Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Mediatek dokončil 10 a 12-jádrové SoC

co som odsledoval z viacjadrovych intel procesorov, tak zatazenim jedneho jadra sa dosiahne spotreba na cca 50% TDP, kazde dalsie zatazene jadro zvysi spotrebu o podstatne mensiu cast. Takze ak by dany vypocet skaloval linearne s poctom jadier, tak by na n jadrach bola celkova spotreba pocas vypoctu asi nizsia ako keby to bezalo na jednom jadre n-krat dlhsie. Problem je, ze mimo vedeckych vypoctov existuje minimum aplikacii, ktore by dokazali takto skalovat, drtiva vacsina je stale aj dnes zavisla na cisto jednovlaknovom vykone.
A davat 4-8 jadra do mobilov je kravina. Jednak android/ios/wp8 prakticky neumoznuju multitasking v takom zmysle, ako je bezny na desktope, a tiez takmer vsetky aplikacie okrem benchmarkov su cisto singlethreaded, vo vynimocnych pripadoch to dokaze vyuzit dve jadra. Dve jadra su v pohode, jedno jadro moze byt pre aplikaciu a druhe pre system, ale viac je vyuzitelnych uz len velmi tazko.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Dokud lidi nezačnou používat mozek, tak prostě větší číslo pro ně bude znamenat lépe. Stačí se podívat na to, jak dvoujádrový atom v tabletu výkonově válcuje i čtyřjádro na vyšší frekvenci. Takže ona ta efektivita není jen v počtu jader a frekvenci, ale celkovém návrhu procesoru a grafiky. Stačí se podívat na srovnání AMD a Intelu, kde má Intel stále vyšší výkon na jádro při srovnatelné frekvenci.

Krom toho na výkonu těch zařízení má vliv i vlastní SW. Dobře optimalizovaný program bude mít dopad jak na spotřebu zařízení, tak i na jeho výkon.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak to zase pozor, 4 jádra využije jedna celkem klíčová aplikace, u které je výkon železa smartphonů zatím důležitý a je to pořádně vidět. Tuto aplikaci používáme skoro všichni a překvapivě to není nic menšího, než webový prohlížeč. Ten je zdechlý zatím opravdu všude napříč mobilními platformami, načítání stránek (zkuste si diit.cz) trvá spíš sekundy než setiny i na iPhonu. Desktop je dost jinde, přitom i po telefonu chceme často stejnou stránku (a práci).

Mozilla teď dost pracuje na tom, aby FF uměl věci dělat paralelně a docela jí to jde, na výsledku to jde celkem vidět. Pokud stránka používá pluginy, mohou běžet na samostatných jádrech, i samotný rendering a zobrazování jde dost paralelizovat, další kapitolou je pak javascript.

Samozřejmě žijeme v době HTML5 aplikací a tedy výše popsané se netýká jenom browseru samotného, ale i spousty dalších aplikací, které jsou na HTML komponentách založené, i když tam to bývá víc optimalizované, než načtení titlulní stránky DIIT :-) a už tam to využití více jader není tak klíčové.

Když si další jádro vyhradíme pro systém a zvuk - on ten ARM není žádný trhač a i dekódování MP3 mu nějakých 10% ukousne, tak se mi zdají dnes být 4 jádra asi tak ideální kompromis. 8 jader v konfiguraci big.LITTLE ještě dejme tomu - pomáhá to spotřebě? Nevím, nemyslím si. 8 a víc "plnotučných" jader už je každopádně asi fakt overkill a je dost otázkou, jestli to zvedne něco kromě spotřeby a výsledku v benchmarku.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Víc jader, víc abidas :D Ale jinak jestli je lepší race-to-idle nebo lowest-possible-clock záleží asi na docela dost proměnných a konkrétním designu.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

To turbo je peklo. Na nějakou nedefinovanou dobu se to přetaktuje a najednou je výsledek krátkodobého benchmarku perfektní a dlouhodobého mnohem horší. V zimě to vydrží x sekund na vyšší frekvenci a v létě nebo při zanesení prachem-zhoršení vlastností teplovodivky po letech, třeba polovinu doby. A pokud mi něco neuniklo, tak žádný mobil nemá ani osmijádro, protože jsou to vždycky big-little. Nebo ne?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

sucasne generacie vedia vyuzivat aj big aj little jadra naraz. (co musi byt totalna nocna mora pre systemoveho spravcu procesov, kedze ani s obycajnym hyper-threadingom to nefunguje uplne dokonale, nie to este ked su tu rozne jadra s roznym vykonom)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

To sem nevěděl. Efektivita musí být zoufalá a ani bych se nedivil občasnému restartu během takových orgií. Zatím je to blbost.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

MTK6592 je "real 8-core"...

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Ok, díky za odpověď. Osobně bych v mobilu víc jak 4 nechtěl, ale v nějakém dospělejším ARM PC bych klidně těch dvanáct měl, když bych tam měl plnohodnotný linux.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

uz jsem to psal v komentarich nekolikrat ale klidne to napisi znovu... verte mi ze tech 8 jader by jste chtel... ne proto ze jich je 8, ale protoze je to velmi levne... levnejsi nez konkurencni 4 a to o dost.

kouknete kolik stoji cinske telefony s dopravou zdarma...

http://www.aliexpress.com/category/5090301/mobile-phones.html?site=glo&s...

btw nenavadim nikoho nakupovat tam... ja mam zkusenosti dobre jen z 80% nakupu!

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak. MTK6592, což je skutečně plnohodnotné 8-jádro (a ne např. 4+4), mám v mobilu a ta cena je bezkonkurenční. Je mi jasné, že to asi žádná dnešní aplikace nevyužije, ale pořád mám za to víc výkonu, než cenově srovnatelná "značková" konkurence. A co se týká spotřeby, tak se taky není čeho bát.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sorry, ale víc výkonu proti některým čtyřjádrům nemáš. V tom Mediateku jsou jádra Cortex-A7 a jakýkoliv čtyřjádrový Snapdragon s Kraitem (a dost možná i některé dvoujádrové) nebo i Mediatek s Cortexy-A15 je o hodně výkonnější.
O té grafice, která tu už je s námi snad od doby, kdy vznikalo čené uhlí, byť v přetaktované verzi, ani nemluvě...

Jasně, ten MTK6592 je skoro zadarmo, ale za tu cenu dostáváš odpovídající výkon.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

No tak s tím si dovolím nesouhlasit. Ukaž mi telefon v ceně okolo $200, který je výkonnější než MTK6592+Mali-450 MP4. Zkoušel jsem pro srovnání AnTuTU benchmark a tam mám přes 32 tisíc bodů. Namátkově LG G3s 4x1.3GHz Snapdragon dá 16 tisíc. Huawei Ascend G620s se 64bit 4x1.2 Snapdragonem dá 19 tisíc atd. Až vysoko taktovaná čtyřjádra jsou výkonnější, jenže ty jsou v telefonech v úplně jiné cenové hladině.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Antutu, antutu a zase antutu. Ukaž mi program, který není benchmark a který na androidu dokáže zatížit osm jader. Nebo aspoň ty 4.

Jinými slovy - ano, v Antutu máš hypermegabrutální score, ale ten SoC je pořád low-end.

Pro ty, co pořád nechápou - kdybys měl na výběr do notebooku čtyřjádrový atom na 2 GHz, nebo dvoujádrovou ULV i5 na o něco nižší frekvenci - co bys volil?

Prostě počet jader a frekvence není všechno.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Mezi Atomem a i5 je dost zásadní rozdíl v architektuře čipu a je tam úplně jiný výkon na takt. Mezi ARMy jednotlivých výrobců zase takový rozdíl není. Dobře, když AnTuTu ne, tak navrhni nějaký jiný benchmark nebo způsob, jak to objektivně porovnat.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Já vím a právě proto to zmiňuju - rozdíl v architektuře mezi Cortex-A7 v tom Mediateku a Kraitem v Snapdragonu je totiž úplně stejně propastný...
Jasně, nejsme už ve stejné cenové hladině, ale to jsem ti přiznal hned v prvním příspěvku.

A benchmark na to neexistuje, všechny umí vytížit libovolný počet jader. Na rozdíl od aplikací (pochybuju, že na mobilu provozuješ server nebo na něm převádíš filmy do H264).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No ano, mezi Cortex-A7 a A15 je rozdíl ve výkonu na takt a jádro (neřekl bych že je propastný, je to jen nová vylepšená generace). Jenže tady jde právě hlavně o cenu a kolik toho za ni dostanu. I v jednovláknovém výkonu bude ten Mediatek na 1.7GHz pravděpodobně lepší než Krait na 1.2 (možná i 1.4GHz), přestože telefony s ním stojí více.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jj, že je to cenově jinde, uznávám. Psal jsem to hlavně proto, že z těch příspěvků mi přišlo, že si tu někteří myslí, že 2GHz 8jádro je automaticky špička.

Jinak A15 není novější generace než A7 - obě byly uvedeny přibližně ve stejnou dobu a co se týče "fíčur" (FPU jednotka, podpora některých instrukcí) jsou na tom stejně, aby bylo možné je používat na jednom SoC v big.LITTLE konfiguracích. A ten rozdíl ve výkonu propastný je :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Aha, já bral, že když A15 je víc jak A7, tak že bude novější a lepší :)
Nikdo tu nepsal, že když je to 8-jádro a na vyšší frekvenci, že je to automaticky špička...není. Mě jde o cenu a co za ní dostanu - a tenhle Mediatek v čínském telefonu mi za stejnou cenu prostě dá mnohem více výkonu (ne jen v benchmarcích), než co značková konkurence.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

A teď si představ, že A7 je o hodně novější než A8 nebo A9 :-D A nelze to brát ani podle výkonu - Cortex-A17 je o trochu slabší než Cortex-A15 a novější revize Cortex-A7 budou výkonnější než A8 :)

Jinak se teda nakonec asi shodneme - za tu cenu to SoC není zlé, ale není to prostě špička. Nehledě na to, že pokud je to doplněné dostatkem RAM, tak se to v pohodě dá používat a většině uživatelů to stačí. BTW, sám mám telefon se Snap400 a 4xCortex-A7 a myslím, že ještě nějakou dobu vydrží.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

ARM by si v tom značení měl udělat pořádek :)
Jo v tomhle se shodneme - za tu cenu (a tohle bych podtrhl) to není vůbec špatné. Já osobně si myslím, že výborné :) Není to špička a ani nebyla, ta je jinde, byť by si to neznalí podle počtu jader mohli myslet.
RAM mám taky dost (2GB) a je to poznat jak v naprosté plynulosti systému, tak i při hraní náročnějších her.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jenže mezi MT6592 a S400 je výkonový rozdíl velmi výrazný. Jelikož jsem měl pár telefonů s S400 (LG L9II a Xiaomi Redmi 1S, obé s HD rozlišením) a několik telefonů s 6592 1,7Ghz nebo 6592T 2.0GHZ (všechny s 2Gb ram a FHD rozlišením) (UMI Zero, iOcean G7, Zopo ZP998 atd), tak z praxe je MTK mnohem výkonnější včetně grafického čipu, přestože jde o obstarožní Mali450. Výkony S400 jsou lowendové i s HD rozlišením, kdežto s MT6592 nemám problém zahrát si téměř jakoukoliv hru ve FHD.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Pri vzrustajici frekvenci je potreba zvysovat napeti a to zpusobuje kvadraticke zvyseni spotreby. V realnem svete tedy maji 2 jadra o frekvenci X o dost mensi spotrebu nez 1 jadro o frekvenci 2X. Pokud je uloha dobre paralelizovatelna a procesor/system umi dobre skalovat pocet jader, tak je opravdu vyhodne mit vice pomalych jader nez mensi pocet vykonnych jader, ale ma to urcite sve limity.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

>vzrustajici frekvenci je potreba zvysovat napeti a to zpusobuje kvadraticke zvyseni spotreby. V
>realnem svete tedy maji 2 jadra o frekvenci X o dost mensi spotrebu nez 1 jadro o frekvenci 2X.

spotreba CMOS
P=nCU^2f

pri max. spolahloivosti
U=kf

teda
P=nk^2Cf^3

teda tu mame kubicku zavislost of frekvencie

to znamena ze ak mame dvojjadro a polovica chipu je cache pridanim dvoch jadier zvysime spotrebu na 1,5 nasobok.
ak zvysime frekvenciu dvoch jadier na dvojnasobok mame 8*0,5-4 nasobok spotreby povodneho chipu

4/1,5=2,67 cize spotreba zvysenim frekvcencie je 2,67x energeticky narocnejsia ako pridanie jadier

lenze, kto vie vyzuzit tento vykon s viacerymi jadrami oproti zvyseniu frekvencie...

Parallel programmers not prepared for the glorious revolution
By Wily Ferret
Tue Nov 27 2007,

INTEL RECKONS barely one per cent of software programmers are prepared to face the challenge of parallel programming, which the hardware giant (unsurprisingly) reckons is the future of development.
http://www.theinquirer.net/inquirer/news/1026585/programmers-prepared-gl...

If only one percent of pragrammers is able to do so, it may be hard.

And is was not changed since that time till today

Software needs meaty cores, not thin, stringy ARMs, says Intel
By Simon Sharwood, 26 Feb 2014

“The world has a big issue around vectorisation and parallelisation of code,” Graylish said. “99% of code isn't written that way.” Graylish also feels “defining a workload that can run in 1000 cores is hard.”

Most software, Graylish added, “still requires a big meaty core” and Intel is happy to provide them.
http://www.theregister.co.uk/2014/02/26/software_needs_meaty_cores_not_t...

A sme doma...

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

V posledni dobe se tu mnozi clanky, resp. blogy na tema ma smysl vyssi rozliseni na mobilu, ma smysl vice CPU jader atp. Pred lety se mluvilo o tom k cemu budou v desktopovych procesorech dve jadra, dnes by vsak predpokladam vetsinu z vas na toto tema ani nenapadlo diskutovat. Tak jako tak bude mit tohle zbozi sve odberatele, nebot to dulezite neni kolik jader je v procesoru, ale zda ma telefon dostatecny vykon k tomu k cemu ho budete pouzivat.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pane redaktore, tomuto tématu se pěkně věnovala přednáška na loňském FOSDEMu: https://archive.fosdem.org/2014/schedule/event/who_ate_my_battery/

Zkráceně: Existují dva přistupy jak šetřit energii neboť příkon s rostoucí frekvencí roste rychleji než lineárně a čím déle procesor spí, tím více se šetří energie. Pokud tedy dokážeme ideálně paralelizovatelnou práci rozdělit místo jednoho jádra na čtyři čtyřikrát pomalejší, pak ji zvládnou za stejný čas za méně energie. Nebo jádra budou o něco výkonnější a pak práci stihou dokončit dříve a budou déle spát. V praxi samozřejmě vždy existuje nějaká režie na paralelizaci a na její výši záleží, jestli se více jader vyplatí.

V praxi to ověřili v Mozille na experimentálním jádře Servo, které má za cíl prozkoumat paralelizovatelnost renderování HTML, kde naměřili s rostoucím počtem vláken jak zrychlení, tak úsporu energie. https://air.cdn.mozilla.net/servos-power-struggle/

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.