Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Miniaturní PC na bázi Atom Z3735F a Ubuntu vyjde na 1500 Kč

At se na me nikdo nezlobi, ale tohle je zcela zbytecna "recenze", zcela zbytecneho zarizeni (patrne jenom proto, ze je tam zmineno ubuntu?)
V dobe, kdy se da se zarukou objednat za 1665Kc z britskeho amazonu linx7, ktery ma stejne parametry, navic licenci windows, dotykove LCD, repro, mikrofot, 2x kamera, integrovanou baterku ..... tak je tohle proste uplne k hovnu (o raspi 3 radsi ani nemluve). Navic ubuntu neni windows, takze tam budou aspon ty 2GB RAM potreba.
Nebo chuwi hi8 s FHD, 2GB RAM a cherry trailem za 2400 ...... preci jen v dnesni dobe uz by clovek u noveho zarizeni minimalne ten cherry trail ocekaval ......
Ale jak rikam, "recenze", kde neni ani odkaz na ten "zazrak" - asi se ani neocekava, ze by se nasel hlupak, co by za to vyhazoval prachy;) A taky odkaz na dnes jiz autoruv, legendami o totalni nesoudnosti opredeny, blogisek "Netbook s Atomem v testu: Windows 7 Starter vs Linux Lubuntu 15.04" je vtipny;)

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Proč by měla být licence Windows výhodou?

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

tam nejde jen o ten WIN ale o cele zarizeni ktere za stejnou cenu nabizi mnohem vice a k tomu jeste v te cene licenci na WIN navic ma UEFI bios takze sikovny uzivatel tam rozbeha i ten linux :)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jj, ten tablet mam uz druhym rokem. Ja mel k nemu jeste navic licenci office 365 na rok zdarma pro jeden table a jedno PC. Sice ho uz moc posledni dobou nepouzivam, ale jsou porad dny kdy po nem sahnu, nebo ho taky beru na dovolenou. Je docela svizny diky relativne rychlemu eMMC. Na druhou stranu, pokud ma tohle mini PC dobry dosah wifi, nebo nekdo potrebuje pripojit net kabelem a pripojit usb hub na ruzne dalsi periferie s tim ze muze porad mit pripojene napajeni tak proc ne? To totiz u Linx 7 s jednim micro usb sdilenem na napajeni i potencionalni usb periferie moc dobre nejde. Nicmene, pokud male rozmery a spotreba nejsou podminkou, tak bych spise volil nejaky second hand notas. Ja uz to tu zminoval vicekrat, ale koupil jsem uz 5 lenov x220 (vykonne i5 sandy bridge) v cene od £70-140 a to poslouzi daleko lepe... Jedno mam za monitorem v kuchyni na video / audio streamovani, skype a pod. Navic vsechna X220 byla s origos windows 7 pro licenci = windows 10 pro.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Tak pozor, ten linx 7 i treba lark 7i ultimate z naseho tesca, ozkouseno, jede jak napajeni, tak USB .... samozrejme linx je lepsi, ma lepsi displej a dvojnasob uloziste. Ale jak rikam, bezne ho pouzivam, hodim tam HDMI k monitoru a pres ten USB ho napajim i tam mam 4portovy HUB s klavesnici + mysi, bedynkama atd ....
Kabel jsem udelal z klasickeho USB OTG s napajenim, kde jsem pro napajeni do nabijecky vytrhnul datove piny (klasicke USB, takze to jde dobre) a u microUSB do tabletu jsem vyrval ten ID pin (to je micro, takze to chce trochu finesu:), protoze kdyz je tam OTG ID pin, tak to nenabiji ... pohodlnejsi je si za necele dve kila objednat z ebaye takovy ten USB powered HUB, ma prepinace do tri ruznych modu ... a taky je treba tablet restartovat nebo spis vypnout zapnout s tim napajenim, aby se nabijel. Kdyz to zapojis zaziva, tak mnohdy nenabiji, ja ho hibernuju, takze pripojim, probudim a vali to velmi spolehlive;)
Ten chuwi ale zatim nevim, nenasel jsem zadne review, kde by tohle zkouseli. Ten ma totiz USB-c, takze tam by ale zas clovek cekal, ze to bude umet jak nabijet tak se chovat jako OTG uz z hlediska designu, ale co jsem se dival, tak jsem na to zadny kabel nenasel, ale hadam, ze to pujde. Zatim jsem o zadnem windows tabletu, co by nemel OTG+napajeni neslysel. Mam jeste miix2 a ten funguje uplne krasne s klasickou rozbockou, tam neni treba delat podobne harakiri ... je to proste kus od kusu, jak co kde jde, ale jak rikam, linx7 jde .... mam ho tu zapojeny;)

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Rada jak rozjet powered OTG, to si jiste minusy zaslouzi;) Je uplne smesne, ze v noci tu byly plusy a minusy ve vlaknu (+3 -3 +2) a pak najednou skokove to bylo presne naopak;) Asi tu ma nekdo skript, kdy u jistych uzivatelu za jeden plus, da dva minusy:o) Kdyz me to jeste bavilo, tak jsem to taky delal, ale s tim jak je tenhle diskuzni system deravy uz to nema smysl ......

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Jinak to x220 ..... jako kdyz mas s nejakou i5kou, tak samozrejme OK .... ale pak do toho musis nutne osadit nejake SSD, aby to jelo ..... a zas to neni tak skladne .... zere to aspon 20W, nema to dotykac ....
Ideal na to, co pises by byl nejaky baytrail/cherrytrail v malickem HDMI sticku jako je to od intelu ..... ale tak kdyz to nema dotykove LCD, repraky, kamery, baterku, tak bych cekal cenu kolem litru a ne peti:( Tohle jsem jeste nevidel, mozna od cinanu je, mozna jsem to jen prehlidl. Ale soucasne ceny HDMI sticku jsou proste drasticky prehnane. Dokazu si predstavit uplny ideal, klasickou nabijecku, kde by tohle bylo zabudovane s 2GB RAM a 32GB SSD:) Mel jsem ty tablety rozebrane a ty komponenty jsou na plose tretiny kreditni karty;) Mazec! Bys to jen hodil do zasuvky a hned mel treba WIFI nejaky server, torrent, vpn, rozsireni pokryti wifi, moznosti jsou zcela neomezene:) Spotreba jak televiza ve standby;) Treba maximalne nejaka mala dobehova baterka na pulhodinu provozu nebo tak neco. Nemam moc duveru v liion pripojenou furt nekde bez dozoru do site. Spousta vyrobcu se uz poucila, ale vetsina se jeste snazi usetrit ten desetnik za termojistku:(

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Zase to srovnavas s raspi? A uz jsi konecne nasel pro ten tablet GPIO s volne dostupnyma knihovnama, aby se to s raspi dalo srovnavat?

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Onehda v GMku za sest petek MCP2200 .... uz mi to tu celkem dlouho lezi, jeste jsem nemel cas to osadit ....

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

To je převodník USB->UART pokud se nepletu, ale já bych rád viděl to GPIO co trčí ven z toho tvojeho dotykového zařízení.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Prosímtě můžeš mi vysvětlit jakým mozkovým myšlením si dospěl k tomu, že tohle je recenze?

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasím, není to recenze, je to klasická Ježkovina. Nic se člověk nedozví.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Keby len to. Ale buď bezmyšlienkovito opisuje, alebo pri písaní ani nerozmýšľa.
4×CPU x86 SoC Intel Atom Z3735F „Bay Trail“ 1,33/1,83 GHz

Nehnevajte sa všetci tu prítomní, ale takýto zápis jasne dáva najavo, že ten bazmek má v sebe štyri procesory Atom. Nehovoriac o tom, že oproti IntelStick je to riadne prerastené.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nesouhlasím tady s útočníky... já jsem třeba rád za takové informace....

Super věcička jestli to fakt bude za 1500 tak paráda :-) jen to změním na Lubuntu... Ale teď kde to pujde sehnat???

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Hlavně se mi na těnhle compute stickách s tímto Atomem nepovedlo plynule rozhýbat ani Samsung Oceanic Demo v 1080p.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

V tom trollingu jses fakticky dobrej clovece...

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Ale já to myslím vážně, měl jsem tu Lenovo Compute stick s tímhle Atomem a přehrávání videa v MPC:HC prostě nebylo plynulé. Jak z interní storage tak z flashky. Navíc to má malý větráček, musí se to napájet na samotný HDMI konektor je to težké a aby k tomu něco šlo připojit tak se k tomu musí dát USB hub, wifi má samozřejmě smutné antény, takže je z toho akorát obří chobotnice.

Takhle to vypadalo po chvilce ustálení a plynulé to nebylo + občasný tearing: http://i.imgur.com/c9f2Q46.jpg

Oproti tomu fakt zlaté Kabini, ono je to dost líné celkově hlavně asi díky pomalé eMMC paměti. V tomhle fakt zlaté HTPC s AMD Kabini, tohle má asi výhodu jen v nízké ceně a velikosti, ale jinak je to vlastně úplně k ničemu.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Atom z3740 přehraje 4K video.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Možná na papíře.

Umí to stejně dobře jako třeba HD3000 umí DX11? A dalo by se pokračovat.

Prostě Intel bullshit.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

OMG proč mi nikdo nevěří že ten atom 4K video přehraje a k tomu jsem na něm rozjel i Crysis 3
Mno zde důkaz https://app.box.com/s/28v3btphkgzzkk77p6bdor05ju8hluyb
Crysis 3 video se mi natáčet nechce protože jde stejně o akademický příklad a ne reálné použití.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ty si normalni hovado, nechapu, kdo ti tu dava ty plusy!
Baytrail ma HW akceleraci H.264!!! Ikdyz mi to prislo jako totalni trotlovina, tak jsem si to 500MB 102 sekundove video stahl (pochybuju, ze jsem stahl spatne) .... a vytizeni CPU na miix2 8" kolem 15%, patrne jen proto, ze jsem to prehraval pres windows share z wifi, realne by to bylo cirka nula, protoze HW AKCELERACE!!! ...... a ty mi vykladej, ze je to kvuli pomale eMMC .... v tech novejsich jako linx7 to eMMC vali na 200MB/s ..... 40MBps, co ma to video je nejakych 5MB/s to zvladal muj 630MB disk pred dobryma 20ti rokama OMFG! Mi prijde, ze se tu diskuze hemzi jenom fetakama ......

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Proč je ta akcelerace tak choppy a nefunkční? Dělali to GPU stejní lidé co např. dělali supr dupr papírovou podporu DX11 pro HD3000? Nebo třeba ti co dělali grafiku pro 965ky, kde přece akceleraci videa nikdo nepotřebuje a DX10 na papíře stačí každému?

Kolik compute sticků co stojí okolo dvou tisíc má eMMC co dává 200MB/s?

Napadlo vás také, že Windows často šahají na disk a levné storage mají často smutný random R/W výkon?

Ten SOC i compute stick je prostě levný plex, který vlastně ani pořádně nic neumí, ač si hraje na PC.

Jsem feťák, protože mám tetování? Co jste tedy potom vy? MHT?

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

"Proč je ta akcelerace tak choppy a nefunkční" ..... protoze jsi debil?
Myslim, ze jsem to napsal nahore jasne ne??? Zbytek nema ani smysl cist ....

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel má to zařízení základní problém. A to je architektura Bay-Trail. Jakmile totiž za pár dní vyjde Ubuntu 16.04, tak se všechny zařízení s tímto chipsetem sesypou. Jak je to možný? Od verze 3.16 obsahuje linuxový kernel tuto chybu: https://bugzilla.kernel.org/show_bug.cgi?id=109051

A všichni vývojáři v první řadě ti z Intelu na ni totálně dlabou. Jakmile tedy někdo nainstaluje novější distribuci než 14.04, tak do pár minut nejpozději do pár hodin počítač zamrzne.

Je třeba vyhnout se čemukoliv s Bay-Trail chipsetem, pokud na tom chcete používat Linux!

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Nejen Baytrail, ale i mobilni Skylake ma na Linuxu problem s power managementem:
http://mjg59.dreamwidth.org/41713.html
Intel holt na linuxovej desktop z vysoka s...

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Tak tyhle CPU jsou do tabletu a minipc na male desktopy, tam linux nepatri.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Proč by linux nemohl patřit na miniPC, tablety a malé desktopy? Používá se tam zcela běžně. Existuje i jiný svět než ten váš Apple a Steve Gates.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Treba proto, ze nema dotykove ovladani? Nebo treba proste z toho duvodu, ze linux na desktop nepatri a proto se na nem uz nikdo ani nesnazi rozjet vsechny ty usporne rezimy a podporu vyslovene mobilnich procesoru .....

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

"Treba proto, ze nema dotykove ovladani?"

Linux narozdil od Windows podporuje dotykovy ovladani dobre.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Á, pán je z paralelního vesmíru a komentuje před interdimenzionální Internet. Kromě toho, že nemáte Linux na desktopech a úsporné režimy, co ještě je jinak? Taky u vás zabili Kennedyho?

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Skylake U neni urcenej do tabletu. Ten se dava do ultrabooku a vetsiny notebooku...
A Linux se i na tablety i maly desktopy hodi urcite lip nez Windows.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

sikovne, male ale urcite by som siel do lubuntu.
Na nejake to pozretie videa, ako multimedialny audioprehravac s pripojenim na NAS ci na prezretie webu a emailu v pohodicke.

to BTJ:
Co ma tento mini PC s tabletom?
a preco by kazdy mal chciet Windows?
Od 2010 u mna windows v produkcnom prostredi nema co hladat, iba na testovanie.
A okrem toho na tej 1GB ram slavny Windows X pojde veeelmi zle, na 2 GB ram a Intel Celeron N2840 BayTrail je velmi problematicke pouzitie napriklad audacity (na starom Intel Celeron 1007U a 2 GB ram (WinX a Mint 17) ide audacity v pohode) cize k tomu BayTrail min.
2 GB ram aj na Lubuntu a urcite na tom prevadzkovanie cohosi zlozitejsieho bude problem aj tak

inak takto vyzera notebook s BayTrail CPU, eMMC a z druhej strany slotom na RAM https://redhawk75.files.wordpress.com/2016/01/acere11.jpg
polovica 11" notebooku je prazdna, notebook hreje (pasivne chladenie) a pri Win X sa vypina ked sa spravi test

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?
+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Teda jestli přechod z Cortextu A53 na Atom o menší než dvojnásobné frekvenci *zdesetinásobí* výkon, tak asi měřili nějaká bizarní hausnumera. Tohle ani omylem nepůsobí věrohodně.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

to udoo mi nedava zmysel.
Pripada mi to ako za kazdu cenu tromfnut malinu. Aby z toho bol desktop/workstation.
Ale o to predsa nejde na to netreba spekulovat staci NUC alebo miniITX, ETX/XTX (co je vlastne aj UDOO) ci PC/104

Raspi ma uspech nie kvoli vykonu, ale univerzalnosti vyuzitia.
Neviem si predstavit nasadit udoo so solarnym panelom ako meteostanicu ci napojeny na bateriu a 5V zdroj ako monitor siete.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

A ted: kolik jsi dal celkove za tu baterii, SD kartu, zdroj, krabicku a samotne raspi?

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Řekl bych, že v tomto případě je rozhodující cena vývoje aplikace. Těch pár stovek rozdílu (jestli tam nějaké jsou) nehraje roli. Další věc je spotřeba, u Raspberry je lepší výběr různých variant.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

aplikacie su zdarma (Kali linux na sieti)
Cize usetrena licencia windows + sw ktory by to monitoroval, resp. vlastny sw.

Pri meteo stanici je to na raspi scriptami, pri windows je problem, vlastne cidla nepodporovane .... Musel by som investovat do nejakej MS podporovanej meteostanice (ceny okolo 150€) plus udrzat na solarnom paneli nejaky NUC by bol problem.
Dokonca som mal problem rozbehat na Raspi 2 pod Windows X displej na GPIO

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

krabicka 1,2€, raspi 28€, zdroj 6€ sdkarta 3,5€ bateria 8€ spolu 46,7€ (plus kabliky a konektory cca 2€ )

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Chlapi kruci, proc kazdou chvili vidim hodnoceni cehokoli vzhledem ke 4k. Jake je to meritko? Proc je dulezitejsi nez jakekoli jine? Uvedomujete si ze jste bud soucasti nebo (ne)vedomymi podporovateli 4k hypu?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.