Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Microsoftu OpenCL a CUDA nevoní, vydává C++ AMP

Mně zas nevoní Microsoft

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

C++ AMP, no konečně si toho někdo všimnul, už jsem myslel, že to nikoho nezajímá :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mohli si vybrat lepší název
AMP = Apache, Mysql, PHP

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

C++ BEER?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Uz jsem si rikal, ze s uprednostnovanim HTML5 na ukor Silverlightu meni Microsoft strategii vytvareni vendor lock-in, ale je to porad stejna pisnicka. Byli bychom mnohem dal, kdyby se MS svou silou zapojil do vylepsovani uz existujiciho a kooperoval s ostatnimi.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nepletu-li se, tak C++ AMP je otevřen i pro další kompilátory.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"C++ AMP builds on DirectX (and DirectCompute in particular) which offers a great hardware abstraction layer that is ubiquitous and reliable."

http://www.danielmoth.com/Blog/C-Accelerated-Massive-Parallelism.aspx

"Microsoft DirectCompute is an application programming interface (API) that supports general-purpose computing on graphics processing units on Microsoft Windows Vista and Windows 7."

http://en.wikipedia.org/wiki/DirectCompute

Mam tedy duvod si myslet, ze MS tim opet sleduje uvazani uzivatelu C++ AMP ke sve platforme.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Wiki neni vsechno. Staci se podivat i nekam jinam, treba na

http://herbsutter.com/2011/06/16/c-amp-keynote/

Jasne se tam deklaruje, ze je to OPEN, vcetne uz ohlasene podpory AMD.

To, ze to MS bude na Windowsech IMPLEMENTOVAT (sam citujete text, kde je napsano BUILDS) pomoci DirectX neznamena, ze si na Linuxu (nebo nekde jinde) to rozhrani nekdo nenaimplementuje nejak jinak.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Giff uvedl, ze se domniva, ze by to mohlo vest na uvazani na MS Windows, coz Vas prispevek nevyvraci. Muze to byt "open" platforma ci specifikace, ale stoji na DirectX, ktera open neni a tedy neexistuje na jinych systemech nez od MS. Jinak receno pravdepodobne je v zajmu MS navawat programatory a uzivatele na MS Windows.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jj, pro linux to bude implementovat určitě Miguel de Icaza, napíše to v milovaném Mono. :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak to jo, já myslel, že jsi psal o "uvázání" na VCC.
No to je snad celkem dost jasný, že upřednostňují svůj OS, pro statní tu stále zůstává OpenCL.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Silverlight je oproti HTML5 neporovnatelne lepsia, konzistentnejsia a pokrokovejsia technologia.

Kedy sa uz web vyhrabe z html bahna :(, flash sa ukazal ze nie je riesenie, silverlight je pekny a nepodporovany...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?
+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

No možná je to uzavřená cestička, ale pokud to bude podávat stejné výsledky na nvidia i amd grafikách, tak je to lepší než řešit rozdíly mezi nimi až při vývoji té které aplikace a to je pro mě + :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jiste tedka to povede k tomu, ze Windows zacne talcit na Linux v oblasti mainstream HPC! Vzhledem k tomu, ze se vyznamne naboril podporou Windows HPC Serveru uz i v Excelu 2010. Toto povede k tomu, ze Windows HPC Server se znacne tlacit siroce napric trhem a Linux bude branit pozici velice tezko.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

No a?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Linuxářům stále zůstává multiplatformní OpenCL.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

tak leda ve winblows snu ;-))

1. vedci pouzivaji fortran ;-))
2. linux poprouje jak OpenCL tak CUDA ... a vedce nezjimaji kecy, kdyz funguje CUDA tak funguje a na AMD kaslou, jsou to specializovane veci a i kdyby tam jela 1 grafika na svete a zadna jina, ale jela dobre, tak super a staci to.

Vyvojarske nastroje M$ se nesmeji pouzivat pro mat. vypocty ... proc, protoze pocita spatne, stahni si test presnosti z Cernu pus ti ho a zjistis, ze je to shit ... tedy se na woknech pouzivaji unix nastroje ... aha a jsme doma ted zadna akcelerace ;-)) ... pouzivat watcom, cygwin a jine srandicky ;-))

Dale wokna nepodporuji defragmentaci RAM, tedy by to bylo porad dole, neda se to rozumne poustet ze sitovych sdilenych disku ala TFTP boot a NFS pro vsechny ... jako spravny cluster ... to toho, koupite 1000 stejnych serveru a min. 100 z nich se bude chovat uplne jinak, nez ostatni ... a jsme kde vazeni, v prdel*i i celym M$ ... vedci neprejdou na M$, dali je lidem v cernu, jako terminaly, pak prisli na to, ze jsou to docela silne stroje a ze to porazi i ty jejich zastarale CRAY a zatimco by cekali mesic na cas na vykonnem stroji, tak jim to spocita lokani amsina, jedno ze za 10x delsi cas, ale spocita ... tedy za 1/2 roku co vsichni meli wokna preslo 100% lidi na linux ... jinak byl to prechod z X-terminalu na PC terminaly s M$ ... pak na linux ... urednici koupili M$, vedci si dali neco, co znaji ... tedy UNIX ... taky je tam zajimave videt, ze M$ jsou divny OS a ze clovek zvykli na unix neni z M$ nikterak nadsen a zjisti, ze to co mu 20let fungovalo dobre, nejde ani nastavit na W7 ...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Já myslím chlapci, že jste to vzali za špatný konec.
C++AMP neznamená nic jiného, než sjednocení různých HW platforem ve Windows.
Dnes musí vývojář software při psaní kódu pro využití mas. par. úloh testovat hardware a pro každý HW psát/připisovat jiný kód - cpu, Cuda, APP, QuickSync(jen video) nebo ještě častěji píše jen pro jeden určitý HW a ostatní mají prostě smůlu :(
S příchodem C++AMP by mohl být s těmito praktikami (jen ve Windows) konec. Stačí jen aby HW podporoval DirectCompute (DX), tedy prakticky všechny dnešní gpu (včetně APU). Velká otázka visí nad Intel Media Engine s QuickSync, ale stále tam zůstává kompatibilní gpu HD3000/2000.
OpenCL jde samozřejmě dál a nabízí stejné řešení i pro ostatní OS a HW.
Žádný Linux/Unix ohrožen není, jediný co je ohrožený jsou proprietární technologie jako CUDA nebo APP(Stream) ve Windows a to je snad jen dobře :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Urcite je to lepsi nez nejaky proprietarni CUDA.nVidia bude urcite zase trucovat,tak at de k certu.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

to neni o nVidia, ale o ziskavani dominance MS !

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To je otázkou. Protože s WinMo 7, se MS zatím nedaří jistě tak, jak si představoval. A kdo viděl ten koncept Win 8, tak ten vypadá, že se bude snažit sjednotit mobilní a desktopový svět. Je otázkou, jestli to nebude přešlap, stejně jako tento C++ AMP.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Akorát nevím, proč by C++AMP měl být přešlap? Možná jsem to nepochopil správně, ale copak tě vede k takovýmto závěrům?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

vyvojarske nastroje od MS patri k tem nejlepsim

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Windows Phone 7 si ziskal 7% svetoveho trhu, predstihol na trhu starsiu Badu, MeeGo & Maemo dokopy, ma viac aplikacii ako Blackberry, nema sice 50% po prvych mesiacoch ale ako fiasko mi nepripada. Zaujimava inovacia.

Zatial nic nevieme o AMP, ak prinesie cerstvy vietor aj do OpenCL(ako priniesla konkurencia D3D do OGL), vobec nie som proti.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

7%? :-D ty ses vtipalek

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Spousta lidi tu prskala, ze C++ AMP je dalsi hnusnej vendor lock, ale nejspis to neni pravda. C++ AMP je knihovna s otevrenou specifikaci (uznavam, to neni 100% zaruka). Navic se v keynote zminilo, ze AMD samo o sobe ma zajem implementovat C++ AMP i pro nonWindows platformy.(podle me dulezitejsi)

Je potreba si uvedomit, ze MS je na trhu HPC totalni looser. Jestli je C++ AMP dobre vymysleny, tak je to spis nez vendor lock jeho presnej opak. MS se snazi ve spolupraci s AMD a casem nejspis i dalsima zavist reseni pro nativni C++ pro GPGPU. Pokud se mu zadari, tak si vlastne vyrobi skulinku do HPC trhu kde tedka nema sanci. Vubec bych se nedivil, kdyby meli s AMD dohodu, ze MS bude ve Win8 podporovat jejich heterogenni procaky a AMD mu pomuze dostat C++AMP do unixu v ramci vlastnich nastroju.

Pokud to tak vazne je, tak budem profitovat my uzivatele. Jak je jednou C++ AMP otevrena specifikace, tak uz ji tezko nekdo zavre. Navic OpenCL uz stejne bezi vsude.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.