Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Microsoft odvolal tzv. Autumn Creators Update i klíčové novinky

Fail Creators Update? ;-)

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

taky mi to tak připadá. poslední aktualizace pomalého ringu mě zas kapku rozladila... opět rozdrbaná hibernace / spánek, kdy se PC budí v noci a tím budí i mě.
nějak to chlapci nezvládají

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zkuste vyrobit OS, který bude kompatibilní na obrovském množství HW v různých konfiguracích o jakých se Vám ani nesnilo a pak si budeme povídat :)

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

no aby sme boli uprimny tak aj toto MS docela osekava oproti starsim Windowsom. Dnes su uz Windows 10 docela vyberave na akom zeleze sa nainstaluju a oficialne podporovany je este uzsi okruh.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

obávám se, že rozdrbaná hibernace je celkem evergreen který neřeším jen já

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

to už nepotřebuje drivery? lol

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tam, kde je u HW zveřejněný firmware, který není ohnutý protože widle, tak většina otevřených OS.
Jinak nikdo M$ nenutí se chovat jako Don Quijote.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ako dokazu Windows prebudit hibernovane pc? Mimo wake on lan samozrejme.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Co si budem nalhávat, dosavadní "Creators updates" přínáší změny pro 1 promile uživatelů, tak pryč s nimi Aneb postupně ty W10 zařízneme jako WP :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Stačí fall. Vždyť to znamená padat :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Padlá stvořitelova aktualizace :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

asi došli k názoru že bude lepší se soustředit na stabilizaci Win než přidávat novinky které to opět celé rozvrtají do nepoužitelna. On ten nápad na vysokou kadenci nových verzí ve spojení s reinstalem Win byl od začátku špatný, tak akorát koukají jak z toho nenápadně vycouvat...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

> To některá média i uživatelé vyložili tak, že v září dojde na „Autumn Creators Update“ bez těchto novinek a později na podzim bude následovat „Fall Creators Update“, který je doplní

Musi mit naprosto fascinujici myslenkove pochody... Autumn a Fall jsou totez, lisi se pouze v tom, ze jedno je britska anglictina a druhe americka.. fakt si nekdo myslel ze MS hodi na trh dva obrovske updaty v rozmezi 1-2 mesicu ? a oznaci je naprosto zamenitelnymi pojmy aby byl zmatek dokonalej ? i kdyz MS, clovek nikdy nevi, ti by to mozna i zkusili :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jde sice o synonyma, ale významový překryv není 100%. Pěkně je to vidět na Austrálii, kde právě k opadávání stromů nedochází a z toho důvodu se tam nevžil termín Fall:

http://www.differencebetween.com/difference-between-autumn-and-vs-fall/

Spíš než dva obrovské updaty to zřejmě bylo chápáno tak, že vydají jeden v září, kterým splní sliby ohledně termínu a po pár měsících druhý, který jen doplní to, co se nestihlo. Vzhledem k tomu, že Microsoft původně výslovně uvedl, že novinky budou součástí fall update a následně řekl, že součástí záříjového autumn update ještě nebudou, ale pro insiders už připravené jsou, není až tak nepochopitelné, že si to někdo vykládal tak, že podzimní update bude rozdělený do dvou etap.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Až na to, že celý text na který se odkazuješ je nesmysl. Pokud se nebavíme o dávné historii tak Fall je US, Autumn používají britové.
https://en.wikipedia.org/wiki/Autumn

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ten článek je absolutní blbost. Doporučuju taky přečíst komentáře pod ním, budou říkat to stejné co já ve zbytku tohoto komentáře.

Je triviální dohledat, že autumn se používá v Anglii a fall v Americe. V Anglii taky stromy neopadávají? Další příklad: "by the 14th century, Autumn was the name widely accepted as the season between summers and winters in Americas." - první anglicky mluvící člověk se do Ameriky podíval určitě až po roce 1492, takže co tím myslí, že v roce 13xx se to zaužívalo?
Austrálie byla britská kolonie a proto je logické, že se tam kloní k britskému pojmu (stejně jako u dalších desítek pojmů, které se mezi britskou a americkou angličtinou liší, se často používají ty britské).

Ale primární info (a píše se to i na jednom z článků na Softpedii) je to, že pro vznik téhle celé mýlky se dvěma updaty nebyl "jeden" Microsoft, který by říkal dvě věci, ale pobočka Microsoftu v USA a pobočka Microsoftu v UK. Prostě v Americe mluvili o Fall Creators Update (protože vyjde na podzim a oni podzimu tak říkají) a v Británii mluvili o Autumn Creators Update (protože vyjde na podzim a oni podzimu tak říkají). Na Softpedii se divili tomu, že v tom chce Microsoft dělat takový chaos, že budou říkat tomu updatu pokaždé jinak podle země vydání - a ještě k tomu budou pojmenovávat update podle ročních období, která fungují jenom na půlce zeměkoule.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No ja ti nevim, ja bych rekl ze pokud Leif Erikson neumel alespon trochu anglicky, tak nekdo z jeho posadky urcite ano. Prinejmensim zakladni konverzacni obraty jako "kudy se jde k mori", "vzdejte se" a "kam jste schovali sperky".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Microsoft nemusi na Windows 10 vubec pracovat.

Staci kdyz najednou odrizne jak jejich podporu tak dalsi vyvoj ktery je i tak zbytecny.

Nasledne vsem uzivatelum legalnich W10 nabidne novy legalni stitek pro Windows 7 + s tim Service Pack 3 ktery prinese jak integraci api DirectX 12 tak bezpecnostni a dalsi kumulativni aktualizace platne k letnim mesicum roku 2017(ISO), a ma do 2020 jak zakaznik tak Microsoft spokojene vystarano, jenom sbirat zisk.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Ten byl dobrej, znáš ještě nějaké?
Zdar Max

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

na prohnilém podvozku provozuschopný Cat 775F nepostavíš, s tím se smiř :-))

A zisk bere MS jinde než na Win.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Podvozkem myslíš NT jádro? :) Příjem MS z prodeje licencí k Windows činil za poslední kvartál kolem 4,5 miliardy dolarů (asi pětina celkového příjmu) + ještě serverová řešení. Troufám si tvrdit, že Windows jsou zdrojem stabilního zisku a kromě prodeje licencí fungují jako významný katalyzátor pro úspěch ostatních produktů.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

představa že rozdíl mezi W7 a W10 je snad jen v DX12 je asi jako říkat, že za komunistů bylo lépe. Víš co si můžeš se starýma časama...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu, ze jsem to nikde aktivne nesledoval a nestudoval, a ze by me opravdu uprimne zajimalo, jake jsou technologicke rozdily mezi W7 a W10, mohl by mi to nekdo prosim objasnit?
Diky.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

"jake jsou technologicke rozdily mezi W7 a W10"

Rozdiel medzi W7 a W10 je minimálne taký ako, medzi XP a W7. Porovnávať ako tak môžeš len W8.1 s W10.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Jasne.. proto si nedokazal napsat ani jednu vec, co ten rozdil dela ...
Z myho pohledu programatora byl u windows zasadni rozdil naposled mezi xp a vista. Od ty doby jsou to jen drobny updaty.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Z pohledu programátora? Jakože co ti Microsoft dovolí programovat nebo jaké jsou změny v kernelu? Na počtení, co nového ve Windows kernelu (což je kromě _uživatelského_ rozhraní to hlavní, co se mění), můžu jen doporučit článek na Ars Technica "OneCore to rule them all", od Win7 se toho spousta změnila.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

v kostce - Win7 byl dělán na hw své doby - tj 2009 a méně. Tudíž si moc dobře nemůže rozumět s hw roku 16/17. Na dosluhující hw a sw své doby je pořád dobrý - stejně jako dnes Win95 na Pentium 233MMX a TNT2 Pro.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

> Win7 byl dělán na hw své doby - tj 2009 a méně. Tudíž si moc dobře nemůže rozumět s hw roku 16/17

To jste vydedukoval z ceho ? Kdyz si porovname kdy vysli Win XP a Win 7, tak sme presli z jednojader na vicejadrove masiny, a prekonali barieru 32bit pameti (a presli z x32 na x64 instrukcni sadu), coz byly vsechno vyznamne zmeny vyzadujici znacne zasahy do kernelu. Kdyz se podivam na vyvoj hardwaru mezi Win 7 a 10.... nejak nevidim *zadnou* zasadni zmenu. Ano vykon o neco stoupl, mainstream jsou ted ctyrjadra, spotreba o neco klesla, sbernice jsou rychlejsi, a to je asi tak vsechno. Nic z toho nevyzaduje zasadni zmenu jadra. Jedine zmeny co by vyzadovali zmenu jadra jsou nove instrukcni sady (jako AVX/AVX2), ale ani to by nebyla nijak drasticka zmena.

Takze vase teorie ze "Win7 si nemuze rozumet s hw z 2016/17" drobet pokulhava, jelikoz ten hardware je prakticky stejnej.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

hw je prakticky stejnej - možná pro laika, řekni tohle vývojářům, umlátí se smíchy.
Ono pro laika je třeba rozdíl architektonicky i mezi prvním Lynnfield i5 a dnešním i5 mizivý, přesto díky optimalizaci a novým technologiím je úplně jinde. A v grafice je rozdíl ještě větší.
Tvrzení že na starý základ Win7 se jen naroubuje DX12 a bude to lepší jak W10 je úsměvné.
P.S: jak už někdo psal je to rozdíl jako mezi XP a Win98. Tehdy také mnozí odmítali XP jako omalovánky a že to nic moc nepřinese a zuby nehty se drželi oblíbených osmadevadesátek.
A když OS hw nezná či je pro něj příliš exotický tak pojede v režimu kompatibility. A důsledky si lze snadno domyslet.
P.P.S: pro mě osobně byl největší předěl Win8.1 - ten na rozdíl od 7 není pouhý refresh WinVista a vydrží opravdu hodně, i níže zmíněný přenos na jinou sestavu vcelku bez problémů. Nenápadný, mnohými proklínaný ale uvnitř hodně pokročilý ze kterého těží výrazně W10.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Jako vyvojar se smichy mlatim nad nesmyslama ve tvem prispevku... :o)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

já se zase mlátím smíchy nad tou sáhodlouhou argumentací .-)

Pochopitelně že by dost věcí šlo ale to by pak byla jednak práce navíc a jednak blbý obchodní model.

Vida na co stačil příspěvek jednoho provokatéra, teď z toho bude zase sáhodlouhá diskuse která nikam nepovede... Už ho začínam podezírat že je nasazen diit na rozjetí diskuse.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Pokud lze používat ve Win10 většinu driverů pro Win7, tak ten rozdíl moc velký ani být nemůže. Tohle mezi 98 a XP stejně jako mezi XP a Vistou nešlo.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

kompatibilitu tak krátce po sobě nemůžou zpřetrhat. A u všech ovladačů to taky nejde, jen u těch nejkritičtějších. Kdyby tam dělali malé změny tak stačí jen v rámci upgradů W10 něco jako tehdejší SP balíčky a ne kompletní reinstal systému který je vždy rizikový.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

pro co je rizikový reinstal systému? že mě trefí šlak? :-D

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To není o tom jestli chtěli nebo nechtěli udržet kompatibilitu - je to o tom, že změna jádra W10 není proti W7 až tak velká, takže ty drivery použít jdou, z W98 na XP nebo z XP na Vistu prostě ty změny byly rozsáhlejší.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ono na to stačí jít i z druhé strany. W98 a XP byly oddělené větve, které měly jen několik málo společných komponent, zbytek se výrazně lišil. Windows 9x jsou v propadlišti dějin, ale na Windows NT probíhal inkrementální vývoj, přes W2000, XP, Vista, 8 až po 10. Vždy se jen něco přidalo, ubralo, opravilo popř. narychlo spíchlo (Vista). Za rok, dva nebo tři není v moci MS něco nějak výrazně překopat a něco nového a významného přinést.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

+1 přidává se další ;-) rozdíly v API sou minimální i mezi XP a 7, a to je to podle mě to, co udelalo z win během let oblíbený os.. Co napíšu a zkompiluju, funguje od XP po desítky ten samý exáč ;-P

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

podle mě za to může dlouhodobá stabilita (kterou tak úspěšně ničí půlročními reinstaly) a hlavně kompatibilita. Prostě si víc lidí všímá hlavně té staré části spojené s kompatibilitou a zbytek tak nějak ignoruje jako nedůležitý (hloupě).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jestli se Windows náhodou nedostaly do stavu, kdy pro většinu lidí stačí takové jaké jsou a další "inovace" ze strany Microsoftu je spíše nežádoucí. Pak na ignorování blbostí nevidím nic hloupého :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

On ale ten zbytek nedulezity je. Nebo snad dokazes vyjmenovat alespon jednu vec, co ji stoji za to neignorovat ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak co si pamatuju, tak k "NT s lidskou tváří" (win2k a winXP) se utíkalo houfně jak z NT 4.0 (GUI konfigurace bez skriptování, neexistence Fat32) tak z "Plug and Pray" Win98/Milenium.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Z NT40 jsem na win2k přecházel kvůli usb skeneru. Bylo to levnější, jinak bych na NT ještě nějaký rok zůstal, protože jsem k nim měl nejvíc dokumentace. Tím, že tam nedodělali podporu USB, tak to jako Workstation zabili.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak jen tak z hlavy, co mně napadá :
1) Tak už jen ladění kernelu a škálování výkonu je jasná věc. + lepší podpora nového hw
2) Pak tu máme lepší zabezpečení systému, kdy přibyly další prvky ochrany a ty původní se vylepšily.
3) Další věcí je třeba to, že si W10 poradí se 4k a umí dobře škálovat obraz (dpi). Zkus si ve W7 připojit 4k monitor a změnit dpi, výsledkem bude mazanice, ve W10 ne (výjimkou jsou staré app). A nejde jen o 4k, i u fullhd má člověk někdy na W7 problém.
4) Přenositelnost systému mezi různým hw (u Win7 je to problém, dost často to nerozdejchá), kdy jsem disk s Win10 přehazoval mezi různým hw jak horký brambor a vždy najely
5) Automaticky si stáhnou drivery z netu na všechny základní věci, člověk je naladí a hned má použitelnou grafiku, zvuk aj. věci. To značně usnadňuje instalaci méně zkušeným uživatelům a člověk nemusí ztrácet čas hledáním driverů na stránkách výrobce
6) zase o něco více použitelnější explorer a správce úloh (nice featurka je statistika zatížení hdd a aktuální datový tok přes síťovky)
7) podpora ReFS
8) zase o něco použitelnější web prohlížeč
9) dají dobře ovládat i tapáním, kdo má tedy notebook s odpojitelnou klávesnicí, tak základní ovládání přes dotyk je plně ok (osobně vyzkoušeno a mile mně to překvapilo)
10) zase o něco rozumnější interface správce sítě (vpravo dole u hodin se dá o něco snadněji připojovat k wifi, tunelům a konečně to umí managovat i 3G/LTE modemy), prostor pro zlepšení tam samozřejmě ještě je
11) integrovaný balíčkovací systém, sice jen pro aplikace a né pro systém, ale i tak je to pokrok a už není takový problém udržovat vše aktuální
12) u cmd konečně jde měnit velikost okna jedna dva ...
13) možnost částečně provozovat linuxové prostředí
14) podpora ploch
15) Windows 7 podporuje jen smb 2.1, Windows 10 podporuje 3.1.1
...
Zdar Max

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

hezký výčet, ale někteří si to pořád představují tak že stačí lepit tyto fičurky dodatečně, asi jako lepí vlaštovky hnízdo a že výsledek bude rychlý a neustále plně kompatibilní s nejnovější technologií....
Vsadím se že kdyby na 10 povolili oficiálně skin W7, tak se většina uvědomnělého odporu rozplyne jak pára nad hrncem :-))

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby byl kompletní, tak pak ano, jelikož by to bylo konečně použitelné.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby s ním byla k dispozici i W7 nastavení, tedy instalovat updaty podle vlastní volby, moct je zakázat u libovolné verze, neupdatovat drivery, instalovat SP a ne upgrade OS atd., tak by tím MS konečně udělal normální systém.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

W7 (a částečně i Windows XP) se pro mnohé staly dostatečným řešením, kdy nová verze OS není potřeba. To samozřejmě ohrožuje microsoftí cashflow a proto musela přijít rázná odpověď s Windows as a Service alias Windows 10. Microsoft si už nemůže dovolit udělat normální systém z finančních důvodů, byla by to jeho labutí píseň.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Podle mně donutili MS k takovému činu uživatelé, kteří :
1) neinstalují update včas
2) úplně vypínají update, protože čistý systém bez aktualizací je rychlejší
3) vypínají i UAC
4) pracují jako admini a né pod uživatelskými právy

A to nejhorší je, že to samé radí BFUčkům po různých forech.
Osobně se nedivím MS, že takové idiocii chce předejít.
Zdar Max

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud chtějí úplně vypnout Win Update, tak to stále jde, jen ho musí zakázat jako službu. Takže zrovna tímto MS ničemu nezabrání, jen vytváří problémy těm, kteří s PC pracují a potřebují si věci nainstalovat podle sebe.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Diky Maxi, pekne shrnuti.
A ted co se tyka te (ne) podpory DX12 -> tam jsou v systemu/jadru nejake specificke ficury, ktere nemaji predchozi verze win?
(Nejak mi to neda a musim tady porovnavat s konkurenci, ktera takove caviky se systemovou podporou, kvuli podobne technologii, nedela. Ale treba tam je neco, co mi unika).
Dik.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jsou tam nejaky kouzla s lepsi spravou pameti v jadre. To vyzaduje novou verzi windows display driver modelu (wddm). A direct x je na tu verzi wddm navazanej. Microsoft to tak ma (mozna castecne schvalne) navrhnuty.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jak možná částečně schválně? Vulkan může fungovat i na Windows XP, tak je snad jasné, že to tak MS naprosto cíleně navrhl. Stejně jako v minulosti navrhl Internet Explorer jako nutnou součást systému a proto ho, ke škodě Netscapu, musel bohužel dávat zdarma k OS. Gates se u výslechu hodně kroutil aby IE neoznačil jako prohlížeč, ale jako soubor technologií potřebných pro Windows https://www.youtube.com/watch?v=m_2m1qdqieE

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

PPK to popsal celkem dobře, shrnutí máš pak na wiki :
https://en.wikipedia.org/wiki/Windows_Display_Driver_Model
a u MS :
https://docs.microsoft.com/en-us/windows-hardware/drivers/display/window...

Jednoduše řečeno, změn v motoru je hafec a nejedná se jen o grafickou část, jde o spoustu věcí, ale to lidi prostě nechápou, všichni vidí jiný vzhled a myslí si, že to je jediný, na čem MS hafec let maká.

Jinak vize, že se bude všechno backportovat, je trochu zcestná a nikde to tak nefunguje, vždy jde vývoj do předu a moc se do starší architektury / návrhu neinvestuje, páč je to zpátečnické a nemá to budoucnost. Dělají to tak všichni, jen se u některých liší délka podpory. Myslím, že W7 mají hodně dlouhou podporu i tak. Konkurence to prostě nemá jinak. I třeba takový Debian má kratší podporu jak Windows. CentOS má stejnou, možná větší, ale všechno je pak very old.

Zdar Max

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

3) - jo to hezky umí, když vše je ostré, ale pak stačí otevřít okno jako např. "Systém" a je absolutně rozmazané. Snad to tedy bylo opraveno v Creators Update, uvidídm, až se mi do ruky dostane UHD notebook. Zajímavé, že na Win7 s tím problém nikdy nebyl.
4) Přenášel jesm WIn7 tolikrát a vždy to zvládly
5) To umí WIn7 také, ale když jim dám jiný ovladač, neinstalují nefunkční defaultní. Po každém velkém update musím u W10 instalovat znova čáýst ovladačů.
6) správce úloh je fajn, ale to řeší kdyžtak 3party programy. A klidně to mohlo být v SP.
8) jako Edge? Vždyť se to nedá používat, neumí ani desetinu funkcí, co blbej explorer! A dnes ani neumí česky :-)
9) paradoxně jsou v tom Win 8 lepší
14) nepoužitelné. Otevřu dokument na jedné ploše, ale ten se otevře v programu na jiné= ploše. Stejně nesmylně funguje i více obrazovek, ale tam to tak nevadí.

Prakticky všechny reálná vylepšení jsou tak niterného rázi, že by to spravil SP do Win7

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

3) co jsi nepochopil na poznámce "výjimkou jsou staré app" ? Na W7 je se škálováním DPI docela problém, v některých případech po hafec laborování to je celkem koukatelné, ale mně to koukatelné nikdy moc nepřišlo, to jen našim slepým uživatelům ano
4) já je hafeckrát přenášel taky a dost často ok, ale také dost často ne, mám prostě jinou zkušenost
5) mám opačnou zkušenost, všude nechávám default W10 drivery, kromě GPU, tam dávám aktuální z webu, a nikdy problém, ať jde o stolní PC, nebo notebooky. Na nejnovějších sestavách bych možná naladil origo drivery, ale na všem starším nevidím problém
6) netvrdím, že ne, jen jsi asi nepochopil, proč jsem to sepsal, dotaz zněl ohledně toho, co Win10 přinášejí oproti W7
9) mám opačnou zkušenost
14) používám linux, takže nevím, ale kolega plochy na W10 používá a strašně si to chválí

Opět, komentář vznikl za účelem odpovědět na dotaz, co W10 přinášejí navíc oproti W7. Hypotézy ohledně SP3 pro W7 a co by kdyby, a že tu a tu fci člověk nepotřebuje atd., to je trochu jiné téma.

Zdar Max

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

3) já nepsal o aplikaci, ale o oknu samotného systému! MS prostě nebyl schopen udržet zobrazování ani v samotném OS.
5) typické jsou v tom zvukovky. Sice většinou hrají, ale buď špatně, anebo prostě něco nefunguje. U mne např zvuk přes dokinu, k tomu je potřeba origo ovladač. Není problém, že si nahodí nějaký default ovladač, problém je, že ho nahodí PŘES fungující ovladač, i když nechceš. A že to neustále opakují. Ono 90 % problémů s W10 je spojeno s aktualizacemi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ok, tak si sosání driverů z windows update vypni.
Zdar Max

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To nepomaha. Je to jedna z mnoha veci, co tam pro ni sice nastaveni je, ale realne to moc nefunguje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Abychom nedublovali, tak viz komentář na tebe trochu níže.
Zdar Max

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1 ) Tim myslis to, jak to na stejnem hw bere vic hw prostredku nez starsi verze windows ? To neni zrovna prinos. O ty lepsi podpore hw by se dalo taky spekulovat.. napriklad ryzen, ktery od zacatku behal na win 7 v pohode a 10 meli problemy.
2 ) Takovy hezky priklad je wannacry... ale chapu, ze nekteri milujou falesny pocit bezpeci. Realita je jinde.
3 ) Ano. Po letech konecne windows prestali rozmazavat aplikace. Trikrat hura. V prvni rade tahle chyba nemela vubec vzniknout.
4 ) S tim sem mel naposledy problem u windows xp. I kdyz je pravda, ze funkcni prenosy byly na podobny hw v novejsi generaci. Problem to byl jen pro minoritu.
5 ) To je spis pro zlost. Kdyz ten zmetek misto funkcnich driveru stahne nejaky bazmek od microsoftu...
6 ) Explorer lepsi jen pro milovniky ribonu... Spravce uloh muze byt.
7 ) Vyuzije jen minorita.
8 ) Huh a to prosim ktery ? Internet explorer je snad uz bez vyvoje a o edge i microsoft vi ze je to zmetek. Ve verzi bez bloatware (10 enterprise ltsb) ani neni.
9 ) Zalezitost jen pro minoritu. Nikdo normalni ovladat wokna dotykem nechce.
10 ) Tohle prave do desitek rozbili, protoze jeste v 8.1 to bylo lepsi a i ta podpora pro 3g/ltm modem tam byla. Ted to zpetne velkejma updatama pomalu opet uvadi do pouzitelnyho stavu...
11 ) Coz je ovsem jen takova parodie na opravdovy balickovaci systemy...
12 ) Ano.. konecne. Ze jim to ale trvalo.
13 ) Coz clovek jednou vyzkousi.. a pak si radsi pusti opravdovy linux ve virtualboxu.
14 ) Konecne.
15 ) Vyuzije jen minorita. Normalni uzivatel ani nevi ze o neco prichazi.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

1) já mám opačnou zkušenost, resp. takhle, většinou mám kladnou zkušenost, ale setkal jsem se s PC, kde to z mně neznámých důvodů, jelo pomaleji, než s W7
2) nechápu, jak to souvisí s tím, co jsem napsal? Myslím, že naprosto nijak. Nenapsal jsem, že jsou neprolomitelný.
3) chyba to není a škálování DPI byl vždy problém a s každou novou verzí to vylepšují, problém jsou jen staré app, u nich k řešení asi nikdy nedojde, linux je třeba v tomto pozadu
4) já naposledy o víkendu, čistá instalace W10 na jednom ntb, přendání na jiný a nenaběhly. jediný, co pomůže, aby to naběhlo, je sysprep (pokud funguje, což je občas problém, Home edice v kombinaci s OEM apod.), na obou ntb řadič v IDE režimu, takže problémy s AHCI vyloučeny (i když to jsem také zkoušel), zkoušel jsem i čistou instalaci bez driverů a poté přendat a nic
5) na žádným PC jsem nepoužil ručně stažený sw, s výjimkou tedy driverů na GPU a na všech no problemo (desktopy, notebooky, hp, lenovo ...), takže má zkušenost je jiná
7) netvrdím, že je to pro všechny, jen odpovídám na dotaz, co mají W10 a W7 ne, nic víc
8) ano, edge se hýbe, na FF nebo chrome ještě nemá, ale stále lepší, jak starší verze
9) viz bod 7
10) u nás se používá, není problém
11) nevím, který myslíš, já myslím čokoládu, ale samo, na linux to nemá, ale pořád lepší, než drátem do woka
13) viz bod 7
15) viz bod 7

Zdar Max

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

5) celkem dost zlobí wifiny a občas bývají problémy se zvukovkami
9) taky zastávám názor že W8.1 jsou na matlání po obrazovce lepší než W10
10) minimálně to jak zprznili proti W7 připojování k VPN je na ránu pěstí - u W7 to šlo přímo z lišty, u W10 se otvírají další okna a člověk se u toho ukliká.
11) dvousečná zbraň, primárně to slouží k tomu, aby MS mohl rýžovat na 3rd party aplikacích (a v podstatě to MS dává nad těmi aplikacemi neomezenou vládu)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

5) nesetkal jsem se s tím, a že těch notebookářů ve firmě je i v privátu
10) nechápu, je tam stejný počet kroků jako u Win7, ťuknu na ikonku připojení, vyberu si vpn profil a dám připojit, vše v jednom gui, u Win7 u toho vyskakují okna z dob WinXP. Postavil jsem si vlastní řešení tunelů a distribuci nastavení dělám v podobě exe instalátoru, který nevyžaduje admin práva (je to jen sada powershell příkazů), vše ok, toto docela chválím, je to je hodně easy. Nebo myslíš samotné přidávání tunelu, které ještě není kompletně přepsáno do nového UI a člověk část nastavuje v novém prostředí a část ve starém(pokud chce upřesňující nastavení)?
11) nevím, co je na decentralizovaném opensource dvousečného a zákeřného?
Zdar Max

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

5) tam mám doma jeden asi 5 let starý Eee a tam nejde pod W10 Wifi a hotkeys (regulace jasu displeje a tak). Vůbec je to tam s drivery dost zoufalé, v čisté instalaci tyto věci nefungují a Asus pochopitelně nic pro W10 nenabízí. Jeden den jsem zkoušel hackovat drivery pro jiné počítače, ale vzdal jsem to, na to fakt nemám čas. Je tam kombinace původních W7 a Mintu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1 ) Mam v praci takovou krasnou hracku na kterou se vedeni rozhodlo mermomoci narvat win 10. Jedno jadro kolem 2.5 GHz, neco malo pres 4 GB ram, pomaly disk (sice z flash, ale ze software duvodu max cca 10 MB/s). Pomalost windows 10 na danym stroji je naprosto tragicka... Starsi windows na podobnejch strojich behaji mnohem lip.
2 ) Ze muj priklad nazorne ukazal, jak na tom s bezpecnosti lepe nejsou. Postihlo to vsechny windows od xp az po 10.
3 ) Chyba to byla (je). XP do aplikaci nehrabali a nic se nerozmazavalo. Prvotni chyba je, ze microsoft neudelal patricnou dokumentaci, ktera by programatorum pomohla dpi respektovat. Ne kazdy ma cas to zjistovat stylem pokus omyl. Bohuzel vetsina programatoru ani nevi, ze staci do manifestu pridat radku s dpiaware a wokna pak danou aplikaci nerozmazou...
4 ) Moment.. puvodne si psal ze 10 problem s prenosem na jiny hw nemaji a ted ho maji ? ...
5 ) Opakovane se v okoli stalo, ze windows rucne nainstalovany ovladac od vyrobce prepsali necim co zlobilo. Je pravda, ze ted uz je docela dlouho klid... ale taky se mnozstvi windows 10 snizilo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

> Ze muj priklad nazorne ukazal, jak na tom s bezpecnosti lepe nejsou. Postihlo to vsechny windows od xp az po 10.

Tady jsem asi neměl kompletní info, ale měl jsem za to, že v danou dobu aktualizované Windows 10 s tím neměly žádný problém? Jestli to nebyl problém toho, že pod pojem "Windows 10" se dnes může schovat jednak původní release a zároveň všechny další "service packy", když tak teď pojmenuju ty velké updaty?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1) to neodporuje tomu, co jsem napsal (s výjimkami jsem se setkal), použitelné win7 i win10 jsou na minimálně dvoujádru a výše. Navíc Win10 po migraci ještě spoustu věcí dokončují na pozadí a šrotí třeba celý den, aspoň tak to bylo s buildem 1511, pomalý disk a jedno jádro je cesta do pekel, tomu v dnešní době nejde ani říkat netbook. O víkendu jsem migroval Aspire One s nějakým C-AMD procákem na W10 a pohoda jazz, ale má to dvě jádra, takže aspoň něco, ssd se dnes snažím dávat do všeho
2) sorry, ale fakt jsem nikde nepsal, že W10 mají zabezpečení, které elimuje díry v sw, napsal jsem, že jsou na tom lépe v tom smyslu, že tam jsou další doplňkové věci ohledně zabezpečení a teď tam přibydou další, podle tvé dedukce pak můžeš tvrdit, že XP jsou stejně bezpečné jako W7, protože ta chyba postihla oba systémy, ale oba víme, že to pravda není a W7 jsou oproti WXP bezpečnější
4) můj omyl, myslel jsem W7 a omylem napsal W10
5) V mém okolí je mají skoro všichni, i PC ve firmě na ně migrujeme, máme to teď asi 270PC s W10 a 50PC s W7 a všude klid. Je ale pravda, že jsme začali s buildem 1511 a máme převážně 1607 a nějaké 1703, první buildy nebyly moc použitelné, ale dnes je situace jiná, přecijen jsme o 2r vývoje zase někde jinde
Zdar Max

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1 ) Win 10 sroti ne jen den, klidne tyden.. mesic. Porad cpu nebo disk na 100 %. Prave na srotu jako to co mam je nadherne videt, jak moc je ten system spatny. Ano na vykonym stroji to clovek nevidi, ale prave ty slabsi nazorne ukazujou jak moc je ten system shnily.
2 ) Ano je tam spousta veci. Realne tam neni nic co by opravdu fungovalo a problemy co postihnou vice verzi windows se budou opakovat.
5 ) Tak v mem okoli jsou lide nastesti jeste normalni. Zkusej se desitky, jakmile to zacne zlobit tak jdou pryc. A diky tomu jaky nedodelek to dva roky od vydani (a skoro tri od zacatku insider programu) to je tak problemy vzdycky pridou.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jelikož jsem to nikdy nepotřeboval, tak jsem prevenci instalace driverů na W10 nikdy neřešil a slepě vám věřil, že to nejde zakázat. Spousta lidí to tvrdí, tak jsem se o to začal zajímat a přišel jsem na to, že všichni evidentně papouškují nesmysli.

1) jde vypnout sosání driverů z WU
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\DriverSearching]
"SearchOrderConfig"=dword:00000000

2) pokud chceme drivery z WU a máme problém jen s jedním driverem, tak ten lze nastavit tak, aby se neprováděl update z WU, MS na to má KB :
https://support.microsoft.com/en-us/help/3073930/how-to-temporarily-prev...

3) lze zakazovat dílčí update (wushowhide.diagcab)

Zdar Max

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Doslova sem psal "nastaveni je, ale realne to moc nefunguje.". A presne tak to je. Windows mi prepsali ovladac, ja tu aktualizaci odinstaloval, pouzil ono zakazani updatu ovladacu... behem par desitek minut se probudilo windows update a ovladac prepsalo znova. 2 ano, ale jen docasne. 3 je taktez jen docasne, to sem taktez pouzil... a samozrejme po nejaky dobe si windows opet vesele ovladac aktualizovali. V 10 proste neni reseni, jak nejakou aktualizaci (a je jedno jestli ovladac nebo normalni aktualizaci) permanentne zakazat bez vypnuti windows update.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A na jakém buildu jsi to zkoušel?
Díky
Zdar Max

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

10240 a 14393.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2) a 3) je to samé. Zkoušel jste ten wushowhide.diagcab někdy použít? Tvrdit, že s tím jde zakázat update driverů, je totiž dost odvážné. Je to napsané tak blbě, že s tím jde zakázat instalaci právě nabízené verze. Takže nejdřív musíte být dost rychlý, abyste předběhl WU a tu instalaci zakázal ještě dřív, než se vám nainstaluje (ale musí být nabízena WU). A pak ten zákaz bude fungovat jen do doby, než MS vydá další aktualizaci s jinou verzí. Nejde zakázat instalaci pro dané zařízení.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

On to samozrejme nezkousel a bude ten nesmysl opakovat znova. Uz na to napsal i blogisek... co ale chtit od nekoho, komu pride ten strasny novy vzhled windows 10 "stejny" http://www.abclinuxu.cz/blog/Max_Devaine/2017/7/windows-10-odpor-je-marny

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten blog mám rozepsaný dlouho, spíš jsem se konečně odhodlal ho dokončit. A ano, nezkoušel jsem to osobně, což jsem tam také napsal a zpochybnil jsem tam tu fci na základě tvých zkušeností, cituji :

"Každopádně narazil jsem na týpka na netu, který tvrdí, že se mu to děje s ovladači na zvukové kartě a možná ještě s něčím. Taktéž tvrdí, že výše uvedené postupy nefungují (zkoušeno naposledy na buildu 1607). Takže ve finále těžko říci. Zajímalo by mně, zda s tím má někdo jiný zkušenosti."

Myslím si tedy, že jsem to sepsal férově a objektivně.
Zdar Max

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vím, že 2 a 3 jsou jedno a to samé a nikde netvrdím, že to zakáže instalaci všech driverů na jednom device. Popsané je to myslím dobře, zakazuje to zvolené update, nic víc. A stažený update/driver jde zase odinstalovat, netřeba se trefovat do nějakého okna. Aspoň tak to MS popisuje, udělat downgrade + zákaz.
Zdar Max

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

3) to tedy nechápu, naši Linuxáci nikdy problémy se škálováním neměli, prostě vložili do konfiguráku dpi/lpi monitoru a byl obraz jako víno.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To na co Max furt narazi je, ze v microsoftu zjistili ze programatori aplikaci na nejaky dpi kaslou. Takze zmena dpi ve windows nijak nemenila vzhled vetsiny aplikaci a to vcetne vetsiny tech od microsoftu. Takze dostali ten genialni napad, ze budou hrabat do vzhledu cizich aplikaci a tak vzniklo to rozmazavani... Na linuxu nastesti takova blbost nikoho nenapadla, proto to tam bud funguje spravne (aplikace dpi respektuje a umerne se zvetsi prvky gui) nebo se aplikace zobrazi v puvodnim stavu (vsechno bude porad stejne "maly").

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenomže to není jen o 3rd aplikacích, ale i o aplikacích samotného MS. Ani starší Office neuměly pořádně škálovat podle DPI a stejně tak staré GUI, co se tam stále drží (např. mmc konzole a vše kolem toho).
Zdar Max

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Aspon si precti na co reagujes.. vzdyt sem to tam psal: "Takze zmena dpi ve windows nijak nemenila vzhled vetsiny aplikaci a to vcetne vetsiny tech od microsoftu."
Mozna sem to mel zvyraznit... jaka to ostuda, kdyz ani microsoft neumi napsat aplikace respektujici dpi :o)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pardon, přehlédl jsem.
Zdar Max

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> Zalezitost jen pro minoritu. Nikdo normalni ovladat wokna dotykem nechce.
Jojo, určitě proto se Surface 2v1 prodávají relativně dobře, protože je tolik blbců :-)

Nikdo normální ovládat okna JEN dotykem asi opravdu nechce, ale můžu říct, že navíc i možnost dotyku je skvělá a občas málem patlám po pracovním notebooku, kterého displej umí jen zobrazovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pobavilo, máte +

Myslel jsem, že takové věci se píší už jen na živě

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ja teda nevim, jsem z toho jelen, bude to teda Fail nebo Fall Creators update?

Jinak distribuce jarniho Creators update trvala Microsoftu vice nez dva mesice, tudiz opravdu pokud to vydaji v zari, tak vetsina lidi to bude mit v listopadu. (Uz to zacina bejt jak Velka Rijnova ... ;-).)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Timeline a Cloud Clipboard prijdou na podzim. Jen se jeste nevi ktereho roku.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.