat (POCHOPITELNE!), nastesti se mi podarilo nainstalovat neco, co ty ikony skrylo, takze na to omylem neklikne a nebude mi volat co to kurva je za hajzl, co se ji tam objevil a chce to hesla, potvrzeni atd ..... po patem firemnim restartu jsem ten telefon nejak rozbehal ..... tohle ja nechci! ANI ZA BOHA!!!!
Vyhral jsem lumiu .... chtelo to po me MS ucet .... a tim to haslo ..... vim presne co se mi kam synchronizuje, muzu to na jednom(!) miste vsechno zmenit ... to same u windows tabletu.
Kdyz se pripojim k nove siti, chce to jestli se maji nachazet cosi automaticky ... tak to radsi vypinam, bo nevim wocogo:) Vrcholem byl miracast, ktery se ted semtam objevi jako dalsi monitor .... dost se bojim, aby se to nejak nepripojilo .....
androidi ekosystem je tragedie ..... appli znam jen z doslechu a asi je to o tri rady lepsi, ale pochybuju, ze to jde nastavit .... tudiz bych se toho bal .... a to nejsem extra paranoidni:o)

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Ani ne, ten ekosystém slušně funguje i bez cloudu, ale je pravda, že Apple tlačí na to aby se do cloudu šlo. Ještě stále se dá vše prosynchronizovat přes iTunes (tedy nevím jak na Yosemite a iOS8). Už jednou možnost synchronizovat kontakty a podbné "drobnosti" bez cloudu Apple zatrhnul, ale nesetkalo se to s dobrou odezvou uživatelů po světě (jak mám do háje udělat zálohu a sync v místech kde není internet nebo je slaboučký a vypadávající", znělo z mnoha koutů světa :o) a tak to Apple fakt vrátil. I když nepochybuji, že s těmi mraky bude otravovat nadále, stejně jako všichni ostatní.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Osobne Apple Ekosystem nepoznam, ale z pocutia su s tym ludia co to maju spokojni. Mne by to tiez nevyhovovalo, radsej mam prehlad co kde mam. Nemam moc rad tie "udelatka", co si myslia, ze su chytrejsie nez uzivatel.
Kazdopadne tento Apple miniPC nic ine ako prepojenie s Apple infrastrukturou ponuknut nemoze.

Mimo misu k tomu androidu.
Androidi je vcelku otvoreny system, co ma svoje vyhody aj nevyhody. Vyrobca (ako napr. uvedeny Samsung) ma moznost to uspesne zmrsit.
Chce to trocha sa v systeme zorientovat a da sa tam vacsina veci celkom transparentne nastavit.

Ten telefon mozte pokojne pouzivat i bez synchronizacie, resp. i bez akehokolvek uctu.
Po zapnuti sa to isto bude snazit nanutit uzivatelovi sluzby preferovane vyrobcom. Vtedy je najlepsie nic nenastavovat, nepovolit a ist rovno do nastaveni uctov a synchronizacie, tam pomazat ucty, ktore nechcem a nastavit to co chcem. A je to.
Odstranenie pevnych aplikacii je uz trocha problem, ale daju sa myslim zakazat, prip. uz en root telefonu, prip. nahrat novy ROM (napr. Cyanogenmod).
Je pravda, ze su to veci mimo schopnosti priemerneho pouzivatela, coho su si vyrobcovia vedomi a preto to niektori zneuzivaju.

Mozno by stal za hriech skusit FirefoxOS. Ja sa tesim co nam ukaze mobil s Ubuntu ked nejaky dorazi na trh (ak vobec niekedy).

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Jak jsem psal vyse .... kdyz to nekde budes prenaset a pripojovat, tak nekde kde s nejvetsi pravdepodobnosti bude ten monitor, mys a klavesnice, doplnena nejakym pocitacem ..... pak je mnohem lepsi flashka s windows to go .... samozrejme neni rec o iosu, ktery tohle nejspis vubec neumi, ale i tak .... v nejhorsim si proste do windows nainstalujes ios do vmwaru:o)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.