Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Mini recenze: Profesionální studiová sluchátka Koss Pro/4AAT

Americká firma Koss, která se specializuje na výrobu sluchátek, vytvořila mimo populární Porta Pro a The Plug i další, nepříliš známá sluchátka. Tentokrát jde o giganty zaměřené na použití ve studiu či pro náročný poslech.

Dnes jsem si připravil menší recenzi velkých studiových sluchátek od firmy Koss. Jak jsem v úvodu nakousnul, firma Koss je široce známa díky sluchátkům Porta Pro, které jsou lehké, nepříliš drahé a s charakteristickým vzhledem se vyrábějí již od roku 1984, kdy až na pár specialitek se samotný vzhled vůbec nezměnil. Mimo samotný vzhled jsou sluchátka schopna doručit překvapivě kvalitní zvuk, byť se nemusí každému zalíbit a díky ladění spíše do basových tónu nejsou příliš vhodné na náročnější poslech.

Pro4AAT se nachází na zcela jiné úrovni, než právě přenosná lehká sluchátka. Naopak je Koss řadí mezi velká (opravdu velká) studiová sluchátka. Prvně ke kontrukci, model je vyroben z tvrdého plastu. Náušníky jsou z koženky a poskytují skvělou izolaci od okolního světa. Konstrukcí jsou sluchátka uzavřená a ven propouští opravdové minimum zvuku.

Náušníky jsou propojeny hlavovým mostem skrze plastové klouby, které působí bytelně a umožňují částečné složení sluchátek do přiloženého textilního obalu. Hlavový most je masivní a obalený koženkou a příjemně sedí na hlavě. Zvukové měniče jsou vyrobeny z titanu, a i přes tento fakt jsou sluchátka opravdu těžká - 505 gramů je na hlavě při delším poslechu znát.

Kabel je připojen k levému sluchátku napevno a nelze jej odpojit. V případě poškození kabelu tak sluchátka musí putovat do servisu na výměnu. Naštěstí je samotný kabel rovněž masivní a nedostávám pocit, že by se v brzké době poškodil. Naštěstí jsou sluchátka v prodeji rovněž s doživotní zárukou, kde se o servis postarají za manipulační poplatek, nicméně oproti verzi s dvouletou zárukou jsou o téměř 50 % dražší.

Balení je dosti prostě, sluchátka, textilní obal využitelný spíše jako dekorace, než-li skutečný obal, a šroubovací 6.3mm jack.

Parametry:

Kmitočtový rozsah je 10 - 25 000 Hz
Zkreslení <0,1 %, citlivost 96dB
Impedance 250 Ohm 
Hmotnost 505 g
Délka zakrouceného kabelu 2,5 m, zakončený 3,5mm jackem

Něco o zvukovém projevu. Pro4AAT se naprosto skvěle hodí pro poslech hudby. Svým projevem jsou neutrální, ploché a velmi dobře lze rozeznat jednotlivé nástroje, jenž jsou zvukem dobře odděleny. Právě díky spíše neutrálnímu zvuku se hodí na poslech vážné hudby či jako sluchátka k editaci audia, kdy je zapotřebí jasného projevu.

Naprosto se ale nehodí na poslech rockové hudby, kde oproti populárním Marshal nebo Porta Pro postrádají basovou linku a je nutné do zvuku nehezky zasáhnout ekvalizérem, aby bylo docíleno kýženého hutného zvuku. S trochou lásky a ekvalizérem lze ovšem ze sluchátek dostat opravdu skvělý přednes.

Zvukem se blíží mnohem dražším Sennheiserům z řady HD 500, které jsou rovněž uzavřená, ale za cenu 2x takovou. Celkový dojem ze zvuku je plný a hutný, kdy lze slyšet i opravdu jemné detaily ve skladbě. Doplněno o uzavřenou konstrukci a výsledná reprodukce je opravdu blízko tomu, co lze zažít kupříkladu na vystoupení muzikantů, kteří hrají bez zesilovačů. Čistý a jemný zvuk, ničím přehnaný.

Zvuk je opravdu čistý, ale byť to všechno zní fantasticky, jsou dobré jen a pouze na hudbu. Vzhledem k impedanci 250 ohmů je velký problém sluchátka rozeznít tak, jak by správně měly být. Kupříkladu poslech z mobilního telefonu je nemyslitelný. Zvuk je příliš tichý a postrádá část zvukového spektra - aspoň co dokážu posoudit z nahrávky, které například z počítače zní mnohem lépe. Nejlepší zážitek je při použití předzesilovače na sluchátka, ale zde už se nepříjemně zvedá cena k pořízení celkového aparátu.

Další negativní stránkou je nutnost mít sluchátka jen v jedné poloze. K dosáhnutí přesného přednesu sluchátka vytvářejí podtlak náušníky a při porušení tohoto podtlaku ztrácíte výraznou část zvuku. Kupříkladu při mluvení nebo při nasazených brýlích sluchátka nesedí správně a výsledný zvuk je opravdu mizerný. Nehodí se tedy ani ke hraní akčních her, kdy hráč často hýbe hlavou nebo dokonce využívá mikrofon ke komunikaci s ostatními. Při hře Fortnite jsem sluchátka odložil a raději hrál s herními Creative Fata1ity. Následný problém je váha, při poslechu do hodiny problém není, ale váha se brzy začne projevovat a proto raději preferuji lehká sluchátka.

Proč jsem si tedy nevybral spíše Sennheiser, který je lehčí a v některých případech dosahuje lepších kvalit, než Koss? Pro4AAT se momentálně prodávají za cenu okolo 2000 korun a dle mého názoru je to opravdu dobrý nákup pro ty, kteří chtějí kvalitní sluchátka na poslech hudby a nechtějí příliš utrácet. Samozřejmě za předpokladu, že v počítači máte trochu lepší zvukovou kartu, než je integrovaná na základní desce nebo vlastní AV receiver a hledáte doplnění své audio sestavy právě o sluchátka.

Shrnutí pozitiv a negativ:

+ Nízká cena okolo 2000 korun (3100 kč s doživotní zárukou)- Váha sluchátek
+ Masivní konstrukce s dlouhým kabelem- Ztráta zvuku při porušení podtlaku např. pohybem hlavy
+ Pohodlné náušníky- Vysoká impedance - vyžaduje předzesilovač sluchátek
+ Široké frekvenční spektrum s čistým a neutrálním projevem- Nehodí se pro rockovou nebo elektronickou hudbu

Závěrem bych jen dodal, že až je negativ více, než pozitiv, sluchátka to jsou opravdu kvalitní a již několik desetiletí jsou v produkci. Pro poslech hudby jde o skvělý produkt za momentálně nízkou cenu. Osobně doporučuji těm, kteří hledají uzavřená sluchátka.

Tagy: 

Jiří "Kjutl" Kutlák

Proč nevytěžit z ničeho maximum aneb i odpad lze používat produktivně a neprodělečně!

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Mini recenze: Profesionální studiová sluchátka Koss Pro/4AAT

Pátek, 11 Květen 2018 - 14:43 | TNX | Profesionální studiová sluchátka? Ale no ták. Mám...
Pátek, 11 Květen 2018 - 02:13 | Fox 25 | Myslel jsem že mluvíš o porta pro, netušil jsem...
Čtvrtek, 10 Květen 2018 - 12:24 | tombomino | Muzu doporucit HD 599, da se koupit okolo 150...
Čtvrtek, 10 Květen 2018 - 09:45 | Gaunter | Dlho som používal Samsung HS 600, ale nebol to...
Čtvrtek, 10 Květen 2018 - 09:30 | RedHawk | no mam doma senheisery HD215 a Superlux HD681...
Čtvrtek, 10 Květen 2018 - 00:27 | Anonym | Ale když se teď na ně dívám podruhé, tak vypadají...
Středa, 9 Květen 2018 - 21:07 | japkoslav | Profesionální ... studiová ... Koss. LOOOOL...
Středa, 9 Květen 2018 - 21:04 | Ardeth | No tak zrovna tahle "hracka" mela bi-...
Středa, 9 Květen 2018 - 20:50 | Fox 25 | Řekl bych že to spíš bylo tou hifinou, neměla...
Středa, 9 Květen 2018 - 20:02 | Anonym | Nevím jak ty tvoje budou pohodlné, ten headband...

Zobrazit diskusi