Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Meyer-Optik-Gorlitz chystá 24mm f/2.8 objektiv za 130 tisíc Kč

Chápu, proč se pokoušejí oživit staré optické návrhy, ale nechápu jejich strategii. Jednak při těch cenách stejně bude většina experimentátorů preferovat originály z druhé ruky a jednak mi není jasné, proč nejdřív nezkopírovali všechny originály (jednoduché návrhy, levná výroba, jistá poptávka) a teprve až poté nešli do nových. Třeba takový Helioplan 40/4.5 je těžko dostupná rarita, za kterou byli mnozí ochotní dát nechutné částky už před pěti lety a přitom jde o jednoduchou optiku se čtyřmi malými čočkami bez tmelení.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak asi ví o nějaké skupině lidí, kteří si to koupí. Od minula jsem o tom přemýšlel a vlastně mi to už ani moc nevadí. Nám běžným smrtelníkům to může být jedno, nebo se u toho zasmějeme jako u pěkné kuriozity, ale pokud toho prodají stovky kusů, tak se na tom dá asi postavit firma, což je v podstatě dobře.

Pokud bych já třeba zavedl produkt "český klacek z lesa" a prodával to za 500 EUR a našel na to zákazníky, tak proč vlastně ne?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nemyslel jsem to jako kritiku jejich počínání jako takového, ale jako údiv nad pojetím způsobu, kterým se znovurozběhnutí značky rozhodli uskutečnit.

Meyer nebyla značka orientovaná na high-end, naopak to byla značka mainstreamová až levná, která nedosahovala optických kvalit Zeissu, ale byla o tolik cenově dostupnější, že to nikomu nevadilo. Právě proto, že celý svět (od Rusů a po Japonce) kopíroval Zeiss, se optický charakter starých Meyerů stal unikátním a proto v posledních letech tolik fotografů oslovil. Strategie obnoveného Meyeru to ale příliš nereflektuje, dělá z toho snob-end (zlaté objektivy?), takže mám trochu obavu, aby tento pokus časem neskončil jako fiasko.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Holt si vybrali to, co vyhodnotili jako jednodušší cestu. Koho dnes zajímá nějaká historie, když se zdá být jednodušší vydělat peníze takto... I Sigma změnila své primární zaměření a nevadí to. Levné objektivy se vyrábí v Číně, těžko budou s výrobou v Německu konkurovat značkám jako Mitakon nebo třeba Funjian. Jak nad tím přemýšlím, tak asi ani moc na výběr nemají.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

tak toto je mega kravina. za tu cenu by to mohlo mat aspon tak 2 kila olova...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nejvtipnější je, že se ohání tím, že výroba a montáž čoček v Německu - kompletace ale v USA odkud Vám to také pošlou, takže k již nabízené ceně si musíte připočítat VAT. Zřejmě to dělají kvůli nějakým daňovým optimalizacím, každopádně jsou to šejdíři stejně tak jako ti, kteří u inzerátu půlstoletí starého klumpru, na který se prášilo 20 let v bazaru a nikdo to nechtěl, nyní připisují kouzelná slůvka "bokeh monster" a rádi by za ten šrot kasírovali tisíce. To je pořád lepší zainvestovat do nové Artové Sigmy, ale zas nejsem ten správný hipster....

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.