Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Ryzen dostane nový mikrokód s širší podporou pamětí

Žeby ho vypustili o 7 dní? Tam by sa tp hodilo. Len, aby nový firmeare nenazvali Zen+...

AMD to show off Vega and Navi GPU tech on 16 May
Rumours suggest Zen+ CPU cores will also see an outing next week

GRAPHICS OUTFIT AMD will spill more details about its long-awaited Vega GPU architecture on 16 May.

That's according to WCCFTech, which sites sources at the company who claim that the company is planning an event - not a product launch - in which more details about Vega and Navi GPUs, along with Zen+ CPU cores, will be disclosed.

https://www.theinquirer.net/inquirer/news/3009635/amd-to-show-off-vega-a...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Booombaaaa.

Okamzite po vydani mikrokodu 1.0.2.23 kupuju!!!

(Jsou trapne smesni.)

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

Tos nemusel čekat, bezproblémových compů s Ryzenem už funguje dost.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Sorry, ale ty jsi trapnej a směšnej, pane DOKONALEJ
1. ukaž novou architekturu nebo SW, který funguje bezproblémově od prvního dne - neexistuje
2. Systém funguje a je stabilní, všechno mi jede, jen se ladí na všemožné kombinace HW kde se jen zrychluje, aby se využil plný potenciál. Ty jednotky % výkonu, který mám teď dolů, mě opravdu nebrzdí.
Zdálo se mi, že IT celkem rozumíš, ale teď si ze sebe udělal blba.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Jen teď? Neboj, on se časem spraví. Písák, pivko a klobása...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Asi ne, jako abstinent postupně začne nenávidět opileckou mládež, jako alkoholik celej svět... :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Neboj, on se časem spraví."

Až pro něj vyjde nový mikrokód? :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Hele, nalijme si čistého vína - není to optimální. Máš dvě možnosti - buď si koupíš paměti z doporučovaných testovaných od výrobce desky - a pak jsi úplně v pohodě a všechno funguje, nebo použiješ nějakou nedeklarovanou kombinaci a uvidí se.

Pokud ti jedou paměti jenom pomaleji (to stejné i u mě), tak jsi na tom ještě dobře. Některé paměti nenabootují vůbec, řešením je třeba nabootovat s jinými pamětmi, shodit takty v UEFI a přehodit pěměti na ty "nové". Navíc moje deska při chybě prostě nenabootuje, musím ručně resetovat CMOS - to je další problém. I pět let starý Asrock za 1500Kč to řeší líp - když nenabootuje, vyresetuje si sám CMOS automaticky a naběhne na základních taktech.

Ideální by samozřejmě bylo, kdyby tento problém vůbec neexistoval. Dobré je, že potenciální uživatel jej může zcela obejít a tudíž pro něj opravdu existovat nebude. Špatné je, že pokud u tebe skončí nějaká ne úplně optimální kombinace, tak ten problém prostě máš větší (nefunguje to vůbec) nebo menší (jede na nižší frekvenci). Ale nemá cenu tvrdit, že to neexistuje.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

mozes ist vedla diskutovat do diskusie o dokonalom i7 7700K, ktore Intel neodporuca taktovat :)

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Sve jsem si tam uz napsal. A nejsem fanda ani AMD ani Intelu. Naopak AMD je mi sympaticke, ale proste je s RyZenem az presprilis problemu, abych to jen tak presel. A nevylucuje to ani nahodou stejnou kritiku Intelu pro zmenu za ty podrazy na zakazniky, ktere delaji. Nehodlam si v tomhle souboji zavad procesoru vybirat stranu, nemam k tomu duvod, nejsem ani akcionar Intelu ani AMD.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Clovece nestastna nevedoma .... uvedom sa, ze pri absolutnej novote je potrebne aspon nejaky ten kvartal pockat kym sa vychytaju muchy, pretoze u AMD je nove absolutne, ale absolutne vsetko:

- novy vyrobny proces
- nova platforma (socket, chipsety)
- nova architektura (tym myslim totalne nova, nie blba nova revizia ako u intelu-dementelu taky-onaky most alebo jazero uz od roku 2009)

A vsetky tri nove veci sa u AMD stretnu raz za dekadu ci dokonca raz za dve dekady, ani naspamat neviem kedy sa to naposledy stalo.

U intelu-dementelu sa vsetky tieto tri nove veci hadam ani nikdy NESTRETLI !!! UVEDOM SA !!! Pretoze oni mali tick-tock premenny do uz neexistujucej trapnej marketingovej sprostosti process-architecture-optimization, aby sa takymto velkym zmenam vyhli. SOM STRASNE ZVEDAVY NA TIE PORODBE BOLESTI INTELU-DEMENTELU, keby Intel konecne po 8 rokoch uz vydal uplne novu architekturu x86 CPU, samozrejme na novej platforme (DDR5 atd) a hned aj na 10 nm. Som strasne zvedavy ci by aj u nich svetko krasne fungovalo od prveho dna... Lenze nic take sa nestane ... cipsety si vydava jedna radost ... Z170, Z270 a Kavove Jazero mozno Z370 .... a potom opatrine pomaaaaaaaaaalicky cez 3 tzv "generacie" (v skutocnosti stale iba nove revizie Nehalemu z roku pana 2009) prejde na 10 nm z 3Q oneskorenim a az taaaaaaam niekde daleko v 2021 vyda konecne po 12 rokoch na 2 roky skusanom 10 nm procese, novu architekturu x86 CPU, lebo ta terajsia je tu uz od roku pana 2009.

Intel si platformu meni kazde 2 roky a kompatibilita jeho socketov je viac ako zalostna a nelichotiva, jeho kompatibilita je na grcanie a naschval kurvitkova, t.j. aby ziadna spatna kompatibilita nebola.

Intel mal aj strategiu tick-tock, zmenenu na marketingovy nezmysel process-architecture-optimization, ktory v podstate ani neexistuje v case svojho zrodu (toto bolo kritizovane aj na inych IT portaloch), pretoze uz tato seria ju nesplna: Broadwell (je process, prvy 14 nm cpu) - Skylake (je architecture) - Kaby Lake (aka nic ine iba Skylake refresh je optimization) - Coffee Lake (furt 14 nm JE PREBOHA POTOM CO?, optimization 2 ?) ... a nasadzanie novych vyrobnych procesov nejde tak rychlo ako nadherne kreslili roadmapy pred rokmi...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Navíc ty rychlé paměti jsou mimo JEDEC specifikace, takže když něco není podle norem, tak to holt chvíli trvá, než se to prozkouší, než se najdou chyby a než se k tomu procesor vyladí.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ty jsi nezazil Sandy Bridge kde se komplet vracely desky a pameti zpocatku jely jen na minimalnim taktu. Haswell taktez mel cca 4 mesice porodnich bolesti, kdy ne vse fungovalo jak ma.

Ryzen, az na ty problemy s deskama behem prvnich dvou tydnu, jede docela bez problemu.
Akorat pameti jedou ne uplne na maximu a to se kazdy tyden lepsi.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

toz blb je blb, to by sa intelu predsa nemohlo stat a ma pravdu ... intel sa dokonca ZO SVOJEJ PODSTATY UCELOVO VYHYBA TAK VELKYM ZMENAM ! Maju to vo svojej strategii: marketingovom blabole tick-tock pretaveneho do dalsieho marketingovaho blabolu process-architecture-optimalization, aby sa 3 velke zmeny (nova platforma, nova architertura CPU a novy vyrobny proces) neudiali naraz (vid moj comment vyssie).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A navíc... V Intelu, Nvidii, Applu a v Sony(divize konzole) určitě bijou černochy!!!

Neberte život moc vážně. Stejně z něj nevyváznete živí.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Už Redmarxe nekrmte!! Tohle už je jenom trapnost, bohapustej trolling nebo nebetyčná blbost.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To už je potřeba aktualizovat i mikrokód CPU?

Jsem zvědavej kdo to první disassembluje a zadrátuje vir přímo do CPU.
- Ať tu aktualizaci rovnou pošlou přes NSA, oni "opraví" AES-NI instrukce.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

"To už je potřeba aktualizovat i mikrokód CPU?"

"Už"? :-p https://en.wikipedia.org/wiki/Control_store#Writable_stores

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Staré, akurát v prípade Intelu sa za to platilo
Upgrade procesoru od Intelu? Stačí zakoupit kartičku, setřít kód…
20. 9. 2010 | WIFT | Software, Procesory
Představte si, že si koupíte počítač s procesorem Pentium s integrovanou grafikou. Po čase budete chtít ale procesor lepší, jenže buďto se nechcete vrtat v počítači, nebo třeba nebudete ani moci (záruční plomba a podobně). Co uděláte? Koupíte si kartičku s „upgradem“, setřete kód, zadáte jej do jisté aplikace (s příznačným názvem „Intel Upgrade Application“) a… Už podle obrázku jistě pochopíte, že tohle asi nebude aprílový žert…
http://diit.cz/clanek/upgrade-procesoru-od-intelu-staci-zakoupit-kartick...

Edit:
HW chyby sa opravpvalu v CPU uz v časoch Pentium 4 / Athlon, ak nie skôr

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Mám pocit, že už u P II.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Už jen sehnat desku pro Ryzen, do které ty SIMM moduly půjdou strčit.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To si úplně nejsem jistej, že je to dobrej nápad tam dávat SIMMky - leda tak kladivem. Ale jinak single sided tam dáš jen dva (u čtyř single to padá někam k 1866) a i výkon bez přetaktování je horší - kdyžtak mě opravte.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Teda možná se najdou tací co potřebují 64 GB RAM. Ale 98% lidí bude s velkou rezervou stačit 32GB a 50% bude stačit i 16GB . První varianta potřebuje všechny 4 banky, druhá a třetí si vystačí se dvěma. U obostraných RAM je frekvence nižší, ale výkon v propustnosti je vyšší než u jednostraných.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

98% lidí stačí dvoujádro s integrovanou grafikou.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jen aby to nebyla oprava zvýšením latencí - paměť jede na taktu, ale to je asi tak vše.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Praveze ted je situace takova, ze ramky, ktere maji treba cl16 pri 3200MHz funguji na max 2933MHz, ale furt maji to pomale casovani cl16.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To předbíháte a jen spekulujete. Mimochodem dnes, kdy mají CPU velkou L3 význam latence pamětí klesá. Nejvíce se projevoval její přínos ve hrách (hlavně síťové hry) kde dochází nejvíce k chybám predikce pro načítání dat a docházelo k propadům výkonu. L3 tento neduh ve velké míře odstraňuje. Ostatně první to začal používat Intel a proto nebyl závislý na nízkých latencích RAM a vyhovovaly mu RAM s vysokou frekvencí, kterou využíval pro převody multimédií, kompresí dat, atd. AMD bylo závislé na latencích o několik let déle.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Teorie je to zajímavá, ale obávám se, žes to trochu "přemyslel". To je jak kdyby počet much v mém pokoji souvisel s počtem letadel na obloze a satelitů na oběžné dráze.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ale vůbec né. U práce s multimédii je predikce načítání dat snadná a predikční jednotka se prakticky neplete, posloupnost načítání dat je vlastně předem dána. Ve hrách je to horší, tam do předpovědi co se bude načítat vstupuje jako rušivý element člověk. Jeho chování totiž predikční jednotka hůře odhaduje. Když se bude jednat o síťovou hru mnoha hráčů, tak těch rušivých elementů je násobně více. Pokud totiž CPU natáhne data která se ukážou jako nepotřebná, musí CPU vyprázdnit pipeline a natáhnout data správná. Po tuto dobu se jádro prakticky zastaví. Když data nebyla pro nedostatek místa v L2, tahalo to CPU z RAM. Proto platí že u multimédii se tahají z RAM velké bloky dat, ale nikoli s častým přístupem do paměti. U her je to z výše popsaného důvodu přesně obráceně, tahají se malé bloky dat ale extrémně často. Proto jsou třeba ty nízké latence. Pokud má CPU dostatečně velkou L3, může si do ní natáhnout alternativní posloupnost výpočtů a díky časování L3 o proti RAM je pak penalizace mnohem menší.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nepremyslel, ma naprostou pravdu. Vyznam rychlosti (at v propustnosti nebo latenci) pameti je u beznych aplikaci minimalni. Proc myslite ze pameti ktere jsou o tretinu rychlejsi (2400 -> 3200), ve vetsine aplikaci na Ryzenu zvednou vykon nikoliv o 33% ale sotva o par jednotek % - prave proto, ze procesor operuje vetsinu casu s daty z L1/2/3 cache. Bylo by dost blbe, kdyby tomu tak nebylo. Rychlejsi pameti maji vyznam, pokud prochazite jednou obrovske bloky dat v pameti (tehdy je cache na okrasu), nebo pracujete s velice nahodnymi daty (-> predikce v haji). Jenomze i kdyz nektere realne programy tohle delaji, to delaji obvykle mnohem min nez 100% sveho casu.

BTW, to kolik procesor saha do L1/2/3 a kolik saha do pameti (tj cache hit rate), lze na linuxu trivialne zmerit pro jakykoliv program, pokud vas procesor neni pradedecek. Stejne tak branch-prediction hit rate a spoustu zajimavych dalsich veci. Dival jsem se na ty cisla, a... rychlejsi pameti me nechavaji dost chladnym.

Jestli rychlejsi pameti davaji smysl zalezi hlavne na tom, o kolik vic stoji. Kdyz ma clovek Ryzen a podari se mu sehnat 3200ku o 10% drazsi nez 2400, pak bych do toho *mozna* jeste sel, jakakoliv vyssi cena jsou vyhozene penize. A u Intel CPU je pravdepodobne ta hranica na smysluplny priplatek daleko nizsi nez +10%.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

BTW vas komentar: "Jen aby to nebyla oprava zvýšením latencí - paměť jede na taktu, ale to je asi tak vše." mi rika, ze nemate sajn jak DDR pameti doopravdy funguji, a uveril jste hype, ktery stejne neznali lidi rozsiruji.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

můžeš mi tykat, ad komentář: mám, ad2: jen aby

https://www.youtube.com/watch?v=6laL-_hiAK0&t=664s

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Intel nezlacnel a platforma Ryzen sa stále vyvíja. Našťastie ma do výmeny železa nič netlačí. Ako sa hovorí, kto si počká ten sa dočká. Uvidím koncom roku.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak určitě. Druhá generace Ryzenu už bude mít vychytané dětské bolístky, AMD načerpané zkušenosti s novým designem, tak to je u všeho a děkujme early adopters, že si to za nás opožděnce vylížou. :-)

Jestli Intel zlevní předpovědět neumím.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.