Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Mark Shuttleworth komentuje změny, vrátí se do vedení Canonicalu

A čo čakal ? Že schizofrénna komunita ktorá sa nevie ani dohodnúť sama medzi sebou mu bude tlieskať s nadšením ?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

tak tak, komunita má blíže anarchistickému pojetí než nějaké plodné verzi demokracie. Zklamání se dalo čekat. A když věci nechal jen nějakému kolektivnímu vedení tak podle toho to dopadlo. Na počátku chce vývoj důkladý dozor silné osobnosti, protože samoorganizace která v přírodě funguje slušně, ale lidi jsou výjímka z pravidla :)
Možná by se měl spojit s Valve a jeho projektem SteamOS, společně by mohli vytvořit funkční systém a být skutečně reálnou konkurencí MS. Pak by myriády dister ztratily smysl a většina programátorů by se konečně soustředila na dominantní platformu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Smutne, velice smutne. Linux je proste v prdeli a pokud by Microsoft nevedli tupci, tak uz by vymazali i ty linuxova dve procenta na desktopu.
Problem je zrejmy, az konecne vyhodi Microsoft neschopneho Nadellu, tak udelaji poradny Windows 10 i pro mobily, rozjedou UWP aplikacni platformu a jako jednu z aplikaci udelaji javovsky spoustec aplikaci z Androidu. V tu chvili zacnou lidi prechazet na Windows a brzo z Androidu nezbyde nic.
Linux samo o sobe na to regovat nedokaze, protoze jedinny kdo situaci pochopil, byl Canonical a ten to dotahnout "navzdory" komunite nedokazal. Wayland responsivni neni, respektive k tomu neposkytuje podklad pro Gnome. Tudiz na nem nemuze vyrust ani reponsivni Unity8 a Mir je zariznutej. Proste pro linux pro lidi konecna, zustane jen jako servrovy OS a nikdo krome par uhrovitych geeku to pouzivat nebude.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

https://www.linuxexpres.cz/software/anbox-spoustejte-v-linuxu-aplikace-p...

ne/moznost responzivity s waylandem primo nesouvisi...

KDE s Wayland ma take responsibilitu v podobe KDEPlasmaMobile, neni sice zdaleka tak pouzitelne jako UbuntuPhone (mluvim z vlasni praxe s obojim) ale je to take jedna nastolena cesta...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To by bylo pekne, ja byl naposledy na KDE3, pokud ty verze nepletu? Pak prislo KDE4 s tou Plasmou a rozhodl jsem se jim dat nashledanou. Asi jako Gnome vs Gnome3 mi to prislo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Shuttleworth by radsi nemel nic komentovat. Ve vedeni RedHatu imbecilove, ktery nedokazou komunikovat a tlacej vsechno pred sebou hlava nehlava, ve vedeni Canonicalu to samy v blede modrym a vsemu vladne Linus, kterej si nevidi do huby, dela ramena na maleho Huanga, ale poslat do prdele debilni RedHat si netroufne, to je takhle malej sam.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Narozdíl od svých předřečníků se domnívám, že problém je někde úplně jinde. Linux funguje naprosto jinak než komerční SW domy, které se snaží "strefit" do potřeb a požadavků svých zákazníků. Linux funguje opačně - "komunita" (ať je to kdo chce) si nástroje vyvíjí sama podle svých vlastních potřeb a na okolí víceméně prdí, protože "jí to funguje" (přesně tak, jak potřebovala) a kdo to chce jinak - prosím, tady jsou zdrojáky, forkni si svou verzi.

Pokud si Shuttleworth myslel, že si pomocí ubuntu/Miru/Unity "osedlá" komunitu a ta bude nadšeně (a později "dobrovolně-povinně") přijímat jeho vize a vývojové směry, tak se hluboce a tragicky mýlil. Jeho přístup vyhovuje klasickým uživatelům Win světa (tj. dostanu "řešení" a to funguje takto a nad tím se nepřemýšlí ani nediskutuje, protože vývojář je bůh), ale z mého pohledu je naprosto nekompatibilní s Linux světem.

Takže pokud bych to měl shrnout, řekl bych, že to je naopak velmi dobrá zpráva, která ukazuje, že svobodný vývoj svobodného SW nelze jen tak jednoduše zprivatizovat nalitím určitého objemu investic.

A ještě k tomu Redhatu: ten tu je skoro stejně dlouho jako Linux, odvedl docela hodně práce a pokud vím, nikdy se velkohubě nestavěl do polohy "zachránce" Linuxu jako Ubuntu/Shuttleworth.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Tohle co pises, s tim se da souhlasit co se tyka aplikaci a klidne i takove "aplikace" jako je Unity nebo Gnome. Problem, ktery nastal, je prave v tom, ze uplne stejnym zpusobem, o kterem pises, se Redhat postavil k tvorbe noveho grafickeho prostredi. Jenze graficke prostredi to neni kdejaka aplikace, to je neco co musi podporovat i tvurci hardwaru a ti se zvysoka vykaslou na linuxovy pristup, kdyz se ti to nelibi, tak si to forkni jinak a pak mame od kde ceho stovku forku.
Ne tak z pozice vyrobcu hardwaru takto opravdu ne, oni nebudou delat ovladace kdejakemu forku neceho co potom bude pouzivat 10 lidi. Ne, pro hardwarare je mnohem zajimavejsi svet windows, kde Microsoft jasne a jednoznacne definuje, co jak bude a tak to proste bude a hardverar pro tuto jednoznacnou specifikaci udela ovladac pro svuj hardware.

Takze ve vysledku se linuxova komunita vzteka, supi a zdviha prostrednicek na Huanga, kterej se proste chova racionalne a muze se na linux z vysoka ....

Mne proste lidi od linuxu prijdou jak maly haranti, kteri vubec nevedi co chteji a breci a vztekaji se, dokud toho nedosahnou.

Takze super Redhat udelal a protlacil neresponsivni graficke prostredi Wayland ciste pro desktop, zatimco zbytek sveta utika k resposivite a mobily a tablety valcuji desktop. A za par let se budou vztekat, ze je Microsoft zase monopolni. :-/

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

1. Wayland není grafické prostředí, ale protokol, který definuje komunikaci mezi klienty (aplikacemi) a serverem (kompositorem) a je mu úplně jedno na jakém form factoru.

2. Wayland, že je neresponsivní? Wayland dnes běží na desktopech a noteboocích (GNOME/KDE), na mobilech (Jolla, Samsung s Tizenem), na tabletech (Jolla Tablet), na hodinkách (Samsung Gear), v autech (GENIVI).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono nejde o to, aby výrobci HW ty ovladače přímo dělali, ale aby otevřeně poskytli dostatek dokumentace. Což se neděje, protože by toho (údajně) mohla "zneužít" konkurence. Což je prý i důvod, proč nelze aktualizovat staré Androidy - výrobce SoCky nedá ovladače ani dokumentaci, takže výrobce telefonu (prý bohužel) nemůže udělat aktualizaci...
Prostě my děláme želozo a zákazník ať HW točí, Co rok, to nový železo...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

-- blbý vlákno, pastnu jinam --

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

IMHO jsou v tom Markově zklamání dvě roviny:
1 - Nevím, jestli je v "komunitě" dost nových mladých koní, nebo to všechno táhnou "starý páky", který (přiznejme si) mají ledaskdy "zadřené" myšlení. Nic ve zlým, prostě jenom už nechtějí měnit některé věci, protože: fungují, jsou na to zvyklí, nikdo tu změnu nepotřebuje/nechce... Mám pocit, že na tom to visí, ale nejsem žádný linuxák. Jenom zadřený pojídač koláčů, který si je vědom, že ledasjaká razantní změna prostě chcípne na železné košili :)
2 - Asi tu komunitu málo nadchnul svojí vizí. Možná to chtělo nějaký jiný přístup, aby přesvědčil vícero vývojářů. Možná to byla od začátku blbá koncepce, proto ji nikdo nepřijal...
Nevím, ale občas mám pocit, že ta komunita je opravdu jeden hot a druhý čehý. Ale taky netvrdím, že je to vždycky špatně. Jenom mi někdy přijde, že se zbytečně tříští síly.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Protoze misto dulezitejch veci vymyslel a prosazoval totalni kraviny jako ze zaviraci krizek aplikace ma vlevo po vzoru Applu a ze vpravo je to blbost a ze to maji jen Windowsy a oni to proste budou delat jako Apple a proste to vpravo zakazou, aby si to lidi nemohli prendat a takovyhle kokotiny vymyslel.

Do toho prisli kokoti z Redhatu a ze je nesmysl, aby numlock byl po startu pocitace jeste pred prihlasenim zapnuty, navic dneska ma kazdej notas bez numlock casti na klavesnici a proto to proste ve Waylandu nebude a kdo to teda chce, tak at si to tam dohodi aplikaci az po prihlaseni. Predtim se to taky delalo aplikaci numlockx, tak proc by to ted melo byt jinak, ....

Proste jedny kokoti a druhy kokoti a kazdej si razi svoje, protoze jeho je to nejlepsi. Neni pak lepsi ten Microsoft, ktery nasloucha zakaznikum, kdyz si to plati?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

no to s tim krizkem vlevo me pripomelo jedno nadherny video na tema UI
https://youtu.be/E3gS9tjACwU

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"ze zaviraci krizek aplikace ma vlevo po vzoru Applu a ze vpravo je to blbost a ze to maji jen Windowsy a oni to proste budou delat jako Apple a proste to vpravo zakazou, aby si to lidi nemohli prendat a takovyhle kokotiny vymyslel."

open musim zacit tim, zes se totalne mimo...
1. v Unity LZE prendat tlacitka na pravo
2. zaviraci krizek vlevo neni po vzoru Applu, mela to uz Amiga Workbench 1.0 v roce 1985, i kdyz macOS 1.0 rok pred tim... kazdopadne to vychazi z pravidel ergonomie ze vlevo nahore je pro mozek cloveka prirozeny pocatecni bod a misto kde by melo byt soustredeno... Apple i Amiga meli zaroven listu nahore vcetne globalniho menu ktere pro vsechna okna take zobrazoali v hornim panelu, nikoliv v kazdem okne zvlast... takze Microsoft prisel s tim ze tlacitko vlevo? neby dame ho vpravo, lista nahore? ne dame ji dole, lomitko pro adresare? ne dame obracene lomitko.... a hromady dalsich veci co udelali NASCHVAL obracene aby meli svuj vendor lock-in... take jestli mas nekoho fuckovat tak Microsoft a nema ho co omlouvat ze ty spatnosti vnutil lidem nasilim aby si myslel ze je to v poradku a nejlepsi ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1. Rekrutuje se neustále :). Podle mne se na to musíme podívat trochu jinak. Co uživatel na změny? Vždy se zvedne vlna nevole, když se něco změní. Vem si, kolik křiku bylo a ještě je jenom kolem metra ve Windows. V Linuxu to není moc jinak. Podívej se na to, jak je přijato Gnome3, které nenechalo kámen na kameni. Samozřejmě to má dvě úrovně (GTK a DE) a tak štěká o to víc lidí, ale princip je stejný.

2. Vizí zpočátku ano, chtěl uživatelsky přívětivý desktop. Ale provedení už pokulhávalo a nakonec vyšlo najevo, že mluvil o prostředí jako takovém, což z Debianu distribuci pro mainstream neudělá. A se stabilitou Ubuntu to taky není žádná sláva, bohužel. To je jedna strana mince. Tou druhou je to, že Ubuntu vzalo Debian uživatelům některé výstupy, objevovaly se aktualizace, které popravili DE a muselo se opravovat (v terminálu) apod. Výsledkem tedy není naplnění vize, ale distribuce pro pokročilé, kteří během času přijdou na to, že pokud umí nastavit a ovládat Ubuntu, mohou vlastně používat Debian. Takže ač se to Markovi jeví tak, že byl nepochopen, nemalá části komunity jej vnímá spíše tak, že zklamal. Což není pocit, který vznikl teď, naopak, tohle je už jen jeho důsledek. Mark si podle mne neuvědomuje, že sliboval A a udělal B.

"občas mám pocit, že ta komunita je opravdu jeden hot a druhý čehý"

Podle mého názoru je toto špatně chápáno. Ve Windows je jedno prostředí, jedno řešení a tečka. Někdo to považuje za důvod, proč je Windows úspěšné a tak super. A teď ruku na srdce, je tento OS opravdu tak super? Pokud vynecháme žabomyší války v diskuzích a budeme se soustředit na to, na co si lidé stěžují, tak by různorodost Windows jenom prospěla. Já si nemyslím, že více řešení je něco špatného a že dochází k tříštění sil. Ano, existuje několik věcí, kde se tak děje. Zrovna Mir vs Wayland je toho příkladem a mě osobně je jedno, jestli by vyhrál Mir nebo Wayland, ale je dobře, že už jeden z nich v podstatě zanikl. Pokud zůstanu jen u prostředí (jinak bych tu popsal několik A4 :)), tak se léta ukazuje, že každému sedne něco jiného. Někdo ocení nenáročnost LXDE nebo Enlightenmentu, jiný ocení SW vybavenost KDE, další revoluci v Gnome atd. Neexistuje jedno ideální řešení, protože uživatelé nejsou stejní.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

S tim naprosto souhlasim, ruznorodost je dobra, ale deje se na linuxu presny opak. Cim dal mene veci na linuxu upravime jednoduse upravenim nejakeho textoveho configu, naopak cim dal vice je nutne pouzivat specialni nastroje nebo jsou configy vyslovene binarkama, ktere je bez snace si pozmenit k obrazu svemu. Deje se to jak na Ubuntu, tak i jinde.
Neco nenastartuje? Hmm, nezjistis proc, protoze na to v systemd nedokazes nijak jednoduse prijit.

Treba pro me proste neexistuje nic efektivnejsiho nez plocha a rozmisteni grafickych prvku ve Windows 7, to je proste neco co chci a nedam na to dopustit.
Microsoft nasral hodne lidi, kdyz tohle vymenil za Metro. Pritom ale mohl udelat Metro jako defaultni prostredi, ktere mohl tlacit, ale mohl tam jako variantu nechat i prostredi z Windows 7. Vzdyt ve Windows XP to slo a mohli jste pouzivat jak prostredi z Windows 2000, tak i nove. Proc to najednou neslo.

Jenze u tech Windows (8)10 Metro se clovek muze obratit na treti stranu a muze si nainstalovat upravu, ktera mu jeho oblibene Windows 7 vrati - ClassicShell. Jsem spokojenym uzivatelem, nepada to a je to presne to na co jsem zvykly a chci to pouzivat.

A co na to linux? Mohu na linuxu pouzivat prostredi ala Windows 7? Nemohu, protoze nejbliz tomu byl Cinnamon, jenze vyvojari tvrdi, ze nedokazi implementovat systemd (jestli je to pravda nevim a jako uzivatele me to nezajima) a Cinnamon tak pozira pamet a pada. Podobne problemy postihuje v Mintu 18 (poprve se systemd) i prostredi MATE, ktere by mi take vyhovovalo.

Pritom distribuci bez systemd je jako safranu a logicky, protoze je vsude systemd, tak i tvurci aplikaci s nim zacinaji pocitat a u aplikaci, ktere startuji sluzby pri spusteni systemu je jednodussi mit distro se systemd a casem se da predpokladat, ze ty aplikace nepujdou bez systemd vubec.

Linux se tak dostava do situace, kdy nabizi pomalu mene uzivatelskych custom uprav nez Windows a to je spatne.

Abych to zase nesvadel na systemd, tak o neco vys pisu o nemoznosti spustit automaticky numlock pred prihlasovaci obrazovkou u dister na Waylandu nebo o zamerne odebrane moznosti konfigurace zaviraciho krizku na pravou stranu u Unity, protoze Mark to chtel takto a ne jinak. A takovych veci by se naslo spousty.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vím, že Ubuntu je pro tebe favorit, ale je podle mne chybou uzavřít se ve světě jedné distribuce nebo větve. Pak na tebe dosedne velmi tvrdě každé hloupé rozhodnutí, které někdo učiní. Když se na to koukneš z nadhledu, tak na tebe dopadlo rozhodnutí Debianu, které ovlivnilo celou tuto větev Linuxu.

Stejně tak si pamatuju, že si zamítl KDE, které ti může nabídnout to co chceš. Jak píšeš, Cinnamon také, ale holt je podle mne chyba v tom, že se držíš zuby nehty větve Debianu. Na současném neutěšeném stavu systemd se shodneme, to už víme z předchozích diskuzí a je to zase o tom samém. Udělej si distribuční maraton a zkus něco jiného.

http://without-systemd.org/wiki/index.php/Main_Page
https://www.root.cz/serialy/distribuce-bez-systemd/?ic=serial-box&icc=title

Vykašli se na diskuze ortodoxních linuxáků a rozhlídni se. Jde o tebe a tvoji uživatelskou spokojenost a ne o to, co někdo někde píše. Dister bez systemd není úplně málo a nalezneš v nich jak MATE, tak Cinnamon. Pořád se dá kompilovat s parametrem --without-systemd a to nejen prostředí, ale i těch pár typů aplikací, kterých se to týká. Drtivé většině aplikací je init systém úplně šumák.

Minťáci dlouho váhali s rozhodnutím úplně opustit brázdu Ubuntu. Rozhodnutí zřejmě padlo, ale stávající verzi to poznamenalo, o tom žádná. Uvidíme, jak se jim podaří odladit LMDE, bylo by dobře, aby se jim to povedlo aspoň nějak stabilizovat. Udělali si dobré jméno, byla by škoda, kdyby o něj přišli.

Jinak co se týče konfiguráků, pokud pominu již probrané téma, tak třeba GTK jde v podstatě cestou MS registrů (dconf), ale to je jen část Linuxového světa. Já osobně nemám rád tento přístup, tak to nepoužívám. Podle mne je to hovadina, čistě textové konfiguráky a logy mam rád, tak se jich držím. Což je jeden z důvodů, proč mi sedí KDE.

Windows a vlastně MS svět moc komentovat nechci, mám své důvody, proč tento OS nepoužívám. Jedním z hlavních důvodů mého odchodu od MS bylo to, co ve Vistách provedli síťím a ač to zčásti napravili, dodnes je tento nešťastný návrch i v poslední verzi OS. Kromě toho by mi mnohem více vadilo, jak upadá výkon disků, včetně SSD a další věci, než metro. Jak jsem psal předtím, každý uživatel je jiný.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ja zkousel Manjaro linux, jenze zase systemd a hlavne rolling update je blbost, sice paradni, ze mam stale nejnovejsi balicky, ale casto nejsou odladene a furt jsem se kvuli padum musel vracet ke starsim verzim balicku, z kazde aktualizace se tak stavalo peklo.
Ale nejsem linuxovy (distribucni) nevzdelanec, predtim jsem zase vyzkousel Fedoru a to po nekolikate, myslim, ze to byla 22 nebo 23 a proste ne, mam rad DEB balicky a prijde mi to nejprehlednejsi, Fedora je pro me divna a to nemluvim o nastupujicim Waylandu, se kterym otravuji uz nekolik verzi a ikdyz to jelo na X-kach, tak uz tam byly vlozene nektere veci a padalo to. Uz je to mnoho let, co jsem opustil Mandrivu, potom jsem zkousel i openSuse a PClinuxOS a fakt mi nejvic sedlo Ubuntu a Mint. Jenze Mint ma ted ohromne problemy a v podstate na kazdy dotaz na ceskem Mint foru byla odpoved: "nebud blazen a downgraduj tam Mint 17.3", jenze na to proste kaslu, jestli je venku Mint 18 a je to blby, tak co vyresim docasnym prechodem na starsi verzi? Nic. Takze jedu na Ubuntu 16.04 a pojedu na nem dlouho. A casem uvidim, treba opravdu dodelaji LMDE do takoveho stavu, ze to bude dustojne prostredi pro desktopove uzivatele, jejichz priorita neni se furt vrtat v systemu. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zkousel jsi uz Devuan? Je slusna sance, ze to delaji lidi ktere na debianu stve totez co tebe, kdyz uz je stve systemd.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nezkousel. Mam to ted tak, ze jsem docela OK na Ubuntu 16.04, problemy se systemd jsem poresil a co zlobi, nepouzivam. Jak o navrhovanem LMDE, tak o Devuanu vim a proste to ted necham a az prijde cas, tak se porozhlednu a pozeptam v jakem stavu ty projekty jsou a rozhodnu se co dal. ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Devuan ještě není stable, ale vypadá to dobře (sleduji kvůli serverům). Bude to podle všeho Debian, jak měl být, tedy nainstaluji, mám čisté xfce (na server samo bez DE) bez systemd a doinstaluji co chci. Klidně i systemd, když bude někdo chtít. Podle mne se přesně takto měli vývojáře Debianu rozhodnout a byl by v této větvi svatej klid a pokoj. Stačilo ponechat možnost volby.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

RPM vs DEB je podle mě celkem fuk, používám jak deb tak rpm distra a nevidím v tom z hlediska užívání (instalace SW) rozdíl.

Fedora pro mě není lákadlem od doby, co se z ní de facto stal předskokan (testovačka) RedHatu. Měl jsem tam zbytečné problémy, tak šla z kola ven. Pokud si ale dobře pamatuji, tak bylo dobré používat o jednu verzi starší vydání. Jinak jsem pro leckoho kacíř, protože nasazuji celá léta na desktopy od Mandrivy (Mageia, PCLinuxOS), přes OpenSUSE, Manjaro, Mint (ten zas tak dlouho ne) až po Debian. Vždy podle požadavků konkrétního člověka a ne podle svojí distribuční příslušnosti :). Na jeden server dám Debian a na druhý CentOS. Na jeden server si firma vyžádala Arch, což se může zdát šílené, ale v praxi vlastně ani není. Podle mých zkušeností není distro, které pokryje požadavky každého jednoho uživatele. Asi není takový ani žádný OS, protože někdo preferuje včera vydané verze, jiný stabilitu a další chce co možná nejnovější verze ale co nejstabilnější, tedy jakýsi kompromis. Takže se držím v obraze v několika větvích a absolutně mne míjí takovéto distribuční rivalství. Proto jsem ti napsal, co jsem napsal. Nevyhovuje, vyměň a je to. Pokud sis ale Ubuntu 16.04 ustálil a jsi spokojený, tak není co řešit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Třeba těm "odstaveným" projektům prospěje pár let v opozici. Poleví tlak na deadlajny, neinformované zásahy "nezasvěcenců" s odlišnými zájmy, kterým byla tahle cesta pár let vnucována jako jediná správná, zůstane komunita věrných která postupně dořeší detaily původně zamýšleným směrem, vychytá bugy... a nakonec, kdoví? Třeba po hotovém řešení někdo rád sáhne, své spokojené uživatele si najde...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.