Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Microsoft skončil s měnou Bitcoin a následně to odvolal

Treba i Lionhead zavreli jen omylem.... ;)

+1
+42
-1
Je komentář přínosný?

Me by hlavne prekvapilo, kdyby skutecne prijimali bitcoiny .... Microsoft by byl patrne uplne prvni firmou na svete:o) Doposud jsem neslysel o ZADNE firme, ktera by prijimala bitcoiny! Ono totiz i posledni vidlak s eshopem pancovanych veci z ciny v horni dolni vi, ze bitcoin je sam o sobe zcela bezcenny.
Cili hadam asi spravne, ze i v tomhle pripade Microsoft neprijima bitcoin, ale pouze SKUTECNE penize, ktere si nechal prevest nejakym brokerem.
Kdyz ani na nejvetsi letosni tragicky predrazenou bitcoin akci (http://www.coindesk.com/events/consensus-2016/register/) neprijimaji bitcoiny, tak .... chytremu napovez;)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Bezcennou bych ji přímo nenazýval. Ten fígl je ten, že za hodnotu měny ručí většinou nějaká země nebo uskupení států. Prosazuje se vynutitelnou mocí - soud nařizuje úhradu pohledávek v nějaké měně. Dalším krokem je zdanění dané měny.
Pokud bude měna daněná a vynucovaná soudy k platbám, její hodnota poroste. Co vím, tak v Japonsku se prý chystá danění bitcoinu. A to je už jen krůček k tomu, aby jím Japonsko i platilo.
Jinak je spousta firem, které platbu BC přijímají. Mrkvosoft není ani první, ani poslední.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Bezcenna je proto, ze neni nicim kryta. Ze neexistuje zadny exekutivni organ, ktery by na ni dohlizel a vymahal pravidla. No, ale hlavne taky proto, ze se nevi, kdy se objevi master key, ktery dovoli kazdemu vyrobit bitcoin.
Zdaneni, to je samozrejme z hlediska statu spravne. Proc ne? Kdyz na aukru prodas za 10 BTC stary pocitac jine soukrome osobe, tak si stat veme 1 BTC a ten prevede na penize, takze z hlediska Japonska to chapu:)
Ta spousta firem .... jmenuj JEDNU! V CR (a patrne nikde na svete) to neni zadna, za to ti muzu rucit, jelikoz BTC neni z hlediska danovych zakonu a danovych uradu nic vic nez tri pismenka.

K hodnote BTC ti muzu rict tolik. Je to par mesicu, co jsem delal analyzu peti nejvetsich burz a z hloubky trhu slo krasne spocitat, ze BTC v hodnote 160megakorun by snizilo kurz bitcoinu na pulku. Mit o 200megakorun vic, tak vysosas vsechny potencialni kupce a hodnota bude na nule. Ve skutecnosti jde o teoreticke cisla, v praxi by se zacala sirit panika a stacilo by ti tech bitcoinu daleko min. Tim samozrejme muzes zcela manipulovat trh, muzes je nakonec zase odkupovat a tim bys mozna na likvidaci bitcoinu i vydelal a nemusela by to byt jen odpoledni zabava nejakeho miliardare:o)
Na REALNE burze, ktera je hlidana vladou, tak existuji desitky pravidel a zakazanych obchodnich praktik, to u BTC nehrozi, takze s nim muze kdokoliv manipulovat dle libosti:o) Coz, kdyz se podivas na kurz, tak se deje neustale. Jenom si vem silkroad, kdyz US vlada rozprodavala nejake obrovske mnozstvi BTC v aukci ..... nejvyssi nabidkou to kdosi ziskal za padesatinu aktualni "trzni" hodnoty. Mit milion BTC je totiz uplne k hovnu, prodat je nemuzes, tak co s nima? Muzes prodavat po desitkach, mozna po stovkach BTC, ale to je tak vsecko.
Vubec by me neprekvapilo, kdyby BTC vzniklo jako projekt nejake vlady nebo organizace. Spousta hlupaku jej ma za anonymni, coz je samozrejme diky jednomu exchange chainu blbost, protoze VZDY jde o to smenit USD za dolary a z toho duvodu i ta posledni BTC "burza" dnes musi overovat identitu vsech klientu ..... to je mimochodem duvod, proc jsem se na spekulace u BTC vykaslal, nechtelo se mi nejakym pochybnym spolecnostem posilat kopie svych dokladu.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

„Bezcenna je proto, ze neni nicim kryta“

Jsou „bezcenné“ úplně stejným způsobem, jako většina světových měn. Drtivou většinu jejich hodnoty tvoří ochota lidí je vyměnit za zboží či služby.

Česká koruna je na tom úplně stejně. Respektive hůř, protože ČNB si může vyrábět libovolné množství nových korun, což i dělá (protože se tím jednak vytváří iluze růstu, protože číselně rostou i mzdy, a jednak přesouvá majetek směrem k těm, kdo se k novým penězům dostanou jako první, tj. od občanů ke státu a bankám).

„Ta spousta firem .... jmenuj JEDNU!“
Microsoft například, je o tom ten článek :-)

„BTC neni z hlediska danovych zakonu a danovych uradu nic vic nez tri pismenka.“
Komodita, která je úředně bezcenná, ale reálně za ni lze koupit zboží a služby, by jako měna byla úplně perfektní.
Nechat si platit v BTC, úředně příjmy 0, daně 0 (resp. nějaké minimum)…

„BTC v hodnote 160megakorun by snizilo kurz bitcoinu na pulku. Mit o 200megakorun vic, tak vysosas vsechny potencialni kupce a hodnota bude na nule.“

Tohle je naprostý nesmysl, pokud by někdo začal skupovat BTC, stejně jako cokoliv jiného, cena by šla okamžitě nahoru.
A kdyby někdo chtěl vyvolat kolísání tím, že za ohromné částky bude nakupovat a prodávat, poškodí tím v první řadě sám sebe (protože bude v situaci, kdy bude muset draze kupovat a levně prodávat).

„US vlada rozprodavala nejake obrovske mnozstvi BTC v aukci ..... nejvyssi nabidkou to kdosi ziskal za padesatinu aktualni "trzni" hodnoty.“

Tak samozřejmě, kdyby někdo chtěl v aukci prodat 10-tunový blok zlata, bude cena taky mnohem nižší, než podle přepočtu z aktuální tržní ceny za kilo.

+1
+34
-1
Je komentář přínosný?

Je videt, ze o makroekonomii nemas ani zdanlive tuseni.
A nemluvil jsem o kupovani, ale o prodeji bitcoinu.
Kdyz budes prodavat 10titunovy blok zlata, tak dostanes presne trzni cenu, mozna nejakou zanedbatelnou slevu, ale ne "mnohem nizsi";) Nejdriv si radsi neco precti nez budes reagovat .......

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Aby ty BTC mohl někdo prodávat, musí je nejdřív vlastnit. Jinak uvolnění ohromného množství čehokoliv na trh povede k dramatickému propadu té věci.
Akorát z pohledu toho, kdo by to dělal, je to zničení hodnoty vlastního majetku, což není úplně chytrý krok.

„Kdyz budes prodavat 10titunovy blok zlata, tak dostanes presne trzni cenu“
V případě, že by někdo aktuálně měl volných 10 miliard Kč a sháněl 10 tun zlata.
Nicméně subjektů schopných zaplatit výdaj 10 miliard Kč moc není a kolik z nich aktuálně potřebuje vlastnit 10 tun zlata někde ve střední Evropě? Nejspíš nikdo.
Takže za tržní cenu to rozhodně nikdo nekoupí.

+1
+32
-1
Je komentář přínosný?

To proste neukecas .....

+1
-46
-1
Je komentář přínosný?

"Bezcenna je proto, ze neni nicim kryta"

Hned prvni veta a takova perla...

Jsou tri vlastnosti ktere penize musi splnovat:
1) je relativne tezke je sfalsovat
2) jsou akceptovany velkou skupinou lidi
3) lze je snadno vymenit

To je vse. BTC to splnuje *temer* stejne dobre jako jakekoliv jine "skutecne penize".

Penize jsou pouzitelne na presne jeden ucel, a to je *vymena hodnot v nejakem konkretnim okamziku*, ale *samy o sobe zadnou hodnotu nemaji*. To si laskave uvedomte a prestante s temi nesmysly o kryti penez... zadne z dnesnich penez nejsou nicim kryte.

+1
+30
-1
Je komentář přínosný?

OK, nebudu krmit neznalka .... zajdi si do knihovny.

+1
-39
-1
Je komentář přínosný?

Sílu národní měny určuje nabídka a poptávka a např. díky tomu může ČNB provádět svoje přitroublé intervence. Nevím o tom, že by nějaký stát využíval zlatý standard a kryl peníze reálnou komoditou.
Pro MCH: Úplně stejně je krytý BTC.

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

Kryty myslis, ze se nevi, kdo ma master kryptovaci klic, muze to byt kdokoliv. Ze je jen omezeny pocet bitcoinu ... ze se nevi, kdo je ma .... ze je jich spousta ztracenych.
Ukazu ti zcela realne hypoteticky (:) pripad, kdy snad i uplny blb musi poznat, ze to nemuze fungovat. Vem si rok 4765 a cela zeme plati bitcoinem, dokonce se dokazalo, ze nejde nijak hacknout ...... mezi lidma je 15M bitcoinu a 15M je nekde ztracenych ..... nekdo najde starou disketu, kde bude klic k 15M bitcoinum. Takovy clovek bude automaticky vlastnit polovinu majetku cele zemekoule:o) Chapes jak absurdni, zato zcela realny a dokonce i vysoce pravdepodobny, priklad to je?

+1
-33
-1
Je komentář přínosný?

To toho koukam nevis docela dost...
Btw jakakoliv mena, ktera neni kryta zlatem ci necim podobnym, je bezcenna. Pouze docasne je udrzovana pri zivote, obvykle na nejakem nasilnem principu.
Staci se podivat, jak sel za poslednich 100-150 let vyvoj dolaru. Ted uz nevim presne, nechce se mi to hledat, to znehodnoceni bylo v radu stovek, nebo tisicu? Stovek urcite...

+1
+35
-1
Je komentář přínosný?

Zlaty standard byl vseobecne opusten uz nekdy pred 50ti lety ..... kryta je skutecnym majetkem a exekutivnima pakama kazdeho statu. To, ze tomu zkratka nerozumis, jeste neznamena, ze to nefunguje;) Staci se podivat ven z okna a do penezenky a mas jasny dukaz:)

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

"...kryta je skutecnym majetkem..." - prosim ta, nedaj sa vysmiat.
Dolar je dnes kryty hmotnymi aktivami mozno tak na 10%, z drvivej vacsiny je kryty v podstate len prislubom buduceho splatenia urokov, vznikajucich ako dlh pri emitovani penazi, co sa v sucasnom systeme deje vylucne v podobe vytvarania uverov.
Keby vsetci ti, ktori si pozicali (vcitane vlad), sa jedneho dna rozhodli. ze uroky nesplatia, mena padne.

+1
+36
-1
Je komentář přínosný?

vsak uz ted je jasne ze soucasne dluhy jsou nesplatitelne :) a vetsina zemi by musela jen pro udrzeni stavajici hladiny dluhu navysit danovou zatez minimalne o 5-15% :) takze staci opravdu jen malo k vami zminovanemu kolapsu celovesvetove neefektivni ekonomiky ...

+1
+34
-1
Je komentář přínosný?

„kryta je skutecnym majetkem a exekutivnima pakama kazdeho statu.“
Peníze nejsou kryté ničím. Držení CZK nezakládá nějaký podíl na majetku státu nebo ČNB.

Ve skutečnosti jsou peníze kryté hlavně ochotou ostatních je vyměňovat za zboží a služby.
A nezáleží, jestli je to CZK nebo BTC.
Stát to ovlivní jen do nějaké míry, viz v 80. letech, kdy podle státu měla Kčs hodnotu asi 1/6 dolaru, ale reálně to bylo mnohem méně.

+1
+32
-1
Je komentář přínosný?

A cela tahle diskuze jen potvrzuje to, proc stat a CNB skutecne ridi odbornici a ne politici, ktere muze delat uplne kazdy debil:)

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Hláška dne :-D

+1
+31
-1
Je komentář přínosný?

Penize jsou kryte soudy. Funguje to takhle: kdyz nekomu neco prodas a on ti nezaplati nebo ti zaplati muslickama, tak to das k soudu a soud rozhodne, ze ti to dluzi a musi zaplatit, jinak pujde sedet za podvod. Nojo, ale kdyz ti zaplati CZK, tak soud prohlasi, ze je to legitimni mena a vsechno je v poradku, bez ohledu na to, jestli maji CZK vetsi hodnotu nez ty muslicky nebo ne.

Z faktu, jak casto se v praxi stava, ze nekoho davas k soudu protoze ti nezaplatil, je zrejme, jak moc je dulezite, ze jsou ty meny kryte: vsechny ostatni mechanismy jak zaridit, aby ti kupujici zaplatil za zbozi, funguji uplne stejne pro CZK jako pro BTC.

+1
+22
-1
Je komentář přínosný?

A to sice fakt, ze v soucastnosti je vytezenych nejakych 80%(???) BTC a ty ktere nejsou ztracene, vlastni radove stovky az tisice jednotlivcu .... navic jeji vznik je zcela nahodny a nevznikla zadnym lidskym usilim, jen byla defacto tem par lidem darovana. Jak z tohoto chces udelat celosvetove prijimanou vec, to mi vazne vysvetli ......

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Koukam, ze jses odbornik :-D :-D
Hele, obcas pises rozumne, tak prosim te se necpi do temat, kde nic netusis...
Ne, skutecne "klasicka mena" NENI kryta skutecnym majetkem.
A naopak ano, je kryta "exekutivnima pakama daneho statu". A NICIM jinym.
V podstate klasicka mena je kryta tim, ze kdyz ji nebudes akceptovat, tak te nakonec zavrou. Ale tak kdyz se ti to libi, tak to je tvoje vec...Jen tu nedelej chytreho ve vecech, o kterych toho fakt prilis mnoho nevis.

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

Troufnu si tvrdit, ze o tom trosku neco vim. A to "NICIM jinym" je skutecne ultimatni pravda ..... ale zaroven je to prave TO(!!!!) zcela maximalne podstatne na te mene. Protoze bitcoin neni kryty NICIM(!!!).
Jako je tezke bavit se s lidma, co ani bitcoin nemaji ..... je tu vubec nekdo, kdo bitcoin ma nebo ho dokonce nejak pravidelne kupuje? Je to samozrejme recnicka otazka ..... samozrejme, ze ne.
Kdyz nejaka firma dokonce v cesku nabizela vyplacet cast vyplaty v bitcoinech .... z tech lidi se naslo, hadejte kolik?:o)
Mas ruzne moznosti, bud budes investovat do penez, kde ti bude hodnota klesat s inflaci.
Nebo treba do nemovitosti, kde budes mit REALNOU vec, ktera na hodnote nebude ztracet, mozna jeste ziskavat.
Nebo do movitosti, treba apple watch, kde si muzes rovnou zahrat na rappera, ktery pali prachy a nejspis jeste neco na trubce vydelas:o)
Nebo muzes jit do vetsiho rizika a investovat treba do komodit jako zlato.
Nebo opce a spekulovat.
Nebo fakt zariskovat a jit do burzy ......
Vsechno tohle se ale necim ridi, ma to pravidla, je to regulovane ....
A nebo to das do bitcoinu, kde si jeden den za 1BTC koupis barak a druhy den ojetou oktavku. A to jen proto, ze ten trh neni nicim rizeny a muzou se tam provadet machinace, za ktere bys na normalni burze sel na 10 let brucet ..... to je proste holy fakt.
A promin, nebudu tu vysvetlovat funkci burzy a penez. Proto odkazuju do knihovny nebo UTFG:)
Ale v poradku, jestli veris svym slovum, tak si od zitrka nech vyplacet vyplatu v BTC .... neni to nic tezkeho, nekde se zaregistruj u BTC brokera/burzy a muzes tam sypat prachy jak o zivot. Nebo treba jenom 10% vyplaty.
Je to jen spekulativni zalezitost a vyplati se rano koupit, vecer prodat s tim, ze to bude 50:50 ..... drzet dlouhodobe to muze jen vocas.

+1
-29
-1
Je komentář přínosný?

A zase nemas pravdu.
Bitcoin je kryty - duverou lidi, kteri ho pouzivaji.
Sice mas uzasne vzletne moudre reci, ale vybiras si pouze to, co se ti hodi - co se ti nehodi, to nezahrnes a nebo to prekroutis. Uprimne receno bavit se s tou o takovych vecech je dobre pro ukraceni dlouhe chvile, ale jinak seriozne se s tebou asi mluvit neda...
To, ze TY OSOBNE preferujes neco jineho, nez jini lide, jeste neznamena, ze mas recept na pravdu.
Nehlede na to, ze ty neustale operujes nejakejma investicema a podobne. Ale kdyz uz ses k tomu dostal, tak zrovna klasicke penize, jak je zname, jsou asi nejhorsi mozna "investice". Doporucuji zas a znovu - zjisti si, jakou realnou hodnotu mel dolar pred 150 lety, pred 100 lety a pred 50 lety. Kdo svym potomkum ulozil dolary do banky s tim, ze za par desitek let si je vyberou, tak udelal asi to uplne nejhorsi, co udelat slo.
To, ze existuje tuna ruznych regulaci, je prapricina vsech tech svetovych ekonomickych krizi a podobnych veci. Nebyt zadne regulace, tak nebyly zadne krize (Respektive v takovych meritkach, v jakych byly a v jakych jeste budou).
Vyhoda BTC je ta, ze u nej z principu nemuze dochazet k inflaci. Vyhoda je ta, ze neni regulovatelny, ani kdyby si na to nejaky stat udelal zakon. Jiste, ma urcite nevyhody. Vsak nikdo nikomu nenarizuje, ze ho musi akceptovat/platit jim. Coz je jeho nejvetsi vyhoda.
Samozrejme pro cloveka, ktery chce byt co nejvice svobodny. Pro cloveka, ktery svobodny byt prilis nechce (coz jses napriklad ty, podle vseho, co zde pises), asi nema prilis velkou cenu.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Asi se nekomu v Mrkvosoftu zacaly trast kolena, kdyz zjistil kolik BTC maji na ucte a okolik by prisli, kdyby se takova vec(ukonceni prijimani BTC) zacala sirit svetem a jak by hodnota BTC klesla :-)

+1
+27
-1
Je komentář přínosný?

(taky diky tomu, co jsem nahore napsal): Troufnu si tvrdit, ze v USA maji stejne zakony jak v CR, takze Microsoft ma na ucte presne 0 BTC. A jak rikam, zcela urcite na to pouzivaji brany, treba bitpay a podobne, takze s zadnym BTC ani do styku neprijdou ....... je ale zvlastni, ze pisou o zustatcich, asi skutecne provozujou bitcoin penezenku, coz je hodne neobvykle a MS je prvni firmou, o ktere takhle slysim. Kazdopadne to nic nemeni na tom, ze v realnych transakcich berou jen dolary.

+1
-30
-1
Je komentář přínosný?

„MS je prvni firmou, o ktere takhle slysim“

Tak možná o těch firmách prostě jen nevíte?
Jeden příklad je DámeJídlo. Před časem to zmínil Čupr na jedné přednášce (resp. dostal otázku na BTC), že ty BTC opravdu vlastní.

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Tak jednak hadam, ze urcite pouzival opet brokera, protoze BTC by mu byly pri placeni dani na dve veci ...... a jednak konkretne damejidlo uz davno bitcoin neprijima;)

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

Nauč se číst.

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

Na coinmap.org je i u nás těch firem docela dost a věřím tomu, že kdybyste se u nich zeptal, tak mezi nimi najdete i takové, které nepoužívají platební bránu, ale bitcoiny si nechávají (např. Paralelní Polis, když už jste chtěl ten příklad).

+1
+23
-1
Je komentář přínosný?

Co je proboha paralelni polis?:o) Na tech strankach nic neni a co tam vidim bitcoin, tak nejake kafe v hodnote 200Kc za bitcoiny ..... az nastane doba, ze prijdu do obchodu a i7-6770k bude stat 10000 BTC, tak se muzem bavit ..... ale nesmi to byt, ze rano stoji 10000, odpoledne 15000 a vecer 3000 podle toho jaky je prepocet vuci REALNE mene:o) Az tahle doba nastane aspon u JEDNOHO PODNIKU NA TEHLE PLANETE, tak se muzem bavit o tom, ze by bitcoin mohl byt na svem uplne zacatku .....
Ale je tezko diskutovat s lidma, kteri nemaji zakladni povedomi o makroekonomice a funkci penez. Je zajimave, ze na predrazenych bitcoinovych konferencich neslysis mluvit guvernery, profesory, financniky ..... a kdyz ano, tak jsou tezce zaplaceni dolarama, ne bitcoinama;)

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

Ok, chtel jsi jeden, tak cvicne hodim odkaz na ten prvni, ktery me napadl:
http://www.sluchatka.net/doprava-a-platba/
vyslovne to tam pisou...
A samozrejme uz v CR je par firem, co to akceptuji a prodavaji nejake fyzicke zbozi..

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

Nejak tam nevidim, kolik tech bitcoinu ta doprava teda stoji? 5? 7? 35? 16? 2?

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

Kafe v Paralelní Polis stojí průměrně 50 korun, tak jako normální kafe v centru Prahy - tady ovšem přepočítáno na bitcoiny. Chtěl jste příklad podniku, kde akceptují bitcoiny? Tak tady dokonce JENOM bitcoiny, nic jiného. Přijďte se někdy podívat, potkáte tam docela dost lidí, kteří mají znalosti o makroekonomice nejen základní, spíš bych řekl nadprůměrné - a nejen o makroekonomice. A to kafe vám klidně koupí :) Oni docela rádi diskutují, já už na to nemám dnes sílu, podle toho, co jsem si dnes od vás přečetl, bych jen zbytečně krmil trolly. Má úcta, vašnosto

+1
+31
-1
Je komentář přínosný?

Jak prepocitano na bitcoiny??? NIC TAKOVEHO NEEXISTUJE!
Jaky prepocet? Z kama? Kde se veme?
Pokud berou bitcoiny, tak v ceniku musi stat:
Kafe latte - cena 8 BTC.
Kafe espress - cena 7 BTC.
Atd ......
Zadny prepocet.
To tam muze byt stejne uvedeno, ze misto BTC prijimaji stare zelezo ...... Kafe latte - cena 4kg zelezneho srotu nebo 1kg baterii a kazdy den se to bude menit ....
Pochop ten krucialni rozdil! Pokud prijimaji v bitcoinech, ma byt cena stala a NEMENNA v te "mene". Ne, ze jeden den stoji neco a druhy den 2x tolik. Pokud tomu veri, tak reknou, ze kafe stoji 8BTC, tecka!
Si predstav, ze bys prisel do obchodu, vzal sis kilo BTC .... dosel tam pro 10 rohliku, dve masla a tri mleka a vcera to stalo 60 BTC a dnes uz 600 BTC a des domu hladny jak pes:o) Nikde by nebyla uvedena cena za zbozi, protoze by zalezela na konkretnim rozmaru nejakeho spekulanta .... tomu rikam skvela budoucnost bitcoinu:o)

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

Ok - chcete něco koupit rovnou bez přepočtu, za bitcoiny? Tady máte možnost: https://www.btcdlc.com/shop/aaron-koenig/bitcoin-austrian-economics
Ta knížka je o bitcoinu, není špatná, i když jsem četl lepší, ale k základnímu pochopení by pro vás mohla stačit.
Jo - a stojí 0,0225 BTC :) Máte je?

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

Je ta cena stabilni? A divam se, ze je to jen PDFko:) Nemam lepsi si za stejnou cenu na amazonu koupit papirovou verzi?:o)

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

No jasně, nechtěl byste za 0,0225 BTC knihu vázanou v oslí kůži? :-) Jde o obsah, ne? A je to krásný příklad toho, že se obejdeme i bez platební brány - ale lidí, co berou BTC přímo znám docela dost. Mimochodem, pokud jde o kamenný obchod, dělají to velmi jednoduše - přijmou na svoji adresu BTC od zákazníka a ekvivalent v korunách ze svého vloží do pokladny, aby neměli "manko". V každém případě - příjímají bitcoin? Přijímají. Potřebují k tomu prostředníka, platební bránu? Nepotřebují. Tak kdo kecá?

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Pro ty zaostale: proto tu existujou vlady, policajti atd, kteri to usmernujou, aby jsme nezili v anarchii! Coz by NIKDO NECHTEL!
Proto proste meny nemaji vykyvy a kdyz tak zcela minimalni a vse je globalne provazane.
Nekdo bude oponovat africkyma zemema .... tam je anarchie a vlada hrdlorezu, tam pres noc nabere mena klidne dve nuly navic .... ale s takovyma zemema nikdo neobchoduje! Stejne jako s bitcoinem. To nejsou proste meny. Bitcoin z globalniho hlediska nemuze fungovat (to je 1+1 elementarni logiky) uz jenom proto, ze ze zacatku si pulku cele te meny jisti lidi zadarmo "natezili" ..... je to uplny nesmysl a uz se o tom dal nehodlam bavit, si o tom neco prectete nebo si fakt nejake bitcoiny kupte a pak kecejte:o)))))

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Nepatřím mezi těžaře, ani early adopters, ale kupuji si je docela pravidelně. Také s nimi často platím - např. služby Fiverr, kupuji si za bitcoiny kredity na ulozto.cz (protože je to pro mě kupodivu levnější, než je platit SMS - mimochodem, čím jsou vlastně kryté SMS zprávy? :D ), také v BTC vrátím kamarádovi stovku, když mi ji půjčil, abych si mohl koupit pivo, přestože jsem u sebe zrovna neměl koruny...

+1
+26
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych s dovolenim anarchii chtel...Bylo by to to nejlepsi, co by nas mohlo potkat..
Btw ne, v Africe anarchie neni. Anarchie neni nikde, nejake staty s nejakou vladou jsou v podstate vsude

+1
+26
-1
Je komentář přínosný?

V ceníku stojí, že kafe stojí 50 Kč (je to jeho stálá hodnota), platí se v BTC dle aktuálního kurzu burzy Bitstamp (na stěně visí monitor s grafem - aktuálním kurzem).

Úplně stejně, jako když si jdu koupit do Billy rohlíky a u pokladny mají napsáno - můžete zaplatit také Eury, aktuální kurz je 27,50 ... Ještě něco?

+1
+27
-1
Je komentář přínosný?

50Kc nebo 2 USD jsou da se rict stala hodnota. Proc ale pisou, ze kafe stoji 50Kc, kdyz akceptuji jen BTC?:o) To nedava dost smysl ne? Nerikaji tim snad nahodou, ze v bitcoinu se ta cena neda vyjadrit, protoze to neni stala a realna hodnota?:o)
Jo a nemas lepsi kamaradovi poslat to kilo na ucet? On kdyz se na ten svuj ucet podiva, tak zjisti, ze jsi mu neposlal 100Kc, ale treba jen 90:)

+1
-30
-1
Je komentář přínosný?

Nikdo tady netvrdí, že má bitcoin stálou hodnotu. Reálnou ano - existují-li lidé, kteří mu ji přisuzují a jsou ochotni je přijmout, nebo si za něj nakoupit, stejně tak mají reálnou hodnotu vůči klasickým fiat měnám na kryptoměnových burzách.
A ten kamarád riskuje, ano - je to jeho a moje volba. Ráno může mít v btc peněžence 90 Kč, nebo 120. Ovšem to se vracíme na začátek - bitcoin má za sebou teprve 7 let a o super stabilitě tady nikdo nemluví. Ano, dolary jsou tady řádově o hodně déle, ale za jakou cenu (teď myslím geopolitickou, vojenskou, mocenskou atd.).

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Ale stabilní ceny přece nemáte ani v korunách, sice ty změny nejsou tak rychlé ale výrazné být můžou - příkladem je třeba benzín, který před několika měsíci stál o polovinu víc než teď. V IT se ceny také velice často mění v závislosti na kurzu dolaru/eura, znamená to teda, že koruna není měna?

+1
+23
-1
Je komentář přínosný?

Mimochodem, není to úplně jedno, jestli si merchanti bitcoiny nechávají, nebo kvůli obavě z volatility kurzu používají platební brány? Uznávám, že platit bitcoiny kafe je cool, ale není to hlavní účel - zkuste ale třeba dodavateli do Číny zaplatit pár tisíc dolarů, aby je měl na účtu k dispozici za pár desítek minut - přitom za bitcoiny vám zrovna v Číně utrhají ruce.
A pokud jde o platební brány, proč třeba GoPay přidává BTC jako jednu z platebních metod? Nebude to proto, že prostě nechtějí zůstat pozadu? Bitcoin je v situaci, jako byl Internet před 20 lety, tenkrát si také málokdo dokázal představit jeho možnosti.
http://cointelegraph.cz/news/ceska-platebni-brana-gopay-pridala-do-portf...

+1
+30
-1
Je komentář přínosný?

Co je to s tou cinou a trhanim rukou?
Bitcoin neni jako internet pred 20ti lety ... jsou to dve uplne odlisne veci. Bitcoin je jen defacto ilegalni vec, kde si kriminalnici nechavaji platit, ale je to tak malicka vec, ze to nikoho neznepokojuje a jak jsem psal, anonymni to stejne neni. Jako jedno je jiste, bitcoin je ted ve sve nejvetsi slave. Nikdy nema sanci jakkoliv neco .... cokoliv.

+1
-31
-1
Je komentář přínosný?

Vy tedy máte starosti...
Mě by spíš zajímalo, kdo si potřebuje něco kupovat od Microsoftu???

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.