Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Mir 1.0 přijde na počátku vývojového cyklu Ubuntu 17.10

No nevim, nevypada to dobre, jestli to jako vychozi nestihnou nasadit v 17.10, tak nasazovat to v LTS 18.04 poprve bude dost zabijacke. Jenze vetsina netesteru aktualizuje Ubuntu po LTS verzich a kdyz by to nestihli v 18.04, tak dalsi na rade je az 20.04 a to je opravdu dlouho a mezitim uz vsude bude Wayland.

Jinak proc Ubuntu vyviji Mir a nepripoji se na Wayland je vcelku zrejme, Redhat protlacuje Wayland silou stejne jako protlacil systemd a zdaleka ne kazdy ho chce. Canonicalu se treba nelibila, co jsem teda cetl, moznost responsivity pro ruzne typy zarizeni. Canonical chce Mir prizpusobit jak pro desktop, tak pro tablety a male smartphony.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Osobne sa mi nepaci, ako sa stalo modou v Linux komunite napadat Canonical za Mir. Mozno sa ukaze, ze je to schopnejsie a univerzalnejsie riesenie ako Wayland. Mozno nie, ale o tom predsa open source je. Kazdy moze zlepsovat a vyvijat to co chce.

O tom, ze Wayland nie je moc pripraveny na mobilne pouzitie som pocul aj ja, neviem co je na tom pravdy.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To neni jenom v linux komunite: AMD x NVidia, AMD x Intel, iPhone x Android, Samsung x Apple, ... Canonical x Redhat.

Proste dneska si kazda firma okolo sebe a svych produktu buduje armadu fanousku, ktera je vynasi do nebes a vsechno ostatni hani. Linux proste neni vyjimkou.

Pravda je, ze obcas nejde nepridat se na jednu stranu. Ja jsem tu za fanouska Ubuntu, ale mne treba vadi jak Ubuntu za kazdou cenu kopiruje MacOS, jenze v boji s Redhatem je pro me Canonical o tolik lepsi, ze je radeji podporim, zvlast kdyz vidim, jak linuxova komunita slepe veri Redhatu vsechny ty nesmysly, ktere na nas zkousi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To uz se vlece minimalne od 80. let - Sinclairisti vs. Ataristi vs. Commnodoristi, Amigisti vs. ST-ckari. Je zajimave, ze Sinclairisti se se Sharpisty vcelku snesli...zeby to bylo stejnym procesorem? ;c)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To se vleče tak dlouho, jak dlouho existuje civilizace :-)

Starý zákon je z velké části přesně o tomhle, akorát to není AMD vs. Intel, ale židi vs. různá jiná náboženství :-)

Prostě lidi se sdružují do komunit a musejí dát najevo, že ta jejich komunita je lepší a silnější.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMD aj ked ma v Linux komunite podporu, ale nieedy sa postavi aj komunita proti

AMD's Massive New DAL Display Driver Is Facing An Uphill Battle
Written by Michael Larabel in AMD on 12 February 2016
We weren't the only ones surprised by the massive size of the new AMDGPU DAL display driver. Weighing in at 93k lines of code, upstream Linux graphics developers outside of AMD are also stunned by the size of this code-base for handling display-related functionality with the AMDGPU driver for Tonga / Carrizo / Fiji.
https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=Massive-DAL-Driver-Woes

It Looks Like AMDGPU DC (DAL) Will Not Be Accepted In The Linux Kernel
Written by Michael Larabel in Radeon on 8 December 2016
https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=AMDGPU-DC-DRM-No

lenze be ztoho nebude VEGA

AMD Sends Out 100 Patches, Enabling Vega Support In AMDGPU DRM
Written by Michael Larabel in AMD on 20 March 2017

This 40k+ lines of code is on top of the tens of thousands of lines of code needed for DC/DAL. AMDGPU Vega's display support is built on top of DC and thus that will need to land in order to allow this new hardware support to happen.

https://phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=AMDGPU-Vega-10-Support

20 March 2017 at 07:05 PM EDT. 13 Comments
RADEON --
After Alex Deucher sent out 100 patches giving the AMDGPU kernel driver Radeon RX Vega support, AMD's Mesa expert Marek Olšák sent out 140 patches for adding this next-generation GPU support to their RadeonSI Gallium3D driver.

Currently these 140 patches for "Vega10" support in RadeonSI is limited to OpenGL 3.1 compliance since geometry shaders and tessellation are not yet working. However, Marek is working on that support now, so most likely they will come soon and Marek will be able to get OpenGL 4.5 running on Vega prior to the presumed May launch.

https://phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=AMDGPU-Vega-10-Support

Kernel development news
Some 4.10 Development statistics
By Jonathan Corbet
February 8, 2017

Most active 4.10 employers

Intel 176549 20.4%
AMD 74965 8.7%
Samsung 57529 6.6%
Red Hat 41171 4.8%
https://lwn.net/Articles/713416/

Cize AMD so svojimi 140 000 riadkami pre Vega 10, by sa dostalo niekam na obrovske cislo..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak pozor upstart bol pozitivom, lebo tlacil na vyvjarov systemd, aby nerobili hovadiny a nastavoval zrkadlo.. A podobne mir tlaci na Wayland.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pozitivum by byl jenom kdyby ho proti systemd udrzeli. Neudrzeli. A s Mirem to dopadne podobne. Jeste budeme radi za stara dobra X.org ... ne ze by byli tak uzasny, ale po systemd ve schopnost komunity vybrat lepsi reseni moc neverim.

Mimochodem, mozna ze v tom ubuntu bude Mir 1.0, ale ze to bude stabilni verze bych moc neveril. Stabilni verze se totiz nepozna podle cisla ale podle stability, a opravdu nejde uspechat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono je otázka, co je stabilní verze. Bez chyby to nebude nikdy. Asi by se měla poměřovat naštvanost na 100 uživatelů :), ale pokud bude volba, tak bych v tom problém neviděl. Ten systemd sedí bohužel o něco níž.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„jestli to jako vychozi nestihnou nasadit v 17.10, tak nasazovat to v LTS 18.04 poprve bude dost zabijacke“

Zhruba totéž jsem tu někde psal před dvěma lety. To odsunuli Mir z 15.04 a já psal, že jestli to nezvládnou do 15.10, budou muset počkat až na 16.10, protože dávat to do LTS je nesmysl.

Mezitím uplynula 15.10, 16.04 LTS, 16.10 a nebude to ani v 17.04.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.