Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Microsoft možná bude skutečně platit

Proboha proč ta šikana Microsoftu! Za chvíli ta pitomá EU bude buzerovat výrobce bábovek, že tam dávají rozinky od jednoho výrobce. Ať jich dávají v pytlíčkách k bábovce víc druhů, uživatel (poživatel) si sám vybere. A počkejte až bude podepsaná euroústava, to se budeme moct jít zahrabat...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nechci se MS zastavat, ale je to fakt chudak. bejt to moje firma tak z vysoka na naky rozhodnuti kaslu. co mi ma kdo prikazovat jak svuj produkt budu sirit, kolik bude stat a plno dalsich bejkaren. monopol, pche, kazdej si muze udelat prosperujici firmu a vytlacit konkurenci firemni strategii.
s tou babovkou to teda sedi. uz se nemuzu dockat az se rozjede dalsi soud s MS kvuli kalkulacce a taky notepadu a urcite taky kvuli malovani. dyt to je kocourkov. uplna fraska, jak to muze nakej soud vubec polozit na stul. ostuda. kalkulacka je taky pridana hodnota k OS jako player.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jste hlupáci, o tom jak MS zneužívá svého postavení by vám mohli vyprávět celé ságy prodejci konkurenčního software a určitě nejen oni. o tomhle je ta pokuta, evropa prostě chce jasně dát na jevo svoji sílu a navíc, je to přece anarická firma tak proč se s ní nějak mazlit .....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to ja na... EK EU jsou fakt hovada.at se jdou vycpat.proc?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> To však bude vyžadovat formální sdělení obvinění na základě rozhodnutí 25 členů EK.

A nasi analni alpiniste z CSSD s tim samozrejme nebudou otalet. :-(

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ha Ha, jen ať platí, ten jejich soft nemá cenu ani poloviny prodejní ceny.
Připojím to k internetu a naskáčou mi tam viry,
nebo si přes IE prohlídnu stránky, a naskáče mi tam spyware - takový mouchy se daj pochopit u freewaru a ne u softu za který chtěj tolik peněz (http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=21988). Buď by to měli běhat v záruce opravovat nebo je to rovnou na žalobu.
Ještě že jim to u nás málokdo zaplatí.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Otas: Klídek, eurosmlouva v podstatě jen shrnuje stávající smlouvy do jedné.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

to Lee: ja se za hlupaka nepovazuji. dyt si to "postaveni" sam vybudoval, to nedostal darem od ostatnich firem. kdyby firmy misto remcani makaly muzou bejt stejne "postaveny" jako je ted MS.
americka firma, to prece neni argument.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Kdo chcete Windows, rychle kupujte, protože není daleko doba, kdy se MS na Evropu vykašle a nebude tu prostě Windows nabízet.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Chupas: Přesně tak. A taky nevím proč u nás házej všemožně pod nohy klacky telecomu. Přece si může natahat dráty každej a začít provozovat telefon.
A když jsme u toho Bush chce jen blaho lidstva a mír na světě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S tim Telecomem: on si ty draty nenatahal sam. Ty se natahaly za komancu za penize nasich rodicu :-) .

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

S Netscape browser 7.0 se mi do systemu bez varovani nainstalovat take RealPlayer (a navic starsi nez jsem mel jiz nainstalovany). Instalator se nikde neptal a moznost NEinstalovat RP nenabizel.
Proc kdyz jde EK po MS, nejde take po Netscapu? Chova se stejne, jen v mensim!
A pro EK: Ja si naprosto svobodne zvolil WinAmpa jako prehravac multimedii ve svych WinXP a nemel jsem s tim zeadny problem. Stejne tak pouzivam mozillu Firefox misto IE. Nikde mi Microsoft nebranil v nahrazeni jejich komponent.
PS: Odstraneni WMP ze systemu bude mit tezky dopad na spoustu programu tretich stran, ktere pouzivaji knihovnu WMP. To pak bude prdel. Uz vidim jak bude u softwaru napsano: "NENI KOMPATIBILNI S EU VERZI WINXP".

TOTO JE JEN MUJ NAZOR A NIKOMU HO NENUTIM. NESOUHLASIM S TIM, ABY EK nebo nekdo jiny NUTIL VYROBCE SOFTWARU (ale i jinych veci) OMEZOVAT FUNKCNOST.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

SoukupL: Sám si to napísal, presne o tie knižnice WMP ide, pretože sú "zabudované a nenahraditeľné" a nie o front-end prehrávač, ako WinAmp a podobne. Skús napríklad, aby si zo svojej aplikácie prehrával avi alebo wmv cez štandardné win api alebo ds v niečom inom, ako cez wmp.

Problém to však nevyrieši, po odstránení wmp bude problém vôbec niečo prehrávať, jednoducho je windows "tak vymyslený" :-(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, dekuji pekne za takove pridane hodnoty - kdyz uz nekomu instalim XPa, zaroven mu vysvetliju: ano XP maji zabudovany WMP ale... (BSPlayer), ano Win maji Outlook, ale... (pokud vam za tyden nemam chodit preinstalovavat tak na ten Mozilla Thunderbird proste prejdete ;-) ), ano Win maji IE, ale... (Firefox)
Myslim ze by mi opravdu nevadil vyskyt i nejakych polovicnich XP - tzn. jen systemu (polovicni cena neni ani nutna ;-D , spis by se hodilo aby to zabiralo pulku mista).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

RE Chupas: Proc omezovat monopol a proc je potrebna konkurence? Staci se podivat do jakekoli knizky probirajici alespon zaklady ekonomie. Jinak antimonopolni zakony byly jeste pred existenci M$, takze ta firma se zas nema cemu divit.

RE Otas: Jakykoli srovnavani SW s cimkoli z hmotneho sveta bude vzdycky kulhat na vsechny ctyry.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

RE SoukupL: Srovnavas jabka s hruskama. Netscape neni OS (i kdyz se tak mozna nekdy tvari)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No nemám problém se softem, kterej si všechno nese sebou (jen že když se jich má udržovat 10, tak už to tak příjemné není). Spíš bude dost vopruz, že se multimediální knihovny M$ bude snažit nahradit kde kdo. takže si nainstaluju Premieru a s ní knihovničky, pak si nainstaluju Vegas, to mi řekne, že nemám kompatibilní knihovny a nainstaluje si svoje, pak pustím Premiéru a ona mi řekne že je narušená (pokud se vůbec pustí) a že si musí opravit knihovny... To bude blbákov. S tímhle typem programů jsem to možná přehnal, ale prostě to tam spěje. Tím nechci hodnotit kvality WMP a ostatních multimedílních komponent, jejich kvalita je často na blití, ale stejně kdo chtěl se toumu prostě vyhnul (třeba Adobe, Vegas, Canopus, nikdo nepoužíval MS sračky). A ti výrobci SW, co všechny komponenty nevyvíjeli teď budou hledat jinde. myslím že MS to vyhovuje, dá ruce pryč a řekne: "To není naše chyba, že vám to nejde...". Kocourkov a VELKÝ EGO figurek z EU.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

2 Pacho: Proč by v systému nemohly být nainstalovány různé verze stejné knihovny? Že by problém návrhu MS-Windows? V ostatních systémech s tím není problém.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

fraktal: kromě WMP používám věci, které byly s Windows (mám i Firefox) a nemám problém. Není to rukama instalujícího? :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ritchie: Ani ne tak chyba navrhu Windows. To je chyba navrhu aplikaci popripade tech pomocnych knihoven.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

xox: Kdyz delam aplikaci, ktera pracuje s videem nebo audiem, tak NIKDY nepouzivam knihovnu WMP, ale jinou. Ted nevim to jmeno, ale jde o sadu asi 6 DLL, ktere jsem si pred cca. 2 lety stahl z netu a jsem plne spokojen. Tahle knihovnicka je prenosna i na jine platformy (resp. je i verze pro Linux), ale o to nejde. Pouzivam ji pro to, ze mam vetsi kontrolu nad zkukem, nez posknytne WMP. Na druhou stranu, nedaji se pouzit DirectX filtry :(

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Chulda: Mas pravdu, ze Netscape neni Windows, ale princip je stejnem. Netscape si proste behem instalace nainstaloval neco, co jsem nechtel a nezeptal se. Co kdyz jsem ten RealPlayer nechtel? Mam pocit, ze dokonce nesel sam odinstalovat (proto taky sel Netscape 7.x do pr***e).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Podla mna by bola pokuta pre MS na mieste. Ked si kupujem OS, tak si kupujem OS a nie kalkulacku, notepad, outlook alebo explorer. Sice su to komponenty "zdarma", ale MS si to URCITE zaratal do ceny. Riesenie by bolo jednoduche (?!): nech MS preda na jednom CD cisty OS a ak ma chut nech mi k tomu ako bonus prida dalsie CD s pridavnymi programami a ako uzivatel mam na vyber... myslim si, ze tak by to bolo korektne. Alebo nech MS nepredava Win ako OS ale ako OS+++.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

nie sem programator ale neni az taky problem vytvorit vlastnu kniznicu, pod inym nazvem (popr. inde umistnenu aby sa spustala len ked spustim prog) aby sa mi nebila z inymi verziami. a myslim ze zalezi jak to zebere M$ ci odstrani len prog. playeru bez kniznic alebo s. asi by sa nic nestalo kedy tam nechali potrebne kniznice pre ostatne prog.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Frank> kdyz si to myslis tak ho nekupuj, nikdo te nenuti. Jde tu o to ze nekdo (EU) diktuje soukrome firme co ma vyrabet, jak to ma vyrabet, komu to ma prodavat, a jeste pomahat neschopne konkurenci, a kdyz je i presto uspesna nuti ji odvadet vypalne ...
 
Ja> nevim kdo telecomu haze klacky pod nohy, z toho co vyvadi CTU je jasne ze jde telecomu velmi dobre na ruku, a silne ho zvyhodnuje, naopak CTU spolu s telecomem hazkou klacky pod nohy alternativnim operatorum. Dale telecom si sve postaveni nevybudoval svou schopnosti, proste ho dostal od komunistu (a tedy za nase penize).
 
Chulda, MS nikdy nebyl prokazan monopol (ma k tomu pomerne daleko, monopol neni o nejakych procentech, ale o necem jinem). Ze zpravy jasne vypliva ze trest je jako prevence za to co by MS mohl v budoucnu udelat (kdyby se mu nahodou podarilo dosahnou monopolu, a pak ho jeste zneuzit - tedy nerealna myslenka), tedy MS je trestan za to co jeste neudelal. Dale EK tu neni od toho aby urcovala co ma a co nema byt soucasti OS, a uz vubec ne aby nekoho trestala. A kdyz uz proc tresta prave a jen MS, ne ne trena Apple, vyrobce Linuxu, automobilky, ci v podstate vetsinu firem (pouzivajici stejne praktiky).
 
atti> a co je to cisty OS??? kernel??? myslim ze s tim moc neuspejes. Navic proc mluvis v jednotnem cisle a pouze o MS, proc nereknes u Apple, distribuce linuxu, automobilky, ...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

RE SoukupL: To ano, ale OS vnimam jako podvozek. Takze programy si muzou cpat co chtej, ale muzu se bez nich obejit (az na vyjimky) ale bez OS se asi moc neobejdes. Ted nemluvim o situaci, kdy zacinam s cistym stolem a muzu si vybirat co jak budu provozovat.
Konkretne tvuj pripad - nelibi se mi netscape? Fajn, dam ho pryc, jsou jine browsery. Nelibi se mi OS? Mno, uz mam na nej koupeny SW a data... Asi ho jen tak pryc nedam.

RE ivan: O cem je monopol? Jestli si dobre vzpominam, je definovan podilem na trhu nebo je neco jinak? A dominantni postaveni se pocita od 40% trhu.
Nemam ted po ruce cisla, ale co si tak matne vzpominam, na trhu desktopu ma pres 90%, kancelarsky baliky taky neco kolem 90% a servery neco kolem 50%.
A kdyz se podivas na vyvoj podilu prohlizecu, tak IMHO MSIE byl prosazen hlavne diky distribuci s widlema.
Ale ja tu neresim auta ani Apple, ale M$. BTW, s linuxem sis nabeh - muzes si nainstalit pouze to jadro a ostatni si docpat k obrazu svemu a neni jeden vyrobce, ale minimalne tucet distribuci (konkurentu).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Chulda, monopol neni definovan nejakym procentem, ale tim ze je firma v takovem postaveni ze zabranuje vzniku konkurence (na to MS nema, konkurence vznika, a hlavne rychle roste (zatim co MS ztraci)), a dale ze muze diktovat ceny (na to MS tez nema).
MS nema monopol, ma pouze neschopnou konkurenci, ale za to prece MS nemuze. MS ma dominantni postaveni(diky neschopne konkurenci - ktera misto aby pracovala, tak zaluje jine uspesne), coz nic neznamena, ma ho kde kdo ...
Pokud si dobre vzpominam tak MSIE nejvetsiho rustu (oproti konkurenci, nikoliv absolutne) dosahlo v dobe MSIE3 (v te dobe jsem byl na VS), a ne proto ze by byl integrovan v nejakem OS (protoze nebyl, musels sis ho stahnout stejne jako netscape), ale proto ze MSIE3 byl pomerne kvalitni a pouzitelny produkt, ktezto Netscape byl opakem (ve skole (ktera je mimochodem dost Linux zamerena) se mu prezdivalo NechťSkape, a IE se dokonce zacal instalovat i na Sun-Solaris stroje).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Chulda, "Nelibi se mi OS? Mno, uz mam na nej koupeny SW a data... Asi ho jen tak pryc nedam."
Promin proc sis na OS ktery se ti nelibi a nechces ho tak pouzivat, porizoval SW a data???
Pripadami to jako jako: koupil jsem si Fabii, nelibise mi, ale koupil jsem si k ni autoradio a litaky. Asi ji jen tak pryc nedam ... a kdo za to muze? no prece SkodaAuto (nemela mi prodavat auto ktere se mi nelibi)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ritchie: Problém není v návrhu systému, pouze v tom, jak zatučit, aby to byly "různé" verze knihovny, dejme tomu, že třeba tyto programy s tím nebodou mít problém, ale pak je spousta aplikací, které tzv spoléhají na komponenty systému. Co když tam nebudou, budu nucen je někde hledat? Dobře já to zvládnu, ale kolik % uživatelů to zvládne taky? nemyslím, že Windows by měly problém v návrhu, problém je spíše v aplikacích.
Ivan: no monopol může být a v případě MS je i v praktikách prosazování se na trhu třeba nekorektní cnevou politikou - podepiš, že budeš prodávat počitače jen s Windows a já ti dám XP pro za 30?, nepodepíšeš, budeš je mít za 40?...). Což je hrubě monopolní chování absoultně odporující hospodářské soutěži. Tomu nemůže konkurovat nikdo, kdo ctí politiku nákladů a přiměřeného zisku... Je ovšem pravda, že v této oblasti vznikají velké ztráty nelegálním používáním a tím pádem je kalkulace přiměřeného zisku velmi ošidná

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

RE ivan: Nesrovnavej SW a OS s auty - vubec ti to nejde.
Proc sem si ho porizoval? Protoze pred cca 10 lety byly widle95 dobrej napad ale dnes uz mi z mnohych duvodu nevyhovuji. Takze upgraduju OS, ale na co? Vyberu si neco od konkurence? Ne, uz muzu jen ve vleku M$ a nebo zaplatit vetsi prachy, abych data prevedl jinam, pripadne si jeste pro to vyvinul SW.
Promin, ale pokud ma nekdo pres 90% podilu na urcitem segmentu trhu a navic ta firma ma miliardovy zisky (ne obrat) tak mi rekni, jaka firma jim asi muze rozumne konkurovat? Financne skoro zadna. A jestli schvalej SW patenty, tak potom uz vubec nikdo.
Ted sem zvedavej, co vymyslis, abys mi dokazal, ze konkurenci vlastne podporuje... ;-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pacho, to jake firma pouziva praktiky pro prosazeni na trh (at uz se nekomu zdaji sproste ci ne), nema nic monopolem spolecneho. Navic to co popisujes (vyhradni prodej za nizsi ceny) je naprosto bezne a neni na tom nic nefer.
Mas proste na vyber, bud budes prodavat vyhradne (nebo aspon s vyloucenim konkurence) nejake zbozi (MS produkty, CocaColu, kurata v KFC, auta z WV group, ...) a budes za to patricne odmenen (lepsi ceny, marketing support, moznost pouzivani znacky, ...) nebo budes prodavat standardni cestou kde sice nebudes znevyhodnovan, ale taky nedostanes nic navic. Podobne to fuguje i na pocet, cim vice (lepe) budes prodavat prakticky cokoliv, tim vetsi bonusu (vetsinou v podobe lepsi ceny) dosahnes. Je to naprosto korektni a bezne pouzivana vec, omezit ji by znameno uskodit trhu (snizi se rivalita firem, zmensi se konkurencni tlak, ...).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Chulda, proc bych nemel prirovnvat k tomu co se ti zrovna nehodi do kramu? Ale budiz.
Nikdo te nenuti pouzivat MS produkty, pokud mas nejake sve soukrome duvody, jsou to jen tve duvodu (MS za to nemuze), pokud by jsi pred lety zvolil platformu OS/2 byl by jsi na tom stejne(resp jeste mnohem hure). To ze pri zmene platformy sebou nese dalsi naklady je jasne (a nejen v pocitacich), a co jako chces abych ti je zaplati ze svych dani. Pokud potrebujes takovy system ktery je pouze pro MS OS(resp pro jiny OS by jsi je musel vyvinout), tak je to opet tvuj problem, nebo snad chces nutit aby pro Tebe MS vyvijel systemy pro jine platformy a zadarmo, jen proto aby jsi mel pohodlny prechod ke konkurenci?
 
To ze ma nejake firma temer 90% podil na trhu a jen miliardove zisky prece neznamena monopol, jiste spoustu lidi ji bude zavidet. Pro schopnou konkrenci (bohuzel takove moc neni), to neznamena ze by mela skonci, ostatne rychle roustouci podil Linux a MacOS pocitacu nebo konkurenceschopne web prohlizce to dokazuji. MS nemuze za to ze valna cas konkurence je proste neschopna nebo ze zaspala dobu. 
MS ze by mel podporovat konkurenci???? A to proboha proc, pise se rok 2005, a komuniste jsou (bohuzel jen temer) pryc. MS neni charitativni organizce, sis ji asi s nekym spletl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Chulda: OK, jinej priklad... PalmOS 5.x na Palm T3. S OS dostanes predinstalovanej RealPlayer a DocumentsToGo. U toho RP se moc nezdrzim, pac ono neni v podstate cim ho nahradit :( Osobne pouzivam "CORE TCPMP". Ale DocumentToGo... NA trhu jsou i jine "office" programy pro PalmOs a stoji cca. $30. DTG ale dostanu zadara s OS, proc si tedy kupovat jine, ze?
Otazka> PROC TEDY EK NEJDE TAKE PO PALMSOURCE za integraci DTG? Ja pravda, ze bez DTG si PALMa nikdo nekoupi - byl by pak jaksi trosku nepouzitelnej. Ale na druhou stranu, konkurence je timto znevihodnena, ale tohle EK netrapi. Pokud ma byt nekdo postizen, tak ale VSICHNI a STEJNE. Ne ten co je nejvic na ocich!
PS: Ale vsimnete si jedne veci... Vzdycky tohle odsere zakaznik. Tady totiz hrozi, ze tu pokudu proste a jednoduse zaplati zakaznik. Navic, kolik procent lidi pouzivajicich Windows XP tam ma jinej prehravac nez WMP? Moc jich nebude a ne proto, ze je WMP dodan s Win, ale proto, ze proste neumi jinej nainstalovat nebo dokonce obsluhovat. Spousta uzivatelu nedokaze obslouzit WMP uz jen po zmene skinu, protoze jsou ta tlacitka jinde!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

RE ivan: Ten priklad se nehodi, protoze poklice a autoradio nepovazuju za ekvivalent SW a datum. Ale kdyz na nem trvas, prosim, ale ja netusim, k cemu prirovnat data napr. z ucetnictvi a poklice na disky nebo radio to fakt nejsou.
A ani netusim, jak na pasovat na auto, ze kdyz si koupis zaklad (OS), tak koupi patricnych "nastroju", jejichz cena muze nekolikanasobne prevysit cenu zakladu (SW) muzes delat uplne odlisne veci (zvuk, grafika, ucetnictvi, gamesit a mnoho jineho) - na prikladu auta by to bylo, ze z toho mas sportak kabriolet pro zabavu, pak tahac pro praci a nakonec hovnocuc pro potrebu sve domacnosti. Prdel je, ze pokud, to takle skutecne zkusim zkloubit na jedne masine, tak drive nebo pozdeji z toho bude vrak (ooo jake kvality OS...)

Jak nenuti? Dite prijde ze skoly, ze pracujou s M$ vecma a ze to chce doma taky, aby se to mohlo lip naucit. Ze statni spravy dostanu dokument ve wordu nebo excelu a na dotaz ohledne odlisneho formatu se obvykle ptaj, co je to format. Takze znova - nejsem nucen? :(
Ano, zmena platformy je velmi draha a pokud nekdo jeste ovlada 90% trhu, tak je IMHO i temer neproveditelna.

Ano, chtel bych, abych z officu ziskal dokumet se vsim vsudy (to jako napr. text a jeho zformatovani) bez toho, abych si pro upravu takoveho musel porizovat zas jejich produkt anebo OCR (tj. pristupny popis formatu) a tim mohl jednoduse prejit ke konkurenci. Jsem proto komunista?

Ad monopol - doporucuju navstevu knihovny aneb s nekym, kdo tvrdi, ze evidentne cerna vec neni cerna, nelze diskutovat. Mj. se tam clovek dovi, proc je monopol skodlivy a proc USA donutily rozdelit jiste velke firmy s mensim trzinm podilem nez ma dnes M$.

Ten smajlik, co sem tam nechal v minulem prispevku na konci sve vety o podpore konkurence neni omyl ani musinec, takze si sve kecy o charite a komunistech strc nekam.

Prehlizet nekale praktiky monopolu je jako vycitat mafianum, ze okradaj lidi, kdyz se u tebe zastavej pro vypalne... (pro nazornost - odmitnuti spoluprace ze strany M$ pokud nebudou splneny jeho podminky je pri jeho postaveni na trhu rovno vydirani) A taky by me zajimalo jaxe projevi v tomto pripade to "omezeni konkurencnich tlaku" :-)

RE SoukupL: Ale pro me za me, at si teda zalujou vyrobce/prodejce Palma, me je to sumak i kdyz IMHO tady je to zrovna sporny.
Ale nemuzu prece na prikladu toho, ze tamhle nepotrestali jednoho/nekolik/vetsinu zlodeju (a ted nebyli potrestani proto, ze by byli osvobozeni, ale protoze jeste nebyli vysetrovani) tvrdit, ze proto nemuzu potrestat vubec nikoho.

No, ty pokuty maj obvykle smysl, protoze pokud by to mel zaplatit zakaznik, tak zvycena cena by jejich zbozi ucinila mene konkurence schopnym. Jenze tady zadna vyznamna konkurence neni, tak jim to je volny :( (pro ivana - protoze sou monopol)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Chulda, jak jiz sem rekl, porovnani se ti zrovna nehodi do kramu. A je jasne ze zadne tobe vyhovujici prirovnani nenajdes, protoze to co tvrdis je nemysl. Proc investujes do sw a dat do systemu ktery nechces pouzivat? A kdyz uz jsi (at uz z jakychkoliv duvodu) investoval, proc si myslis ze by prechod (migrace) na jiny system by mel byt zadarmo?
 
Kdo te nuti chodit do skoly kde vyucuji pouze ma MS (u nas na skole se vyucovalo na Solarisu, IRIXu a pozdeji i Linuxu, ale na MS ne)? A pokud presto maji jen MS, proc si stezujes na samotny MS, ten zato nemuze, bud je to skolou (stezuj si reditelovi), nebo osnovou (stezuj si na ministerstvu), tak ci tak k situci jaka je ma zrejme nejaky duvod (napr uplatneni, nachapu proc by treba na obchodnich akademii meli vyucovat ovladani linuxove konzole, aby byla vetsi nezamestnanost????). BTW napr. v USA te zase ve skolstvi ve vetsine pripadu nuti pouzivat MacOS, proc zde nebojujes za prava americkych skolaku?
 
Ze statni spravy dostanes pouze ve formatu .doc???? a prosim ze ktere, me to vzdy posilaji na papire.
 
Mas moznost prejit ke konkurenci, nikdo te zde nedrzi. Ale proc chces prosim uhradit naklady na migraci z penez slusnych lidi (takhle to fungovalo za komunistu)? Ja nebudu dotovat Tvoji blbost.
 
ad monopol, ano sam jsi to napsal, monopol neni o trznim podilu (existovali firmy s mnohem mensim trznim podilem, a byli monopolni - pak je nucene rozdelili), ale o tom jak pusobi na trh. MS neni monopol i kdyz ma v nekterych (nedulezitych) segmentech dominantni postaveni, a taky nikdy nebyl, a nikdy mu to soudne nebylo prokazano (ac mnoho subjektu se o to snazilo). Prosim zajdi si do te tve knihovny zjisti si co je to ten monopol (uz jsem to tu jednou uvadel).
 
Prehlizet praktiky monopolu je jiste spatna vec (tak jak se to u nas deje v pripade CeskeTelecomu, coz ti ale zrejme nevadi), nicmene MS neni monopolem.
Ad "odmitnuti spoluprace ze strany M$ pokud nebudou splneny jeho podminky je pri jeho postaveni na trhu rovno vydirani", nevim o cem mluvis, MS neodmita spolupraci (sve prudukty prodava komukoliv, jeste jenou komukoliv a bez zadnych pominek (chces si koupit jedny windowsy tak ti je prodej, chces si jich koupit tisic prodaj ti je jeste radsi)), MS nema zadne podminky (na druhou stranu pokud ty nabidnes lepsi podminky pro MS (napr vyhradni prodej), je zrejme ze MS tez na oplatku nabidne lepsi podminky (napr. lepsi ceny), na tom vsak neni nic spatneho, a je to naprosto bezne u vsech firem (neco takoveho zakazet by byl jen krok ke komunismu a konci konkurencniho prostredi)).
 

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.