Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k MacBook má menší PCB než Raspberry Pi

Jako lehoučký, malý, lehce přenositelný notebook absolutně super, až na tu koko*skou cenu.

+1
+26
-1
Je komentář přínosný?

a uzavřený ekosystém :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

nebrání ti nic tam nainstalovat windows či linux;) akorát s upgradem ram bude trošku problém :-D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Můžete mi popsat uzavřenost toho systému? To si cucáte z prstu nebo máte nějaké fakta?

+1
-35
-1
Je komentář přínosný?

Systém je closed source.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Skutecne?
http://opensource.apple.com/release/os-x-1010/
Bych rekl ze i pres jeho uzavrenost je porad jeste sakra otevreny oproti MS Windows.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Skutocne:
Closed source (with open source components)

Co su ti platne open source komponenty, ked ako celok je system cosed source? V konecnom dosledku donho nevidis rovnako ako aj do Windowsu.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Systém je jednostranně otevřený - oni si klidně cizí nápad vezmou, ale zpět komunitě nijak nepřispějí. Taková otevřenost je na <i> ...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Treba takovy CUPS se mi jevi jako slusny prinos (i kdyz tady Apple hraje roli majitele, ne vyvojare - prestoze toho vyvojare zamestnal a da se tak rict ze Apple je vyvojarem). Do te doby byl tisk v Linuxu ... no, rekneme ze se o poznani hure konfiguroval.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak proto, když máte na počítači OSX, tak jako uživatel máte k dispozici hned 3 nástroje pro vývoj aplikací nebo tvorbu vlastních skriptů? Uzavřený systém znamená, že jak běžný uživatel, tak programátor má všechny nástroje na úpravu nebo doplnění WS na svém počítači. Uzavřený systém je takový, že si do něj nainstalujete libovolnou aplikaci, změníte si parametry nastavení, můžete změnit i systémové záležitosti, nebo když si na zdarma šířených vývojových prostředcích vytvoříte aplikaci, tak ji dle vlastního uvážení můžete šířit jak chcete?

Tady si asi někdo plete iOS a OSX.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Uzavřený ekosystém a closed source jsou dost odlišné věci. Uzavřený ekosystém to určitě není, je to prostě normální desktopový OS jako každý jiný - a ano, aplikace z Windows tam nativně nejedou, překvapivě. :-) Terminátoři si v Terminálu můžou dělat co chtějí, pokud někumu Applí klikadla přijdou příliš banální.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

No nejenze ma Rpi primo konektory na desce, ale ma jich mnohonasobne vice. Neni vubec prekvapive ze zarizeni s vetsi pouzitelnosti ma vetsi MB nez ktere ma mensi pouzitelnost. Macbook vypada hezky, ale ta vybava srazi jeho pouzitelnost na uroven tabletu (oboje male, prenosne, ale nepouzitelne s periferiemi)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

S kterymi periferiemi?

Prenos obrazu do monitoru, tv - bezdratovy
Tiskarna - bezdratovy prenos
Mys, klavesnice - bezdratova
Komunikace s telefonem a tabletem - bezdratova
Pripojeni k siti/netu - bezdratove

Naproste vetsine uzivatelu nebude nic chybet a oceni ze na stole nemaji haldu zbytecnych kabelu.

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

Zřejmě nějaká obskurnější definice pojmu "naprostá většina", kterou ještě neznám. Protože mohu místopřísežně prohlásit, že naprostá většina lidí které znám rozhodně nic bezdrátově nepřipojuje, tedy kompletní odbourání drátů je pro ně další investice.

+1
+30
-1
Je komentář přínosný?

Existuje USB hub.... je to vyhodne, vsetko potrebne mam donho napchate a tak pripojujem iba jeden kablik... alebo sa vam paci notebook ovesany kablami?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jop, pojedeš někde v buse, budeš chtít nahrát něco na flešku a přitom brouzdat přes 3g po netu a kvůli tomu budeš muset tahat usb hub, což ti výslednou velikost notebooku ovlivní :-)

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Bohuzial.... ale riesenie je, mne sa zase nepaci, ako trcia kable z notebooka a modem, flesky, akurat si ulomis konektor.... ano, este jeden klasicky USB by tam bodol ale... proste apple...

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Nehledě na to, že při použití externího HDD můžete potřebovat u některých žravějších modelů napájený hub :)
+ Co takhle nabíjet a zaroveň používat USB zařízení? Jde to vůbec?

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

to je jasné, zanedlouho Apple vydá bezdrátové Flash Air, a modemy Connect Air. A všechno bude bezdrátové. Co na tom, že to na vestavěnou baterii nevydrží alespoň tak dlouho jako Macbook samotný.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

To je tak kdyz si lidi nevedi k cemu jim slouzi v telefonu Hotspot. Ocividne nejses cilovka tak nevim proc tu brecis. Apple nemusim ale ta miniaturizace se mi libi...

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Počkej, a to si mám nechat žrát data z mobilu, když mám druhou simku, kde mám 3x takový limit? A úplně super si vybíjet mobil kvůli připojení ntb k netu :-) cílovka nejsem a to kvůlii omezené konektivitě, 1 usb (který slouží i k nabíjení, což na druhou stranu vidím jako výhodu) a 1 jack je drasticky málo. Slot na SD karty lze oželit. Nechápu, proč tam nedali víc portů, místa tam na to je dost a design by to nějak nekazilo, usbC vypadá docela stylově, rozhodně líp jak starý usb. Vždyť i mobil má obvykle víc možností připojení (usb, sd, dokonce bývají i 2 sloty na simky) :-D toto je upřímně výsměch.

Není to tak dávno, co jsem měl ibooka a posléze macbooka, do applu bych klidně znovu šel, ale ne do tohoto :-)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Tak to ze ti to zere data je jasny, to je vec operatoru ale ne applu. Vic slotu to mohlo mit ale svet se nezbori kdyz to ma jen jeden. Nehlede nato ze muj mobil ma stejnej pocet (jedno usb jeden jack). Myslim si ze tohle ma byt primarne urceno jako konkurence chromebookum. Takze jako ultra lehka 12" vec po ktere se uzivatele co cestuji porad ptaj, s premiovym spracovanim. Proc ne, odbyt to mit bude...

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

Opravdu si myslíš, že macbook v ceně víc jak 50 000kč má být konkurence chromebooků za 7000?

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Konkurence ne, ale může nabídnou naprostou jednoduchost, ale přitom s plnohodnotným desktopovým OS namísto "Browseru". Já myslím, že si to kupce najde. Mladí lidé odchovaní smartfouny a tablety už flešky a HDD mohou považovat za přežitek. Kdo chce Apple s konektivitou, koupí si Macbook Pro. Kdo ani to ne, koupí si něco jiného.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo myslim, nemyslim to jako konkurenci v cene ale jako takovou. Ted ma jablicko podobne mobilni zarizeni s IOS. Ne ze by air byli nejaci obri ale tohle je prece jenom mensi. A znam lidi co pouzivaj jen jablecny ekosystem vcetne hw. A nemyslim si ze by byli jedni nebo jich bylo malo. Uvidime co ztoho bude ale tohle zarizeni se mi celkem libi. Jen bych ho zkanibalizoval na widle :D

+1
-27
-1
Je komentář přínosný?

Ale to je přece blbost takhle přemýšlet. Produkty si odjakživa konkurují především v ceně. Když ta cena je úplně jinde, tak už se o konkurenci nejedná.

Jinak samozřejmě, že jde o to, že si to koupí jabličkář. Ale nejabličkář si to nekoupí především kvůli tomu, že to je ve výsledku jen bezdotykový tablet s klávesnicí.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Patřím k těm kteří mají permanentně zaplá wifihotspot (kupodivu to nežeru baterku)
Ntb se když v terénu potřebuji připojí a frčí vše jak má...jako bych o tom ani nevěděl...
A nevím jak moc u jiných alu mě hitspot moc nežere, sice vlastním obstarožní ip4S ale z důvodu potápění jej měnit nehodlám a dokud tento přístroj nezpne displej a svůj dualcorecpu vydrží baterka hodně...a řešit dvě simky, probůh na co.Vyřeším jednu ahotovo, vím že můžu čt24 v terénu a nestresovat, osobně dvou simkové lidi nechápu, ty co znám jsou lenivci zjistit vůbec jaký mají tarif...

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

Služební / soukromý telefon? takhle nemusíš tahat po kapsách 2 telefony. A budeš se divit, ale lidí, co mají služební telefony, tak těch je spousta. A ne každý ho je ochoten využívat i k soukromým účelům. Ale toto nebylo směrodatný, to bylo jen na ukázku, že i mobil má občas mnohem víc možnosti připojení, než tento macbook.

Wifi hotspot, když je aktivní, tak ti vyžere baterku ani nevíš jak a to i na iphonech.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Naprosta vetsina UZIVATELU (tzn tech, kteri ten Mac maji nebo chteji koupit).

Predpokladam, ze naprosta vetsina lidi ktere znas NEJSOU uzivatele Macu.

Kdyz uz toho Mac mas, tak odbourani dratu neni zadna investice - protoze bezdratove periferie ma Apple uz hezkych par let.

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

".. nebo chteji koupit" ....
Tj. potencionální zákazník musí investovat ještě do nových "správných" periferií.

+1
+22
-1
Je komentář přínosný?

Ja by som s nim aj suhlasil, ono naozaj pri investicii do tohto zariadenia uz pripadne vyvolane investicie do bezdratovych periferii nebudu problem.
U mna zatial ale kabel ostava kablom, kedze este som nestretol bezdratovu mys ktora by nelagovala. Wifi - skoda reci, ku gidabit ethernetu to ma hooodne daleko a to aj v domacom prostredi, nie to v kancelarskych priestoroch a silnejsom nasadeni.... dalo by sa pokracovat.
Pochopitelne cielova skupina tohto stroja nie je clovek co na nom bude denno denne makat v klasickom slova zmysle, ale je to uzasne ultra prenosne zariadenie ktore sa da nazvat plnohodnotnym notebookom (cize zariadenie ktore mam na kolenach a vsetky dratove periferie su mi nanic). Cena je pritom klasicky MAC, cize myslim si ze predaje to bude mat slusne.

BTW, nie som sice ziaden starec ale nejakych mizernych 22 rokov dozadu sa za obdobne peniaze kupovali 486ky so 14palcovym monitorom, ramkov vo velkosti cache na dnesnych procakoch a HDD sakra mensim nez dnes bezne velkosti RAM. Hucalo to ako krava a museli ste tomu obetovat cely stol.
Bez ohladu na dnes bezne trhove ceny konkurencie, ten Aplle nie je az tak predrazeny ako sa traduje.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono pořizování všech nových periferií přece není jen problém finanční. Ne každý je ochoten povyhazovat stávající vybavení a shánět kupovat jiné.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Naprostá většina?

Bezdrátové monitory se běžně ani neprodávají. Dá se to sice přes dodatečnou krabičku, ale viděl jste to reálně u někoho?

Kolik lidí má bezdrátové flashky? Bezdrátové paměťovky? Bezdrátové foťáky? (Existují, ale „naprostá většina uživatelů?“ Ani náhodou.)

Bezdrátové tiskárny existují, ale rozhodně bych netvrdil, že je má „naprostá většina“ uživatelů. Naopak 100 % tiskáren které jsem viděl bylo připojených drátem (i když některé z nich pravděpodobně WiFi umí, nezkoumal jsem).

Myš/klávesnice bezdrátové ano, ale vynecháváte, že drtivá většina i těch bezdrátových potřebuje vlastní přijímač do USB.
Můžete koupit něco pro Bluetooth, ale už musíte odfiltrovat asi 90 % trhu. Plus samozřejmě všechno drátové. To není moc „drtivá většina uživatelů“.

Navíc přes WiFi se zařízení dá připojit, ale ne napájet. Třeba možnost zapojit notebook do sítě a telefon do notebooku a nabíjet obojí aniž bych s sebou musel nosit nabíječku k telefonu mi nepřipadá jako zbytečná vychytávka pro geeky. A tady USB hub nejspíš nepomůže, protože přes USB hub těžko nabijete notebook.

Krom toho vynecháváte, že i když je technicky možné spoustu zařízení připojit přes WiFi, ten notebook má JEDNU WiFi kartu.
Takže to není tak, že si prostě na WiFi napojíte všechno výše uvedené plus web a ono to bude fungovat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Naprosta vetsina UZIVATELU, kteri maji Mac.

Resis problemy, ktere ma Apple uz davno vyresene.

Na co potrebuje Apple bezdratova klavesnice a mys prijimac do USB portu, kdyz funguje pres BT?

"Krom toho vynecháváte, že i když je technicky možné spoustu zařízení připojit přes WiFi, ten notebook má JEDNU WiFi kartu."

Ona je potreba na kazde zarizeni zvlastni wifi karta? Jako ze bych na 5 pripojenych wifi zarizeni musel mit v pocitaci pet wifi karet? hehe.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Aple je má možná vyřešené, ale bavíme se o jeho (a to i potencionálních) zákaznících...

A když chcete bezdrátově posílat kdeco, i obaz tak ta jedna wifi karta asi moc stíhat nebude ne?

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

„Naprosta vetsina UZIVATELU, kteri maji Mac.”

Trochu definice kruhem.
Asi jako že všichni uživatelé mobilů mají iOS, pokud jako „uživatele mobilů” beru jen ty co mají iPhone.

„Resis problemy, ktere ma Apple uz davno vyresene.”
Třeba ten monitor je opravdu vyřešený, protože v ceně do 100 000 Kč Apple prodává jeden monitor, který má thunderbolt.
Vyřešeno, uživatel Macbooku ho nepotřebuje připojovat na jiný monitor.

„Ona je potreba na kazde zarizeni zvlastni wifi karta? Jako ze bych na 5 pripojenych wifi zarizeni musel mit v pocitaci pet wifi karet? hehe.”

Opravdu v tom nevidíte žádný problém?
Jednak už to, že s jednou kartou se připojíte do jedné sítě, což u přenosu obrazu bývá síť mezi zařízením a obrazovkou, typicky pak obrazovka dělá pro zařízení router přes domácí WiFi na web. Jenže pak zase Macbook je v jiné síti než všechno ostatní, takže třeba propojit se s tou tiskárnou může být oříšek.

A taky máte z notebooku jedno WiFi spojení, v reálu se štěstím 20 Mbit (n-ko možná 50, ale při těch dvou sítích, bezdrátovém přenosu obrazu a propojení všeho přes WiFi můžete na dobré podmínky zapomenout), no a přes to musíte procpat všechno.

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Já nevím proč se mermomocí smažíte dokázat, že ten počítač není univerzálně dokonalý. Je evidentně cílený na lidi co mají data někde v Cloudu a nebo na NAS, flešky je nezajímají a mají router s kvalitní WiFi nebo si internet sdílí jinak, třeba mobilem. Zajímá je douhá výdrž, dobrá skladnost a aby to neotravovalo horkem, větráky atp. To vše s plnohodnotným OS, tedy s provozovatelností jakékoliv aplikace.

Třeba pro mě to počítač není, ale nepochybuji, že pro spoustu lidí to bude ideální volba a že nic jiného než nabíjecí a sluchátkový konektor nepotřebují.

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Nesnažím se dokázat, že není univerzálně dokonalý.

Psal jsem o tom, že *i při uvážení způsobu využití* mi jeden konektor, při připojení k elektřině žádný konektor, připadá už příliš omezující.

Cloud je sice fajn, ale pokud zrovna potřebujete překopírovat gigabajt dat (ideálně ze zařízení přítomného na stejném místě, takže přes cloud bude jedno zařízení přes WiFi data nahrávat na cloud a druhé přes tu stejnou WiFi data stahovat).

A nemusí to být gigabajt dat. Jste někde na jednání a chcete kolegovi předat jeden soubor.
Vlezete na jeho notebook a přihlásíte se na cloud? Budete mu diktovat odkaz?

Co jsem viděl, vlastníci Macbooků Air zatím ve 100 % případů soubor předali na flashce.
(Navíc příštích několik let bude problém, že prakticky žádné současné počítače ani flashky ten USB-C konektor nemají, přičemž ten Macbook nemá žádný jiný.)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Mě také jediný konektor připadá omezující, ale spousta lidí zasune (něco do USB) jen zcela svátečně. Ethernet kabely nenávidí jako překážející. Takže takovým to s nabíječkou kolidovat nebude. USB-C je mladá věc, ale tak už to u Apple chodí, že když se rozhodne pro rozhraní, tak jej tlačí silou kupředu. Holt po nějaký čas to holt bude redukce, co zprostředkuje USB-A konektor pokud jej někdo občas potřebuje a určitě budou i nejablečné za rozumnější cenu. Navíc se budou hodit i do daleké budoucnosti, kdy začne USB-C převažovat.

Popravdě já zase málo předávám data po flešce. Buď přes FTP, nebo nasdílet po síti, mraky rád nemám, ale to je každého věc, ať si uváží co je pro něj vhodné. Pokud někdo potřebuje lepší konektivitu, koupí si Macbook pro (pokud trvá na jablku).

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Cilova skupina lidi je takova, ze se nebojim o nedostatecnost takoveho reseni. Pravda chtelo by to jeste jeden USB.

USB Flash je dnes celkem zbytecnost. Sam pouzivam jen obcasne. Vicemene jen pri instalaci driveru pri instalaci OS a aktualizaci BIOSu.

Tj. pro manazery co porad nekde cestujou si myslim, ze se jedna o vyhodne reseni.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Tak o tom se nehádám, že cílovou skupinu si to najde a Apple na tom vydělá (při té ceně a představě, kolik dělá marže, se skoro chce říct, že by Applu stačilo prodat jeden).

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Chápu správně, že to má kromě audio jacku celkem JEDEN konektor?
Čili mám na výběr, buď nabíjet notebook, nebo v něm mít něco připojené?

Dobře, chápu, že určitá skupina uživatelů nepotřebuje moc konektorů, ale tohle už mi připadá hodně omezující.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Čekal bych, že v případě napájeného rozvaděče (USB HUB s napájením) bude možné nabíjet a zároveň připojit periferie.
Nejsem cílovka tohoto zařízení, tak to nebudu hodnotit.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

pujde
http://store.apple.com/us/product/MJ1K2AM/A/usb-c-digital-av-multiport-a...

a počítám, že se objeví jiní výrobci co udělají dokovací stanice, jako pro thunderbolt. A příslušenství do USB-C představil včera Belkin i Google (ten pro chromebook Pixel)

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

Krásná cena 2,5tis za blbou redukci, která obsahuje "jen" HDMI 1.4 :D

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Porad lepsi, nez HP redukce za 800 Kc, ktera ma sice HDMI i Display Port, ale zato ma prumernou zivotnost 3 nedele :-)

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Zvlada vubec specifikace USB, napajeni zarizeni, kdyz zarizeni funguje jako HOST (normalne HOST napaji ostatni)? Pokud ne tak zadny hub nepomuze, pokud si neohli specifikaci (pak by byl potreba specialni apple hub)

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

To mě taky napadlo, jestli nějaký hub umí brát jeden konektor (zařízení) jako „datového hostitele“ a jiný (zásuvku) jako „energetického hostitele“.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Spíš než míchání jablek s hruškama mi to přijde míchání jabka s malinou, ale nic proti.

+1
+39
-1
Je komentář přínosný?

Je libo MacBook air za zlomek ceny (asi tak 1/4)? Ale chybí mu svítí jabko na dvířkách :)
http://www.kingdel.com.cn/prodel.aspx?id=43

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Nemaj tam někde i prodej, pokud by to mělo použitelné provedení..,? Jinak ta jejich prezentace jednostlivých NB je jak pěst na oko, jejich grafik zřejmě ještě nedodělal základku :0)

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Prodávají na Ali Expressu. Visuelně od MacBooku k nerozeznání ... asi dělají to šasi ve stejné fabrice :) Jenom je třeba si dát bacha na osazenou paměť a disk. Oni jsou schopni prodat i 32Gb SSDčko + 2Gb RAMky. S touhle konfigurací jedině nějaký úsporný Linux :). Jo a dá se jim do poznámky při nákupu napsat, ať deklarují cenu třeba na 20euro a vyhnete se i clu ;)

ps: grafika je prostě "čínská", na to si zvyknete, když tam budete nakupovat často :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Chyba mu hlavne rozlisenie panelu, lebo hento rozlisenie nula-krat-nic je nieco, cez co by som uz na ziadnom zariadeni nepreniesol.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

1920*1080 na 13,3" (co mají u i7 4. generace) mi přijde víc než dost.....

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Na odkazu vidím: 13.3" display / 16:9 HD screen / 1366*768

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tvl, tak s tím můžeš vypadat jak ovce a ještě ani nemít MacBook. :-)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Nevím no, deklarované rozlišení 1366x768 na 13.3" je teda hrůza. WiFi 803.11 b/g je už taky trochu mimo, dnes už bych nakupoval jedině zařízení 803.11n, pokud možno 5 GHz. USB 2.0 už je také poněkud za zenitem. Toliko věci kvůli kterým bych to třeba já nekoupil. Jak je připojené to SSD?

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

"MacBook má menší PCB než Raspberry Pi"
Jak jsem to četl tak jsem si hned vzpomněl na Felixe Holzmana a jeho odpověď na větší řízky v sousední hospodě "ale zase na tom tak nevydělaj" :0)

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

On Apple asi jako jediný (pro notebooky) na těch deskách používá microvia. To umožňuje takovou hustotu.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

manzelka ma air 13 mid 2014 a jedine co k nemu obcas pripojuje je USB flash/disk a to tak jednou za mesic. Net na cestach ma z iphonu pres wifi, pripadnou mysku pres BT a nic jineho nepripojuje. az jeji MBA doslouzi, novy 12" je jasna volba. Myslim, ze vetsina BFU to bude mit dost podobne. Zalohovani a podobne veci se samozrejme dejou pres domaci wifi bez jejiho vedomi (timemachine)

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.