Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Microsoft Windows slaví 30 let

Přejde-li Windows na na systém předplatného, vynechám upgrade nebo switchnu už z principu jinam, nejspíše na MacOS X. Ale nemyslím si, že Microsoft to udělá. Spíše bych řekl, že bude hledat nový business model, který potřebuje a Windows třeba nabídne zdarma s tím, že některé prémiové funkce budou za předplatné, jako to nyní dělá s Office 365. A pak jsou tu další možnosti, jak vydělávat: Podíl z prodeje aplikací přes obchod (kde je dodnes aplikací jako šafránu), reklama, poskytování technické podpory atd. Třeba takové Ubuntu je zdarma a také vydělává, a není jediný.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

No rekl bych ze M$ bude predevsim vydelavat na datech ziskanych s telemetrie.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Zatim vydelava hlavne na tom, ze ma zahaknute statni spravy na officu. Jo a jeste par miliard z patent trollingu...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ubuntu vydelava tak, ze je tezce v minusu a existovat bude tak dlouho, dokud jisteho milionare bude bavit to platit ze sveho.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

30 let Mrkvosoftu? Je třeba deBillovi poděkovat: http://www.youtube.com/watch?v=vHVjuJwbM90

...

Jinak Doom verze Winblows se mi líbila nejvíce: http://www.youtube.com/watch?v=JK1bz2HV7xE

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Nebyt Windows, tak tu mame jenom Unix.

Ale mozna uz bysme meli v roce 2015 plne funkcni graficke rozhrani! A 50 nezavislych firem kazda s vlastnim Unixem by se hadalo, jak implementovat 3D akceleraci :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nebo OS/2 verzi x.y ...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Stejně blbou, jako ta první, a za dvacet litrů.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

První, to máte na mysli verzi 1.0?

Setkal jsem se s OS/2 v3 a ta byla rozhodně méně blbá než Windows té doby a stála podstatně méně než 20 litrů.
Takže tak nějak nevím, jak jste k tomu tvrzení dospěl?

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

"Nebyt Windows, tak tu mame jenom Unix."

A nebýt Windows a Unixu, máme nástupce Planu 9.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ked to tak zhodnotim za mesiac pouzivania w10, nemam sa naco stazovat. Start je klasicky, mysou mozem zajst do rohu bez vysuvania hluposti, proste klasicky desktop. Zatial ziadne technicke problemy, rozhodne posun oproti w8. Na novy hardware idealna volba.
Zabavne su ale tie narazky na cortanu v kazdom clanku, pricom v nasom regione ale nieje - naco teda uvadzat zakaznika v omyl...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Cece ono i na stary HW, az jsem cumel.
Ted jsem to instaloval na nejake C2D s 2GB RAM a nejakym starym pomalym 250GB diskem a je to na tom svizne, az jsem cumel. Rekl bych na urovni XPcek, ne-li lepsi.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Na jak dlouho? ona cista instalace je vzdy rychla, ale casem se to dokaze dost rychle zabordelit. U w8 stacilo 3 mesice a byl s toho snek, na podobne sestave.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Když je uživatel prase...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Co to má co dělat s uživatelem, vy jste u nějakého většího sw viděl možnost používat ho bez instalace, já ne, každý důsledně zaprasí Windows tisíci hovadinami, do registru zapisuje desítky tisíc píčovin a to je to co zpomaluje Windows. A aby toho nebylo málo tak sám MS pak vydá ob měsíc x set mega aktualizací pro své office a ty dílo zkázy dokonají a pomalu ukusují GB pro bordel, který po tom zůstává.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

No, je fakt, že samotný systém instalací záplat v podání MS je taková prasečina, že je prase každý, kdo to hned nezakáže. Minimálně u Windows 7 a starších to tak bylo. Nic moc to není ani ve Windows 8(.1).

Až desítky to řeší oklikou, že jednou za čas se upgradují na nový build (jako teď v listopadu), čímž se dosavadní sada záplat stane minulostí, akorát člověk musí pak uklidit těch ~16 giga, co tím updatem vzniknou jako záloha nové verze a stažená instalačka. Do té doby tomu drobet pomáhá fakt, že záplaty na desítky jsou kumulativní.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavé je, že když jsem byl prase s Debianem, tak mu to vůbec nevadilo. ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No uvidime. Zatial si drzi 8 sekund na zapnutie, takze toto sa da zmerat. A celkova rychlost... necham sa prekvapit

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, já si mám na co ztěžovat. Mám W10 na služebním notebooku Dell a když jsem ho asi po týdnu pustil, tak se rozbíhání zastavilo na okně s hláškou, že cortana přestala fungovat a že to klidně sami po restartu opraví. A nešlo nic než restartovat. Po asi 6-tém restartu se stejným výsledkem mi ruply nervy a místo restartu jsem ho na tvrdo vypnul. A ejhle, když toho musel po startu opravovat víc, tak se opravila i cortana. Jak říkám, nevím, nevím. Jasně, že zapřísáhlým příznivcům Windows se tyhle věci nestávají. Ale co máme dělat my ostatní? Zkrátka na můj domácí stolní počítač W10 nesmí.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Klasicky detsky chyby, i kdyz je jich vic nez driv. Je potreba jako vzdy pockat aspon rok nez se opravi ty nejhorsi chyby.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Jo a proto jsou W10 zadarmo. Microsoft tak vytvořil největší skupinu (beta)testerů na světě, kterým nemusí platit. Takže ano, příští rok budou W10 konečne dokončené. Pak je začnou prodávat.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

W10 NEJSOU zadarmo. Zadarmo je pouze upgrade ze sedmiček a osmiček v edicích Home, Pro a Ultimate a to na OEM licenci desítek. Všechno ostatní je pořád za peníze.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

I Starter se muzou upgradovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

I retail se můžou upgradovat (na retail). Samozřejmě musíte zadat klíč, když je to na jiný přístroj.

Jednoduší je říct co nejde. To jest RT a Enterprise

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

S tím, jakým způsobem je možné je nainstalovat a z čeho lze upgradovat, jsou teď fakticky zadarmo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono na ně jde zadarmo upgradovat z (stále nejběžnějších) XPček nebo nedejbože dokonce z linuxů a BSD? A jak na ně upgraduje zdarma chudák, který se chystá mít první počítač.

Ono klasicky se za ně zaplatí, když si člověk koupí nový notebook, který je problém sehnat "bez OS". Taky hodně lidí si stále kupuje konzervativně W7/W8, ale peníze jsou peníze. Pro MS je to to samé, jako kdyby zaplatili za W10.

Říkat, že je to zadarmo je jako říkat, že zdravotní péče je zadarmo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Za prvé si osobně myslím, že z XPček lidi na vyšší Windows většinou neupgradují, protože to buď nejde (omezení HW), nebo to nedává smysl (XPčka jsou na starém hardwaru svižnější než Windows 7, o Vistách ani nemluvě). Tam, kde to má smysl, už se upgradovalo nejspíš aspoň na sedmičky a z toho jde upgrade udělat zadarmo.

Především jsem ale chtěl říct, že kdo opravdu chce (a Windows 7 či vyšší doteď neměl), k desítkám přijde zadarmo až primitivně snadno. Nainstaluje si sedmičky, „vypodloží“ si je loaderem, pak tam jebne desítky a mezitím ten loader zase vyhodí, protože ho už nepotřebuje - desítky se pak chovají jako legální bez jakékoli výpomoci. Pravda, legální to fakticky není, ale nikoho, kdo to takto udělá, to trápit nebude (jistě bude vědět, co dělá). A s ohledem na to, jak je to jednoduché a jak jednoduché by bylo detekovat ten loader, si myslím, že to Microsoft tiše podporuje, protože prostě potřebuje dostat desítky na co největší množství PCček.

Takže z tohohle úhlu pohledu jsou desítky nesrovnatelně „víc zadarmo“ než to zdravotnictví, které mi navíc často přijde „i zadarmo drahé“.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

No to bys mohl říct o kterékoli verzi. MS byl k pirátům vždy vstřícný.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To možná ano, ale imho nikdy nebyl vstřícnější než nyní :).

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ale byl. Windows 3.11 stačílo zkopírovat diskety. :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

S kopírováním si člověk vystačil až do W2k, nějaké sériové číslo se vždycky sehnalo.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ale W3.11 nemělo ani to číslo, nebo už si to špatně pamatuju? Ahhh, nostalgie. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám pocit, že nějaké číslo měly, ale ignorovaly ho.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A tak to pardon, to jsem úplně vynechal, samozřejmě to máš pravdu :).
BTW první Windows, co chtěly nějaké číslo, byly afaik Windows 95, přičemž do té poslední největší části čísel za pomlčkou se dalo napsat jakékoli číslo. Na zadávání čísel u předchozích Windows si nevzpomínám (protože už je to dávno :) a Windows NT starší než 4.0 jsem nepoužíval (NT 4.0 chtěly číslo podobně jako Windows 95), takže též nevím, zda třeba NT 3.51 něco nechtěly.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Takoví mladí a už skleroza. W3.11 byly na 10ti disketách a žádné číslo nepotřebovaly. První klíč chtěly W95 a to jsem začal tušit, že se blíží konec multilicencí woken.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To bude tím, že jsem tehdy Windows (první jsem používal Windows 3.0) neměl moc v oblibě. Přišlo mi to na tehdejší dobu jako těžkopádná tlustá nadstavba DOSu, která komplikuje všechno, co se dá, a pro kterou bylo potřeba udělat aplikace úplně jinak (programoval jsem tehdy v DOSu v TP6). K mému velkému překvapení a nelibosti se to uchytilo, ale asi za to mohly hlavně Windows 95. To už jsem prskal, protože mému oblíbenému DOSu zvonil umíráček a dlouhé názvy souborů, jakkoli to bylo pro uživatele zlepšením, jsem tehdy považoval za věc srovnatelnou s chováním některých virů, které dělaly bordel ve FATce ;-).
Paradoxně 3znakové přípony přežily dodnes a není imho zase až tolik typů souborů, co by se u nich běžně používaly víceznakové přípony (a když, tak nějčastěji jen 4znakové). Srandovní pak je, že když chcete ve Windows udělat např. adresář s názvem začínajícím tečkou, v průzkumníku se vám to nepovede. Že prý musíte zadat název souboru (ve smyslu „jen přípona nestačí“). V příkazovém řádku no problemo a pracovat s tím pak v průzkumníku taky jde normálně.

Takže něco si o Windows pamatuju, ale ty důležité věci to nejsou ;).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

instalace w3.11 potrebovali klíč (product number), ale stačilo tam zadat cokoliv :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže to vypadá, že v případě Win10 to takhle nepůjde. Místo toho, aby se zachovávala původní verze a patchovaly chyby, tak se každý půlrok objeví komplet nové sestavení, v podstatě nová instalace s novými problémy :-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Musím říct, že s ohledem na to, jak doposud fungovalo záplatování a co to dělalo se systémem, mně osobně tenhle způsob vyhovuje zatím nevíc z toho, co kdy MS v této věci vymyslel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zmenší se tím to šílené bobtnání. Ale silně se obávám, že nový build je přeci jen větší krajíc než záplata a jednou za věčnost SP. Navíc záplatu lze snadno odinstalovat. Takhle budem stále experimetovat s novým OS. Ani MS tomu moc nevěří (o firmách nemluvě), takže pro jistotu zůstala možnost to zakázat.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jo, s těma firmama mi to taky vrtá hlavou. Tipoval bych, že ve většině se jede na sedmách (u nás jsem jeden z mála exotů, co používá 8.1), mnohde ještě i na XPčkách. U nás se třeba desítky teprv testujou, ale jejich nasazení ještě schválený není. Jestli budou nový buildy (čili fakticky nový verze tohotéž OS) vycházet tak často, jak to předvádí desítky, tak na to nikdy nepřejdem, protože to borci u nás nestíhaj otestovat :). Já jako domácí nadšenec jsem happy, ale v těch firmách fakt nevím nevím :).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Proto je možnost nové buildy zakázat. MS tak stejně bude muset podporovat starší buildy. Nakonec v tom může být větší bordel než dřív s SP, který vycházel po dlouhé době, ne po půl roce.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

nebyt Windows, asi by som sa zivil niecim uplne inym. Nebyt Windows NT a dalsich serverovych edicii, asi by som stale cistil kolecko na mysi :)
Zasluzia si gratulaciu k vyrociu.
To rozhodne.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nekdo mi rikal, ze daval cistou instalaci Win 10, ted tu novou... Zadal licencni klic z Win Vista home premium a schrouplo mu to a system maka .. Ma s tim nekdo zkusenost??

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Aby to nebylo tak, že se to nainstalovalo bez klíče.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

nn, prej zadal klic z visty..... ale je to takovej clovek ze se mu neda moc verit :-))

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nejde o to, co zadal, ale jestli mu ty nainstalované Windows hlásí, že jsou aktivované.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ohledně instalace s předchozím klíčem jsem chtěl vyzkoušet pár věcí, ale dát tam číslo z Windows Vista mě teda nenapadlo :). Mrknu se, jestli vůbec doma nějaké mám (teoreticky bych mít měl).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ikdyby to nakrásno šlo, tak jak dlouho to může vydržet? Blacklist je bezednej pytel, určitě si to časem odfiltrujou.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Imho to je v poslední době (Win Vista a novější) tak, že jak jednou něco projde, tak je to nafurt. Největší výjimkou v tomhle byly afaik XPčka, kdy se zavedlo WGA, to pomlátilo nemalý množství instalací ;). Od tý doby se šrouby imho už jen povolujou, v MS si asi uvědomili, že by to s tím naštváváním (potenciálních) zákazníků neměli přehánět (zejména když nic není bezchybné a snad to i pomlátilo nemalé množství legitimních instalací).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Aktivacia Win 10 na TH2 je zmenena. Ano da sa uz aktivovat s predchadzajucim klucom. Malo by to ale fungovat s klucom pre Win 7 a vyssie.
Device activation improvements: We have received a lot of feedback from Insiders on making it easier to activate Windows 10 on devices that take advantage of the free upgrade offer to genuine Windows by using existing Windows 7, Windows 8 or Windows 8.1 product keys. If you install this build of the Windows 10 Insider Preview on a PC and it doesn’t automatically activate, you can enter the product key from Windows 7, Windows 8 or Windows 8.1 used to activate the prior Windows version on the same device to activate Windows 10 by going to Settings > Update & security > Activation and selecting Change Product Key. If you do a clean install of Windows 10 by booting off the media, you can also enter the product key from prior Windows versions on qualifying devices during setup.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nemá takovej ten notebook s upgradem z Vist na W7 zdarma? Pak by samozřejmě klíč na štítku měl fungovat nebo má předpřipravenej klíč v biosu, kterej to použilo...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Klíč v BIOSu (přesněji řečeno firmwaru) měly afaik až osmičky. Do té doby tam byla jen relativně obecná, poměrně jednoduchá a celkem snadno zkopírovatelná informace o licenci, která fungovala v zásadě binárně (licence je/není, bez rozlišení edice; Win8/8.1 už to maj nezkopírovatelný(*) a rozlišený dle edice - Home / Pro)
<small>*) Zkopírovatelný to je, ale nefunguje to, protože otisk na straně serverů MS ;)</small>

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

No o tom mluvím. Pán říkal, že zkoušel upgrade z Visty.
Tuším že byla odlišená verze už v BIOSu. A edice samotným klíčem výrobce který je tam uvedený(většinou jiný klíč pro jinou edici). Samozřejmě, jak šetří čas, tak maj v tom bio-ehem-firmware uložených těch klíčů víc, nebo jeden společný klíč na více edic je taky myslím možný.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

osobně jsem upravil BIOS o SLIC2.1 a jakákoli instalace windows je automaticky aktivována. Nejsem na to nijak extra hrdý - ale cena za systém je vyšší než jsem ochotný akceptovat

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tak pak je to fakt snazší než se sedmičkama, kde byl ještě potřeba certifikát (podle výrobce) a klíč (podle edice Windows ;).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.