Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k fps1000, mála kamerka co umí 18 500 fps uspěla na KickStarteru

"Celkem tři různé verze malé kamerky fps1000 se objeví na trhu."
Jen drobnost, to ze kampan uspela na KS jeste neznamena, ze se produkt nekdy objevi na trhu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak .... navic je to docela hodne drahe mi prijde a pochybuju, ze vystup bude nejak extra kvalitni. Jak tu nekdo kdysi psal, na snimaci ani tak moc nesejde (vsechny jsou rychle a i ty nejlevnejsi zvladaji tisice FPS), jde hlavne o rychlou elektroniku, ktera bude data komprimovat a ukladat na nejake uloziste. Tady mi to prijde, ze nekdo vzal lacine soucastky a bude mozna parkrat lacinejsi nez rekneme "profi" zarizeni se skutecnou DSP komprimacni jednotkou a ne nejakym pritroublym univerzalnim ARMem za par kacek. Kdyz se to prevede do reci cisel, tak to zvlada nejak komprimovat 75 megapixelu za vterinu .... pocitam nejaky zcela jednoduchy morphovaci algoritmus, ktery snizi velikost ..... secteno a podtrzeno, nic, za co bych za 35 litru, co to bude stat, nejak uchcaval .... je to uz delsi dobu, ale mam pocit, ze za stejne nebo treba jen dvojnasobne prachy se da sehnat lepsi a hlavne daleko profesionalnejsi zarizeni ....

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

ukaž nebo mi najdi zařízení, které ti za ty prachy bude snímat 1500fps při rozlišení 640x480 za 1000 liber :-) jsem zvědav co najdeš. takové zařízení stojí obvykle víc jak 10 000usd :)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Tak treba tenhle na kickstarteru asi nejak uspel loni a uz se i prodava.
https://www.kickstarter.com/projects/1521768569/edgertronictm-the-first-...
Staci se podivat jenom na ukazkove videa a robustnost provedeni (navic s tou dostanete i objektiv a kufrik:) a je celkem jasne, proc je cca 3.5x drazsi ....... a hlavne podivanim se na videa je zcela jasne, ze kdyz uz, tak uz .....
Ta recenzovana uz na prvni pohled na PCB mi prijde jako extralacina cinska skladacka za par dolaru (sak uvidime az se toho ujme cinan, kolik to bude stat na ebay:), kdezto ta lonska, tam je videt, ze tam fakt neco je ..... a poznat je to na prvni pohled na kvalite obrazu a taky, ze to ma h.264 kodovani .....
Jako uplne lacina shitka se mozna ta fps1000 da pouzit pri 1000fps, ale mam pocit, ze za cenu 350GBP (pres 12k) je to dost drahe ..... vzpominam na nejaky fotak, co mel 1000fps, chtel jsem ho koupit tusim za neco pres litr na bazosu (uz se davno neprodava) a podle videi na youtube byl vystup .... no, jak to rict .... asi podobne shitoidni .....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty jsi dobrý srandista někdo se tě zeptá na kamerku za podobné peníze a ty dá odkaz na něco za 4500$...

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Tak co, za tohle zverstvo zas chcou 1000GBP, to je ve vysledku daleko drazsi ......

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

podle tebe je 35 000 dražší než 110 000 (stojí 5500usd) ? :-D a nezapomeň, že tam máš i nižší verze ;) krom toho, tomuto se víceméně vyrovná i ten prostřední model za nějakých 20 k :)

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

OMFG, vidim, ze nikomu nestalo za to, podivat se na vystup z tech kamer ..... pak to nema smysl no ....

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

ale notak, jako vždy máš pravdu ;) tak se tady nerozčiluj :-D

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

me prijde srandovnejsi ze pan BTJ s despektem mluvi o KS a pak argumentuje jinym projektem ktery diky KS uspel.... LOL

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Jo tak kufřík a padesátku za pár tisíc dolarů navíc, to je teda kauf století. :-p

(A tady "překvapivě" objektiv dostanete taky.)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ten objektiv stojí okolo 30 EUR, to bych jako nějaký extra bonus nebral. Na druhou stranu v zásadě funguje a na ta video rozlišení do HD celkem stačí.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ako ten nadpis je pekny oser. Sice to zvlada 18500fps ale v 64x64 pixeloch ? To je prakticky nepouzitelne rozlisenie. Ak sa budeme bavit o nejakych 640x480, co uz je take celkom fajn rozlisko, tak to ma zvladat (platinum verzia) 1500fps co je celkom slusne, otazne je ale v akej kvalite. A od toho sa odvyja aj cena ktora je relativne nizka ak vystupna kvalita bude slusna. Obavam sa ze v tom bude nejaky oser.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

No pamatuji si, že pokud jsem před 15 lety chtěl nahrávat video z televizní karty, což je jen o něco málo více než to vga rozlišení, tak jsem k potřeboval disk co zvládne 15MB/s (což tenkrát neuměl každý z těch na které jsem měl).
No a to bylo pro 25/50 fps. pokud tam budu chtít protlačit 30x víc tak to je bez komprese hodně +- 400-500MB/s a na to médium to musím nějak dostat. No a když se mrknu na datovou propustnost USB 3 tak mi přijde, že to zhruba sedí... Otázka je na co to budu z toho kabelu nahrávat tak rychle, ale asi alespoň na dvě ssd v raidu.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Tak od toho jsou komprimace, aby se to netahalo jako BMP:)

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Vono je dobre vediet, ze bezny user sa v podstate nestretne s nekomprimovanym videom. 2 hodinovy film na 25 GB bluray je uz sam o sebe ku**vsky stratovo komprimovany v mpeg4 kompresii. Bez kompresie by mal 2 hod film na bluray, FullHD, 25 fps, 24bit priblizne 1120 GB, teda vyse 1 TB. A to som nepocital zvuk.

Vono aj to nahravanie cez TV kartu pred 10 rokmi do VGA (640x480) bolo komprimovane v mpeg2 kompresii.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Nebo taky nebylo. Na obyčejné TV kartě byl jen převodník. Buď to SW stihnul komprimovat do mjpegu, nebo se dalo nahrávat nekomprimovaně. Karet s HW mjpeg/mpeg2 moc nebylo a byly o dost dražší.
V poloprofi kategorii se v té době prodávaly SW režie - umělo to 2 kanály na vstupu a jeden na výstupu + interní overlay. S 2x15000rpm SCSI disky se dal jeden kanál přehrávat, kombinovat se živým vstupem a to celé zase nahrát. Nekomprimované, na desce s 2x P4 Xeonem.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ono všechno profi se většinou jede bez komprese nebo s bezeztrátovou kompresí, aby se s tím dalo pracovat a komprimuje se potom až nakonec na požadovanou kvalitu a velikost a to víceprůchodově...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pred 10 lety?

To o cem mluvis je rok 1994, kdy zadny pocitac nezvladal nelinearni strih. V roce 1997 uz byla strizna s HW kompresi za 7000 Kc - Pinancle DC10.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

V roce 1994 tu byla tak MovieMachine, která naopak mjpeg modul měla, protože přes ISA sběrnici by se ani nekomprimovaný signál neprotlačil. I nelineární střih s prvními verzemi Premiere se na ní dal provozovat. V poloprofi pak třeba Truevision Targa 2000, která taky jela v mjpegu. Zato před 10-15 lety tu byla spousta levných TV karet (v ceně tak 1500Kč) s čipy typu bt878, saa7135, které opravdu nic víc než převodník neobsahovaly a kompresi zajišťovaly jen nainstalované kodeky. Jak jsem psal, karty s HW kompresí byly o dost dražší, což v porovnání s těmito TV kartami platí i pro Pinnacle, které v pozdějších verzích místo mjpegu komprimovaly do DV nebo mpeg2.
Ta SW režie, kterou jsem uváděl jako příklad, samozřejmě kromě živého střihu uměla nahrávky editovat v podobném softu jako Premiere. Jen to živé video mi přišlo mnohem zajímavější, protože upočítat na P4 klíčování realtime je přece jen náročnější než běžný rendering v Premiere/AE, kde zbývá dost času na kafe :-)

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

A co jako myslis tim "nelinearnim" strihem? Proc by ten mel byt pomalejsi, spis prave naopak, protoze ten na to jde "chytre", kdezto hloupe linearni editory typu avidemux pracovaly s holyma datama ..... ale osobne si myslim, ze je to uplne fuck a od dob keyframu (odjakziva) je editace videa z hlediska procesoru, zcela trivialni zalezitost ..... vzdyt uz jsou i ruzne jednodussi editory na OSless a CPUless tabletech .....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak už první věta je nesmysl: "Lineární stříh videa je destruktivní proces." To možná platilo pro film, pro elektronický střih nikdy.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ale ale, když se sříhá z přehrávače na rekordér, tak to je nedestruktivní? Naopak to bylo v historii nejdestruktivnější - vždycky vznikla první kopie už střihem (film se sice stříhal mechanicky, ale ke ztrátě kvality nedošlo).

Typický lineární střih je, že stříhaný kus je na pauze a na zdroji se vyhledává vhodný záznam, jakmile je část kterou chceme, rekordér začne nahrávat a na konci scény se zase zapauzuje a zdroj se přetočí jinam nebo se přepne na jiný zdroj. Šlo to řídit i počítači či speciálními střihovými pulty, ale stále to bylo jednoduché kopírování z pásky A na pásku B. Dnes už je to asi využito jen na přímých přenosech. Prohodit už sestřížené záběry bylo narozdíl od dnes běžného nelineárního střihu i narozdíl od celuoidu dost náročně.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Destrukce přece není to samé jako pokles kvality kopie (který byl u profi strojů malý, to nelze srovnávat s kopírováním VHS, navíc se později stříhalo na Digibetě nebo D1, čili bez ztrát). Originál mi přitom stále zůstává. Když rozstříhám film, tak už budu mít dost problém přidat nebo ubrat pár snímků, pokud jsem místo střihu netrefil. Zatímco při elektronickém střihu můžu střih měnit kolikrát chci, dokud neudělám díru v pásku :-)
Mimochodem, ani u filmu si často nedovolili stříhat originál, takže vznikaly různé kopie, které kvalitě neprospěly.
O střihových pultech něco vím, na střižně ze 3 Betacamů (2xPlay, 1xRec + režie na efekty) jsem si hrál často. Zas tak pomalé to nebylo, PC začaly konkurovat až když se přešlo na záznam na disk. Pamatuji, že jsem ještě viděl lineární střižnu sestavenou z DVCamových strojů. Dokud se nahrávalo na kazety, bylo to rychlejší než čekat na transfer z a do PC.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

No, taky jsem se něco nastříhal. :-) Bože to stálo peněz, to vybavení.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Nebral bych to doslova :-)

Chápu to tak, že lineární střih vytvářel výsledek postupně(lineárně) jak se pás navíjel na kotouč nebo jak se nahrávala kazeta. A proto na PC již existuje pouze nelineární.

Konečně se mi podařilo najít lepší odkaz na TVFREAKu.
http://www.tvfreak.cz/strih-videa-neni-legrace/3070

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ale ja som neriesil kompresiu. Ono ta kamera na fotkach vyzera ako lacny cinsky plastak. Ten objektiv vyzera tiez dost prtavo aj ked podla videa ma byt k tomu redukcia na canon objektivy. Snimac vyzera byt tiez prtavy takze ziaden zazrak z toho nepolezie. Totiz je sice pekne ze to da mozno cez 1000fps ale ak to bude nejaka spomalena rozmazana neostra cmuha ktora sa akurat pohybuje pomaly....

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

To jsem se tu taky snazil vysvetlit, ze se maji podivat na vystup ..... ze je to naprosta tragedie a jsou to vyslovene vyhozene prachy. Pockam si pul roku nez to budou valit v cine za 10$ na ebay, protoze soucastky budou nejspis maximalne za 5$. A jak jsem rikal, kdybych mel vyhazovat desetitisice za slomo kameru, tak si radsi 3x priplatim za ten druhy kickstarter projekt, ktery se uz rok prodava a ma neporovnatelne kvalitnejsi vystup ......

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Rýpy rýp - je fajn, že píšete o tom, že je kamera na KS, ale rovnou ji prolinkovat do článku pro nás líné, to né...

https://www.kickstarter.com/projects/1623255426/fps1000-the-low-cost-hig...

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Spíš jseš línej dočíst článek do konce, dole ve zdrojích je samozřejmě odkaz :)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.