Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Mitakon uvádí 85mm f1.2 „Dream“, který snese srovnání s Canoním 85mm f1.2 L

Kde je ježek?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

David je dočasně nepřítomný. Předpokládám, že by mohl být zpět někdy mezi svátkama.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Díky. To já jen, že jsem si všiml, že články o fotografii, které obvykle píše teď nepíše :-)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

... se spis nemuzu dockat, az zyoptics vyjaji turbo md-fx ... slibovano bylo prelom 2014/15 a zatim nic, v lednu vydaly akorat tak m42-fx ...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Nema af, tudiz na zrcadlovkach na cokoli jen trosku dynamictejsiho spis nepouzitelne.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

S f/1.2 sklem fotit dynamické scény na AF…?

S 85mm f/1.2 objektivy se obvykle nepoužívá AF ani na statické portréty, hloubka ostrosti je tak úzká, že se na AF nelze spolehnout. Pokud AF zaostří na konce řas, bude už oko neostré. Podle uživatelů canoní 85/1.2 lze AF používat s určitou spolehlivostí při clonění na f/4 a výš. Pak ovšem člověk nepotřebuje f/1.2 objektiv. Čímž se dostáváme k faktu, že u 85/1.2 objektivů je AF docela na ozdobu (85/1.2 s AF má pouze Canon).

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Tolik k teorii a ted praxe. Mel jsem na mysli treba svatby, kde se C 85/1.2 dost casto pouziva a vicemene bez problemu.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

No nevím. Já mám třeba MF od Zeisse a nějak si nedovedu představit svěřit nejmenší hloubku ostrosti AF. AF je blbec a na oči neostří, to spíše na nos, vlasy, špičku řas atp.

Akčně se s tím dá fotit úplně v pohodě, holt se musí po staru. Třeba i na koncertech atp, kde se pořád někdo hýbe a jde to. Takže osobně manuální objektivy s takovými parametry nezatracuji.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

To je těžká diskuse, vy si to nedovedete představit, já to mám ozkoušené. Ve spojení se spot focusem není problém ani zaostřit skrz brejle na řasy apod. A když by to náhodou nešlo, pořád je možnost použít MF.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ale tak myslím, že si to i představit dovedu, ale to jaksi není ta prvně zmiňovaná akčnost, že. :-) I tak si myslím, že spousta nástřelů AF bude těsně vedle (přesněji řešeno na něco jiného než je záměr).

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

„Tolik k teorii a ted praxe.“

Prosím? :-) Pokud někdo profesionálně fotí svatby s 85/1.2 na AF, pak zpravidla cloní. S f/1.2 na AF by měl tak 90 % odpadu. Těžko si lze představit, že každý záběr bude fotit 20× a pokaždé znovu ostřit, aby měl naději, že tam najde pár použitelných výstupů. Zrovna svatby jsou případ, kdy je třeba použít takový postup, aby se množství odpadu minimalizovalo a vznikl dostatek technicky kvalitních snímků pro další výběr.

Obrázek si každý může udělat už podle Googlu - při zadání „canon 85 1.2 focus …“ už nabízí „canon 85 1.2 focus shift“, „canon 85 1.2 focus issues“, „canon 85 1.2 focus speed“. Pak následuje řada diskusních příspěvků, kde uživatelé vyjadřují rozčarování nad množstvím odpadu při kombinaci f/1.2 a AF.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Zatímco málokdo pochválí a spokojeně fotí, postěžuje si skoro každý, takže to není úplně relevantní argument. Focus shift naopak souvisí s cloněním, takže tady paradoxně naopak neclonění pomůže. A focus speed zase souvisí s pomalostí AF u 85/1.2 (první verze, druhá verze je v tomto o něco lepší, troufnu si tvrdit, že na svatby naprosto bez problémů), ale už nic neříká o nepřesnosti. Takže co tam máš dál?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

"postěžuje si skoro každý"...kvalitní blábol z Canonistovy dílny...

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Zmínka o vyšším ISO, coby náhradě lepší světelnosti, mě pobavila. Ostatně, stejně jako informace, že pořízení nového těla je méně nákladné.
Kupříkladu, objektiv se světelností F1.4 jsem na Aukru zakoupil za něco málo přes tisíc korun a jsem s ním plně spokojen.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.