Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k MediaTek nejspíš ztrácí pozici na ARM trhu, navzdory kvalitě Helio X30

Kdo měl mobil s MTK čipsetem, ví, proč si jej už nikdy znovu nekoupí. Možná je to vůči X30 nespravedlivé, ale takto to v životě chodí.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Presne, mediatek nikdy vic...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A co konkretne na nem ma byt tak spatneho ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Problem je, ze s Mediateckem se delaj ty nejvetsi sunky, poruchovost takovych pristroju je obrovska. Kdyz si koupim neco no-name. Kdyz tam bude Qualcomm tak mam jistotu, ze kdyz ma zdroje na to udelat zarizeni se snapdragonem, tak ma na to aspon poradne priletovat SOC na desku.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jenže ... Chci si koupit nový levný tablet ( cena 8K za tablet mi připadá jako urážka) a v podstatě nic jiného než Mediatek mi náš trh nenabízí . Obligátní mediatekovské parametry 1.3Ghz quad/octacore prostě jsou v nabídce většiny obchodů a stejně tak začíná být zvykem uvádět ve specifikacích vše až na výrobce SOC . A že tam Mediatek bývá vám potvrdí kdejaký rozlouskávač a lepič nových LCD panelů na ulici.
Pomalu to vypadá , že se všichni předzásobili chipy od Mediateku a teď se diví , že jaksi nikdo nechce kupovat staré zásoby a nové SOC neuvedou ,protože sklady mají plné .
Kde jsou časy kdy si mohl zákazník hledající vhodný tablet za rozumnou cenu vybírat ...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tablety jsou nějak mimo. Nepochopím, že nemůžu sehnat tablet do 7 tisíc, který by měl výkon jako mobil za 20. Když půjdu do notebooku, tak tenhle problém nemám, proto na tablety kašlu. Jen extrémně nevýkonný odpad nebo extrémně předražený normální výkon. Nemožnost (narozdíl od telefonu a notebooku) uživatelsky vyměnit akumulátor je další mínus.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mel sem a nevim. Vsechny drobny problemy sli na vrub vyrobce mobilu a ne mediateku.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Je fakt, že stařičké mediateky byly opravdu zoufalé, ale to se pár let nazpět dalo říct o všech mobilech s androidem.
Teď už jim škodí spíše jen předpojatost běžných uživatelů a s tím spojená nedůvěra velkých jmen v branži, protože čipsety samotné zdaleka tak zlé nejsou. Mám Xiaomi redmi note 2 s X10 už víc než rok a půl a jediným kámenem úrazu je software, nikoli hardware. Všechny hry, včetně těch opravdu náročných, to zvládá bez problémů, stejně tak i GPS mě bez zaváhání vždy zavedla tam, kam jsem potřeboval. Pravda, chybějící LTE pásma zamrzí, ale to se u telefonu za zlomek ceny konkurence s Qualcomm čipsety dá prominout.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

NESMYSL (jindy Vaše komentáře počítám do kategorie fundovaných, ale tentokrát se šeredně pletete)
Již dlouhá léta využívám telefony s MTK čipy a musím říct, že mě nevypekli ani jednou !!! Rukama mi prošla hromada zařízení s čipy 6572, 6582, 6735, 6753 ... Nyní tu vedle mě odpočívá Helio X10 a ani jednou mě (včetně hromady lidí kolem kterým občas nějakou tu "čínu" objednám) tyto telefony nezklamaly. Naopak taková LG G4 se SnapDragonem 808 mě doslova "VYDRTIL" několikrát - tam ten procák odchází i při zakašlání. Ano MTK mívalo problémy s GPS signélem (například ve své době výborný Cubot GT99 tím byl velmi degradován - MTK 6589), ale to už je dávno pryč.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Technicky to samozřejmě "nesmysl" je, jenže prakticky se v 99,9% případů jedná o mobily, jejichž podpora je nicotná až nulová. Problémy s GPS (alias čínská konfigurace) jsou jen vrcholek ledovce, ten největší problém je nulová podpora a neexistující bezpečnostní updaty (pokud teda bezpečnost nezvoslí už sám výrobce, jako třeba Lenovo).

Proto jsem napsal, že to je možná nespravedlivé, ale takto to jednoduše je, a konečný spotřebitel se s tím musí buď smířit, nebo si koupit nový přístroj.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aha , tak už vím proč mě Acer Liquid tak cere...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

TyNyT: já měl kromě X30 skoro všechny čipsety od MTK a jen některý byly vyloženě špatný. Spousty z nich byly lepší, než zavedená konkurence v podobě Qualcommu. Třeba X10 nebo 6595 byly skvělý a nemohl jsem si stěžovat na nic, na rozdíl od cenově podobnýho a daleko horšího S400.
Špatný byly 6582, 6577 a ani Helio P10 nebyla úplně výhra.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když budou klesat prodeje těhle tříúrovňových desetijader, tak nám Mediatek předvede něco lepšího. Kdo si v mobilu nevystačí s koncepcí maximálně 4+4, tak neumí udělat dobrý CPU. Mít 4x nižší počet silných jader vůči slabým, je samo o sobě úchylné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

triple big.LITTLE = tak at s tim jde Mediatek treba do prdele!!!

"Featuring a unique 10-core design over three clusters: dual-core ARM Cortex-A73 up to 2.5GHz, quad-core ARM Cortex-A53 up to 2.2GHz and quad-core ARM Cortex-A35 up to 1.9GHz."

HOVADA!

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

^^^ Kvalitní a skvěle formulovaný názor. :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ale pravdivý, tohle je řešení dementních kravaťáků, ne inženýrů co má Apfel, Qualcomm a nebo zavedených x86 výrobců, tj jedna architektura jádra, ne tyhle cluster zvěrstva

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak o tom by se asi dalo spekulovat, protože podobný počin jsme u x86 zatím neviděli, ale alespoň jeden "zavedený výrobce x86" si pohrával s myšlenkou na (systémově přístupnou) kombinaci ARMu a x86 v jednom čipu a dokonce vyráběl a vyrábí (a vyrábět bude) kombinaci x86 a GCN nad jednou virtuální pamětí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Popisuješ systémy s dvěma levely. Tohle má tři. APU s hUMA je něco jiného a jeho využívání bych vůbec nekritizoval, narozdíl od tohohle šíleného cpu konceptu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Právě že HSA je o tom, že různé části výpočtu zvládnou lépe bloky s různou architekturou, a nejen tou "mikro". AMD snad zřejmě pomýšlelo na trojitý čip (ARM, x86, GCN). Tohle má jen dvě úrovně (A53, A57) a dokonce se shodnou instrukční sadou, takže je to docela nešílený čip.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten ARM v AMD CPU je jen kvůli nějakému šifrování. Nic co by se dalo srovnat s tímhle konceptem. GCN je GPU, proč to sem taháš, když ten Mediatek SOC má taky GPU? GPU u AMD nemusíš používat pro výpočty a nic se neděje. Mediatek má 3 úrovně, protože frekvence a jiné použití každé úrovně. Bavíme se jen o CPU části Mediateku, u které se těžko využívají výhody, protože je dost těžké na něco takového vyladit SW/OS. Kór když je to minoritní řešení. Vyšší dívčí je i klasický a o dost jednodušší big-little 4+4, takže 2+4+4 je v praxi sci-fi úkol. Nejjednodušší z big-little pro typický mobilní SW je 2+2 a nejjednodušší vůbec by bylo se na big-little vykašlat a dělat to jako ostatní, ale to by arm musel umět to co Intel-AMD-IBM atd. a nekasírovat poplatky za počet jader, takže sám řízení spotřeby podle změny frekvence a vypínání různých částí nebude moc ladit - nutí tak zákazníky k používání komických počtů jader, jejichž využití je k smíchu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No tak K12 zcela určitě ve SkyBridge čipech AMD nemělo být "kvůli nějakému šifrování", a GCN sem tahám kvůli tomu, že o tom to celé bylo, aby různé výpočty běžely na specializovaných jádrech. Kdyby šlo jen o iGPU, mohli architektonicky zůstat u Llana, takže GPU sem skutečně netahám. :)

"GPU u AMD nemusíš používat pro výpočty a nic se neděje. "

No tak to samé platí o těch extra jádrech v tomhle Mediateku, ne? ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pravdu dis!

Jsem nejak schopen chapat pouziti "dual-core ARM Cortex-A73 up to 2.5GHz and quad-core ARM Cortex-A53 up to 2.2GHz", prosim sice by stacilo mit na procaku dual-core ARM Cortex-A73 a dle potreby mu snizovat frekvenci a teda i spotrebu, ale dejme tomu, ze ARM jeste tak daleko nedospelo a neco takoveho proste jeste neumi a musi si pomoct s quad-core ARM Cortex-A53, ktere je efektivnejsi, ale nema takovy vykon. Prosim porad dobre, ale ty hovadka (jinak to nazvat nejde) neumi snizovat frekvence ani na tom Cortex-A53 a radeji tam naperou dva quad-core, jeden vys taktovany se zamerenim na vykon pro beh mene narocnych aplikaci a druhe ctyri jadra Cortex-A53 se zamerenim na minimalni spotrebu v "uspornem" rezimu.
---
Tak idiotsky navrh cipu tu jeste nebyl, moje pojmenovani hovada je jeste mirne. Vubec nepoberu, ze se najde nejaky frkulin, ktery to jeste obhajuje. Vzdyt je to opravdova prasarna, ktera ve svete hardwaru nema obdoby. Srovnavat tohle smejdsky reseni s konceptem ARM + x86 + GCN, to jako vazne nebo jsem nepochopil nejaky zvraceny vtipek?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proč by to v ARMu neuměli? Pouze je u bateriových zařízení kladen na spotřebu ještě větší důraz než jinde, takže je zapotřebí sáhnout i dál. Snad to jde tak daleko, že probíhá výzkum, jak naučit kompilátory generovat kód s ohledem na spotřebu a ne na rychlost (viděl jsem myslím v nějaké monografii od CRC Press). Kromě toho jste možná již zaslechl, že s pokrokem výrobních procesů se snižuje relativní účinnost frequency+voltage scalingu (pouhé snížení frekvence je pak dnes už úplně k ničemu) a naopak zvyšuje relativní účinnost power gatingu (vůči té první možnosti), takže je otázka, jestli ta myšlenka s A73 není poněkud na hraně. Lepší je prostě celé kusy čipu vypnout. Při spolupráci plánovače procesů na systému s hodně procesy to dává docela smysl: zapnou se jádra, pokud nastane v plánovači "tlak"; zase se vypnou, pokud vytížení klesne pod nějakou prahovou hodnotu na nějakou dobu. Při vyšších parazitních proudech současných výrobních procesů těžko snížíte průměrnou spotřebu ještě více nějakým jiným opatřením.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to te asi zklamu. :-) ARM big.LITTLE neni o pridavani a ubirani jader procesoru dle potrebneho vykonu, to je o prepinani jader mezi vykonnym a uspornym. Ve skutecnosti to spotrebu prilis nesnizuje a ja jsem presvedcen ac se mohu mylit, ze kdyby slo ARM prave systemem snizovani a zvysovani frekvence + ubirani a pridavani jader do procesu podle vykonu, tak by to bylo efektivnejsi nez prave prepinani.

Nakonec dukaz pro neefektivitu prepinani mame kazdy. O kolik se za posledni leta snizila spotreba a zvysila doba pouziti na jedno nabiti u telefonu? Presne o tolik o kolik se pridala kapacita baterie a to nemluvim o tom, ze snizenim vyrobniho procesu dosahli take na dalsi energeticke uspory. Ano, abych byl spravdelivy, zvysila se narocnost softwaru na vykon, ale i tak je jasne, ze se zadny zazrak nekonal a ARM big.LITTLE neprineslo vubec nic.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to přepínání podle požadavků by samozřejmě bylo součástí toho plánování, o kterém jsem mluvil. Jestli nedělají něco navíc, co by dělat mohli, to už neposoudím. To už není ani otázka architektury jednotlivých jader, jakým způsobem je OS používá, nebo dokonce zda a jak je jednotlivý SoC pro něco takového uzpůsoben, a konkrétních (a různých) čipů jsou na trhu přeci tuny. Ale nijak by mě nepřekvapilo, kdyby všechny rozšířené OS v tomto směru byly nedostačující. Žádný z nich koneckonců nebyl navržen "na zelené louce" pro úsporné architektury, a patche do Linuxu nebo NT nedokáží nutně všechno. Možná snad ta fuchsie od Googlu posune vývoj někam dál.

(Možná by měli zase svěřit návrh Chucku Mooreovi. Tomu ty asynchronní procesory fungují docela dobře.)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kvalita možná dobrá, SW podpora nula. Mám Xiaomi Redmi Note 3 MTK a zůstal jsem na Androidu 5.0.1, Snapdragon verze myslím za chvilku bude mít 7. Proč? Protože Mediatek chce platit za své zdrojové kódy a nějaká GPL licence Android kernelu je jim někde. Proto je taky téměř nulová podpora MTK telefonů na XDA.
Naopak Qualcomm všechny svoje kódy zveřejňuje a tak mají telefony s jejich procesory o dost lepší podporu jak ze strany výrobce, tak ze strany komunity (když se na to výrobce vys..).

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Mas samozrejme pravdu, nicmene to neni Mediatek vs Qualcomm, je to spis Qualcomm vs vsichni. Nulovou SW podporu maji i ostatni vyrobci... vcetne tamtungu (no ten je mozna o fous lepsi, ale ke Qualcommu to je porad na svetelne roky...)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Qualcomm ma podporu relativne dobrou ale ne ve forme kodu. Zdrojovy kod ovladacu qualcommu fakt poskytnuty neni... A pokud by nekdo chtel tvrdit ze je, tak prosim o odkaz na ne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Uplny suhlas. Preto si kupim RMN4 s Qalcomm a nie s MTK, aj ked s MTK ma vyrazne vyssi bykon.
No mozem rovno zabudnut na nejaky LineageOS, pretoze MTK neuvolnuje Source code.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

X30 má málo jader. Když nestačí 10 a prodeje váznou, uděláme jich 20. To by bylo abysme ten reklamismus do těch ovcí nenatloukli :-D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Helio X50: dual core A73 + quad core A53 2,3GHz + quad core A53 2,0GHz + quad core A53 1,8GHz + quad core A53 1,6GHz (penta big.LITTLE), 18 JADER!!!!!!! :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.