Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Microsoft pracuje na běhu iOS aplikací pod Windows 10

"nejstarší platformy, Apple iOS"

To jako vazne? To uz i tady se bere, ze aplle je prvni a pred nim nic nebylo?

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Asi to bolo myslene ako z poslednych mobilnych os ked sa nastartoval boom smartphonov a dotykacov. Inak uz len windows mobile od ms je starsi ako iOS.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

nejstarší je samozřejmě Symbian, který vychází z ještě staršího (ale už netelefonního) EPOCu od Psionu.

Widle mobile jsou mobilní novověk, a ještě hodně nepovedený, iOS je pak hypermoderna, stará sotva 10 let. :-)

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

a taky je mrtvej, k cemu psat o nepovedenym OS? iOS je tudiz nejstarsi

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

"nepovedený OS??" Tenhle OS uměl telefonovat asi 5x líp, než dnešní placičky. Jeho jediný problém byla absence HW abstrakční vrstvy, takže jakýkoli vývoj HW byl téměř nemožný. Taková Nokia 9210 uměla v roce 2002 věci, které teprve dnes objevují špičkové modely Samsungu nebo Applu.

Já si naopak myslím, že to byl jeden z nejlepších OS - nebylo jej třeba neustále restartovat jako ty nepodarky od Google a Apple, a hlavně byl promyšlený. Struktura menu, kterou všichni tak nenáviděli, se najednou "vrací" do androidu i iOS, protože jakmile tyto OS dosáhly komplexity a funkcí starého Symbianu, tak najednou vývojáři zjistili, že to jinak ani udělat nejde.

A pokud bych měl srovnávat a dělat žebříček, tak by byl asi následující:

1. Symbian (i přes své stáří a některá omezení poplatná době vzniku, hlavně co se GUI týká)
2. WP8.1 (s výhledem na WP10) - sice spoustu věcí ještě neumí, ale není tak doprasený jako Android
3. iOS - zabugovaný piece of crap, který se hodí akorát tak do dámské kabelky na pořizování selfies. Ale aspoň to má nějaký řád a díry v OS jsou jen jednou za uherák
4. Android - tady je to jasné, bordel na kolečkách, naprosto neituitivní, nekonzistentní, nekompatibilní, designově odporné (zvláště verze 5) a co je nejpodstatnější: brutálně exploitovatelné

(bez hodnocení): BB OS - nehodnotím proto, že tento OS jednak prochází velkými změnami (a to jej znám už od verze 4, první zařízení bylo dokonce pre-v4, černobílé BB 5000), jednak proto, že mimo korporátních zákazníků tento OS prakticky nikdo není schopen využívat plnohodnotně. Kdybych měl hodnotit, dělil by se o první místo se Symbianem

Zcela jistě se najdou oponenti, kteří se mnou nebudou souhlasit. Bohužel pro ně ale mám více než desetiletou zkušenost se smart devices, a to všech značek OS (snad jediné šlo zcela mimo mně Bada od Samsungu).

+1
+22
-1
Je komentář přínosný?

po tom tvem restartovani sem ztratil zajem protoze rict o iOS ze potrebuje restarty vyzaduje poradnou davku amaterismu, iOS vyuzivam 5 let a za tu dobu sem ho mimo updatu restartoval tak 3x a vzdy to bylo kvuli spatne aplikace

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Třeba jej nevyužíváš intenzivně. Mám několik uživatelů, kteří jej musejí restartovat co týden, protože kalendář je napsaný tak blbě, že nezvládá větší počet záznamů a "zruší" celý synchronizační proces s Exchangem. Restart je pak jeidná "léčba". V tomto ohledu je funkčnější i ten Android, a to je už co říct.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Takze si jen nevidis do huby a prehanis. Puvodne pises 'neustale restartovat' a tady to zmirnujes na tyden, s tim, ze jeste jde o specificke vyuziti kteri normalni FBU nepouzivaji.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Podívej, já byl u Symbianu (ano, té prehistorické 9210i, následně N9500) zvyklý, že ten teplofon vydržel bez rebootu půl roku, a to jsem jej používal hodně intenzivně. Podobně poslední Nokia E7, tam to už zparchantělo na běžnou verzi S60, ale i tak ten teplofon fungoval v podobném zatížení bez potíží měsíc, než si svou zasekaností řekl o restart.

Člověk by řekl, že teplofon řádově výkonnější a hlavně o generace modernější nezastaví něco tak triviálního, jako je plný kalendář, nebo 8 tisíc kontaktů v adresáři. Notabene ten "božskej Apple".

A právě proto jsem tyhle telefony označil za vhodné kandidáty na použití blondýnou na selfičko, tam obstojí výborně. Mně nezáleží na tom, že BFU je spokojen, já chci mít nasazen FUNKČNÍ nástroj alespoň tak dobrý, jako byly ty před pár lety, když je navrhoval někdo z Evropy s mozkem v hlavě a ne nějaký čínský/indický studentík poháněný knutou otrokáře. BTW není náhoda, že kvalita Symbianu šla do kopru v okamžiku, kdy to nechali vyvíjet v Indii a následně outsourcovali do Accenture.

A proč? Protože nakonec to řešení NĚKDO (tj. já) bude muset supportovat a řešit tyhle absurdní situace s polofunkčním systémem, navíc to vysvětlovat právě těm BFU, proč to už nejde, když s tím starým to normálně fungovalo. Dokážeš to při své inteligenci pochopit?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Presne, taky jsem se podivil. iOS jsem pouzival asi 2 a pul roku, symbian asi tak 4, android ted mam tak 2 roky a par mesicu. Nepamatuji si ze bych musel iOS nebo Android nejak vyjmecne casto restartovat.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Poněkud mimo mísu - srovnávání nesrovnatelného - z hlediska požadavků na výkon procesoru, velikost RAM a instalace, ...

A jakpak se zapomnělo na Palm ? Mimo EPOCH32 (základ Symbianu) byl další dotykový průkopník samozřejmě Palm, také měl první "smartphone" vůbec (koupí Handango") - tj. integrace "palm" počítače a mobilního telefonu.

Palm měl výbornou filosofii systému - až na totálně nezvládnutý support a nutnou míru uzavřenosti - "Zen of Palm". To platí dodnes, ohledně zásad pro design "malé krabičky".

Velmi povedený byl WebOS - úplně první OS pro telefony, používající HTML, CSS, JavaScriptu jako hlavní platformy pro aplikace. Od nich to všichni okopírovali a WebOS zařízli (pro domácí elektroniku to koupila LG).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nejlepsi byla proste motorola MPX220 WP se tam ukazal ... tehda kam se sr*l symbian...... jinak bych jeste vyzdvihl PalmOS a co si pamatuju tak vubec nejlepsi tel. co sem mel byl HP iPAQ ... to byla bomba proste WP ..... akorat dneska ty dlazdice me nesedej .. mam radsi kontextove menu, vyskakujci nabidky.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

"Widle mobile jsou mobilní novověk, a ještě hodně nepovedený" aaa pán je další vtipálek z uzavřenýho oddělení že???
http://www.zive.cz/bleskovky/najdete-zranitelnost-ve-windows-a-dostanete...
Zatímco o vážnejch chybách androidu čtu prakticky denně, o chybách we WP jsem ještě nic nezahlíd!

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nepochopil jsi, nevadí. Zkusím ještě jednou: Zatím co ty Widle i iOS někdo opatchuje, tak drtivá většina Andoriánů si může akorát tak koupit novou mluvicí krabičku, protože na tu starou výrobce sere jak na placatý kámen.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Však také rozumný člověk si na telefon s výrobcem nepodporovaným Androidem okamžitě hodí komunitní Cyanogenmod (http://www.cyanogenmod.org/).

Je jen otázka času - a nasranosti lidí s mizernou bezpečností mobilů obecně - než se objeví nějaká "trusted" platforma. A pravděpodobně bude na volném Androidu - kvůli komunitnímu bezpečnostnímu auditu.

Což u jiných platforem udělat nelze - a člověk je pořád závislý na libovůli výrobce. Na Cyanogenu si díry můžete opravit sami.

Ohledně "bezpečnosti WP", to je opravdu vtip. Sice je to svým způsobem krásná technologie - Maloměk prásknul do koní a spoustů věcí hodil pod Apache2 licenci - třeba WinJS, Typescript - a teď ty "Brigdes". To jsou výborné zprávy.

Ale pořád je to rajtování na mrtvém koni WP. Korporátní svět okupuje BB, levnější okruh pak iOS, nejspodnější korporátní level Android. WP je příliš svázán s Maloměk řešením - a jsem si jistý, že každá firma, svázaná zcela s M$ řešením musí zákonitě krachnout, dříve či později. Při všech těch brikulích, které Maloměk vyvádí neuvěřitelným tempem.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Tohle je strasny kec, ze rozumny clovek si na to hodi kumunitni cyanogenmod. Tech tvych rozumnych lidi bude absolutni minorita geeku. Majorita lidi se s takovyma vecma vubec nechce zabyvat a chce pristroj ktery koupi a funguje a kdyz uz neni updatovany vyrobcem tak ho proste pouzivaji dokud funguje nebo ho vymeni za novy. Moje Note 2 byla vydana zhruba pred 3mi lety a nikdy jsem nemel a dosud nemam potrebu 'upgradovat' na nejaky 3rd party firmware. Dokonce zatim posledni officialni update jsem dostal tak pred 3mi mesici a vsecko funguje tak jak ma. Jedine co jsem udelal je vymenil samsunguv touchwiz launcher za nova launcher.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Měl by ses někdy naučit číst, tím by se mnohé usnadnilo. Samsung svoje dražší modely poměrně často updatuje a záplatuje, takže o tom jsem nepsal. Ale i tak je proti Google Nexusům pozadu o mnoho měsíců, takže ... mnoho lidí na Samsung plackách provozuje Cyanogenmod.

BFU jako ty si na mobil nic dávat nebude, to je jasné.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Proc bych se dupal s hledanim plne funkcni romky a jeji naslednou instalaci kdyz mi ta stock funguje bez problemu? Proc bych tim mel proboha stracet cas? A mam s tim zkusenost na dvou AINOL tabletech, BFU urcite nejsem. Normalni clovek si prece kupuje spotrebni elektroniku aby ji mohl pouzivat k tomu cemu ma slouzit a ne aby resil jestli si tam za par let, nebo nedej boze hned, bude muset instalovat nejakou 3rd party romku.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Problém je že Cyanogen není trusted platforma ani náhodou. U Androidu dělá "trusted" platformu v podstatě dlouhodobě jen Samsung (ano, onen nenáviděný Knox.)

Co se korporátního světa týká, tak BB je už loňský sníh, ti si to polepili vlastní neschopností a snahou stát se spotřebkou. Naopak v korporátním prostředí je WP černým koněm, nejen proto, že relativně funkční a odolný telefon pořídíš za pár tisíc, plus schopnost bezchybně komunikovat s Exchangem (což opět není případ Androidu, který v tomto ohledu obsahuje docela závažné chyby)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Vždycky když slyším o "bezchybné komunikaci s Exchange", dostávám záchvat smíchu. Protože toho není schopen ani další Exchange.

Je to celé neskutečné zvěrstvo, mnoho let záplatované a udržované na kapačkách. Ohledně všeho, nejlepší "kompatibilitu s Exchange" a nejméně problémů má právě ten "loňský sníh" BB, protože jim to dlouhodobě funguje bez větších průserů. No a kromě toho, dnes už je několik projektů otevřeného Exchange, které fungují. Případně se to dá nahradit mnoha způsoby, velmi často mnohem účelněji.

Celý Exchange je snad nejhorší M$ katastrofa, všichni od toho houfně ustupují. Není to nic, bez čeho by se korporát neobešel.

Černým koněm WP určitě je - celý ve smutečním, je totiž MRTVÝ. Tedy zatím mu pečlivě udržují mrtvolné funkce, než ho uloží do hrobečku, spolu s WinRT, "Modern UI" a dalšími výtvory.

Bezpečnostní architektura je tragická, provedení ještě horší. A stabilita ? Vždyť se ten systém a celý vývojový environment každé dva roky radikálně mění ! Teď nastupuje TypeScript a WinJS, dělají s tím neustále zvraty. Možná z toho nakonec bude laciná platforma pro spouštění iOS a Android aplikací.

Co je nového v novém software ? Nové chyby. A wokenice jsou pořád celé nové. Zoufalá záležitost.

Bezpečnostní platforma nemůže nikdy vzniknout z iOSu, WP už z podstaty - stačí se podívat na jejich licenci. Věří ještě někdo americkým korporátním softwarovým firmám, že nejsou prodlouženou prackou Velkého bratra ?

Jedině open-source systém, který se dá nezávisle auditovat, lze prohlásit za "trusted platformu". Kód musí být nezávisle prověřen komunitou, jako například u OpenBSD (pouze dvě remote exploit chyby za celou existenci projektu). Nakročen k tomu má Cyanogenmod, protože je celý otevřený - nejvíce z těch "velkých". U něj by to šlo provést.

Jistě, jsou tady další systémy, od Jolly přes asijské pokusy po FirefoxOS, které tu možnost mají také.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Exchange je případ sám pro sebe, nicméně na WP funguje - a právě proto velké firmy na něj migrují (mj. i proto, že to řešení je řádově levnější než celý ekosystém BES). Já bych taky raději nasazoval daleko spolehlivější Lotus Domino, jenže BFU chtějí Outlook, protože jsou na něj zvyklí.

A co se trusted platformy týká: máš pravdu, že auditovatelnost kódu je skvělá věc, daleko palčivější je ale kontrola nad zařízením z pohledu náchylnosti BFU s tím zařízením provádět kdeco. Jinými slovy: nejčastější "útočník" je samotný BFU, který ve své nevědomosti dokáže víc, než superzkušený útočník zvenčí.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas.

Lidé jsou nepoučitelní, takže znovu po 155. uvěřili slibům, že teď už to konečně bude fungovat. WP+Exchange+Outlook. I ten IBM Lotusí groupware je lepší, spolehlivější, stabilnější, lépe dokumentovaný, rozšiřitelnější, ... což je tedy co říci - protože přerostlá zaplevelená ohavná sračka je to také.

Bezpečnost a spolehlivost je tímhle způsobem neřešitelná - jediné rozumné řešení je ekosystém "BĚSu" a BB, kde celá ta věc běží v sandboxu úplně odděleně od celého mobilu. Nejlépe nějak hw podporovaném, třeba na úrovni virtualizace.

Ještě lepší a bezpečnější řešení by bylo, kdyby mobilní (nebo i desktopový - prostě klient) bazmek sloužil jen jako terminál a všechno se odehrávalo na kontrolovaných serverech, ke kterým to bude připojené šifrovaným kanálem, bez zvědavých dohlížecích očí Velkého bratra.

Právě, BFU je největší nebezpečí všeobecně - viz. například jistou metresu jednoho premiéra, která sice měla drahý šifrovací telefon, ale ... měla v něm defaultní hesla, ani si je kráva nezměnila.

O bezpečnosti čehokoliv od Maloměku mám velmi oprávněné pochybnosti: viz. například krásný modulek do PowerShellu od jednoho borce, pomocí kterého se dají vypsat všechna hesla z AD v cleartextu - a nedá se proti tomu bránit, je to zkrátka návrhová chyba velmi velmi hluboko v AD ekosystému (https://www.dsinternals.com/sk/vykradanie-hesiel-z-active-directory-na-d...).

Smutné je, že Maloměk poslední dobou dělá vážně krásné věci - třeba ten zmíněný PowerShell je úžasně udělaná věc. Nebo TypeScript, WinJS, WPF, ... ale ten základ je zkrátka úplně prohnilý.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

- Připojit WP 7.1(a asi i 7.5) do MS Exchange 2007 bylo úplně stejně složité a zdlouhavé jako tam přidat Outlook 2007/11 for Mac. Nutnos překopat autodiscovery, certifikáty....

- Moje Nokia 640 se hryzne 1-4x do měsíce, nejít vyndat baterka/nevybít se sama, tak nevím co bych dělal. Závidím kolegovi s iPhonem 5C co toto neřeší, je pravda, že tam má minimum záznamů/objektů a paměť naplněnou na 10%.

- Samsung Galaxy Ace/HTC Wildfire posledních verzí máme doma a používáme je jen jako hudební přehrávače. U jednoho nefunguje telefonování, u dalšího detekce sim. OK

- N900 s Maemo mám doma a krom vady Active Sync se mi nesekla rok. :)
Je pravda, že Symbian 60 se mi na 6600+ taky nesekl navždy, ale zásek se do 15-30minut vyřešil sám od sebe.

- Accenture přidala Symbianu S60 posledních verzí pár nových funkcí, se kterými Nokia ani nepočítala(MAPI, WiFi autodiscovery/load v určitý čas...). Ale za rok to totálně zaříznou. Koukám Accenture do oken :)

- Mám neuvěřitelnou srandu z toho, že os Nokia S30/40/60/Maemo a asi i S80/Meego uměli věci jako budík při vypnutém telefonu(po čase i opakování) a natáhnout si do telefonu lokální data bez nutnosti připojení k internetu a poskytnutí je kdoví komu.

- Dokonce i 15 let starý Trium Aria se umí sám zapnout, či použít budík(upomínka) odložený až o 31 dní :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

No je to sice super ale osobne by som prijal skor opacnu cestu. Chapem ze MS nema moc chut podporovat vyvoj iOS app na Windowse ale bolo by to fajn. Je tu urcita cesta cez Xamarin ktory je aj v poslednom VS podporovany a pri instalacii sa aj doisntaluje, ale stale to nieje idealne a aj Xamarin mi pride dost zabugovany a celkovo divny. Keby sa toho chytil MS tak by snad vyzeralo finalnejsie.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Poslední Xamarin je vážně moc pěkný a funkční.

Z druhé strany wokenic vzniklo WinJS a TypeScript. To je zase přenositelné opačně (a má Apache 2 licenci).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

>Aeronet< ? No to mě po...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.