Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Mageia 5.1 prodlužuje život do příchodu verze 6

Predem sorry, ale fakt mi to neda:

"Ti z vás, kdož provozují Mageiu 5"

Obavam se, ze v tomhle jede Jezek zcela osamocen. :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Musím vás zklamat, nějakou dobu už jedu na Lubuntu 16.10. Až M6 vyjde, tak ji opět rád a s chutí zkusím a budu doufat, že už konečně někoho napadne přidat do repozitářů Rawtherapee 4.2, které je prvním s podporou mého Nikonu 1 S2.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

vas jako nas nebo vas jako me? v prvnim pripade to myslim nehrozi, nikdo dalsi krome tebe to predpokladam nepouziva(l), v druhem pripade bych uprednostnoval tykani, na netu je to zvykem a tipuju, ze budeme podobne stari.

jinak ale pokud pouzivas Lubuntu i ty, ma vubec nejaky smysl psat clanky o nevyznamne a nikym nepouzivane Mageie?
Distribuci linuxu je asi tisic a nevidim smysl psat o kazde, kterou stejne pouziva jen omezeny okruh lidi, lepsi by bylo soustredit se na ty velke (treba na rootu je ted dobrej clanek o Ubuntu 16.04 a zmene distribuce kernelu u vsech LTS pocinaje 16.04, coz urcite bude hodne lidi zajimat mnohem vic nez ze mozna jednou bude i Mageia 6).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já třeba shledávám Mageiu zajímavějším tématem než dílčí věc kolem staršího vydání Ubuntu (ač LTS). PS: Mageiu opravdu v ČR používá víc lidí než jen jednotky.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No mimo testeru je doporucene se pohybovat po LTS verzich, takze o starsim moc mluvit nelze, je to soucasna nejnovejsi LTS. Myslim, ze ta zmena, ze pokud nezustanes na zakladnim jadre, ale povysis ho, tak ze se ti bude dale automaticky povysovat je docela dulezite a zajimave. Ja treba doted to delal tak, ze jsem bral jadra z repozitaru neLTS verzi, abych mel nova, takze ted mi tohle odpadne. Na druhou stranu to muze byt problem u nekterych proprietarnich ovladacu, ktere jeste nepojedou na uplne novem jadre.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak já bych zase tak přísný cenzor nebyl: základní povědomost o tom, jak jsou na tom ty které distribuce, se mohou někdy hodit a i v tom právě třeba vylučujícím způsobu. Jako že tudy cesta nyní nikoli ale zítra? pozítří? třeba ano. Alespoň vyzkoušet.
Nikdy totiž nevíš, co za kopanec udělá tvá (zatím) oblíbená distribuce i když si právě myslíš, sláva sláva sláva, tady to bude na věky. S velkou pravděpodobností to tak ale nebude :-)
Příklad: mně na Mintu začaly už před časem vadit některé verzemi staré balíčky pro mne klíčových aplikací, také i tam navíc začalo platit že to co byť fungovalo tak fungovat byť v drobnostech překvapivě přestalo, tak jsem po několika experimentech se usadil sláva v rolujícím Manjaro, jenže ouha, v KDE a LXQT po jednom z povýšení knihoven nejde psát v LibreOffice a dalších vybraných aplikacích ď ť ň ... jinde v aplikacích ale ano a vůbec ano v gnomeidních desktopech ... a když jsem konečně v PlayOnLinux nainstaloval Adobe Acrobat Reader DC a otevřel vítězně ten formulář VZP, na zkoušku, tak v tom nejde psát česky vůbec a tudíž je to prakticky nepoužitelné.
Takže hledat co případně a kde jiného, já teď a pro mne dost nečekaně skončil na OpenSUSE Leap 42.2 s také dost čerstvými balíčky co chci mít a kde právě(!) popisované problémy nemám, takže chválím, včetně toho že poslední verze KDE se jeví už odladěná a rychlá ... kdežto možná před 1/2 rokem bylo možno u Leap 42.1 číst jak to je hrozný a poslední kapka zbytku trpělivosti proč z OpenSUSE utýct třeba do Ubuntu. Nebo Mintu. Je to tedy, a není to dobrá vizitka pro Linux obecně, vše relativní.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Divny, mam taky Manjaro, LibreOffice jede OK, a to same pres PlayOnlinux ten Adobe Reader DC, akorat teda jedu na Cinnamonu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tady ale přece "akorát" je to podstatný a jako že Cinnamon je právě gnomeidní (GTK) desktop, mně podobně to funguje s Xfce a Cinnamon jsem také zkoušel ... ovšem a zase v takovém gnomeidním desktopu nepřinutíš z KDE souborového manažera Dolphin (z KDE5) nebo prohlížeč Gwenview aby se to dalo ovládat jen na 1 click, což pokud chci nasadit u seniora a kde "něco" by mu fungovalo na 1 click a "něco dalšího" na 2 clicky je hodně problematické ... a i pro mne osobně dost už otravné. Takže to jsou takové plusy a mínusy s kterými je třeba se pořád prát, protože už pozítří se může vysypat něco jiného dalšího. Já to uvedl jako příklad.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jasny, ono je toho na linuxu tolik, ze se neda obsahnout vsechno, me treba zajimaji jen Cinnamon, MATE, Unity proste "Gnome" desktopy, KDE jsem opustil uz davno a vubec ho neresim.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Chápu, že sis vybral Ubuntu a je jenom dobře, že si s ním spokojený. Nedávno si zde v diskuzi psal de facto to samé o Fedoře. Nezlob se na mě, ale takováto prohlášení jsou hodna "admina" BTJ a spol. Já tě vnímám jako pokročilého uživatele Linuxu a tak chápu, že můžeš Ubuntu používat, ale bylo by dobré, kdyby sis uvědomil, že ne každý, kdo čichne k Linuxu, je ochotný přistoupit na to, že nastavuje systém z terminálu. Právě pro tyto lidi je mnohem lepší volbou nějaký fork Mandrivy nebo OpenSUSE.

Nevím, kde se v linuxácích v posledních letech bere to, že jediná správná volba je Ubuntu či jeho fork. Přitom z pohledu lidí, o kterých mluvím, je to přesně naopak - Ubuntu je dobrá distribuce, ale ne pro ně. I proto jsem naopak rád, že se na webu občas objeví zmínka o něčem jiném, než o Ubuntu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Trochu rozdil, Fedoru nemam rad, podle me ji Redhat prasi, proto jsem ji opustil a nezajima me. Mageia je irelevantni, ja proste Jezkovi neverim, ze bych uzivatele Mageie v CR nespocital na prstech jedne ruky, podle me je to naprosto nevyznamna minoritni distribuce. To by se tu mohlo psat radeji o PClinuxOS a dalsi spouste minoritnich projektu.

Jinak pokud se zde bavime o linuxu, automaticky predpokladam domaci GUI vyuziti a stojim si za tim, ze Ubuntu + Mint jsou v teto discipline o rad jinde nez zbytek "linuxu". Proto zasadne propaguju tyto distra + jsem teprve nedavno objevil Manjaro a take se mi hodne zamlouva, nicmene je to z principu rolling update mene stabilni a obcas neco po aktualizaci havaruje a musi se to na chvili vyradit nez provedou vyvojari opravu. Pak je pracovni a serverove vyuziti a tam jsou pochopitelne i dalsi distribuce jako je Arch, Debian, OpenSuse a pro nekoho i ta Fedora. Jenze ke vsem temto je nejaka Mageia stale naprosto bezvyznamna s naprosto bezvyznamnym podilem uzivatelu a nakonec i vyvojaru, kteri musi odkladat dalsi verze, protoze to v tak malem poctu nejsou schopni dodelat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vím, že Red Hat nemáš rád :), to je zřejmé z diskuzí kolem Waylandu. Přesto psát "to ještě někdo používá?" není na místě ani u Fedory, ani u Mageii. Určitě nejsou tyto dvě distribuce srovnatelné ani zaměřením, ani počtem uživatelů a vývojářů. Ani linuxovému světu se nevyhnou negativní vlivy komerce (Red Hat, obzvlášť Oracle), stejně jako rozhodnutí, že vývojář ví nejlíp, co uživatel chce (Gnome3). Přesto tyto projekty či distribuce své uživatele mají. Já je nepoužívám, ty také ne, ale přesto někdo ano.

Pamatuji si články, které říkali, že tu či onu distribuci nikdo nepoužívá. Naopak byly a jsou články, kde autor tvrdí, že nejrozšířenější distribuce je ta či ona. Nikdy jsem nepochopil za prvé jejich smysl a za druhé odkud bere onen autor informace. Pokud je mi známo, neexistuje statistika, která by se zaměřovala na přesná měření zastoupení operačních systémů v globálním měřítku, natož pak aby existovala zaměřená na zastoupení linuxových distribucí. I když to tvrdíš v diskuzi, má to stejné základy jako ony články - pouze spekulace. Já Mageiu nepoužívám ani s ní nemám nic společného, ale znám 3 lidi, kterým dodnes i zastaralá pětka vyhovuje a to jsem jenom já... Střílet takové věci od boku není úplně dobře, ale to je to, co se v posledních letech mezi uživateli Linuxu změnilo. Nevadí mi, když někdo označí distro za minoritní, ale smáznout jej tímto způsobem mi košer úplně nepřijde. Mimochodem těch kluků kolem Mageii je podstatně více, než třeba kolem tebou zmíněného PCLinuxOSu, který takto zatracován nebývá (pro běžného uživatele také není špatný). Nicméně autor přeci může psát i o minoritních distrech, zrovna na Rootu vyšel o celý seriál o minoritním Manjaru a nikdo to neřeší.

Nemám proti tvému názoru na Ubuntu a Mint nic. Byť nevím, v čem jsou o řád jinde, než distra jiné. Je to názor, já mám jiný, což je normální. Jsem zastáncem toho, že uživatel může používat libovolnou distribuci, když mu jí někdo nastaví (stejně jako jiný OS). Pokud to má udělat sám a nechce se učit v terminálu, v Ubuntu a spol. jednoduše narazí. Pro Debian nikdo nenapsal grafické nástroje na konfiguraci systému, což je pochopitelné, ale Ubuntu to degraduje právě u těchto uživatelů. A nechápej mne špatně, já Debian rád... do budoucna spíše Devuan, ale to už je jiná písnička.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Chapu co se snazis rict. Ale ma to i druhou stranku. Nekriticti fanousci linuxu mnohdy radi domacim uzivatelum (vetsinou samoadminum) distribuce jako je Mageia, Fedora i treba Manjaro k jejich prvnim krokum s linuxem.
Uzivatele pak po nekolika dnech linux zahodi a uz ten "hnus" nikdy nechtej videt. Proc? Protoze zrovna ti linuxovy fanousci nemaji sami radi Ubuntu, tak ho proste ignoruji za vsech okolnosti a to je pekny nesmysl.
Ja proto delam opak, vzdycky a vsude propaguju a prosazuju Ubuntu + Mint, protoze jsou to naprosto jednoznacne nejlepsi distribuce pro zacinajiciho uzivatele i treba pro absolutne nejrozsahlejsi napovedu na webu.
Jednoduse pokud mate na Ubuntu nejaky problem, vezte ze ho uz nekdo resil a nekde to pres Google dohledate a vyresite systemem ctrl-c ctrl-v, v tomhle se jedine Ubuntu (Mint) mohou porovnavat s majoritnima Windows a to povazuju za naprosto nejdulezitejsi. Pokud "umite" Google, umite i Ubuntu, skvele.

Jinak ja ted treba pisu z Manjaro doplneneho o Cinnamon, Arch na kterem Manjaro stavi, ma skvele zpracovanou dokumentaci + skvele rolling updates, ale pro naprosteho zacatecnika to stejne neni, bezne to nedoporucuju, ikdyz me Manjaro nadchlo.

Edit: Jak pisu ze prosazuju Ubuntu, tak si nemyslim, ze si me oblibi fanousci jinejch dister, ale tim pokrocilym je to stejne u zadele a pokud diky Ubuntu ziskam pro linux nejakeho noveho uzivatele, tak to delam dobre. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemám proti samotnému Ubuntu nic a nejsem fandou konkrétní distibuce. Používám jich několik a nasazuji je podle toho, jak vyhovují daným potřebám. Fakt, že se v jednom distru angažuji na tom nic nemění. Takže nespadám do té skupiny, o které si psal.

Ale zřejmě máme jiné zkušenosti (použiji to slovo) se samoadminy. Já se naopak často setkával s tím, že Linux letěl z PC především proto, že každá rada začínala "spusť terminál". Kdyby těmto lidem někdo namísto Ubuntu doporučil distro disponující grafickými nástroji pro správu systému, mohlo to dopadnout jinak.

Formulace, kterou si použil, je dobře zvolená: "Pokud "umite" Google, umite i Ubuntu, skvele.", ale zcela si vypustil fakt, že pokud neodpadne samoadmin kvůli terminálu, pak neodliší řešení pro verzi starší od řešení pro verzi novou. Stačí, aby se změnil název balíku nebo se přešlo na jinou technologii (což není vyjímkou) a ono řešení vypadlé z Google již nefunguje. A vracíme se zpátky na začátek. Podle mého názoru je pro samoadmina podstatně jednodušší se naučit nastavit tyto věci v Yastu či MMC či PCC, kde je úplně jedno, jaké ID má konkrétní HW a nemusí řešit, jestli má správně definovaný zápis. To za něj udělá nástroj v GUI - proto existuje a smysl má. Tyto důvody a zkušenosti se samoadminy mě dovedly k názoru, který zde prezentuji.

Chyby se nevyhnou ani linuxovým distribucím. Pokud dlouhodobě používáš Ubuntu, tak si taky na pár průšvihů narazil a v případě Ubuntu je opravil v terminálu. OpenSUSE 13 byl průser jako celek, nějaká verze Mageii stála taky za prdlačku a stávající značně vousatá pětka je ... no řekněme za zenitem. Ale OpenSUSE se postavilo na nohy (doufejme i Mageia 6), byť Leap neměl nejšťastnější startup, tak se to poměrně rychle srovnalo a je to distro hodné doporučení pro samoamina mnohem více, než Ubuntu. Ne snad proto, že by bylo v Ubuntu něco úplně špatně, ale právě kvůli Yastu. I minule zmíněný PCLinuxOS je podle mne pro takového uživatele do začátků vhodnější. A jestli pak přejde na Ubuntu, Fedoru, Arch atd. nebo třeba na Gentoo či zůstane u své první distribuce je myslím celkem jedno.

Mám pocit, že nám jde o to samé, leč máme odlišný názor a asi i zkušenosti se samoadminy. Nejde mi o to, abych se s někým přel, většinou reaguji pouze na něco, s čím buď naprosto nesouhlasím nebo pokud chci něco podpořit. Nereaguji na to, že si admin neumí připravit ani statickou verzi správce souborů a ještě to prezentuje veřejně, to mě spíš pobaví. Tentokrát to bylo proto, že si (pardon, ale je to tak) arogantně setřel Mageiu pár dní po tom, co si podpobným způsobem setřel Fedoru. Navíc mi hodně vadí, že se tento přístup rozšířil na Slovensku a začíná gradovat i u nás. Je to zbytečné a hlavně kontraproduktivní.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.