Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k MediaTek Helio X12 v roce 2016 s konzervativní 28nm výrobou

hlavně by měl MTK zapracovat na GPS funkčnosti u všech nových SoC, páč někdy je to fakt napřezdržku...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

A nejsou GPS problémy MediaTeku už spíš "urban legend" než realitou?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

měl jsem Asus ME173X se statším mediatekem a GPS tam byla katastrofálně náladová. někdy fix během minuty, někdy až po dvou restartech.
četl jsem recenzi na XiaoMi Redmi Note 2 tam prý GPS běží slušně. takže je možné, že se Mediatek poučil a GPS už dělat umí
já se jim ale pro zichr vyhýbám

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jsou a vždy byly. S GPS měly hodně problémy starší čínské telefony a protože starší čínské telefony měly a téměř výhradně MediaTek chipset, tak vzniklo toto spojení. Ve skutečnosti za nefunkční GPS mohla buďto chybně vyrobená anténa nebo SW (ovladač, implementace).

Měl jsem Zopo C2 s MT6589. To je chip, který má prý úplně nejhorší GPS. Já jsem neměl lepší. Díky EPO se chytil okamžitě i bez dat a navigoval naprosto přesně za všech podmínek. Pak jsem měl Jiayu G5S s MT6592. Tam byla GPS tragická, jakmile jsem se začal pohybovat, ztratila se. Teď mám zase starý špatný MT6582 a GPS je v pohodě. Viděl jsem už citlivější, ale není problém používat telefon jako navigaci i v husté zástavbě a záznam trasy odpovídá realitě +- pár metrů.

Celý problém MediaTeku s GPS je evidentně naprosto vybájený a vznikl chybnou interpretací faktu, že plno telefonů s MTK mělo problémy s GPS. Ano, měly. Ale vinou software nebo antény.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nejsem žádný odborník/servisák přes mobilní telefony. Nicméně jen v rodině máme 4 mobily s čipy od MediaTeku (1x6592,1x6732, 2x6752), a vedle toho dva se Snapdragonem (1x615) a jeden s Exynosem.
U všech čtyř s MediaTekem funguje GPS bez nějakých problémů, a co se týká přesnosti držené pozice, rychlosti náběhu apod. tak se zdá (neprováděl jsem vyloženě žádné srovnávací testy) že jsou zhruba srovnatelné s konkurencí.
Řekl bych že minimálně poslední rok a půl-dva je GPS v mobilech s MediaTeky bezproblémová (ty úplně nejlevnější číny apod. se mi do ruky nedostali - tam kdo ví). To neznamená že by nejen v přesnosti, citlivosti a stabilitě GPS signálu, rychlosti náběhu, spotřebě, nebylo dál co zlepšovat. Ale to platí i u konkurence.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jenom tady k te diskuzi ohledne GPS, mam s Mediatekem bohate zkusenosti, od ARMv8 (to jest napriklad MT6752) je GPS naprosto OK. Jsou to v podstate vsechno letosni SoC. Driv to bylo opravdu des bes, ale nastesti uz je to minulost.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Redmi note 2 s helio X10 ma fix satelitov tak do 3s, chodim do prace na biku a trackujem si kazdy den. Mam uz asi 30 "merani" za sebou, 3x sa mi stalo, ze za hustej hmly a velkej oblacnosti to trvalo asi 20s, ale inac je to hned ako vyjdem z vchodu. Plus ... uz tento cip je dostatocne vykonny takmer na vsetko, system je bez lagov a vsetko je plynule, o com sa mi na starej Galaxy S2 mohlo len snivat. Ked to porovnam s Galaxy S5, tak osobne rozdiel vo vykone nevidim ziadny. Z cinskych obchodov uz ide kupit toto xiaomi za 118€ a to je oproti S5 za 350€ velmi dobra kupa.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jenom škoda toho nefunkčního LTE.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tazko povedat ci skoda, v SR ma orange velmi dobre pokrytie 3G https://www.dropbox.com/s/6vsj9f9zotc2rek/mapa%20OR.jpg?dl=0 a najnovsie v mestach podporovane LTE+ az 225 mbit tento cinan zvlada (resp. jeho frekvencie). Aj tak vecsina LTE rychlosti je u operatorov osekana skoro na maximum rychlosti 3G, takze ziadna vyhra :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mně ani tak nejde o rychlost LTE. Spíš o to, abych měl dostupný internet (lepší než EDGE) i tam, kde 3G neni. V ČR je to tak, že ve městech je 3G a LTE na frekvencích podporovaných Xiaomi. Jakmile ale člověk vytáhne paty z města, je s 3G konec. A nově už se staví jenom LTE 800 MHz. Tím pádem to je pro mě klíčová frekvence, kterou bohužel XIaomi ani Meizu nepodporují.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

mam nekolikaty telefon s mediatekem a jsem s tim maximalne spokojeny. Problem s GPS jsem mel obcasny a spise vyjimecny u mtk6589 - na 99% jsem to mel rychlejsi jak na galaxy s2. Ted mam prestigio psp5508duo - koupil jsem ho protoze mi predchozi telefon nahle odesel a poterboval jsem rychle volat. Koupil jsem ho docela levne a ikdyz me stvalo 1GB ram, tak jsme to vzal. Co me na telefon fascinuje je funkcnost vsech senzoru ktere to ma. Vsechny ty 360° videa atp tam chodi jako z praku. Co se tyka gps tak ta je ale naprosto nepouzitelna. Je to strasne. Na volne ceste se to chova dobre, ale kdyz prijde krizovatka tak se to zblazni. Jakoby to bralo z kompasu data o smeru odboceni (ktery vzdy ukazuje na opacnou stranu) a trva nejakou dobu nez zjisti kam doopravdy jedu. Asi to dam kvuli tomu reklamovat. Jinak ten procesor ma na moje pozadavky vykonu dostatek a je to porad levny telefon pod 5kkc. (dnes uz bych nekoupil - nema lte a 2gb ram bych taky bral)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Podobně se mi chovala GPS na Jiayu G5S. Při změně směru jí nezaznamenala a teprve po chvíli telefon zjistil, že jsem jinde než si myslí. Navigace s ním ve městě byla skoro nemožná. Taky jsem to sváděl na kompas. Zajímavý je, že plno majitelů telefonu s ním prý žádný problém nemělo a GPS fungovala dobře. Možná jsem mělo opravdu jenom vadný kus. Ale pak jich zase muselo být hodně, protože podobné problémy jako já mělo i plno dalších lidí.

Osobě to vidím na tu celokovovou konstrukci, která odstínila antény.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

no mas pravdu... tento telefon ma taky kovovou vanicku ve ktere je nacpany...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

myslim, že najväčší problém mediateku je ich vzťah k androidu. mediatek nevydáva zdrojáky k svojim SoC (ako napr. Qualcomm, Samsung, TI, atď.), ale rovno binárny hotový android, ktorý si výrobcovia telefónov upravujú témami a extra balíkmi. všetci výrobcovia sú odkázaní na milosť-nemilosť mediateku, čo sa týka podpory nových verzií androidu.

dobre to bolo vysvetlené na developer.sonymobile.com (v rámci Sony AOSP projektu), keď sony začalo vydávať mobily s MTK chipsetmi. jednoducho až na zopár výnimiek (http://www.xda-developers.com/mediatek-android-one-source/), žiaden telefón s MTK chipsetom nebude nikdy podporovaný cyanogenmodom alebo čistým AOSP romom. je to porušovanie GPL licencie, ale Mediatek na to zvysoka serie.

nie je v číňanovom záujme podporovať viacero verzií androidu na jednom chipsete, znižoval by si tým tržby. nanešťastie, pre ľudí je cena až na poslednom mieste a tak sa aj takýmto "firmám" darí.

mediatek chipsety sú pre mňa ekvivalentom poľských potravín v obchode. zďaleka sa im vyhýbam.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Na jednu stranu s Tebou souhlasím a strašně mě tohle chování MediaTeku štve. Ale když to vezmu z pragmatickýho hlediska, tak telefon s MediaTekem vyjde na polovinu co stejně výkonný telefon s Qualcommem. Jiné chipsety téměř nepotkáš (pár telefonů má ještě Samsung a Intel). A k tomu tam Číňan dá téměř AOSP ROM a telefon za $100 běhá líp než Samsung za 10 000 Kč. Tak se pak nediv lidem, že kupujou čínský telefony.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.