Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k S Mac Pro to vypadá bledě, Apple zřejmě profi řadu zařízne

nezapadal do portfolia produktů pro bezmozky

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Já bych to viděl jinak - jeho výkon nebyl masově využitelný. Jeden MPro tu máme, je to fakt výkonná mašinka, ale využije ji jen člověk, co dělá fakt velké projekty.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Z druhé ruky, zato v pravidelných intervalech, slýcháme osobní zkušenosti a zážitky s Mac Pro 2013, nebo-li o leštěné <cenzura> .... </cenzura> za šílené peníze. Jak na potvoru, se jedná o člověka, který dělá do 3D fotografií, mapování apod. činností. Hlavní část peprných stížností jde na vrub chlazení, tristního výkonu disku a příšerného bzučení (děs). Zajímavé je, že na předchozí krabicoidní generace si nestěžoval, maximálně povídal něco o přehřívání paměti jinak to mohlo běžet naplno celý den. S modelem 2013 si nemůže dovolit takřka nic. Přišlo mi to zajímavé, protože tohle posloucháme každých 14 dní, u sklenky něčeho dobrého, téměř 2 roky a každá debata o práci začíná kyselou stížnost na leštěnou odpadní rouru, jak tomu říká.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

zajímavé - jak já sám Jabko nemusím, tak s tímhle u nás problémy nejsou, a to bych řekl, že rozhodně se ta leštěná urna u nás nenudí.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Copak je to zase za spekulace?

Nove Mac Pro prece budou v breznu 2017 (March 2017) - ceka se jen na Kaby Lake Xeony.

Mac Pro nebylo treba inovovat, protoze stejne nebyly nove procesory. Podporfa pro novy HW je uz v El Capitanovi, Sierru nepocitaje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mě na tom nic povedeného nepřijde:

Největší slabiny:
Na rozšiřující karty nutno externí TB boxy - super místo jedne bedny x menších se samsotaným napajením atd.
Na disky potřebujete externí boxy.
Neni dvou procesorová varianta jako v minulosti.
Ikdyž potřebujete jen CPU výkon platíte zbytečně za dvě grafické karty.
Když potřebujete NVIDIA kartu platíte zbytečně AMD + TB BOX
Jen 4 sloty na oerační pamět a apple dodáva jen 64 GiB RAM

To jestli stejna sestava od jiného výrobce přijde dráže nebo ne a o kolik nevím, každopádně obráceně (tj Mac Pro podle nějaké konfigurace DELL/HP/Lenovo) se snadno dostanete do stavu že Apple nemá co nabídnout (nemá 1/2U provedení, nemá více procesorů, nepodporujě tolik RAM, nemá podporu pro větší uložiště/HDD) nebo platíte ukrutné častky za to co nechcete ale bez toho Mac Pro nekoupite (třeba ty grafiky). Třeba kolem září 2014 Dell T3610 s 6 jadrovým xeonem stal cca 50k (měl vice RAM, zase menší SSD) a Mac Pro se stejným CPU 75k. Ano můžete oponovat že má dvě sítovky, dvě výkoné grafiky, TB... ale když to nevyužijete tak je jedno, že má.

VZhledově je to možná hezké, ale z praktického hlediska je to fail

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

JJ z praktického hlediska to byl velice nepovedenej stroj a obecně to byl špatnej koncept (orpoti klasickýmu desktopu starýho Pročka kde si člověk mohl měnit grafiky jak chtěl, mělo to klasický PCI-E sloty, disky byly vevnitř nemuselose vše připojovat externě, atd.

Jinak tu padlo že nebylo třeba jej inovovat, no, 12C Ivy neni zrovna hvězda, mohli tam dát Haswelly/broadwelly s novou platformou novym TB, konečně použtelnym AVX ale Apple je prostě divnej. Nemyslim si že ten model byl úspěšnej, ale nebylo to tim že o to neni zájem, ale tim konkrétnim provedenim.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

i ten výkon moc nepřesvědčil. Apple sliboval nárůst o 30 % nad 5.1 (12 core). Takže studia co koupily jeden kus jako nový stroj, očekávající že do budoucna nahradí "staré" 5.1.... očekávání nepřišlo. Časy se prý zkrátily tak o 15 % max (to stejně zaměstnanec prokouřil a prokecal tak jako tak), a spoustu zařízení muselo externě. nakonec urnička prý skončila v kanceláři ředitele jako estetička na stůl...
Myslím že jinde to dopadlo podobně. A kvůli GPU někde nekoupily vůbec a rovnou čekají co bude dál až jim umřou staré macy pro (3.1/4.1/5.1).
Ale souhlasím že vše hlavně kvůli konceptu. Takhle měl vypadat mac v nové řadě office (něco jako lampička nebo kostka) ale určitě ne Mac Pro. Fakt úlet

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak v pure hrubym výkonu, si vezmi frekvence na kterejch běží 6C Westmere a měl jsi dva, vs na kterym běží 12C Ivy a byl jeden. Kdyby tam ty 12C byly 2, nebo ideálně 2x8 na vysokem taktu (E5-2687W V2 třeba) tak to by byl posun, ale jeden low-clocked ivy vs 2x high-clocked Westemere fakt upgrad neni no....

Jedině ty GPU který ale ve starym pročku jdou měnit že a v novym ne, tam jen člověk čeká až se na jedno mz nbich nebo na CPU boardu udělá studeňák že....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

E5-2687W vX se vlastně téměř nepoužívá, protože jsou drahé a velmi obtížně se chladí. Do značkových nemůžeš dát chladič o rozměrech Noctua NH-D14 (chladím s ní i7-4930k).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Obtížně? Já jsem měl E5-2687W a bylo to naprosto studený. Tyhle Xeony skoro vůbec netopěj. Já mam 200W E5-2679v4 a ten už trochu jo ale stejně je to v pohodě.

Navíc, pokud by šlo o nej poměr TDP vs výkon, tak tam mohli dát Xeon E5-2689, nebo Xeon E5-2673 v2.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To bych tak uplne netvrdil... mam 2x 2687W v2 a v plne zatezi topi fakt hodne i 2x vodnik s uzavrenym okruhem (nejaky kraken) s tim ma co delat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já měl E5-2687W V1 (C0 ES an plnejch taktech 3,4Ghz) a nevěžovitá vertikální průměrná noctua nebyla ani vlažná....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ani se nedivím. Používám mac na grafiku, takže mi dvouprocesorový mac pro vydrží dlouho, ale co pak? Pak asi jedině Hackintos. A proč?

Mac Pro 3.1 - 5.1
a) Dva silně výkonné procesory (na mojí práci) - a protože dva, tak o něco málo překonají i jednu nepřetočenou novou i7 - takže výkon ještě na nějaký pátek i po straně procesorů
b) i do budoucna vysoký objem ram (64 GB pro 3.1 nebo 128 GB pro 4.1 a 5.1)
c) 4, 5, 6 nebo dokonce 10 Disků, kdy je možné mít 5 disků ve formě HDD + až 4 SSD disky přes PCie (2x SSD nebo nvme na jedné PCIe kartě)
d) dvě mechaniky Bluray, DVD a já nevím co bude do budoucna ve formátu 5,25"
e) libovolná PCIe karta (SATA, SAS, NVME, FireWire, nejmodernější typ USB, eSata, Thunderbolt, zvukovka, síťovka, střihová karta... prostě co bude podporovat OS)
f) dvě grafické karty s plnou podporou 2x 16 linek (Zdroj s 960W a i ten si můžu vyměnit) včetně možnosti napájení 2x 8pin. Mohu využít jak Crossfire/SLI, tak i jednotlivé karty zvlášť a určit jim co má která dělat (master, slave) dle libosti.
h) stále se vyrábí novější/rychlejší typ bluetooth a wifi do miniPCie slotu mohu tedy upgradovat
i) zmíněný PSU, lze vyměnit za jakykoliv co se bude vejít do prostoru

Mac Pro 6.1
a) 1x CPU, ale nová technologie a lepší než starý mac pro 3.1 (horší než dva v mac pro 5.1)
c) - NELZE, interně pouze 1x NVME, vše ostatní externě
d) - NELZE, pouze externě
e) - NELZE, žádný PCIe slot
f) - NELZE, pouze na speciální slot vyrobené grafické karty (ty s macem a jiné nebudou)
i) - NELZE, speciální

ještě musím doplnit, že MAC má pouze 450W zdroj, tedy s rezervou 200-70W dle typu stroje. Tudíž žádné velké orgie pro napájení přes Thunderbolt nebo USB. Lépe mít vše napájené externě ať se moc nehřeje a nezkracuje si životnost.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Lepší iMac si můžou dát za klobouk, tenhle stroj je tak domů. Po pracovní stránce se z nich rychle stává office stroj. A když vezmu jak jsou dneska zdroje náročné i na GPU... tak co dál co za dva, tři roky? Koupit nový za 30 tk z druhé ruky? I tu ram bych zvětšil, jenže vysokokapacitní so-dimmky se nedělají (pouze owc). A na závěr monitor. Buď mi budou svítit dvě lampy, nebo si nechám ten applovský lesklý lepší offfice :-( A samozřejmě žádné SATA a PCIe...
To je prostě náhrada za stolní notebook a ne pracovní stroj.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dva velké milníky Applu od roku 1995 pro pracovní stroje. Přechod z PowerPC na Intel (tedy zabytí G5 strojů v podpoře OS) a přechod koncepce z 2005 na 2013 :-/

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

sakra potřebuju upravit tu hrubku ve slově zabití a nějak mi to nenabízí....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.