Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Microsoft testuje Windows Server pro ARM

akych dlhych rokoch? do verzie 2008 r2 podporoval aj itanium. Jedina x86_64 only verzia je 2012.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Predbehl jsi me. :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jinými slovy poslední systém podporující Itanium vydali před více než pěti lety. To je v IT krátká doba?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

v Mission critical systemoch, kde sa vsetko posuva dopredu 20 krat pomalsie celkom hej(najznamejsie asi bankove systemy, kde napr. nasadit Javu trvalo cca 10 rokov)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Mno já nevím, ale spousta finančních institucí pořád ještě provozuje systémy pro S/360, ne? (I když na novějším HW...)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tohle přeci nerozporuju. Konstatoval jsem pouze tolik, že Itanium není již dlouhá léta Microsoftem podporované a za tím si stojím. Že je i v segmentu serverů 5 let dlouhá doba objektivně ilustruje statistika trhu a podíl, který z ní okupuje Itanium. Stejně tak to krásně ilustruje situace AMD, která měla před pěti lety konkurenceschopnou nabídnou serverových procesorů. Pokud by tento trh byl tak pomalý, nespadl by její podíl za těchto pět let pod tři procenta.

Nerozumím, co se tu někteří snaží dokázat - pět let je i v segmentu serverů sakra dlouhá doba, Itanium je mrtvé, Microsoft jej nepodporuje a současnému trendu, který vyžaduje rapidní redukci energetických nároků i v serverech 5+ let staré produkty pro segment trhu, o kterém je řeč, nestačí ani omylem.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ono to je stejně jedno, z tohoto ARM mráčku pršet IMHO nebude. Zejména Win-on-ARM jsou mimo úplně. MS se evidentně nepoučil z neúspěchu svých Win OS na ne-x86 HW (poslední, ne zcela zapomenutý, průser se jmenoval Win8 RT)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Zase bych je nepodcenoval .. maji finance ktere jim dovoli vytrvat a moci pokracovat i po prvnim neuspechu, i prvnimu Xboxu se lide casto smali jak se znazi narvat mezi Sony, Nintendo a skomirajici Segu a jaky mel komercni uspech? Imho nic moc, ale cisla neznam a hledme jak dopadl Xbox 360

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

To ja s tim co posledni roky ms predvadel by sem prave necekal nic pouzitelnyho. Ano mozna se stane zazrak a opravdu vydaj plnohodnotny windows pro arm. To znamena ze tam bude plnohodnotny winapi a pak nic nebrani portaci (ci prostymu prekompilovani aplikace) na arm. Jenze oni sou schopny predvyst to samy co s winrt na armu, kde je jen metro api a aplikace se do toho daj dostat jen pres win store :( Prave dostupnost funkcnich aplikaci je to co rozhodne o uspechu nebo neuspechu win na armu. A ms se bude muset hodne snazit aby jim na to nekdy ty aplikace delal.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

u servroveho ekosystemu bych to tak cerne nevydel, jiste to nedelaji sami ale ve spolupraci s nekym kdo takova centra/servry hodla provozovat a prodavat

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

i kdyby tam bylo komplet Win32API, tak bude chybět hromada 3rd party middlewaru.

Problém nebudou mít nejspíše jen dotnet aplikace, jenže zrovna ty jak na potvoru se v serverovém segmentu moc nenosí.

Navíc se předpokládá, že všichni výrobci SW budou nadšeně rekompilovat své SW balíčky pro použití na ARMu a udržovat 2 větve vývoje, podpory, atd.. Ale já se ptám: co z toho budou mít? Pro výrobce SW nevidím jediný benefit, jen náklady. Pro ně bude naopak jednodušší a výhodnější odkázat zákazníka na svůj existující x86 produkt - i kdyby si MS zaplatil vývoj, někdo bude muset zajišťovat podporu.

Takže v konečném důsledku bude ARM Windows platforma jen platformou "čistých" Windows, tj. s IIS (bez doplňků třetí strany, nebo jen těch OpenSource typu PHP) - na malé webservery by to stačit mohlo, ale přínos proti Linuxu je velmi malý, prakticky jen v "známém" prostředí administrace windows.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

myslim ze 2 verze softu nebudou pro jejich vyrobce spatne, muzu soudit sice jen z oblasti grafiky, ale v tehle oblasti na ARM vetzich pracuje jiz vetsina z nich, nekteri maji ARM verzi svich softu jiz dnes

tohle je ciste o poptavce a nabidce, pokud bude zajem zakazniku, tak tvurci software pozadu urcite nezustanou, pro ne je to prodej ktery jim muze sebrat konkurence s jejich produktem

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Z ARM mráčku má imho šanci docela lejt, zejména pak v serverové kategorii. Jestli nebudou v MS úplně vymaštění, tak Windows Server pro ARM konečně udělá z ARMu platformu použitelnou i v MS světě. Windows RT to zatím nejsou, protože tam je omezení na instalaci věcí pouze ze Store (což by bylo v serverovém segmentu ultra-komické, tam se prostě MUSÍ konat možnost spuštění vlastních binárek přeložených pro ARM).

Itanium bylo předražené a všichni, co s tím dělali na Windowsech, co jsem měl tu možnost s nimi přímo mluvit (jasně, byly jich jednotky, ale i tak), tak říkali, že to je prostě jak Windows - tedy nečiší z toho Itania prakticky žádná výhoda, spíš naopak. Jestli má Itanium smysl v non-MS světě, to nevím, ale v MS-světě o ničem takovém nevím. Ale možná mě někdo překvapí svou pozitiviní historkou s kombinací Windows Server + Itanium (jakože kdyby tam nebylo zrovna to Itanium, tak to či ono nedají apod.).

Mně by se Windows server běžící na ARM platformě určitě líbil (bez těch omezení, co mají RTčka samozřejmě).

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Mal som pár kusov W2003 @ IA64 a bolo to ako implantovať do S500 motor 1.2HTP. Išlo to, nie bohvieako, kopu roboty kým sa to rozbehlo, a nikto okrem pár vyvolených s tým nevedelo ani pohnúť keď sa vyskytol problém.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Docela by mě zajímalo, co na tom ty lidi provozujou, tedy proč dávají na Itania Windows Servery, nebo obráceně, proč Windows Server provozovat zrovna na Itaniu. Prostě mě zajímá, co ta kombinace přináší. Zatím jsem z ní nabyl dojmu „neumí to nic extra, ale zase je to drahé“ ;). Čert ví, možná v době, kdy ještě x64 nebylo (tzn. Windows 2000 Server), tak to mohlo mít svůj smysl (byť to bylo znatelně dražší, ale kdo to potřeboval, tak to koupit mohl.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud vim, tak se na tom dal provozovat Oracle. Proc ho zrovna mit na Windows a IA64 zaroven nevim, ale minimalne jeste 10g verze to umela.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ano, behal tam Oracle, malo to tusim 32 jadier a asi 144 GB RAM, datafile mal tusim 1.5 TB...

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

A nebude se jim to prehrivat? (uz ne Wintel ale WARM)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Opat len dodam V zaujimavom case sa deju veci

AMD Shows Off ARM-Based Opteron A1100 Server Processor And Reference Motherboard
Subject: Processors | May 8, 2014 - 12:26 AM | Tim Verry
Tagged: TrustZone, server, seattle, PCI-E 3.0, opteron a1100, opteron, linux, Fedora, ddr4, ARMv8, arm, amd, 64-bit

AMD showed off its first ARM-based “Seattle” processor running on a reference platform motherboard at an event in San Francisco earlier this week. The new chip, which began sampling in March, is slated for general availability in Q4 2014.
http://www.pcper.com/news/Processors/AMD-Shows-ARM-Based-Opteron-A1100-S...

17.10.2013
Si­tuácia z hľa­dis­ka li­cen­cií a pre­da­ja je v prí­pa­de ARM znač­ne od­liš­ná od x86. ISA v po­do­be x86 pat­rí de fac­to In­te­lu, kto­rý umož­nil vý­ro­bu tých­to pro­ce­so­rov kon­ku­ren­cii len z to­ho dô­vo­du, že IBM na vý­ro­bu po­čí­ta­čov po­ža­do­va­lo v 70. ro­koch mi­nu­lé­ho sto­ro­čia mi­ni­mál­ne dvoch do­dá­va­te­ľov CPU. In­tel a AMD tak ma­jú od­vte­dy pod­pí­sa­nú zmlu­vu o vý­me­ne pa­ten­to­vých práv, kto­rá dod­nes pla­tí. V sú­čas­nos­ti obe spo­loč­nos­ti pou­ží­va­jú vo svo­jich CPU mno­hé pa­ten­to­va­né tech­no­ló­gie, kto­ré vy­vi­nu­la v prie­be­hu ča­su jed­na ale­bo dru­há z nich.
http://www.itnews.sk/tituly/pc-revue/2013-10-17/c159283-schyluje-sa-k-vo...

SUNNYVALE/SANTA CLARA, Calif. – Nov. 12, 2009
Under terms of the agreement, AMD and Intel obtain patent rights from a new 5-year cross license agreement, Intel and AMD will give up any claims of breach from the previous license agreement
http://www.intel.com/pressroom/archive/releases/2009/20091112corp_a.htm

to znamena 11.11.2014 konci tato zmluva na x86 a x86 nebude mozne vyrabat, ak sa AMD a Intel nedohodnu..

Čína kompletně přejde na Linux do roku 2020
31.10.20114 10:40 Roman Bořánek
O přechodu čínských veřejných orgánů na Linux se hovoří už dlouhou dobu. Nyní plán dostává konkrétnější obrysy:
na Linuxu by všechny počítače ve veřejné správě měly běžet do roku 2020. Počítá se tedy s tempem migrace cca 15 % stanic za rok. (predbežne asi 10 mil. PC/rok. 60 mil. celkovo)
Kromě veřejných orgánů na Linux budou muset přejít také některé důležité společnosti, např. banky.
O distribuci zatím nebylo rozhodnuto, nicméně velkou šanci má Ubuntu Kylin, čínská mutace populárního Ubuntu. http://www.root.cz/zpravicky/cina-kompletne-prejde-na-linux-do-roku-2020/

Canonical oznámil spolupráci s čínskou vládou
22. 3. 2013 13:33 Petr Krčmář
Společnost Canonical oznámila, že uzavřela dohodu o spolupráci s čínským Ministerstvem průmyslu a informačních technologiích. Číňané vytvoří upravenou variantu Ubuntu s názvem Kylin, která bude přizpůsobena místnímu prostředí. http://www.root.cz/zpravicky/canonical-oznamil-spolupraci-s-cinskou-vladou/

8 Million Chromebooks to Ship in 2014, 5% of Global Notebook PC Market August 15, 2014
According to the Quarterly Mobile PC Shipment and Forecast Report, notebook PC shipments will reach 167M in 2014, an 8% Y/Y decline.
As published in the Quarterly Mobile PC Value Chain & Insight Report, we forecast that there will be a 144% rise in sales of Chromebooks in 2014, to 8 million units.
http://www.displaysearchblog.com/2014/08/8-million-chromebooks-to-ship-i...

23 October 2014, by Canonical
Ubuntu 14.10 desktop delivers latest applications and developer support
Over 30 million computers preinstalled with Ubuntu have shipped globally in two years
https://insights.ubuntu.com/2014/10/23/ubuntu-14-10-desktop-security-for...
Preliminary Worldwide PC Vendor Unit Shipment Estimates for 2013 (Units)
351 059 698 https://www.gartner.com/newsroom/id/2647517
Preliminary Worldwide PC Vendor Unit Shipment Estimates for 2012 (Units)
365 364 175 https://www.gartner.com/newsroom/id/2301715
Spolu: 716 423 873 z nich 30/716=4,19% s Ubuntu

Ak uvažujeme rovanký podiel Ubuntu na DT aj NB
4,79%(ChromeOS)
+
4,19(Ubuntu)=
Min. 8,98% predaných notebookov s Linuxom
v roku 2014
(hlavných Linuxových PC distribúcií je 286- Ubuntu je po chromeOS najrozšírenejšia)
V IT platilo doteraz vždy:
Ak nejaký produkt na trhu alebo subtrhu dosiahol 12% podiel, ovládol trh, alebo sa stal jedným z TOP3 hráčov s podobným podielom na trhu.
Ak udržia rast budu mat ChomeBooky 11,69% trhu s notebookmi v roku 2015
a Ubuntu s Cinou 7% predajov.

Microsoft musi pocitat s kazdou moznostou, lebo jeho postavenie je ohrozene, ak nieco nezachyti...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To, že se něco prodá s linuxem přece neznamená, že tam linux poběží a naopak to platí taky :)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

jenom k tomu crosslicencovani AMD a intelu - ale samozrejme, ze se dohodnou...
nedohoda by byla pro ne oba velkej problem (AMD by delalo v podstate jen ARM a grafiky; a co by delal intel? -SSDcka?.-)
... ostatne se dohodli i pred peti lety, kdy se intelu nelibil prodej AMD vyrobnich tovaren tretim stranam s tim, ze to porusuje prave vzajemny crosslicencovani a obcas padlo i nejake to silne slovo...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Intel
vyraba vela druhov chipov aj zariadednia
Intel: We have ARM license, no plans to use it
By John Morris for Laptops & Desktops | May 17, 2011
http://www.zdnet.com/blog/computers/intel-we-have-arm-license-no-plans-t...

Intel confirms using ARM-based chip core in smartwatch it demoed at CES

Computerworld | Jan 21, 2014 3:09
http://www.computerworld.com/article/2486744/mobile-wireless/intel-confi...

An Intel-Based Ubuntu Touch Tablet Is Planning To Launch Soon
Hardware
Published on 29 October 2014 12:09 PM EDT
Written by Michael Larabel in Hardware
30 Comments
Tweet
Today we've received some information a device dubbed the "UT One" that is an Ubuntu Touch tablet powered by an Intel Bay Trail processor and aims to ship in December.

According to the information we've been supplied, the UT One is going to launch in late November for pre-ordering with hopes of shipping by late December. The Ubuntu Touch tablet is based around an Intel Atom Z3735D "Bay Trail" SoC that's quad-core with 1.33GHz base frequency and 1.5GHz turbo frequency. The Intel Z3735D features Intel HD "Gen7" graphics like the other Bay Trail (formerly "Valley View") designs.

http://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=MTgyNTM

Procak v tomto obchdza minimlane dva vyznamne patenty AMD

http://ark.intel.com/products/80272/Intel-Atom-Processor-Z3735D-2M-Cache...

Viac ako 1-kanalovy radic RAM v x86 aj adresaciu viac ako 32-bitmi v x86

# of Memory Channels 1

Max Memory Size (dependent on memory type) 2 GB

http://ark.intel.com/products/80272/Intel-Atom-Processor-Z3735D-2M-Cache...

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

No, pocitam, ze ale po poslednich pruserech s klasickym linuxem, na nej neprejde nikdo. Mozna na nejaky enterprise, cili redhat nebo neco uplne vlastniho. Tezko asi bude nejaka organizace spolehat na par nadsencu .... ikdyz v cine je mozne vse.

Nechapu ty ubuntu notebooky a chromebooky .... pocitam, ze do ubuntu pocitas i vsechny ty notebooky, ktere jsou dodavany "bez systemu", kde v naproste vetsine pristanou upiratene windowsy:)
A chromebooky? To jako really? Dyt ty se uz prece vubec neprodavaji ...... byla tam nejaka takova ta "samsung" snaha uvadet prehnane prodejni vysledky, ale pak se nekdo podival na statcounter (nebo proste na nejakou webovou analyzu) a zjistilo se, ze zarizeni, ktere vyslovene vyzaduje byt pripojeno na internet se objevuje v USA (kde jedine se prodavalo) na nejakem pulpromile pocitacu:o) Cili radove tisice stroju:o) Dyt to byly strasne afery, lidi se tam stale soudi, ze to nejede, ze cekali notebook a ne sracku, ktera musi byt furt online a nejsou pro to navic vubec zadne aplikace (neplest s androidem, ten s tim neni kompatibilni!) ...... omg, pry chromebooky 11.69% ..... to cislo jsi vytahl z ceho?:o) To je predpokladana statistika nejakeho obchodu primo v google campusu, kde zamestnanci maji na to 90% discount?:o)

Pekny clanek, nadpis rika vse:o))))
"If Everyone Is Buying Chromebooks, Who Is Using Them?"
http://www.forbes.com/sites/ewanspence/2013/12/30/chromebook-sales-who-i...

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

>pocitam, ze do ubuntu pocitas i vsechny ty notebooky, ktere jsou dodavany "bez systemu",

nie su to notebooky s predinstalovanym Ubuntu, zatail v "selected countries", co v Europe znamena AUT, GER, FRA, ESP, UK a NED...

>pry chromebooky 11.69% .....

To je pri udrzani rastu 2013-2014 aj v obdobi 2014-2005
a stagnacii ostatnych..

Jednak je to starry nazor a jednak nazor USA Forbes

>A chromebooky? To jako really? Dyt ty se uz prece vubec neprodavaji ...... byla tam nejaka takova
>ta "samsung"

To ukonecenie predaja je v Europe a od Samsungu a nejde len o chromebooky

24. 9. 2014
Samsung v Evropě přestane prodávat notebooky

Samsug oznámil, že se stahuje z evropského trhu s notebooky včetně Chromebooků.
http://www.zive.cz/bleskovky/samsung-v-evrope-prestane-prodavat-notebook...

A kde ste nabrali tie sudy. Nikde ziadny Chromebook case, Chromebook court ani nic podobne

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Aha, blizi se nam dalsi Itanium, alpha a dalsich xx platforem, ktere byly proforma uvedene, protoze "hlasit se to musi":) Ale ne snad, ze by to nekdo pouzival.
Obecne plati, ze windows servery jsou vykonne databazove, webove, postovni, domenove a kdovi jake servery .... takze bez diskuze x86 .....
ARM ma ambice maximalne na nejake cloudy, "big data" a podobne, kde jde jen o to, mit levny procesor bez vykonu. A jako uprimne, efektivitou jej intel davno predbehl a cena .... no v enterprise segmentu asi nebude hrat 10$ (nebo 100, 1000 at nezeru) rozdil velky vliv, zvlast kdyz konecny server bude stat minimalne 10k$:o)

Pocitam, ze pro MS neni absolutne zadny problem zkompilovat sve produkty pro jakoukoliv platformu, ale pak ji taky musi aktivne podporovat a to uz neni zadarmo ...... je to stejne jak s windows RT (rikal jsem to tu uz na zacatku), musi ukazat, ze "umi" a kdyby treba nahodou nekdo mel fakt zajem ..... ale to je asi tak vsechno .....

Dokaze si snad nekdo predstavit, kde jinde nez v nejakem cloudovem ulozisti, by byl ARM dostacujici? ..... a hlavne, nejaky duvod proc nepouzit stockovy atom, ktery bude efektivnejsi a nejspis i daleko levnejsi nez nejaky specialni serverovy ARM? Nemuzu si pomoct, ale je to jen vejicka na (nereknu primo vendor lock) rekneme hloupe/neprozirave manazery (a ze jich je, jenom u nas litaji napady od lidi, co fyzicky sedi na penezich, ze clovek krouti hlavou) ... to je asi jako si koupit notebook s chromymos .... koupis .... zaplatis ..... vyhodis .... koupis novy, poradny:) A wowowotomtoje:)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

x86 je v serverech vendor lock Intelu. Konkurence od AMD je už jen symbolická a kdo ví, jak to bude dál.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak to si zas nemyslim .... podle me u serveru je ta konkurence daleko zdravejsi nez na desktopu a AMD ma co rict. Jako takhle fakt netusim, ale pokud je rozdil jak u desktopu za cca (hodne cca) AMD na priblizne (hodne priblizne/cca:) stejnem vykony chce polovinu ceny, tak v serverovem segmentu to muze na beznem serveru udelat klidne par tisic dolaru, ctvrtinu az polovinu ceny, coz neni zanedbatelne. Navic konkurence tam jasne funguje, intel proste ma zcela realne ceny, za kterou je ochotno zaplatit rentabilni pocet zakazniku, jini jsou u AMD.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Docela mi uniká smysl toho, proč vůbec nasazovat něco jiného než x86 na server nebo desktop. Vidím jen hromady problémů (a s tím mám bohaté zkušemosti - linux na powerbooku, současná vlastní deska s ARM A9...) ale žádné výhody. Navíc se zase tříští platforma - což znamená další a dalěí problémy (kompatibilita, podpora...)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Můžu jen souhlasit (dlouho jsem spravoval několik serverů založených na MIPS).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Sak rikam, jde jen o reseni pro hloupe managory, co neco schvali, protoze jim to nekdo na nejake sales prezentaci nakuka ...... o nicem jinem to neni .... co se obcas kupuje u nas ve firme, to by clovek zaplakal .....
Chapal bych to u nevykonnych "CPUless" stanic pro cloud, kdyby ARM byl trebe mene energeticky narocny, ale uz tak rok, dva proste neni ani to a cenovy rozdil par dolaru v tomhle ciste enterprise segmentu nehraje absolutne zadnou roli, navic kdyby neco, intel proste zlevni, tot vse ..... mozna je to jen psychologicky tlak na intel, kdo vi ..... ale windows server na ARM, jako vtip mozna ...
Myslim, ze vsechny firmy uz se poucili, ze stepit platformu je proste nesmysl .... viz playstation3, xbox360, ruzne alphy a itania, powerPC u applu .... tohle je jenom pripadny test pripravenosti ....

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ani já nechápu smysl ARM v serverech. Asi to mohlo vypadat jako zajímavá cesta před pár lety. Ale dneska, kdy má Intel levný, rychlý a úsporný procáky? Windows RT by nikdy nevznikly, kdyby Intel několik let nezaspal.

Na druhou stranu udělat Win Server RT nebude stát Microsoft žádný velký peníze, tak proč to nezkusit, aby jim třeba zase neujel vlak, pokud by se ARM přeci jen v serverech prosadil. Nikde není napsaný, že to vůbec musí uvést na trh.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Power PC skoncilo proto, ze IBM nebyla schopna vyrobit dalsi generaci procesoru.

Posledni je dvoujadrova G5 na 2,5 GHz, ktera pri nejakych 250 W (!!!!!!) na kazdem CPU potrebuje 1000W zdroj (!!!!) a musi byt chlazena vodou.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.