Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Microsoft ukončil podporu Windows Phone 8.1, běží na nich 70% Windows smartphonů

Máme doma jeden telefon s Windows 10 Mobile (Lumia 950) a tři s Windows Phone 8.1 (nižší modely). Všechny ty tři sice jde na desítky upgradovat, jenže to nikdo nechce po zkušenosti, kterou máme — po instalaci Creators Update pro W10M ta L950 tak strašně laguje, speciálně pak v Edgi, že je to jak zážitek z Androidu 2.3 na nějakém ultralevném šmejdu. Ani hard reset nepomohl. Přitom je to nejvyšší model. Je to známý problém, přímo na fóru MS je plno stížností, ale ten s tím nic nedělá. Skoro si pohrávám s myšlenkou, jestli by ta L950 šla reklamovat / vrátit, že ji Microsoft na dálku takhle sprznil.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tchán má 950XL a neříkal že by měl problém. 950 (ne-XL) rozhodně "nejvyšší model" není, jedině XL nese výkonější SD 810. Můj. Elite x3 (SD 820 4GB) s edgem na creators taky problém nemá, dokonce ani stará 1520ka s aniversary funguje bezchybně (stejně jako s neofiko creator's), takže stará zařízení updatujte. U nás doma to znamená akorát definitivní konec ženiny 1320ky, takže dostane moji starou 1520 čímž si značně polepší

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Žádné lagy ani na slaboučké L640 LTE. Neustále aktualizované W10M, naposledy včera.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

za mě L640 dualsim W10M makají ok a jelikož mi chybělo LTE a lepší foťák, tak jsem koupil 950XL dokud byla k sehnání. a funguju vesele dál.
Doufám, že MS nějakej ten telefon ještě uvede, protože nevim za co bych pak 950XL měnil.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jo, uvede, v roce 2020, bájný Surface Mobile, s normálními desítkami a možností spouštět desktopové programy. Bude to stát přes třicet tisíc a bude to úplně k ničemu.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ja sice mam, pouzivam a fandim Windows telefonom, takze by som mala pisat elaboraty o tom ako velmi sa mylis a pripadne Ta zacat urazat v diskusii. Ale Tvoj komentar je pravdivy. Reality check :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Možná jen náhoda.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

L640 nebyla slaboučká, výkonostně na tom je stejně jako 650. Ale takové W10M na 435 je dost utrpení, 8.1 nebyly problém.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to chyba CU právě na 950.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Před měsícem, měsícem a půl, zrovna CU na 950 argumentoval. Mj. těch chyb je v CU poněkud více, například vykreslování vzdálené strany (RPD) s Continuum.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

všimněte si jak všichni, kteří napsali jen, že jim poslední update na jejich zařízení funguje dostali mínusy. Kdyby napsali že jim update na jejich WP nefunguje, tak by dostali +? Krásně to dokazuje zdejší absurdní zaujatost

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak poslední co měli ok byl WP 8.1 sice některé app jsou nedostatkové zboží ale W10M je sice funkcne i funkcemi vychytanější ale taky ma vice problemu a bugu obzvlášť se to tyka uzivatelu kteří standardně aktualizuji kdo ma tu smůlu a ma problémy s OS musí udělat cistou instalaci jinak je velmi pravděpodobné ze nebudou fungovat ani základní app viz dodnes nevyreseny problem s windows kamera ..nejdriv domrvili Lumia kameru a pak ji zarizli uplne a nahradili tim balastem....to ze MS ze stabilního svizneho a spolehlive fungujícího OS udělal takový balast je az zarazejici....navic je az ttrstuhodne ze u OS který je takhle uzavreny a v podstatě je jeho funkčnost závislá na online službách zarizne jak kure ....uz jen z tohoto důvodu bych se mu vyhnul obloukem ....viz třeba android kde se da bezproblemu fungovat i na 4.xx coz uz je taky kus historie... Dobra w10m/wp jsou aspon opravdu bezpecny Os ale tim to asi konci

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak nejak. Muj staricky Note 2 funguje na Androidu 4.4.2! Kupodivu z appek, ktere mne zajimaji a pouzivam, tak vsechny na nem funguji bez problemu a zatim jsem nenarazil na nic, co by jeho pouziti omezovalo. Zpetna kompatibilita Androidu je asi jedna z jeho nejlepsich vlastnosti.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

honza má samozřejmě pravdu. Pokud navíc necháte Edge běžet na pozadí, tak to dokáže přibrzdit i celý mobil a dokonce rychle vyždímat baterku. Nicméně mám dojem, že situace je dnes o něco lepší než krátce po té co proběhla instalace creators update.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ano, je to sranda pro znalce a tristni pro bfu, ze se ale vsici navazi do MS, kerej ma podporu nejdelsi.lagdroid mne na mojim tbletu poskytl aktualizaci jenom jednou a nic.V poho, ale at dou kreteni blabolici o bezpecnosti do hajzlu, kdyz je drtiva vetsina androidu v provozu dirava jak reseto.A nedelam si iluze vzhledem k politice googlu ani na poslednich verziich os.Nehlede k tomu jakej to je nepouzitelnej bastl jako os.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jojo, v podstatě se držím na WP dokud jsou, z androidu jsem utekl z verze 4.1 kdy můj Asus telefon neměl ani jeden update na vyšší android, takže díky heartbleed bugu na tom nebylo bezpečné spouštět ani internetbanking apku a byl to totál mess. Utekl jsem před třemi lety na Nokii Lumii 1520, kterou jsem používal donedávna a která za ty celé 3 roky dostala postupně upgrade z 8.1 až na aniversary, které má stále podporu a po 3 letech je to stále super telefon s aktuálními updaty. Teď mám možná poslední a nejlepší windows telefon hp elite x3 (SD 820, 4GB) a doufám že ho zaříznou co nejpozději, protože potom nevím co dělat, asi bych musel přejít na Apple, ale ten nemá desktop mód a já si už tak zvykl na Continuum, které považuji v roce 2017 za nutnost u hiend telefonu a každý telefon který desktop mód nemá, považuji za dumb device s úzkým využitím. Těším se na příští WP update, kde zas pohnou s Continuuem a pojede konečně pořádný multitasking - okna vedle sebe atd. Štve mě jak MS zahazuje tento OS který má přitom takový potenciál. Mimochodem zkusil jsem ten Samsung proprietární DEX a je to katastrofa - nefunguje ani bez toho docku, ale to by bylo na delší rozbor.
Každopádně až mé WP devajsy odejdou a přestanou být podporovány tak budu nucen asi přejít na Apple ač mám vůči němu spousty výhrad a nemusím ho

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V podstate s tvym komentarem souhlasim, ale:
1. WP nebo W10M jsou pro me jeste vetsim dumb device nez Android, nebot tam nejsou aplikace, ktere potrebuji a pravidelne vyuzivam.
2. Android je dumb device, protoze nema nic konkurencniho k Continuum a i "chytre" funkce funguji tak pomalu, ze to cloveka vic otravuje nez mu to prinasi pozitivniho.
3. iPhone je dumb device, protoze ho nemohu pouzivat jako prehravac hudby, chybi analogovy JACK konektor a bez toho je v tomto smeru cele zarizeni jen trapnou nahrazkou.

V podstate vsechny soucasne mobilni OS jsou z blata do louze. Abych rekl pravdu az se mi rozbije soucasny telefon, vubec netusim co budu delat, je to vsechno jedno horsi nez druhe. :-/

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Které nenahraditelné aplikace vám na WP chybí?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Prakticky všechny, co jsem používal na WP skončily a na WM skoro taky.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

3. Sice je to na ho.no, ale iPhone má DA převodník takže je jednoduchá redukce z lightningu na jacka.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

MS nemá nejdelší podporu a navíc né pro všechny svá zařízení (viz ty modely, u kterých slíbil upgrade na desítky a pak to zaříz, jeden takový má i kolega)
Apple - 4-5let no problemo, asi nej support, o kterým vím
Xiaomi - nedělá tak časo upgrade na novější android, ale svou verzi udržuje zabezpečenou a vycházejí aktualizace včetně toho jeho UI
Blackberry - min 3 roky, možná déle
Google - 2 roky feature update, 1 rok security update + další roky aktualizace systémových aplikací přes google play

Ostatní výrobci mají rozumný support jen u těch nejvyšších řad, a to povětšinou jen 2r. U levných telefonů je sw support pomalu nula nula nic.

Jinak donedávna jsem zastával názor, že Apple je nejsvižnější, ale cca rok už uznávám, že je Android na srovnatelné úrovni ohledně svižnosti. Jednak se výrobci trochu pochlapili, dále se hodně vylepšil Android, od lagoidní verze 4.x udělal hodně pokrok a od šestky je už na rozumné úrovni a aktuální sedmička je taktéž parádní (za předpokladu, že si koupím i rozumný hw, né nějakou Čínu za 4kkč).
Zdar Max

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

na Samsung Note4 mi chodi uz updaty celkem pravidelne... posledni dnes rano - takze jedu oficialni cestou android 6.0.1, security patch level: 1 June 2017... a to je prosim telefon uveden koncem roku 2014, takze je funkcni support uz ted >2 roky.

Mozna za to muze vyhoda toho, ze tohle neni model ktery by mel rocne primou nahrazku (S4,S5,S6,S7,S8..) takze se o to jeste staraji.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

nezlobte se, ale android 6.0.1 není latest verze Androidu. Nokia Lumia 1520 má oficiálně anniversary update, creators build funguje přes Insider program, takže do poloviny roku 2017 měl telefon i updaty na latest OS. Telefon má release date November 2013, čili více než 3 roky. Na tohle se žádný android device nechytá

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nezlobte se, ale android 6.0.1 není latest verze Androidu. Nokia Lumia 1520 má oficiálně anniversary update, creators build funguje přes Insider program, takže do poloviny roku 2017 měl telefon i updaty na latest OS. Telefon má release date November 2013, čili více než 3 roky. Na tohle se žádný android device nechytá

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nepotrebuji latest - potrebuji jen bezpecnostni zaplaty a to vyrobce zatim resi.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je třeba připomenout, že 1520 je jediná z nejrozšířenější 20kové řady, která update na W10M dostala. A to znamená, že většina prodaných WP byla zaříznutá ani ne rok po prodeji.
Kupoval jsem si 925 právě s tím, že dostane případně W10M (nakonec byly W10M horší, než WP, ale to nechme stranou) a nakonec hov.o, i když neoficiálně to běželo...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Akorat ze na Androidu, pokud tam neni nejaky megabug, tak je to celkem fuk. Appky jsou zpetne komatibilni. Neni problem jet dneska na verzi 4.4, coz je nejstarsi, kterou mam u sebe. Neco jako Mrkvosofti problemy s kompatibilitou pri ruznych verzich Windows XXXXXX tady normalne nejsou.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Stare apky pokud nebyly odstraneny ze storu jedou na nejnovejsim buildu tez

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No to zase trochu brzdit modelum z roku 2012 zarizli podporu az letos a některé dostali i W10M takže podpora stale bezi....navic glance screen , qi nabíjení, double tap, ovladani i v rukavicích byl donedavna problem i u predrazenych top modelu konkurence ...nekteri to nemají ani dnes a to uz to bude pomalu 5 let od vydani lumii ktere tohle vse umeli....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když už si chcete přeměřovat přirození, tak vyzváněcí profily existují 20let a wm to ještě neumí. O nějaké automatizaci ala tasker si může nechat jenom zdát.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ok, tak u vybraných modelů mají delší podporu.
glance screen - nic neobvyklého, konkurence má hafec let to samé, né li lepší
qi dobíjení - bezdrátové dobíjení nebyl nikdy problém, kdo ho chtěl, strčil si destičku do pouzdra a fungoval (viz různé gadgety), je to pohodlné, ale stejnou službu, resp. lepší, umožní i magnetický usb konektor apod. Ono totiž né každý chce odložit telefon na podložku a nechat ho tam, spousta lidí ho připojí na nabíjení a stále s ním dál pracuje, což je v případě bezdrátového dobíjení nemožné (nabíjet a smysluplně pracovat současně)
double tap - předpotopní věc, konkurence je míle vepředu
ovládání v rukavicích, nebo resp. bez dotyku, měly Android telefony už někdy v roce 2012/2013, ale evidentně o to nebyl takový zájem, tak se od toho upustilo. Ono se ani není čemu divit, když v rukavicích se přesnost prstu zmenšuje a jeho plocha zvětšuje, ale je pravda, že to není jen o rukavicích, třeba typicky ženský mají namatlaný ruce různýma krémama, že pak mají displeje problém.

Pokud jde o firemní sféru, tak tam je na tom Windows Phone ještě hůř.
Zdar Max

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano u některých jen 4-5 let u zbytku bezi podpora porad ;)to je fakt hrozná podpora...!!
Nevím ale Nokia umela některé věci bezkonkurenčně
- ano ano lepsi lepsi akorát nokia to umela uz od starickych symbianu perfektně...
- nevím co je lepši mit to imtegrovane nebo muset investovat další finance do uprav které většinou meni rozměry i vzhled pristroje;)....pracovat a na telefonu ha ha ha ;)....ale i tak continuum funguje i bezdratove a stejne blbustky jdou dokoupit pro každý telefon takže vyčítat nějaký bonus navíc?
- jake jsou ty mile vepředu ? Je to proste pohodlná funkce která mi vyhovuje...
- jenže nokia to ma/mela opravdu funkční a kupodivu velmi presne...zase me tahle funkce plne vyhovuje android a iOS mam pouze na hrani....na vse ostatní lumii .....nj některé věci pro hracicky na wm proste nejsou:'(
- jo ty zadrbane l535 v prvních hw revizích nez zacli vyrábět nove byli opravdu za trest tam stačilo upatlat display a delalo si to co chtelo dokud se nevylestil
- ve firemní sfere naprosto ok ...aaspon dřív s wp nebyl žádný problem ted nevím ale w10m funguji prikladne ...spis jsou dílci problemy s konretnimi pristoji nezávisle na modelu ...vetsinou resi cista instalace nejvíc problemu bylo způsobeno tim ze lidi updatly z wp primo na w10m ...bohužel to same pláti o updatech jen na novější revize ...takze chápu ty hádky ze začátku vlákna ze jednomu pristroj blbne druhému stejny model slape...
- btw lg i iphone aktuálně v tunisku pres den necitelny smejd lumia krasne čitelná i kdyz sluníčko sviti primo na dsiplay
Jen tak bokem přítelkyně ma iphone a od lg i samsungu mi proslo snad všechno(osobně jsem vlastnil flex2 a 4 + s4,7 sestka mi nesedla do ruky) ...dobra s8 jeste zatím netestoval....a potom všem mohu s klidem říct že mi nejvíc sedla ta lumie akorát to MS začal vic a vic podělávat ....a problem jsou některé app a dokonce ty nativni se začínají zhoršovat a uvital bych rollback...btw s androidem jsem zacinal s htc dream g1 tusim s hw klavesnici

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Windows Phone 7 - konec 2010 (poslední release březen 2013)
Windows Phone 8 - konec 2012 (poslední release duben 2014)
- všechny telefony nešly upgradovat, např. Lumia 610, 710, 800, 900
Windows Phone 8.1 - duben 2014 (poslední release duben 2015)
Windows 10 Mobile - konec 2015, resp. distribuce začátek 2016
- podporované zařízení : Lumia 430, 435, 532, 535, 540, 635 (1 GB RAM), 640, 640 XL, 735, 830, 929, 930, 1520, Win HD w510u and Win HD LTE x150q, MCJ Madosma, HTC One M8
- nepodporovaná zařízení (vše, co má míň jak 1GiB ram a 8GiB storage): Lumia 520, 920, 925, 1020(909), 1320, HTC Windows Phone 8X, HTC Windows Phone 8S, Alcatel One Touch Pixi 3 Series, Blu Win JR, JR LTE, Yezz Billy 4, Karbonn Titanium Wind W4, Kazam Thunder 340W, Thunder 450 a 450WL
s tím, že 520 by měl jít upgradovat stejně jako 435, ale obě varianty mají po upgradu problém (údajně nepoužitelné)

Statisticky se bavíme o takovémto světovém podílu mezi telefony :
0,10% Windows Phone 8
0,55% Windows Phone 8.1
0,31% Windows Phone 10

Nejstarší z telefonů, které jsou podporovány Windows 10, je asi Lumia 1520, která vyšla koncem 2013, což odpovídá necelým 4r, ale ano, je pravděpodobné, že ještě nějaké aktualizace vyjdou.
Každopádně po své cestě zařízl spoustu modelů a v celkovém měřítku se po světě toulají 2/3 telefonů od MS se starým sw.
Teď navíc zařízl i Windows Phone 10, aspoň se v poslední době ohledně toho zobrazuje spoustu indicií.

1) Ty míle vepředu ohledně lock screenu? Otisk prstu, odemknutí na základě wifi/polohy, odemknutí pohybem (uchopením telefonu) a hafec dalších možností + možnost si to nastavit, jak je libo pro konkrétní použití, nebo to mixovat.

2) Pak mně u WP neskutečně srala ta jejich pomalost, aby se necukaly, tak tam MS strčil šíleně dlouhou animaci, naposled jsem takto koukal na telefon s WP8.1, WP10 jsem v ruce ještě neměl, protože mám jen pár lidí v okruhu s WP a nikdo s nárokem na W10

3) WP ve firemní sféře ok? Kde jsi k tomu přišel? Že podporuje Exchnage? To hned neznamená ok. Bavíme se tu o implementaci ipsecu, centrální správě a dalších věcech s tím spojených.
Pak tu máme ve firmě celkem běžnou věc, skenování vizitek (hlavně věc managementu). Samsung telefony to mají součástí androidu/kontaktů, iPhone má na to placenou app. dáš přidat kontakt, namíříš na vizitku a ocr zafunguje na jedničku včetně CZ diakritiky.

Já s chytrým telefonem začínal na HTC Desire Z (Android 2.3) a musel jsem to rootovat a dávat tam jinou rom a i tak to bylo líný jak svině. Cukání jsem na Android telefonech viděl do Androidu 5.1.
S příchodem telefonů s Androidem 6 a vyšším to už vypadalo ok. To se začaly nakupovat Samsungy S6 a tam už se mi citlivost i plynulost líbila. Ale měl jsem to v ruce jen hodinu na hraní a na nastavení, než to šlo dál. Osobně mám dva roky iPhone 5s (stále mně 2kkč, takže jsem raději zainvestoval vlastní many, než mít firemní Android za 7kkč)
Další věc, ve které je konkurence vepředu jsou např. chytré hodiny, které se dají krásně propojit s Androidem, nebo iPhone a je to hodně šikovná věc. Kdyby to tolik nestálo, tak už to snad nosím.

Zdar Max

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jop, a ještě jedna taková podstatná věc, VolTE na Lumiích asi nebude, což je docela fail, obzvlášť, když už se na to migruje (u nás lidem s novějšími telefony chodí konfigurační zprávy od operátora).
Zdar Max

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak ono uz tam je, takze jak nebude... :P
ale ty asi myslis v CR, co ? a to odmitaji vsichni cesti operatori ?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tu podporu Blackberry bych chtěl viděl. Před rokem a půl jsem si koupil BB Q5, podpora skončila 2016. Teď mám Priv, na Android 7 možná přijde. Ale aktualizace chodí.

Hlavně, že mě po každém spuštění chválí, že mám 100% bezpečný telefon. Protože používám jejich OS (jiný nemůžu, když to má "secure boot"), jejich jádro, a představte si, i tu aplikaci, která to kontroluje. Takže jsem v naprostém bezpečí.

Mám pocit, že když jsem jsem zrovna objevil Blackberry, tak to šlo do kopru. Ta Q5 byla naprosto úžasný telefon. Přesně na to, co jsem potřeboval, a baterie na dva dny. A mimochodem stále se prodává.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mám dojem, že by sis měl stěžovat na výrobce telefonu a ne na Android, ten žádné závislosti na konkrétní hardware snad nemá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak u MS telefonů celkově už s nějakou podporou snad nikdo nepočítá (navíc se jich ani moc neprodalo), tak to nebude až takový problém.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Akorát dnes jsem vyndal simku z Lumie 532 a dal ji do politicky korektního černocha z východu Huhlavej P9Lajt.
Hned to porno vypadá o dost lépe i s celulitýdou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle mně jen utvrzuje v tom, že na M$ se nedá v ničem spolehnout, chování stejné jak u nějaké čínské firmy, prodat hned co nejvíc a nazdar bazar!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.