Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Mainstreamový 65W Skylake již zítra

Ač jsem dloho počítač neupgradoval, tak Core i5-6500T se jeví jako velmi zajímavý kandidát. 35W TDP utáhne notebookový 80W zdoj, který mi teď krmí starý AMD Zacate (který už začíná pokulhávat) a výkonově to bude obrovský skok. Tak už jen nějakou šikovnou mini-ITX desku ASRock a připravím si ježíška předčasně :-)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Hmmmmmmm ..... myslis, ze i5ka bude od zacate vykonovy skok?:o))))) Aby ti nevylezly oci z dulku:o)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bohuzel Skylake si muze trhnout... na novy socket nejsou mini ITX desky (alza).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasím. Problém je, že když člověk sáhne po mATX chce DP a HDMI rázem je na 4300Kč s DPH. To je pěkná zlodějina. Když oželím DP je to stále 3000 což je 2x tolik než pro 1150. Navíc už také raději zvolím variantu na DC v malém formátu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V czc už mají mini ITX gigabajtku

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kto vlastni SandyBridge muze se s prominutim na nejakou tu akceleraci 4K Intel-u u Skylake kterou laka otevrene vysrat, resi to formou vymeny externiho grafickeho reseni, ja nechapu krucis, tak si kupuju procesor pro vykon nebo jen pro hrani se vo 4K?

Nutnost menit socket kuli jedinemu imbecilnimu pinu, nasilu kupovat prodrazene a nic prinasejici DDR4 a s tym znova nepajene procesory s rozdilem vykonu 0-3% tak to je mi vopravdu duvod pro upgrade jak prase. Core i3 koupi jenom blazen, radsi si doplatit na skutecne ctyrjadro i5 par set korun nebo staci i Pentium.

Misto 4K u Skylake bych uvital +4 jadra navic, dementi z Intelu.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Zmena socketu ma svoje duvody. Je to porad lepsi nez prichod C2D, kde desky sice mely stejny socket 775, ale C2D procesory tam stejne dat nesly, protoze je nezvladly regulatory na desce.

Par set korun rozdilu mezi I3 a I5 jsou skoro 2000 Kc :-)

+4 jadra navic Intel je za soucasnych podminek neuchladitelne, leda to udelat ve forme x-jadernych serverovych CPU, kde vykon kazdeho jadra stoji za starou backoru.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Momentalne se podobna vec odehrava s Broadwell (s1150) - potrebuje to 9-series chipset (z97/h97), s 8-series to nechodi H81/B85/Q85/Q87/H87/Z87. Viz https://en.wikipedia.org/wiki/LGA_1150#First_generation

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro hrani se vo 4K to rozhodne nebude, ani pro hrani ve FullHD, spis filmiky, pracovni desktopik a tak.

Core i3 si kupuje spousta lidi, divil by ses... Za nesmirny uspech marketingu Intelu povazuji, ze v nabidce ma takovej binec, ze zhruba 100% zakazniku zcela vzdalo snahu pochopit nejake parametry, podiva se na nazev, vidi i7 a rekne si "to je silny procesor", i kdyz je to 15ti wattova dvoujadrova plecka. i3 je pro plebs kategorie "naprosto netusim jak se to lisi od pentia, ale je tam pismenko i", a to se pocita vole... ;)

+4 jadra bych taky uvital, nicmene ja jsem minorita, AMD uz temer neni, a marketingovy pokrok je mnohem levnejsi nez ten realny... jo a muzes si furt koupit i7 5960x. Sice potrebujes naky ten litr nebo sest na novou desku, ale muzes :) na to ze bude 6 natoz 8 jader pro 115x-kovy plebs rychle zapomen...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Priteli, uz ted muzes mit od dementu z intelu snadno 16 jader, a pri trose snahy kdyz dobre prodas byt rodicu muzes mit masinu treba 4x18 jader.
Ty vskutocnosti nechces 8 jader, ty chces 8 jader za cenu i5, kdyz to same intel prodava za 30k. Pak ovsem idioti nejsou ti v intelu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No hlavne, aby dostupnost Core i5-6600 nebo 6500 byla nejen na papire, ale i v realu, protoze v momente jak bude, tak kupuju.
---
Co se tyka komentare vyse o SandyBridge, tak ne kazdy tenhle procesor ma, ja treba upgraduju z core i7-950 a u toho uz to poznat pujde. Mit SandyBridge az Haswell, tak urcite do Skylake nejdu.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Divam se, ze je treba deska GIGABYTE GA-Z170-HD3 DDR3, ktera podporuje vsechny skylaky a ma DDR3, coz vidim jako obrovskou vyhodu.
Ma to DDR3 nejake uskali? Na ARKu vidim, jenom DDR3L, coz asi nebude dealbreaker a ta deska podporuje i klasicke. Jenom aby to pak treba nebylo nejak omezene, ze DDR4 bude mit pametovy radic v CPU, kdezto pro DDR3 to bude radic na desce nebo tak neco???
Benefit DDR4 je maximalne v o neco nizsi spotrebe, ale to si nemyslim, ze by byl nejaky velky rozdil oproti DDR3, ze by se vyplatila ta investice.
Kazdopadne skylake desky jsou kurevsky drahe, uz aby to slezlo ....... jak vidim ty procesory, tak se asi jevi furt nejlip ten plnotucny K nez usetrit litr za ne-K .... ikdyz otazka jak chladic, budou mit ne-K boxovane chladice? Totiz kupovat jeste navcic nejaky drahy chladic, to uz muze byt vcelku opruz.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ja ted koupil Broadwell - i7-5775C, nejvyssi model, chtej za to cca 11K. A i kdyz je to s1150, tak v nem nefunguje... az na wikipedii (!) jsem dohledal, ze je potreba Z97/H97 chipset (mam Q87, miniITX s 19V napajenim). Na jinych webech je pak vysvetlen rozdil - ma to o nejaky napajeci pin vice a extra komunikaci. Toz ALZA bude nadsena. Ale ti to taky nemaj explicitne napsano, s cim to je kompatibilni.

Na krabicce od intelu je napsano "may require specific chipset features", ale ze by tam jednoduse napsali ze to potrebuje H97/Z97, to jim prijde tezky... je mi jasne kam to speje s temi BGA procesorama - dnes proste zadna kompatibilita neni, co cpu, to chipset. Socket postrada smysl.

Priste to uz opravdu vidim na AMD, kdyz Intel neni schopen nabidnout reseni s eDRAM + 48EU (Iris Pro) v miniITX, 19V ATX, s PCIe x16 resenim.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Njn, na broadwell jsem se ale neptal:) Ale kdyby byl Cckovy s iris pro i pro skylake, tak bych do nej sel, ale to asi bude driv v pekle snezit ......
Ja ted hlavne resim ty pameti (protoze jich mam 16GB) ........ ikdyz ....... zas o tolik drazsi to neni a kdyztak bych k tomu koupil i nejakou bednu a SSDcko, nabidl to s legalnima W8/10, asi to tak prodam lip, ikdyz kdo dnes oceni 16GB ram ze? Kdyby nekdo kvalifikovany rekl, ze jo DDR3 je v pohode, bude to zrat o 2W vic, rychle to bude stejne, tak neni co resit .... ale takhle to vidim, ze koupim novy stroj, ten stary nastrojim a zkusim za 12ku prodat na aukru (i7-860, 16GB ram, GTX460, 120GB SSD, legalni W8/10), to by snad mohlo jit ne? Mozna bych k tomu mohl prihodit nejaky stary 4TB disk, kterych se mi tu vali hromada.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kdybys to chtěl kouskovat, tak bych vzal procák a klidně ramky. Případně bych CPU vyměnil za i5-750 s doplatkem, abys mohl prodat někomu jinýmu jako celek :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jako desku+cpu+chladic urcite vcelku. Ramku a grafiku jako optional:)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Predaj dosku aj cpu a kup hocico generacne novsie. Toto som presne riesil pred mesiacom, upgrade z 760.

Som rad ze som nakoniec siel do ivy bridge. I5/i7 2500k 2600k 2700k 3570k 3770k dosku s cpu zozenies so stastim za par supov, nastavis na bezpecnych 4,2GHz a mas vykon ktory ti ziadny Lynnfield na dosiahnutelnej frekvencii neda.

Vykonovo prva generacia core casto inklinuje skor ku core 2 quad ako ku modernym cpu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ehm vážně si myslíš, že upgrade z mrtvé LGA 1156 na mrtvou LGA 1155 (ano slušné desky už taky nejsou k sehnání) má smysl? Lynnfield těch 4GHz dá bez potíží, na taktování Ivy Bridge člověk musí mít odemčený CPU a trochu štěstí. BTJ chce upgradovat Lynnfield na Skylake, tam to docela chápu, na stejné frekvenci by mohl mít tak + 20%?
Bohužel nikde jsem nenašel pěknou recenzi, jak se opravdu měnil výkon i5 po generacích, on takové testy asi nechce Intel moc prezentovat :-) Něco takového sice vyšlo na pct, ale to je už delší dobu a srovnává LGA1366/2011 Nehalem/Sandy/IvyBridge. Ale jistý obrázek si lze udělat o tom, jak se (ne)posouval výkon na LGA 1156/1155/1150. Kdyby se s každou generací alespoň zvýšily dosažitelné frekvence, ale to ne a předpokládám, že vlastníci SandyBridgů na 5 GHz je jentak nepustí ;-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mne lynnfield nesiel nikdy dobre taktovat, zvysovanim bclk sa mnozili chyby na sata kabli aj ked som mal stabilnu freq pcie. Mozno divna doska.

Inak na anandtechu najdes testy porovnavajuce lynnfield s novsimi cpu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak to asi bude deskou, nebo kdoví čím jiným :-) Já zkoušel tři různé sestavy a vždycky to na 4G bez problémů šlo, samozřejmě bylo potřeba si kromě BCLK pohrát s děličkama v CPU, jak pamětí (ale díky tomu mi stačí i obyč DDR3-1333 paměti) tak QPI. No a díky tomu Lynnfield vůbec nemusí být odemčený, aby šel rozumně taktovat. Takže jo, chápu, že na základní frekvenci (2.8 GHz) ten procesor dneska asi nebyl žádný terno, ale i tak rozhodně lepší než všechny C2Q ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Dalsia vec je, ze SATA je len II, mam Sandisk Extreme Pro, pri nahodnom pristupe na male subory je velky rozdiel (1:2) aj ked je to do 300MB/s.

Podla mojho benchmarku, na co vlastne ten CPU vykon potrebujem (momentalne kompilovanie mobilnej appky na Android) je rozdiel lynnfield/ivy bridge 26% pri tom istom takte.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?
+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Dík, takže to nemá cenu :) Leda by ten sandy běžel na 5 GHz. Ono ty herní testy sice vypadají lákavě, jenže je to rozlišení 800x600. Chápu testuje se výkon samotného CPU, ale jde mi o to, že pokud vyměním desku a CPU, tak určitě neuvidím takové zrychlení, které by ty náklady ospravedlnilo.
U té tvé kompilace je to zajímavé, asi využívá nějaké instrukce co první core i5 nemají a pokud to opravdu poznáš a ten upgrade Tě nestál tolik, proč ne.
Já bych šel minimálně do Haswellu, určitě nová deska (nativní USB3) a CPU který poběží na 4.5 GHz. Jenže ty prachy, co by to stálo, radši dám někam jinam. LGA1150 už je vlastně taky "stará" platforma a co nevidět bude následovat osud LGA1366/1155/1156/2011-1 ...
Pokud se ukáže, že nejlevnější non-K i5 skylaku půjde nějak slušně taktovat bez potřeby měnit násobič, pak o tom budu přemýšlet.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja som preskocil SandyBridge, siel som na Ivy Bridge, tam je par % zase navyse. Doska s CPU sa da zohnat za 180 Eur.

Ak ti ide taktovat Lynnfield, moze este stacit.

Mne si taktovat skoro vsetky CPU len Lynnfield nie, ale nemal som na to moc cas.

486SX25 na 40, Am5x86 133 na 150, Celeron 300A, Celeron 850 na 1133, na Tualatina som letoval vlastnu redukciu do BX cipsetu podla intel spec :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ono taky jde o to, ze uz to kraji 6ty rok ...... USB3.0 je tam sdilene se sata, taky sata neni nejrychlejsi, ikdyz na tom zas tak nesejde. Navic ono nemusi byt ani v syntetikach vetsi vykon, ale ve skutecnosti je ten narust znatelny ..... treba s AES instrukci a podobne.
Jako tahle desktopova i7 je cirka stejne rychla jak broadwell 4700MQ co se tyce UX .... treba v superpi je ten broadwell o malinko lepsi, ale jde o mobilni cip ...... hadam, ze desktopovy skylake bude trochu jine kafe:)
Q6600 jsem mel a ten narust u te i7 byl znacny. Samozrejme nemuze dnes clovek cekat narusty jak pred 15ti lety, kdy kazdeho pul roku vychazel 2x rychlejsi procesor, ale ja chci upgradovat v prve rade kvuli spotrebe a taky kvuli moznostem tech novejsich CPU (nove instrukce, sirsi sbernice na USB, SATA atd ......). Taky bych chtel novou grafiku z GTX9xx rady s HDMI2.0 kvuli 4k monitoru, ktery bych si treba nekdy i rad koupil:o) U skylaku jsem doufal v iris pro, jsem dost zvedav jak to bude fungovat s externi gtx460 z hlediska vice monitoru zapojenych do vstupu na desce a nvidie, idealne kdyby celou dobu byla vypla a na tech par hodin rocne, kdyz bych ji potreboval, tak by se zapla:) Furt jsem totiz nedostal uspokojivou odpoved na to, jak to bude fungovat, kdyz pojedu 3D na nvidii a budu mit monitor pichnuty do zakladni desky ...... podle me to znacne zatizi tu unifikovanou sbernici, takze treba 16x grafika nepojede na plny knedlik ...... od toho byly dobre ty 2011 pinove CPU, ktere mely tri prdele PCI-e linek z procesoru.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja som cakal na skylake a po testoch som kupil i5 3570k na 4,2ghz za 300 eur aj so zdrojom, case, hdd, 12 gb ram atd z druhej ruky.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Hm, tak to vidim, ze bych za tu (sic starsi) i7, 16GB, ssd, GTX460 a legalni W8 mohl tech 12 dostat:) Mozna i vic .... osmicku za to tvoje bych urcite nedal;)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Aku i7?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

860

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

lynnfield som mal 4 roky.

To cpu ma cenu tak 60 eur/1600 czk.

Je velky rozdiel medzi Nehalem/Lynnfield core a "post Lynnfield core" cpus.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.