Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Microsoft představil Windows 10 China Government Edition

Že by konečně použitelná edice Win10?

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Nikdy jsem nechápal lidi, co web zbytečně zasírají dalšími pohyblivými blbostmi. Nechápeš, že je to pro ostatní rušivé? Ne, fakt to není cool...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

neni nic jednodussiho nez prebijaka prebit adblockem, staci vybrat element ke skryti a je to.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To sou zmetci v tom microsoftu :-/ Vylozene si z uzivatelu delaj pr...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak určitě! Místo spyware z Redmontu tam bude spyware z Pekingu... :)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

V jistem smyslu mate pravdu, ale ono ten software bude stejny, jina bude jen adresa kam odesila data.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Speciální verze Windows 10 pro čínskou vládu má zamezit přechodu země na Linux"

Castecne. Pro kdejake sekretarky a ne moc dulezite ourady budou tyhle okna vhodna, ale armada USA je jeden z nejvetsich uzivatelu Linuxu/BSD a podobnich OS - a armada Ciny zcela jiste taky. Tohle se nezmeni, jakykoliv system do ktereho armada nevidi, je potencialne kompromitovan a tudiz nepouzitelny. Tajne sluzby plati to same. Ale ty bezne ourady nejspis prejdou na tyhle wokna, takze par milionu licenci pro MS tam bude.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Nejen pro sekretářky a nedůležité ouřady je tu už pár let Kylin ... ;-)

http://en.wikipedia.org/wiki/NeoKylin

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Beru!

Ale jim bych doporučil, aby zvládli a investovali do China edition linuxu i pro použití na PC pro BFU úřednice, protože se jim to 100x vrátí. MS (stejně jako jakákoliv jiná nečínská firma) je jen velký problém.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Microsoft by se s něčím takovým nepatlal (nejde jen o změnu OS, ale i následné dlouhé roky podpory), kdyby neměl zajištěnou hodně velkou zakázku.

Čína se pokouší převést státní správu na linux už pěkných pár let. Na základě zprávy o této edici Windows si troufám říci, že asi marně. S tím 100x vrácením se přeptejte v Mnichově, úspora 11 milionů stála něco mezi 100 a 150 miliony a ještě se nedokázali dostat přes 85% PC. Ale získali "krásný pocit práce na svobodném softwaru".

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

O tom v Mnichově jsem slyšel a zatím to nechci hodnotit, protože to chce nějaký čas. Ziskovost přechodu na linux je dost podstatně ovlivněna velikostí a schopnostmi subjektu.
Čína vs Mnichov

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vrchol demagogie je míchat úspory a investice. Protože to že ušetříte neznamená, že nic neutratíte. Uf.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

prestan sirit lzive zpravy... informace o problemech s LInuxem v Mnichove pochazeji od Starosty kterej je podplacnej od Microsoftu kterej zaroven vydira tim jestli bude/nebude v Mnichove centrala Microsoftu z ktre by slo do kasy mesta alsi hromady penez...

uvaha ze nedostat se pres 85% (coz je jiste take vycucane z neciho prstu) je nejaky dukaz o problematicnosti je hodne do zvlastni skoly, z ktere asi pochazis, protoze to kde zustali Windows bylo jednak z duvodu navazanosti na dalsi subjekty kde je umele zadratovanej Microsoft vendor lock-n, druhak se jedna o speciality kdy je vhodnejsi dale pouzivat Windows (i za cenu problemu a vyssich nakladu)...

pro zajimavost/porovnani, v CR se KAZDEJ rok zaplati za Microsofti licence (=JENOM za licence) ~1500 milionu Kc, ano 1.5miliardy Kc... kolik myslis ze by se usetrilo prechodem na Linux? a nebud dement (jako se chovas) ale opravdu premyslej (pokud tedy nejsi zamestnanec PR oddeleni Microsoftu)... to samozrejme plati o vsechny dalsi closedsource IS ve statni sprave pouzivane, pri pouziti opensource se zadavatel neupise dablu (dodavatelske firme) ani nesmyslne licenci a vysledny produkt by mohlo pouzivat kazdy urad v kazdem meste az po nejmensi vesnici v CR (v EU, ve svete) zadarmo...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Žeby v budúcnosti najzaujímavejšia verzia Win na torrentoch? :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Až na ten rozsypaný čaj.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

lokalizace budou, stejne jako na hry.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To je opravdu ironie, Čína nakonec bude mít nejlepší a nejméně špiclovací windowsy. Čas zamyslet se nad tou naší evropskou "demokracií"

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Při vší úctě, co má společného špiclovací windows s evropskou demokracií?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

mozna to, ze kdyby EU rekla, v nasich instituci zakazujeme pouzivat spiclovaci Windows10, pribehal by Microsoft (ktery jinak hlasa/lze ze nic nespehuje) s edici "Windows 10 EU"...

nejvhodejsi (kdyz uz by melo jit o podobne narizeni) by bylo zakazat pouzivat obecne OS od Microsoftu ale vyhradne opensource GNU/Linux...
trapne hlasy co kricej "potrebujeme otevirat Microsoft Office soubory" by pak byli umlceny, protoze kdyz by urady pouzivaly vyhradne LibreOffice tak by otevirali LibreOffice dokumenty v LibreOffice SW ktery by mohl kdokoliv mit zdarma...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Jo s tím souhlasím, jenže většině lidí je evidentně špiclování MS ve Windows u zadele, takže to má u zadele i EU, bohužel na rozdíl od spousty jiných věcí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Modifikace pro (zatím ještě) nejlidnatější zemi světa spočívají v tom, že ...a také Číňané dostávají možnost implementovat do Windows 10 vlastní šifrovací algoritmy. "

A to je práve to: žiadne inštrukcie (algoritmi) od FIPS (U.S. Federal Information Processing Standard) NIST (National Institute of Standards and Technology) ako AES, SHA-2 a SHA-3, RSA, DSA, ECDSA, ECDH...

Ale od Chinese Academy of Science (Chinese Commercial Cryptography Administration Office) - takže áno od sekretárky v štátnej správe až po armádu...

A otázka pre trh s téměř 1,5 miliardou lidí, kde navíc jde o trh ještě značně nenasycený:

Ktoré x86/x86-64 microarchitektúry majú (resp. nemajú) implementované inštrukcie - štandardizované čínske kryptografické algoritmy SM3 (hashovacie funkcie) a SM4 (bloková šifra), ktorá ich dokáže hardwarovo akcelerovať skrz takýto kryptografický koprocesor?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

NetBurst? Jaguar?

IMHO je to zvláštní cesta, kdy si každý stát vytvoří něco svého. Něco otevřeného co by si každý stát mohl přizpůsobit by nebylo? Co budou mít chudáci Rusové, Íránci atd.?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Rusi testuju CPU a v bezpecnostnych zlozkach pouzivaju ASTRA linux. Ten je na Debiane s Fly DE.
Funguje na 64bit a ARM architekture
Taktiez maju vlastnu certifikacnu HW kartu Maxim M1 na blokovanie nepovolenych pristupov a podobne.
Nie su odkazany na Microsoft

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych rad vedel kolik % dnes v Cine zabira operacni system Windows 7 jelikoz jeho bezpecnosti podpora konci v lednu 2020... zas na druhou stranu aktualizovat dnes cisty Windows 7 skrze WU je zalezitost/operace na jeden cely den + tam pribyli spehovaci algoritmy(GWX), podle mne se proto cinsti soudrozi s Microsoftem dohodli ze muze W10 vstoupit na je jejich trh ale jenom v jimi rizenych/dohlizenych operacich systemu:

"Windows 10 pro Čínu jsou založeny na nejvyssi verzi Windows 10 Enterprise. Modifikace pro(zatím ještě) nejlidnatější zemi světa spočívají v tom, že je ze systému odstraněna podpora cloudového úložiště OneDrive a naopak přibyla možnost spravovat telemetrii(GWX), aktualizace a také Číňané dostávají možnost implementovat do Windows 10 vlastní šifrovací algoritmy"...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak ich uz nebude spehovat MS ale rovno strana. A nemusi to ani skryvat, ved nikto by sa neodvazil to komentovat. Bezny obcan musi byt nadseny.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

nevím z čeho je nadšený běžný občan PRCu , ale vím, že na běžného občana PRCu dohlíží 2x méně fízlů než na běžného občana ČR, soudit ho může dokonce 3x méně soudců než u nás a světe div se má vždy a za všech okolností právo beztrestně odmítnout výpověď proti sobě a rodině což si běžný občan ČR říci nemůže.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Asi jako kdysi v ČSSR, teoreticky se má skvěle :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

U Windows 10 jsou stejně nejlepší aktualizace, které pravidelně uvedou celý systém do chaosu.
W7 jsem přeinstalovával tak jednou za rok. Windows 10 zhruba každé tři měsíce.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A pokud to nepoloží běžné aktualizace, spáchá systém harakiri jednou za 1/2 roku nějakým tím velkým updatem.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Hlavně většina updatů je úplně zbytečných, pitomé 3D malování nebo x GB balastu co tam nacpalo Anniversary update..

Na druhou stranu musím říct, že po Creators update běží většina programů svižněji a pocitově mají lepší odezvu. Možná, když se vrtali v tom jejich slavném game mode přišli na nějaký mezery v systému a vylepšili to celkově.

Jaký by to byl fajnový OS bez všech těch kravin a špionáže uživatelů..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

no jaky, zabiral by polovinu a kvalitou by byl nekde na urovni win 7 sp3
A kdyby odstranily ten umyslnej bug s win update, kterej uz mi na jednom notasu jede 4 den a neni schopen zjistit co ma stahnout za aktualizace a pritom je procesor neustale vytizen naplno, bylo by fajn.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ten neodstraněj, protože už dávno sami netuší, jak na to. Tahle chyba se objevuje už od XP, časem se objeví nějaký update, který to má vyřešit, a za chvíli je to znova. Tohle není úmysl, ale neschopnost. Kdyby to byl úmysl, dělá to na všech mašinách, ale ono se to stává náhodně.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Microsoft především nesmí ztratit podíl.

Viry útočí na Windows najítýma dírama, ale Microsoft díry hledat nemusí - oni mají přímo zdroják.
- Taky pro ně není problém si pomocí aktualizace propašovat do systému cokoliv - zvlášť když jsou teď aktualizace kumulativní.
- Kdekoliv Microsoft ztratí podíl, tam ztratí USA(a jejich tajné služby) informace, kontrolu a moc.

Čili čím víc se bude používat Linux, tím víc Microsoft bude tlačit Windows "zdarma". V budoucnu bych se nedivil, kdyby byl Windows uplně zadarmo(platit to bude NSA, CIA, FBI, ...) nebo částečně odkryl i zdrojáky.
- Pokud to bude pro zachování pokrytí světa Windowsem nutné, tak se to stane.

Čína má samozřejmě schopnosti obstarat si svůj operační systém. S Microsoftem nejspíš jen hrají o čas aby mohli Číňani zmigrovat na svůj OS. Do té doby Windows potřebují a nemůžou zakázat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak ještě jednou ... Už pár let je tu Kylin => http://en.wikipedia.org/wiki/NeoKylin

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.