Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Minitest: kvalita 16Mpix snímače Micro43 bezzrcadlovky Panasonic GX1

můžu si tipnout, co nás čeká příště? není to náhodou Pentax K10? :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vypada to jako K10D, ktere nekdo urval vyklapeci cast blesku :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

K10D vypadá pravděpodobně, už pro oblíbenost Pentaxu mezi autory DIIT :) Ještě by to mohl být Samsung GX10, když už jsme u toho GX značení...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Mám 3,5 roku starou APS-C, 10.2MPix zrcadlovku, ale jako novinka byla uvedena v lednu 2008, takže něco přes 5 let starý model, tak jsem zvědavý, jak na tom bude podobný přístroj. :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Krome Canonu na tom budou vsechny stejne - protoze maji shodny snimac - 10mpx Sony CDD. Nikon D80, D200, D40X, D60, Pentax K10D, K200D, Sony A100, A200 - vsecko stejny snimac.

Do ISO800 na tom je velmi dobre, barevne podani bych dokonce rekl ze je vernejsi nez dnesni CMOSy s HW odsumovanim.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

starší DSLR, konkrétně K10, mám doma; mašinka je to příjemná a mám ji rád, ale starý senzor je poznat, už od ISO 400 je šum celkem znatelný a ISO 800 chce mohutně odšumovat... když to srovnám s o pár generací mladším modelem K-r, tak je vývoj čipu krásně vidět.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pentax K200D je můj stroj. :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Větší snímač produkuje o dva kroky, tedy o 2 EV, kvalitnější fotografie, objektiv u toho většího snímače je o 2 EV méně světelný a dilema je na světě, že? Při stejném osvětlení stejný šum. :-)

Na bezzrcátko mohu samozřejmě také nasadit světelnější sklo. Jenže to pak znamená, že na kvalitnější fotografii musím vynaložit o mnoho víc peněz - což není nic divného. Stejně tak si mohu koupit kompakt za osmdesát tisíc a bezzrcátko zase trumfnout (Sony RX1).

Každé řešení má své výhody a své nevýhody - proto si můžeme na trhu vybrat a to je dobře.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Kvalitu fotografii nelze merit v EV. Citlivost snimacu dle ISO je srovnatelna, to na cem zavisi nejvic je velikost jednotlive bunky snimace, protoze snimac dvojnasobne plochy s dvojnasobnym poctem pixelu bude mit srovnatelne parametry.

Druha vec na ktere zalezi je technologie snimace - staci srovnat snimace Panasonicu a Sony a hned je videt jak 4/3 snimac Sony v Olympusech valcuje Panasonik na cele care (4/3 Sony je v nekterych parametrech srovnatelny s APS-C snimacem, vcetne dynamickeho rozsahu).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jenže tady se srovnávaly tři snímače Panasoniku z hlediska šumu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Davide, ten závěr mi trošku nesedí. I když jsi odborně zhodnotil úrovně šumu, které jsou o 2 EV jinde, možná by se slušelo uvést a vysvětlit, že LX7 má právě o ony 2 EV lepší světelnost, takže to je čistě v kombinaci těchto parametrů krásná remíza.

Chápu, že srovnáváme jenom snímače, ale pak nechápu, co dělá v závěru to doporučení GX s cenou "jen o polovinu vyšší", když sledovaný parametr (šum) je vlastně stejný.

(Plus samotné doporučení foťáku na základě informace o úrovni šumu mi přijde takové dost divné.)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

možná jsem to měl formulovat jinak. šlo mi o to, že GX1 jednoduše dává lepší fotografie díky kombinaci X-krát většího snímače a jen 1,6-krát většího počtu bodů, tedy ve srovnání s LX7 čistě z hlediska šumu lepší čip, plus k tomu skutečnost že šum je "jemnější". máě samozřejmě pravdu s tou světelností, asi jsem to pohnojil sám tím, že jsem do tabulky dal jako příklad ten seťák. nic nebrání kupovat panasonicova m43 těla třeba s 14mm/f2.5 sklem a tam už to bude úplně o něčem jiném. jinak sám za sebe mohu říci, že manuální ostření je s tímhle tělem zcela v pohodě a koupit f1.4 - f1.7 sklo a k tomu redukci za 10usd z číny/ebay už tu investici nijak drasticky nezvedne. celkově je to prostě lepší systém, byť ano, větší a dražší než LX7.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono GX je i podle přiložených fotek zejména lepší, protože LX dost trápí neostrost, podobné (a ještě horší) je to u "kamaráda" Samsungu EX2. Trochu mi přijde, že se i v profi kompaktech tak nějak začíná hrát taky na čísla, jenom to už není počet Mpx a "zoom", ale světelnost, která musí být lepší za každou cenu, jako první to IMHO odskákala už XZ1, tady ty LX7 a EX2 se už vezou. Něco jako "ostrost", co nemá nějakou jednotku, která by se pomocí nějaké samolepky dala dát na krabici, už se dává do pozadí. Ale pokud srovnáváme čipy, tak je ostrost irelevantní. :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak este by to slo porovnat s GF5, ktory ma rovnaky snimac s cenou len o cca 2000 viac aj s power zoomom nez LX7. Rozdiel by bol v podstate len v absencii sanok na blesk a hladacik. A potom je pomer cena/vykon k lx7 zase niekde inde. No a rozmery lx7 ku gf5 su priam zanedbatelne, takze neviem, ja by som uz do profikompatu nesiel ani nahodou. (Vlastnik lx2, s95 a gf3:)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To David Jezek: Otestujte nekdo konecne ten nikon d5200:) Tady v clanku na cdr se pise, ze je to nejlepsi DSLR na trhu;)
http://diit.cz/clanek/nikon-d5200-je-nejlepsi-d-slr-na-trhu

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já bych poprosil o srovnání s kompaktem Fujifilm X10. Sám tento přístroj vlastním a myslím, že jeho výstup je vcelku solidní - určitě ve srovnání s běžným kompaktem. Má velikost čipu 2/3", takže předpokládám, že výstup bude lepší než u LX7, ale zajímalo by mě ostré srovnání třeba právě mezi LX7 a GX1 ;).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.