Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Microsoft propustil 3000-5000 lidí, aby mohl lépe sloužit zákazníkům

"Několik tisíc osob přišlo s dnešním dnem o pracovní místo u Microsoftu. Ten předpokládá, že bez nich bude schopen po-sloužit svým zákazníkům a partnerům lépe…" > prosim chytte nekdo toho indickyho kokota a prerazte mu cez krk nuz, to co provadi Microsoft dnes je cista samovrazda:

-debilni a spehujici Windows 10 ktere 95% firem razne odmita a houfne provadeji downgrade na 7
-umele zamezeni behu api DirectX 12 nejenom pro vyladene Windows 7 ale i pro drivejsi 8.1
-prodrazene, padajici a hackery opakovane prolamovane cloudove sluzby OneDrive, O365 a Skype
-nasilne omezeni sireni aktualizaci pro Windows 7 ktere jedou na Kaby Lake a RyZen procesorech
-vyssi ceny za silne nekvalitni nove produkty, hratky s grafikou, aktivacema, aktualizacema, na hovno

Musim vracet ohledne situace s Microsoftem a pritom stacilo jit na vecech overenych, jest vydat SP3 pro Windows 7, integrovat api DX12 pro tuto platformu a bezet spokojene dal do 2020, OneDrive/365 Office nikto nepotrebuje, sou to solené píčoviny, lidi maji radsi Office 2003/2007.

-za nadavky se omlouvam

+1
+22
-1
Je komentář přínosný?

Nadávky ... nenadávky ... bohužel máš pravdu. Co se dostal ke kormidlu ten Ind, tak jsou Windows příšerné. Mobilní verzi zabili, tak aspoň její prvky procpali do desktopu, kde je nikdo nepotřebuje.

V současnosti MS těží pouze z toho, že na desktopu pro většinu BFU nemá konkurenci. Na linuxu BFU neumí ani nainstalovat ovladače ke grafice natož něco dalšího. A Apple je pro většinu BFU drahý.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Mě přijde že už to ani nejsou windows, protože windows na PC chci mít pod kontrolou já, ovšem win 10 se spíš chová jako služba. Vím o dost lidech kteří přecházejí zpět na W7 protože se jim nelíbí co umí udělat některé aktualizace.

Podle mě má apple příležitost udělat os i pro běžná PC, což by teoreticky mohlo zamíchat kartami.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Já myslím, že Apple je se svým podílem naprosto spokojen a nemá absolutně žádnou motivaci dělat OS i pro jiné počítače než své. Takže uvedená varianta je z nejnepravděpodobnějších.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

He? Windows neslo mit poradne pod kontrolou ani v dobach win95 nebo xp. Predtim delaly divne veci, ted taky, akorat u toho jeste pouzivaji internet.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ale vždyť to je oficiální stanovisko Microsoftu - viz heslo "Windows as a service".
Windows 10 už není operační systém.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Mám pocit, že na koncept W10 se najelo ještě před "tím Indem" v čele a vůbec jsem si jistý zž CEO nevytváří koncept OS, od toho zaměstnává jiné. On je tam od toho aby to vykomunikoval s vlastníky. Pěkně z kopečka to jede už od Balmera a ten Ind spíše nedokázal otočit kormidlem a tak se Microsoft stále sune k vodopádu. Koneckonců k čemu by tam byli tisíce zaměstnanců, kdyby (za) všechno mohl CEO. :-D

Prostě typická megakorporace. Možná zaměstnává (i) skvělé programátory, ale změnit směr a myšlení všech těch stovek lidí co o tom mají rozhodnout všechno zabije. S mobily s Windows je konec a oni stejně tlačí Windows tímto směrem.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Je hodně případů, kdy BFU musí na linuxu instalovat grafiku?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ještě si tam připiš umělé blokování automatických update w7 na novém HW....

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Což někdy není úplně na škodu...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nesmysl, když chce můžu si updaty přece zakázat sám. Navíc nezamezili jejich ruční instalaci jen online updaty...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pred 10 nebo 20 lety byly produkty mrkvosoftu taky odpad. Soustavne padajici OS, priserne deravy Outlook, nevyvijeny IE6, silene Visty, atd. atd. atd.

A kde to je ted? Na desktopech stale vladnou.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Win 7 + SP3 by klidně mohli prodávat za stejné peníze jako Win 10, a věřím, že objemy prodejů by byly minimálně vyrovnané.
Nebo proč aspoň nenabízejí jednu verzi Win 10, která bude bez šmírování?

Z obchodního hlediska se Microsoft chová iracionálně. Jsem asi paranoidní, ale ptám se proč?

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

A proc by to dělali? Mají stále dominantní postavení na trhu, tak si můžou dělat co se jim zlíbí... Každý rok se píše jak na to dojedu, a oni pořád vládnou... Asi je to moc nesere.
Nedivil bych se, kdyby další verze Windows byla jen jako předplatné, stejně jako office nebo Adobe, a stejně to budou lidi kupovat jak rohlíky, ptz např hrát se prostě na Linuxu pořádně nedá...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Prodali by toho víc.
Firmy, co sedí na Windows 7, by nakoupily Windows 7.1 nebo jak by se to jmenovalo.

A k dominantnímu postavení: situace je teď jiná než dřív. Windows 8 byly neoblíbené, ale od Windows 7 se zas tak nelišily. Naopak Windows 10 znamenají zásadní zlom, už to není čistokrevný OS, ale služba, jak sám MS říká. Nevůle přejít na Windows 10 je u některých subjektů mnohem silnější.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tak očividně toho víc prodat nechtějí/nepotřebují :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Náhodou nová "Metro" kalkulačka je vizuálně mnohem pěknější, než ta ze sedmiček. Je to jediná univerzální aplikace, co používám, ale myslím, že to za ty změny ve firmě určitě stálo. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu, že metro kalkulačka nepodporuje desetinnou tečku, takže to co spočítám je dost často řádově vedle, tak bych to jako pozitivní změnu neviděl.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

jak jako nepodporuje desetinou tecku ?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Když napíšu 2.5*3, tak výsledek je podle kalkulačky 75. Stejně se to chová při copy&paste. Podle lokalizace by se měla psát desetinná čárka, ale spousta softwaru prostě vyžaduje desetinnou tečku, takže ji používám velmi často. Pokud by si kalkulačka aspoň stěžovala na nevalidní vstup, tak by to tak nevadilo, ale ona tu tečku sežere a tváří se, že je výsledek úplně v pořádku, což je dost problém. Původní verze akceptovala tečku i čárku, nová verze je pro mě už jenom kvůli tomuhle nepoužitelná.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

hehe, njn co se da cekat od ceske klavesky... na US klavesce a US woknech jede vse korektne
kdyz pominu problem s ceskym inputem tak to ma oproti W7 konvertor jednotek a to i vcetne kurzu coz se sem tam hodi :P

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak pokud potřebuješ od kalkulačky, aby byla pěkná... tak to pak jo....
Nicméně já od ní vyžaduju poněkud jiné věci ;))

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, nová je akorát nepřehledný bazmek, který musím zvětšit na polovinu obrazovky abych viděl historii výpočtů. Hlavně, že má mega tlačítka, které nepotřebuji, když píši na klávesnici vše.
Ostatně jako ostatní ovládací prvky jako dlaždice atd dělané spíše pro dotykový vstup, než pro ovládání myší +klávesnicí.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Její nejlepší featura byla, že po zobrazení do ní nešlo hned psát a muselo se na ní nejprve kliknout :)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

"...a pritom stacilo jit na vecech overenych, jest vydat SP3 pro Windows 7, integrovat api DX12 pro tuto platformu a bezet spokojene dal ..."
Ale tohle ti nikdo neudělá - co by z toho měli ? Proč by zvyšovali atraktivitu platformy, kterou chtěli už před rokem zabít tím, že ti dají "novou super věc" zadara ? V roce 2020 zaříznou jakékoli updaty, počkají si tak do 2022-23 kdy ve velkém opustí podporu W7 i další velcí partneři (XP mnoho softu taky plně podporovalo ještě cca 2 roky) a pak si spokojeně oddychnou, protože se jim splní sen :)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Spíš to trochu vidím na noční můru.. pokud chtějí aby lidé opustili W7, musí nastat rázná změna ve W10, a ta se bojím nenastane. Jen se podívejte na XP :) a to jsou oproti sedmičkám už kus historie (ano, ještě není rok 2020, vím :) )

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Za hezkým mlžením vhodným tak pro akcionáře se skrývá fakt, že to opravdu jde do háje a možná to mezi řádky znamená, že kromě prodejů Office 365 a Mrakdisku je všechno ostatní finačně v mínusu (včetně prodejů W10). Zatím se Microsoftu nepovedl jediný krok, kterým by svůj pád přibrzdil, nebo dokonce obnovil stabilizovaný režim. Je to velká výška, pád bude dlouhý, ale pád to je a jednou narazí. Nebude první ani poslední megakorporace co zmizela v propadlišti dějin. Třeba jednou Windows někdo koupí (myslím jako veškerá práva. :-). Google? Někdo bohatý v Číně?

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Ano, prijmy klesli, za posledny kvartal mali obrat z Personal Computing zariadeni a sluzieb cca 11.8 mld dolarov (tie Windowsy, Surfacy, Xboxy aj smiesne telefony) co je o par percent menej ako uplynuly kvartal. Chapem ze "tie poondene Windowsy a office" je to co vidime my ako bezni uzivatelia a to bolo dlhe roky ich hlavnym portfoliom, spolu s licenciami na office. Takze fail, MS ide (konecne) do Pcka ...

... ale cloudovy Azure im za rovnake obdobie priniesol 26.8 miliardy, s 93% rastom za posledny kvartal. Tak je pochopitelne kde maju priority.

To je ako keby si sa vytesoval/smutil ze Amazonu sa nedari tak ako kedysi lebo im klesaju prijmy z ich e-shopu, o chvilu budu na dne ... a zabudol na monstrum menom AWS.

Je viac nez pravdepodobne ze zatialco prepustia 3-5 tisica ludi z jedneho oddelenia, pozerala by som v inzeratoch ci nahodou nerobia velky nabor do inych oddeleni ktore rastu a kde tych ludi potrebuju.

Vysledky Q2 2017:
https://venturebeat.com/2017/01/26/microsoft-reports-26-1-billion-in-q2-...
Investor report 2016:
https://www.microsoft.com/investor/reports/ar16/index.html

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

On ten můj komentář celý byl vztažem k budoucnosti Windows (ač jsem to zjevně neakcentoval). Office a s tím spojené služby jím vyditelně jedou, naopak HW projekty a Windows, to je dost bída.

Já na to mám navíc pokřivené vidění, protože žádné služby Microsoftu nepoužívám, byl jsem ochoten platit za Pro licence Windows 7, ale software jako služba je model, který mě neoslovuje (spatřuji v tom značná rizika).

Pointa je ovšem v tom, že když/pokud začnou ztrácet podíl jako majoritní OS, může to v budoucnu ohrozit i jejich "služební" aktivity.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tady mám takový hezký příklad. Sám používám kancelář 2k7 a plná spokojenost. Nic se mi nezobrazuje špatně, nic není rozbité. Kdežto kancelář v mraku je neustále "updatovaná" a tak se na fakultě stalo, že přednášky zpracované ve wordu (kvůli funkci pro sázení rovnic a matematických výrazů) byly po jednom mocném updatu naprosto rozsypané. No a nejhorší je, že tenhle SW nemá náhradu ani alternativu, která by plně uspokojila každého.

Vím že openoffice má problém s grafy v technice a libreoffice asi taky není úplně všespásný, bohužel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Microsoft propustil 3000-5000 lidí, aby mohl lépe sloužit zákazníkům"

Tak presne toto hlásali Slovenské telekomunikácie. Výsledok bol že ak sa vám pokazila pevná linka, oprava bola namiesto do 48hodín, 7edem dní.
Máme sa na čo tešiť...

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Ale alespoň to opravili. Cokoliv jsem kdy reportoval Microsoftu, zůstalo neopraveno.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby aspoň ti troubové vydali nějakou "pro" edici (klidně dražší), které by ty špehovací a marketingové nesmysly neměla a umožňovala xxlet zažité ovládání...

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

yo, to lepe je ze idu zaviest Microsoft 365, co je win+office za mesacny pausal? Basic bude stat 20€ mesacne, a ked to clovek prepocita na 5rocnu zivotnost PC, tak to vychadza 3x tolko co normalny win s normalnym oficom? :) Vdaka MS, ze nam chces (lepsie) sluzit.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Uvědomte si, že MS už nemusí dělat vůbec nic. Mohl by klidně všechny propustit a jen "koukat" z okna. Z každého prodaného přístroje s Androidem mu totiž spadne do kapsy průměrně 10,- US$. MS je zcela nezávislý a když k tomu přidáme ještě to, že má monopol na OS, je to dost zlá kombinace. Jeho počínání může být nevyzpytatelné. Může doslova ze dne na den zavřít krám a všechny nechat na holičkách, když to doženu do krajnosti a nikdo s tím nic nenadělá. Akcionáři by pak jen vyskákali z oken a za MS by se zavřela voda.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak jednoduché to zas není. Obyčejné obyvatelstvo může pustit k vodě, to jo. Ale zase je smluvně vázán na korporáty=daně a stát jako celek, tj. obrana, vnitro, elektrárny, vodárny a pod. A toto se nedá jen tak snadno pustit k vodě. Skončilo by to ochranou před věřiteli, ale stát by asi divizi woken musel nějak nuceně ošéfovat, aby se mu nezhroutila ekonomika a fungování sebe samého.
Dejme tomu, že by wokna museli nahradit. Museli by volit mezi Linuxem a nebo Masoxem. Já si myslím, že Masox by u nich byla jasná volba (nebo má IBM či jiná americká firma nějaký použitelný OS pro masové nasazení a aplikace?) Kolik roků by trvalo, než by vyvinuli aplikace, nasadili nový OS, zaškolili adminy.... Můj odhad je tak 15 roků v obecné rovině a kritické nebo strategické nasazení 20+ let.
Můžou pustit všechno, ale wokna, i když by chtěli, tak to jim stát nedovolí (aspoň ne hned). Ledaže by se delimitovali na nějakou fakt garážovku Wokna sro, která by dělali formou udržovačky jen pro korporát a stát na dobu ne/určitou.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Před pár roky jsem napsal v některé diskuzi, že za pět let M$ skončí tam, odkud vyšel. V garáži. Byl jsem za blázna.... V tomto světle mě možná budou už pouštět i na vycházky z ústavu.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Přiznám se, že tomu, co se děje v M$ už vůbec nerozumím...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A přitom je to tak jednoduché..
Zdar Max

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je zase diskuse. Bohužel, je to stejná diskuse jako u WinXP, jako u Vist, jako u Win8/8.1.
Jediná změna v těch diskusích je, že se mění osoba, na kterou se nadává (a někdy ani to ne).
Prostě stačí si přečíst, jak MS propouští a hned má každý zdejší diskutér jasno.
Názor, že všichni hromadně dělají downgrade na Win7 je také úplně zcestný a fakt nechápu, co se komu líbí na Win7, protože :
- má podobné špehovací mechanismy jako Win10
- má silně lenivý windows update
- bobtná jak kráva, viz neřešitelné problémy s winsxs
- 4k a rozumné scalování je něco, o čem si můžou sedmi nechat jen zdát
- silně nekonzistentní GUI
- problémy s přesunem na jiný hw
- neumí to rozumně tahat drivery z netu

Win10 má také nějaké nevýhody (zabíjení linky při aktualizacích, lépe zaryté šmírování, zbytečně moc zaryté metro aplikace, nepříliš dobrý způsob přechodu na novější verze), ale oproti Win7 má mnoho výhod :
- větší rozlišení a scalování není problém
- migrace na jiný hw je pohoda jazz, konečně to funguje
- automatická instalace driverů je konečně rychlá a easy
- integrovaný balíčkovací systém (konečně !!!)
- postupně přepisují GUI, takže za pár let budou Win10 po dlouhé době zase s konzistentním GUI
- rozumně integrovaný powershell a cmd konečně umí měnit velikost
- pro pařany tu je herní mód, i když přínos je zatím diskutabilní
- rozhodně lepší UAC a celkové zabezpečení systému
- rozhodně lepší správa paměti a škálování výkonu (lepší multithreading)
- lepší a jednodušší diagnostika zatížení systému, kdy člověk hned ví, co se děje, kde je úzké hrdlo
- zase o něco více použitelnější explorer a v posledních buildech to i vypadá na rozumně použitelná web prohlížeč
- částečná implementace linux api, takže konečně lepší integrace s linuxem
- dostupný ReFS, sice ještě né jako 100% náhrada za NTFS, ale produkčně to je již použitelné (viz Veeam backup)
atd. atd. atd.

Já opravdu nechápu, co zdejší diskutéři mají proti Win10. Ano, ze začátku byly porodní bolesti, ale to je prosím rok 2015, nyní jsme v roce 2017 s xtým buildem.
Pokud jde o firmy, tak s Win10 budou mít spíše největší problém zkostnatělé korporáty, což je u nich klasika. My máme pár stovek stanic a není problém. kolega z jedné dceřinky (zachvíli jde do důchodu) se tomu také nebránil a těch 20 stanic zmigroval relativně rychle. Prostě pohoda jazz lehárko.

Zdar Max

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Co mají proti? Třeba to, že nám na tom nejede půlka sw v práci (hlavně takové specifické věci jako sw pro různé měřící zařízení). Že po měsíci provozu si to spokojeně nainstalovalo updaty na ovladače po kterých přestrala fungovat síť. Je to plně marketingových nesmyslů. Má to (jako vždy) překuchané ovládání. A v neposlední řadě už nejsme děti abychom mermomocí měnili něco co funguje a na co jsou všichni zvyklí a stačí jim to...
Jo a ty špehovací nesmysly ve w7 jdou alespoň odstranit.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Tak vyzdvihovat totálně zprasený speciální sw, to je argument? Je myslím jasné, že tyhle věci se prostě nikam nehýbou, sami máme pár takových nástrojů (diagnostika kontejnerů, měření vagonů apod.). Donedávna ještě na WinXP, až teď v poslední době se to trošku zlepšilo. O nástrojích pro diagnostiku jeřábů a komunikaci s PLC ani nemluvě. To se prosím bavíme o jeden dva PC servisní ntb ve firmě. Co ten zbytek?
Pokud jde o drivery, není to problém desítek, ale admina. Stejná věc jde nastavit na Win7 (automatickou aktualizaci driverů), což jsme zakazovali, protože taková aktualizace občas mění názvy tiskáren apod. věci.
To, že jsem na něco zvyklý, neznamená, že je to dobré. To samé spousta lidí tvrdilo a ještě někteří tvrdí o WinXP. A tito lidé mají evidentně problémy s pamětí, protože WinXP byly šíleně nestabilní OS. Stabilita přišla až s SP3, která zase přinesla velkou sw nekompatibilitu. Každopádně už od počátku byl problém nejen se stabilitou, ale i s bezpečností, ale to evidentně nikomu nevadilo, přitom je to to nejhorší, co může být.
Zdar Max

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Nicméně Maxi, opomínáš jednu zásadní věc. Windows byly a jsou postaveny na filozofii zpětné kompatibility, to platí už od dob DOSu.

A v okamžiku, kdy to MS rozbije - a rozbije to ne proto, že nabídne něco řádově lepšího, jak se to historicky stalo v dobách Win9x-NT-2K-Vista/7, ale proto, aby ti nacpal svůj marketingový shit á-la "store" s adwarem - proč bych mu měl tleskat?

Upozorňuju, že W10 používám, a že je nepovažuju za principiálně špatný OS. To špatné je v lemrismu, amatérismu a reklamštině samotného MS. Tak velký moloch jakým je MS, by měl umět řídit vývoj, testování a nasazení velkých SW balíků. Má zkušenost s posledními Win a Office balíky ale spíše ukazuje na totální bordel, ztrátu cíle a neschopnost uvést funkční (v základních parametrech (!!!)) software. MS je v posledních letech bludným Holanďanem IMHO.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Kompatibilitu MS nedržel nikdy na 100%. U WinXP to byly značné rozdíly i v rámci jednotlivých SP a s každou novou verzí byla vždy menší změna.
A upřímně řečeno, většina app nefunguje kvůli rozbitému API, ale kvůli tomu, že jsou prasácky napsané a o nekompatibilitu se postarali sami vývojáři.
Zdar Max

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel tu prasáckost Microsoft sám podporoval. Pamatuji se se, že IE v XP-čkách byl k chybám v HTML kódu nejtolerantnější, a to co se relativně správně zobrazilo v IE, ostatní prohlížeče nepobraly. Nechci obhajovat vývojáře, ale chyba, která se neprojeví, se těžko hledá.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?
+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Psát programy stylem : "Co není zakázáno je povoleno" je cesta do pekla a je to čistě problém programátora. Není v silách OS a dalších prostředí ošetřit 100% rozmarů programátora klientské app.
Za dob WinXP spíš než ukazování na IE by to mělo být ukazování na to, jak spousta sw zbytečně potřebovala admin práva, protože jeden týpek zapisoval nastaven do instalační složky (Program Files\app), další do adresáře Windows, další zase nevěděl, co to je HKCU a zapisoval si nastavení do větve HKLM atd.
Další nekompatibilita vznikla naprostým ignorováním proměnných prostředí a používání všude cest natvrdo, což si vybralo v budoucnu další daň. A tak by se dalo pokračovat. Naprosto looser chyby i u komerčního sw.
Zdar Max

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

odpovím zde:

Je třeba si ale uvědomit, odkud MS vzešel - z MSDOS, single-user, single-task OS, který se postupně evolucí (a přiznejme si to, i odbočkami) dostal blízko klasickému POSIX stroji (viz Ubuntu ve W10), který si z pra-OS UNIXu vzal prakticky vše pozitivní, včetně multitasku a multiuser prostředí (mimochodem, multiuser ve W10 utrpěl velmi zásadní škody). Že se vývoj neubíral přímočaře (a taková NT-čka neuspěla proto, že s nimi byla potíž při používání tehdy majoritních DOS aplikací a proto, že zdivočelí DOSmani chtěli JEN nadstavbu DOSu a multiuser prakticky nepotřebovali), že UAC je dost nepraktická obezlička pro adminuser-only PC, apod. to je daň právě za tu zpětnou kompatibilitu, byť nikdy nebyla 100%

Nicméně: dobrý OS počítá i s tím, že programátoři SW třetích stran jsou prasata.I proto to dosud Windows válcovaly, protože skýtaly těmto prasatům možnost své chyby postupně napravovat. Jednoduše rozumná evoluce.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nutno ovsem podotknout, ze za to muze microsoft. Je dost problem psat aplikace korektne, kdyz mirosoftem poskytnuta dokumentace byla tragicka...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To máš pravdu, za dob WinXP to byla s dokumentací tragedie.
Zdar Max

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To platí dodnes, alespoň pro nativní aplikace.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To máš pravdu, i Delphi s tím měly problém, ale Microsoft prostě tohle podporoval v 98-čkách a i v ostatních systémech (NT4, W2000) se tvářil, že práce s právy administrátora je něco normálního, takže XP, ve kterých se spojila herní a profesionální platforma nemohly být lepší. Pořádek se začal dělat až s Vistama.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jenže ten slavný UAC BFU běžně vypínali. Dovolím si tvrdit, že převážná část uživatelů widlí je prostě vychovaná nějak a stále tento styl předává dalším generacím :(

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To je ale pořád problém uživatelského komfortu, jestliže jste byl "slušný" a pracoval jste jako uživatel, tak jakýkoliv problém s právama se musel řešit přepnutím do uživatele Administrátor a nešlo zvýšit oprávnění lokálně pro daný problém (třeba nastavení firewallu). A to se nejedná jen o cizí programy, takový Microsoftí Skype si ani nedokázal nadetekovat, že běží bod běžným uživatelem a že se nemůže jen tak aktualizovat, to zjistil až když mu to nešlo, ale stejně s tím nic neudělal. To i některé opensource programy si dokázaly říct o oprávnění Administrátora, když se potřebovaly instalovat nebo aktualizovat.
Některé věci bylo možné pustit přes command line, ale třeba u takových síťových věcí stejně půlka věcí nastavit nešla.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jop, ohledně toho odstraňování špehovacího sw z Win7. To také není úplně pravda. Záleží, jak W7 instaluješ a jak je aktualizuješ. Pokud nechceš čekat dva dny a průběžně odklikávat update pro aktualizaci, tak naladíš poslední SP a v něm je vše součástí a pak ti nezbývá než to jen vypnout stejně jako u W10.
Zdar Max

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel W10 nezvládne stabilně fungovat ani po upgradu z W7, takže pochybuji o přenášení instalace na jiný HW bez problémů...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Upgradnul jsem během týdne přes 200PC s různým sw. Jednalo se jak o notebooku, tak stolní PC (a máme velmi pestrou hw výbavu). V privátu jsem upgradnul cca 20PC (i 8 let staré ntb). Žádný problém, vše ok. Stejně tak jsem několikrát dával disk s W10 do jiného PC a taktéž plně ok.
Jestli třeba nebude problém někde jinde? Třeba mezi židlí a klávesnicí ;-). Už jsem se setkal s případy, kdy si týpek sosnul skript z netu, který odstraňoval onedrive a spoustu dalších věcí (přitom s každým novým buildem jsou jiné závislosti a díky absenci nějaké metro app nemusí něco fungovat správně). Pak řešil, proč mu nefunguje volant (má více značek, ani jedna nešla), po resetu do továru vše fachčí (předtím měl jen čistou instalaci W10 + skript od kamaráda na odebrání a zakázání několika věcí).

Zdar Max

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Ja na to muzu rict treba "hehe"..protoze znam treba 2 PC v mem okoli, ktere se upgradnuli "samovolne" (alespon podle vyjadreni jejich majitelu) a skoncili Black screenem a byl nutny tovarni reset zpet na Win7. Myslim, ze tito uzivatele snahu jim vnutit "nove a lepsi" windows nalezite ocenili ;)
Jeden z nich pote presel v amoku k apple :D
Pak jsou tady perlicky, kdy se Vam Win10 zacnou aktualizovat a vy to zrovna nechcete, ze? Nebo co takovy vynuceny restart po aktualizacich?
atd..

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

To, co píšeš, je jen o nastavení, nic víc. To s tím nepovedeným upgradem pak těžko říci. Spousta lidí funguje na vadných hdd a nedělá a nepoužívá ani základní nástroje na kontrolu SMARTu. To je pak relativně jednoduchý poslat systém k šípku při nějakém větším zápisu.
Já měl asi dva nezdařený upgrade, jeden byl známou chybou, kdy jsem dělal upgrade na dálku a v notebooku byl zapomenutý externí hdd a jednalo se zrovna o build desítek, který s tím měl problém. To se tedy vyřešilo poměrně rychle.
Druhý problém byl, když jsem si nezkontroloval kompatibilní hw a po upgrade jsem nemohl rozjet drivery na obstarožní grafice. To jsem vyřešil výměnou za jinou, co se mi válela v šuplíku.
Zdar Max

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Sorry, ale ty proste nevnimas vubec pointu tech prispevku. To ze se da vsechno "nejak" vyresit, nebo aspon vetsina veci, o tom ty prispevky nejsou. A ani muj nebyl. Jsou o tom, ze Mrkvosoft uzivatelum tlaci neco, s cim si oni sami neporadi. Ba co vic, nekdy to co dostanou 'zadarmo' byt to nechteli, je dokonce z uzivatelskeho hlediska horsi. Uzivateli je uplne u zadku, ze ma Win10 lepsi spravu pameti, ale ze mu ten jejich podelany automaticky update, ktery on si neumi sam vypnout neco rozhodi, to uz mu u zadku neni. Stejne mu muze byt u zadku, ze ma lepsi multitasking (aspon to tvrdis ty), kdyz ma rozmazany stary control panel a nevi co s tim a mysli si "ze se mu pokazil pocitac"., atd. atd. Nevim, snaz se premyslet trochu jako clovek-uzivatel a ne technicky genius..pak uvidis, co jsou vidle10 ve skutecnosti za paskvil.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Rozmazaný okna mají všechny Windows se starým GUI, i Win7. Jediný Win10 to nemají mázlý a to u nového UI. Resp. Win8 už to mají také celkem ok, ale tam to stále není ono.
Za další, stejně jako uživatele nezajímá, že to má lepší kernel, tak je také nezajímá, kde se vypínají aktualizace. Naopak, já stále slyším dotazy, abych při kontrole zjistil, jestli se PC aktualizuje, aby měli bezpečný online banking.
Dále, nejen, že spravuji přes 300PC ve firmě, ale spravuji i PC v privátu (jak lidem ve firmě, tak bokem, teď už méně, ale je to stále kolem 30PC) a hádej co, nic. Žádný problém. Poté, co mi dotáhnou PC, tak jim udělám full update, desítky nevnucuju, vždy se zeptám, zda to chtějí, nebo ne. Změním jim účet na uživatele, vytvořím admina, nastavím UAC na full, pročistím systém, naladím základní sw na práci, vytvořím průvoďák s pokyny, jak s PC pracovat a tím to hasne, už o nich neslyším, resp. slyším jen jednou do roka, když chtějí jen zkontrolovat PC, zda mají vše v pořádku, nebo když potřebují pročistit od prachu. Většina už jede na W10. A patří mezi ně jak pařani, co instalují hry jak vzteklý, tak normální lidi středního věku a i dědové a babičky.
Já si myslím, že přehled, jak se uživatelé chovají a co chtějí, mám na rozumné úrovni.
Samozřejmě si rád poslechnu o tvých zkušenostech, tak povídej.
Zdar Max

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No jak na to koukám, tak BFU už asi mají s Win10 stejný problém, jako s Linuxem.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Hele, kolik lidi ti tady neco napsalo. Ja byl jen jeden z nich a proste jsem to shrnul. To co popisujes je vsechno prace admina. Na WIn10 by ale admin v soukromi nemel ani sahat, kdyz se podivas na moznosti jake Mrkvosoft ma, aby konecne vydal neco, co je schopno zit bez toho, aby vzdycky nekdo prisel a "spravil to". Coz je vidlovska schiza. Krom toho co pises neni pravda. Uzivatele zajimaji aktualizace v momente, kdy jim neco prestane fungovat. Bylo by lepsi, kdyby ne, ale ten system bohuzel takovy neni. Vzdyt si projdi diskuse na netu, kde si lidi ztezuji, ze jim podelany vynuceny update odstrelil treba graficky driver, prepsal driver, ktery tam meli treba zamerne, apod. Vzdyt je to na palici. Ty nebo ja si to umime opravit, ale normalni uzivatel neumi a ani by nemel umet. Ja mama kamaradku, ktere se vidle10 uz 2 roky snazi neuspesne udelat prvni 'creators' update..a samzorejme vzdycky krachnou pro nedostatek mista. Opradu 'genialni' napad delat co pul roku cisty instal. Nerikal jsi neco nahodou tady nekomu, ze si dela 1x rocne reinstal? Mrkvosoft ti jej dela 2x rocne a nemuzes se tomu ani branit. (jako bezny uzivatel)
Win10 je proste nedodelany paskvil, stejny jako vsechny prechozi vidle, ale horsi v tom, ze te ted nuti updatovat, nuti te aktualizovat drivery, nuti ti jejich telemtriku, chteji te prinutit pouzivat Windows store atd. Pokud tohle nevidis, tak se nezlob. Si treba fajn admin, ale tahle diskuse je pak celkem zbytecna. :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Taky mně přijde, že to nějak nechce slyšet, na moje argumenty vůbec nereaguje, já spravuji v práci kolem desítky PC a na ani jedno bych se neodvážil dát W10, už jenom proto, že SW co používáme na nich nemám odzkoušený, a čas na zkoušení p*** fakt nemám. Ostatní argumenty mám pořád stejné.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na co nereaguju? Že jsi jednou zkoušel dělat upgrade PC a nepodařil se ti? Já ho dělal asi 250x a no problemo. Víc fakt nemám co k tomu říct.
Zdar Max

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mluvím o tom, že o pár příspěvků níže píšeš, že nikdo nepředložil pádné argumenty proti W10... a ikdyž ti je tady sázíme jeden za druhým, pořád si meleš svoje. A vzhledem k tomu, jak stačilo málo nám ostatním k tomu, abychom s W10 měli problém nemohu prostě věřit tomu, že ty jsi udělal stovky upgradů bez jediného problému...
Čekal jsem třeba nějaký argument typu, beztak používáš zastaralý hardware, což bych třeba i chápal, jenže ouha, ono to tak není.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak k tolika úspěšným situacím tedy gratuluji, já to dělal jen jednou na domácím PC s normálními W7 bez jakýchkoli speciálních úprav a nastavení a bohužel po upgradu se asi 1 ze 2 startů systému končil BSOD clock watchdog timeout a po vyzkoušení asi 100 různých "řešení" jsme po diskusi s odborníky přišli na to, že se nepovedlo při upgradu převést nějaké ovladače a bylo by lepší udělat čistou instalaci W10... takže tolik k upgradu. Další věcí je, že po upgradu na W10 se PC samovolně ze spánku probouzí, i z hibernace a nepodařilo se mi najít viníka, resp jsem na to neměl ani nervy ani čas ani chuť, proč bych to vlastně dělal, když systém je nestabilní při bootu?
Vrátil jsem si image s W7 a jedu si spokojeně dál, nic z W10 mi nechybí a to absolutně ne... i uživatelské rozharní je mnohem přívětivější pro ovládání klávesnicí a myší a za tím si stojím prostě, zvyknu si na spoustu věcí, ale na dlaždice z W10 a nabobtnalou a nepřehlednou nabídku "start alias metro" prostě ne.
PS: Samovolné updaty a nemožnost standardně vypnout/určit si jaký updat a kdy si chci nainstalovat zrovna také nepřidává, spíše naopak.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Na tom není nic, narazil jsem na týpka na netu, který dal sám přes 1000PC.
Samozřejmě ve firemní sféře, kde to jde trochu lépe zautomatizovat.
Zdar Max
PS: jinak nevím, nabídka je takový menší nepřehledný přežitek, který zdržuje hledáním, úplně by mi místo ní stačil jen ten search box

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To s tou nabídkou je pěkná pitomost a je vidět, že vůbec nechápete myšlení normálního uživatele. Ten si vůbec nemá potřebu pamatovat název programu (zvlášť když se jmenuje blbě a nečesky), zato ikonku si zapamatuje hned.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nepochopení, psal jsem svůj názor, co vyhovuje mně, nebavil jsem se o uživatelích. Každopádně z jobu mám takovou zkušenost, že když něco není na ploše, jako by nebylo. I za dob W7 mi volali uživatelé, že nemají outlook, přitom stačilo rozkliknout nabídku start a najít si ho tam. Název znali, vyhledávání fungovalo.
Zdar Max

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ta nabídka tam stejně je, ale je mnohem horší, než byla předtím, tak proč nedovolit si ji přizpůsobit tak jako např ve W7? Vlevo mám rychlé odkazy na nejpoužívanější app, pod nimi se mi automaticky celkem rozumně hází nejpoužívanější další programy, což také velmi pomáhá. Ve W10 je tam ovšem seznam app, a složek, které nemůžu absolutně nijak ovlivnit.
Nemůžu už ani jednoduše vypnout OS stylem kl. WIN+šipka doprava+enter, to prostě ve W10 nelze, taková drobnost...vypnutí je schované tlačítkem, na které se ani klávesnicí nedostanu a chybí pod ním volby, které byly pod W7.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Max Devaine píše: "(přitom s každým novým buildem jsou jiné závislosti a díky absenci nějaké metro app nemusí něco fungovat správně)"
A to je právě ten bordel od MS. Pokud chci mít určitá svá nastavení, či aplikace, tak abych po každém vyjití nového buildu týdny testoval co kde a jak ovlivní v systému. A za tohle mám být z Windows 10 nadšený?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Prosím nevytrhávat z kontextu. Ta poznámka se vztahovala ke skriptům, které tvoří nadšenci a je to sada příkazů, která odebírá různé metro app a provádí další nastavení.
Pokud jsi hračička a tohle děláš, tak evidentně o problémy/hraní si stojíš. to jest celé. Kdo to nedělá, nebo podobné problémy.
Zdar Max

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono desítky mají proti sedmičkám spoustu věcí hůř a naopak, takže když si chce někdo najít důvod proč nepoužívat desítky, tak s tím celkem není problém.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já to vyjmenoval, ale nikdo tady v diskusi neříká, v čem jsou přesně horší. Padla tu jen obligátní hláška o nemožnosti odinstalovat špehovací sw a o nekompatibilitě nějakého průmyslového bastlu. Někomu se ještě nelíbí vzhled. Lidi tu přemýšlejí o blbostech a nezajímá je motor (vyladěnější kernel a spoustu opravených věcí nehledě na zase lepším stupni zabezpečení).
Zdar Max

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Jenže to, co jste vyjmenoval, je často pěkná pitomost. Viz nekonzistentní GUI, které tvrdíte, že je ve Win7. Jenže ono je mnohem víc nekonzistentní ve Win10, Win7 jsou naopak poslední +- konzistentní, byť obsahují části ještě z NT3.5. Ale skutečný bordel začal s Win8 a Metrem. Stejně tak dávat jako příklad "pokroku" automatickou instalaci driverů, je nesmysl. K čemu je to pro uživatele dobré, když to správně nefunguje, updatem občas něco odstřelí a zakázat to oficiálně nejde. Viz utilita od MS na skrývání jednotlivých updatů, která je tak "geniální, že s ní lze řešit až následky, ale nikoliv preventivně update driverů zakázat.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Mno, poslední konzistentní GUI bylo ve WinXP, ale to byla zase doba, kdy každý programátor si rád kreslil omalovánkama ve své app a použival vlastní GUI knihivny, takže výsledek byl, že každá app vypadala jinak.
S příchodem Vist přišly dvě GUI. S příchodem Win8 přibylo další GUI. A s příchodem W10 jedno ubylo + staré se konečně začalo přepisovat do nového. Takže v nekonzistenci je na tom W10 stejně jako W7, ale s tím rozdílem, že toho má už mnohem víc v novém GUI a s každým novým buildem to přibývá.

Ve firemní sféře se používá WSUS, takže ano, zakázat to jde. Máme to tak.
V privátu se mi ještě u nikoho nestalo, že by se něco zesralo vlivem update driverů. Naopak je to velmi pohodlné, strčit placku do PC, za 15min jsou W10 nahozený, pak to nechat chvíli ležet na netu a po kafíčku se člověk vrátí a všechny drivery jsou naladěný a vše funguje. Žádné hledání driverů na stránkách výrobce hw atd. Je to velmi pohodlná věc. Nebo připojím tiskárnu do PC, chvíli počkám a vualá, je naladěná a vše funguje. Ano, u nás ve firmě se třeba naladily drivery na tiskárnu, které nepodporovaly oboustranný tisk, ale aspoň šlo tisknout, než se to pořešilo. V mnoha věcech je to prostě hodně pohodlné a v některých člověk musí postupovat po staru a ručně nainstalovat.
Zdar Max

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To je vtipná poznámka, že přes WSUS to zakázat jde. To domácí uživatel opravdu ocení :-) Přitom sám uvádíte příklad, kdy MS driver neměl funkcionalitu, která byla požadována. Ve firmě tedy update zakážete, domácímu uživateli se nainstaluje "nový skvělý" driver přes Winupdate a tiskárna mu bude opět tisknout blbě. Samotná funkce tak problematická není, nakonec byla i ve Win7 a třeba pro tiskárny fungovala +- stejně blbě. Ale nemožnost ji u domácího uživatele zakázat je zásadní problém. Jenže MS přeci ví nejlíp, co potřebuju :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Špatně to chápeš. Když si ten driver u tiskárny naladíš ručně, tak se ti nepřeleje z windows update (v případě tiskáren jsou na windows update většinou jen basic drivery se starším datem). Ve firemní sféře jsou drivery z Windows update problém v tom, že spousta sw má různá specifická nastavení i podle názvu tiskárny a další věci. Spíš než s drivery jsme měli v minulosti problém v přejmenování zařízení po aktualizaci driveru. To byl hlavní problém v případě tiskáren, ostatní věci problém nebyl.
Zdar Max

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Špatně to nechápu. To, jestli mi tam zůstane driver od výrobce nebo se přehraje ten od MS, záleží právě jen na tom, jak se MS rozhodne nastavit to datum :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To chápeš, protože žádné datum se tam nenastavuje, jde o verzi driveru. A drivery si MS necucá z prstu, dodávají mu je výrobci.
Zdar Max

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

WHQL není záruka, že to bude fungovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To taky nikdo netvrdí.
Zdar Max

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A i ti výrobci dělají chyby. Proto je normální uživateli nepodstrkovat furt nové verze a něco mu tím rozbíjet. Když má uživatel potřebu driver updatovat, tak to udělá - stejně se to týká hlavně hráčů, v kanclu není žádný problém jet celou dobu na původních ovladačích. Případný update by mohl udělat přes WU, ale až na požádání.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Se nezlobte, ale pokud tvrdite, ze GUI ve WIn10 a Win7 je priblizne stejne "nesourode", tak to uz hezky trolite. Staci se podivat, kam se dostali Administratorske nastroje..je to schizofrene rozsypane. Neco najdete tam, neco tam, neco jeste jinde..nejhorsi jake to zatim bylo. Nemluvim o rozmazanem napr control panelu (pokud to uz nespravili nejakym buildem). Metro, ktere na desktopu vetsina uzivatelu jednak nevyuzije, ale dokonce jej tam ani nechce, atd..
A to, ze skryvate aktualizaci az po te, co vam neco zkazi, to uz je jen spatny vtip a tresnicka na dortu jsou s kazdym "universal" updatem spojene problemy..anulace nastaveni programu, mizejici disky, atd..
Pokud tomu rikate "uzivatelsky" privetive windows, tak asi jsme kazdy studovali jinou skolu ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Prosím nevymýšlet si, kde říkám, že skrývám aktualizace až poté, co něco zkazí?

Konzistence GUI je myšleno v tom, že s příchodem Vist se naladil nový style na nových knihovnách, což přetrvalo do Win8, kde k tomu přibyly metro app.
Aktuálně jsou ve W10 opět dvě GUI a postupně se přepisují staré app do nového rozhraní a staré pak zůstane nějaký čas jen jako fallback. Máme zde tedy dvě rozhraní a tím, že se to přepisuje za běhu, tak v přechodné době prostě část sw je v tom hávu a část ve starém, nevidím v tom problém.

Rozmazaný control panel je naprosto normální věc a opraveno to podle mně nebude, není k tomu důvod. Staré GUI je statický balast, který má s jakýmkoli škálováním problémy, což je také jeden z důvodů, proč se to přepisuje. Pokud nechceš mít rozmazaný control panel, vypni fci pro slepce a vrať se na nativní rozlišení a původní DPI.

Zdar Max
PS: určitě jsme studovali jinou školu ;-)
PPS: přechod na nový build si v jobu nejdříve otestuji a nikdy se nesnažím být v tomto stylu rollup (pokud mohu jet stable s aktualizacema), takže mně případné mušky s upgradem opravdu nepřekvapí, navíc jsem všem v privátu vždy zapínal "odložit upgrade", takže to nepřekvapí ani mé uživatele v soukromé sféře

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Vy jste dobry technoid... (mysleno jako pojem, ne urazka) .. Co tak se zamyslet, jak to vnima uzivatel a ne Vy?
..takze bezny uzivatel, ktery ma rozmazle rozhrani doporucite vypnout "fci". On urcite bude vedet jak na to..
.. to ze by Mrkvosoft napriklad nejrve prepsal to puvodni rozhrani do noveho at v tom neni bordel..to urcite taky neni chyba .. naprosto bezna a transparentni vec :D
.. bezny uzivatel si take otestuje prechod na novy build, at zjisti ze nebude mit po upgradu (2x rocne!!) problem..vyborne..co mate jeste? :D

ps: netvrdim, ze vy skryvate aktualizace..tvrdim ze je to funkce na hovno..protoze neumozni uzivateli vybrat to co potrebuje z upgradu aniz by si rozdrbal system

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Uživatelé si to povětšinou sami nastaví tak, aby to měli rozmazaný (protože nativní fullhd je pro většinu malé písmo, takže se ho snaží zvětšit, ale spíš by si měli pořídit brýle), ve výchozím nastavení má systém nativní rozlišení i dpi. Výjimkou jsou teď retina apod. displeje, tam mají od výrobce win přednastavené jiné DPI, aby to písmo nebylo tak malé (při 4k apod. je to už pro někoho silná káva).
Systém vývoje za běhu vyznává spousta firem včetně Facebooku, Google, GNU/Linuxu apod. Teď k tomu přibyl i Microsoft. Má to výhody v rychlém vývoji, nevýhody pak v občasném nepohodlí u některých uživatelů.

Běžný uživatel nemusí 2x ročně přecházet na nový build. Dálší věcí je, že já to myslel ve firemním prostředí, kde je třeba předcházet prkotinám ve velkým (člověk na něco zapomene a pak mu volá 100 lidí kvůli blbosti), to se doma nestane, tam se prkotiny řeší relativně rychle, nebo to uživatel neřeší vůbec.

Největší průser s updatem byl nedávno, kdy MS vydal nahovno update pro outlook a zároveň pro windows a rozdrbal práci s přílohami indexační sw napříč všemi verzemi Office (2007,2010 ...) i Windows (7, 8.1 ...).
Jinak jsem moc průserů nezažil (na klientských stanicích), takže v tom takový problém nevidím.
Zdar Max

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Běžný uživatel nemusí 2x ročně přecházet na nový build." A jak toho chudák dosáhne? U Win Home má smůlu zcela, u Win Pro i pokud dá odložit upgrade, tak mu to MS povolí jen 6 měsíců a pak smůla, už jsi odkládal dost :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Já ti rozumím, problém, je, že ty nerozumíš běžným lidem, kteří nemají admina, Naší doktorce odinstaloval update W10 sw pro pojišťovnu. Když jsem tam přišel na kontrolu, už měla zpět W7. A dokonce mě varovala, že na to nemám přecházet. Ujistil jsem ji, že z linuxu na W10 určitě nepřejdu. Byla překvapena, že existuje mimo Apple a MS i jiný OS.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takových lidí znám spoustu a zjistil jsem jednu věc. Admina potřebují v aktuální době všichni, protože aspoň ty, co jsem poznal, neuměli dělat s PC, neznali systémy oprávnění a měli pěkný bordel v PC.
A je jedno, zda mají W7, nebo W10.
Zdar Max
PS: taky jedu na linuchu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je zbytecny, on to nechape :) Viz dals prispevek :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já to chápu, jen s vámi nesouhlasím. Na jeden váš negativní štěk o uživateli, který měl problém, mohu promluvit o dalších třech, který problém neměli, win10 se sami natáhly a uživatelé to prostě přijali a dál to neřešili. Problém jen je, že na net napíše 5 nespokojených lidí, ale žádný spokojený, protože nemá co řešit.
Zdar Max

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na to se da odpovedet uplne stejne. Proste s Vami nesouhlasim a myslim si ze Linux je jednodusi pro uzivatele nez Win10. Proc? Protoze na jeden "stek" o tom, ze Linux neni pro lamy, pripadne nekolik jinych uzivatelu, kteri s Linuxem nemaji problem. A na net samozrejme napisi jen ti nespokojeni uzivatele. Tudiz Linux se svymi 100 distry je idealni platforma pro usera a ze ma nekdo problem, neznamena, ze jej ma nekdo jiny..tudiz vsechno je v poradku ;)
Zdar Tom :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak pro tu legraci ti postupně odpovím, co se MI na 7 líbí. 10 komentovat nebudu, renomované komenty máš od jiných a mě se po ránu nechce kazit si karmu negativismem ;)))

"...co se komu líbí na Win7, protože :"
- má podobné špehovací mechanismy jako Win10
***nemá, neb ty se do nich v míře zvýšené snažil MS narvat až po příchodu W10 a když umíš nesmysly NEINSTALOVAT, nebo je alespoň umíš ODINSTALOVAT, tak je tam nemáš***

- má silně lenivý windows update
***to pravda být může, nicméně já už delší dobu nic takového jako autoupdate nepoužívám***

- bobtná jak kráva, viz neřešitelné problémy s winsxs
***mě to rok po poslední reinstalaci narostlo o cca 1GB. Tragédie ? Mimochodem co jsem si všimnul, nejvíc W7 "bobtnaly" v okamžiku, kdy MS lidem natvrdo a skrytě vnutil instalačku W10, ačkoli všude klikali, jak jí nechtějí. To pak bobtnalo, až to přetejkalo - ale těžko to byla vina W7 ;)))) ***

- 4k a rozumné scalování je něco, o čem si můžou sedmi nechat jen zdát
***používám 2x 1680x1050 a jeden FullHD. 4K ani nechci, takže mě to fakt nepálí***

- silně nekonzistentní GUI
***GUI je nejkonzistnější od W2000 - po W7 jsi měl zmatečné osmičky co se ti měnily před očima a nyní desítky co se mohou změnit při jakémkoli MS updatu***

- problémy s přesunem na jiný hw
***nikdy jsem neměl, nemohu komentovat***
- neumí to rozumně tahat drivery z netu
***každý normální člověk si umí vybrat a stáhnou drivery dle svého uvážení ze stránek výrobce/archivu driverů a nemusí čekat, jaké hrůzy ho čekají s drivery, které mu dle svého vybere OS***

A jak říkám - jde čistě o můj subjektivní pohled a podle sebe nesoudím jiné, neb každý to máme nějak. Jen jsem ti sdělil co *se mi líbí* ;)))))

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

"Takového jako autoupdate nepoužívám..
..Rok po poslední reinstalaci.."

Takže jsi týpek, co netahá update, dělá co rok reinstall, nepotřebuješ lepší monitor ani nic dalšího.
V takovém případě opravdu nepotřebuješ W10, protože by z tebe tak jako tak byl další uživatel botnetu.

Jinak, když děláš každý rok reinstall, tak je jasné, že neznáš problém bobtnání winsxs, kdyby jsi provozoval jeden systém třeba 4 roky a pravidelně si vše aktualizoval, tak by jsi na to přišel.

GUI není nejkonzistnější od W2000 - po W7. Konzistence skončila s WinXP. W10 jsou na tom stejně konzistentně jako W7 jen s tím rozdílem, že ve W10 je více věcí přepsáno do nového GUI oproti W7.

Zdar Max

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Bože... víš jaký je rozdíl mezi mým prohlášením, že poslední reinstalaci jsem doma prováděl před rokem a tvým pocitem, že reinstaluju OS každý rok ? Každý rok jsem naposledy přeinstalovával Win98SE a to tehdy byla téměř nutnost. XP jsem vždy měl 2-3roky a -ano, přiznám se- ze zvyku tak po těch třech reinstaluju i W7.

Updaty se dají instalovat i manuálně, víme ? ;))
Tvé pocity o GUI komentovat ani nehodlám.
Ale říkám - jen jsem ti dal svou osobní odpověď, co někdo může vidět na W7

Zdar ;))

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ok, každopádně tři roky je na mně stejně krátká doba. Nevidím důvod ztrácet jeden/dva dny čas takovou blbostí.
Ohledně Windows Update asi došlo k nepochopení, když jsem napsal, že je windows update liný, tak si odvětil, že takové věci nepoužíváš. Z toho jsem usoudil, že neaktualizuješ.
Pokud ručně sosáš update nějakým softem a instaluješ to mimo windows update, tak ok, ale pak bych tě měl za masochistu :).
Zdar Max

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ok, každopádně tři roky je na mně stejně krátká doba. - Tři roky je pro mě krátká doba, tak asi pojedu na něčem, co se samovolně napůl přeinstaluje co půl roku a já čekám, jak to dopadne...
Nevidím důvod ztrácet jeden/dva dny čas takovou blbostí. - Poslední reinstall (přechod na SSD) mi trval cca 3-4 hod. bez zálohy pochopitelně (tu jsem naplánoval na noc), pokud tedy nepočítám čekání na MS doprasené aktualizace...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jestli povazujes gui win 10 stejne konzistentni jako 7.. tak si zajdi k ocnimu, nebo rovnou na psychiatrii. Tohle normalni clovek nemuze myslet vazne.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Né, já vidím GUI ve Win10 stejně nekonzistentně jako u Win7.
Apropo, co máš na Win 10 oproti W7 jinak nekonzistentně? Plocha, explorer, metro, nabídka start, nové ovládací panely, cmd, power shell, Edge, všechno to je nové GUI.
Staré zatím zůstalo u starých ovládacích panelů a všeho, co používá starou mmc konzoli + pár věcí kolem nastavení sítě.
Už toho moc nezbývá. Jde vesměs jen o nastavovací okna. Pracovní prostředí je ok.
Nebo jsem něco přehlédl?
Zdar Max

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mozna mi neco unika, ale i v nejnovejsim insider buildu vidim dve ruzna graficka rozhrani. Jedno pro winapi aplikace a druhy pro dlazdicove aplikace. Jsou naprosto rozdilne a microsoft s tim za dva roky od vydani desitek nic zasadniho neudelal.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Staré zatím zůstalo u starých ovládacích panelů a všeho, co používá starou mmc konzoli + pár věcí kolem nastavení sítě." No kdyby to tak aspoň bylo. Ovšem to, že vlastnosti sítě nastavuji přes staré rozhraní, ale třeba typ sítě přes nové, to je maximální úlet.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Paci sa mi ako tu kazdy nadava na nove Windowsy a vsetci si myslia ze kvoli nim MS pada na hubu, ale nikto si neuvedomuje ze uz nejaky-ten rok je tazny kon ich biznisu niekde inde :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

tohle si urcite vsichni nemysli..treba ja ne ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejvíce peněz mu jde z cloudu, poslední zprávy :

2017-Q1 - Příjem : 20,5 miliard $, zisk : 4,7 miliard $
z toho :
- Azure : 6,4 miliardy $
- celkově Cloud : 13 miliard $

Pravdou ovšem je, že Win potřebuje k tomu, aby cloud aj. věci mohl tlačit a těžit z nich. Ve finále tedy nejsou win nepodstatné a pro MS je to nepřímý nástroj k velkým ziskům, bez kterého se neobejde.
Zdar Max

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.