Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Mnichov přešel na Linux a Microsoftu se to krutě nelíbí

Mnichov by měl pokračovat v tomto duchu: "Protože úspory stále nepovažujeme za dostatečné, nařídili jsme revidovat počet a druh HP zařízení s tím, zda by nemohly být nahrazeny zařízeními jiných výrobců."
Když se do vedení jak HP, tak MS tlačí slípky, nikdy to nedopadne dobře.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

neznám větší firmu, kde by ještě dnes používali tiskárny HP - problémy s drivery, problémy se spolehlivostí a cenou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jaka tiskarna je dneska bez kurvitek? HP, Canon, Epson na jedno brdo...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hodně firem a institucí používá, velká řešení. Často pocházející úplně z jiného zdroje. Tisknou skrz kopírky a tam vládnou jiní.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A to este do te studie HP nezapocitalo, ze kdyby Mnichovsti presli na dlazdice, stoupla by jim razem produktivita o 200% :)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Teď si představ kolik by to hodilo kdyby mnichovské vyhodili na dlažbu úplně :) Hm to by chtělo nějakou "nezávislou" studii, třeba od jablečňáka :D

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Linux nemam, nemal som a ani neplanujem - ale...

DRZIM palce mnichovskym, presne pre taketo `monoucelove` zalezitosti je linux idealny a ballmerovi s jeho `silovym znasilnovacim` marketingom zelam skory krach!!!

podla mna pre mnichov by stacil jediny argument -> `lebo W8` :o)

tieto dve pismenka vystihuju arogantnu ignoraciu poziadaviek zakaznika a nanucovanie vlastnych vizii, cenotvorbu postavenu na hlavu atd.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

v takomto duchu by sa mali uberat vsetky statne spravy a podniky... a nie aby windows cucal peniaze od nas danovych platicov a ked uz teda sa inak neda tak nech je windows zadarmo pre domace pouzitie vtedy ak je ich licencia predavana do statu....

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Promiň, ale to je logika postavená na hlavu. Jako by jsi řekl, že když Škodovka prodává do státní sféry svoje auta, tak by měla do každé domácnosti dát bezplatně také jedno. Stejný princip, ale tohle už nikoho nenapadne.

Lidé si pořád neuvědomují, že software je komodita jako každá jiná, jen většinou mnohem dražší. Ale protože to není kus železa, tak to lidi nevidí a myslí si, že je to zadarmo. Přitom bez softwaru je jakýkoli kus IT železa úplně k ničemu. Nepochopila to třeba Nokia, která měla docela slušné telefony, ale pokud člověk chtěl cokoli kromě volání a sms, tak narazil (zálohovací systém mají dodnes naho... - buď všechno, nebo nic - třídit nějak rozumně třeba sms je porod). Naopak Apple na to přišel už v minulém století.

Aby bylo jasno - tleskám Mnichovu, z 80% makám pod linuxem, ale když vidím jak se lidi podivují nad normálními obchodními praktikami, tak to prostě nechápu. Studie je jedna věc, ale to že firma nabídne slevu při velkém odběru je v celém světe naprosto normální a rozhodně legální. Říká se tomu biznis ;) Vidíte to všude kolem od telekomunikací po rohlíky. Jak přišel autor na to, že je to na hraně zákona by mě vážně zajímalo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

volá sa to tzv. cenový dumping ak som správne pochopil čo chce autor povedať

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No to by mě zajímalo, jak stanovíte / zjistíte, že na dané aplikaci je uvedená cena dumpingová, tedy pod náklady... Prostě SW není rohlík, i když v sobě zahrnuje spousty práce a někdo musel programátory zaplatit. Zde totiž vystupuje oproti rohlíku jedna velká neznámá a tou je konečný počet kopií. Pokud totiž bude kopií hodně, nákladová cena se přiblíží k ceně za výrobu média a distribuci. Jenže cena média je dnes irelevantní, protože by to byla cena paušálu za internetové připojení a nějaké procento za datový server, ze kterého se nechá produkt stáhnout. Prostě dumpingová cena SW je hodnota z říše divů za zrcadlem...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zvlášť když konkurence nabízí software zdarma ;) Teda předpokládám, že se v tomto případě platilo (platí) pouze za support. Nebo jedou všichni úředníci na enterprise linuxu ? ;)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Dumpingova cena SW neni hodnota z rise divu. Naopak .. je to velice konkretni hodnota. Dle jedne z definic, abych upresnil pojem dumping, uvedu citaci treba z wiki "Podle některých zákonů se o dumping jedná i tehdy, když se dovezené zboží prodává v určitém státě levněji, než mohou v témže státě totéž zboží prodávat domácí výrobci."
Je jasny, ze v pripade dusevniho vlastnictvi nemuzem pouzit stejny primer jako fyzicke veci. Ostatne taky tenhle problem jenom potvrzuje fakt, ze SW neni to samy to HW a nelze pouzivat srovnani s autem. Prave proto, ze vyrobni cena je nula. Ale je zde vyvoj. Ale dle poctu kopii nelze usuzovat na cenu. Takhle to nemuze fungovat. Ono v podstate balickovany SW je velice sverazna deformace trhu vubec. Kdysi se OS dodaval primo s HW bez toho to neslo. Bylo to v cene toho HW. To same dnes u routeru, TV a nevim jakych moznych jinych stroju. Stejne dnes SW psane na zakazku. Tam se plati jako zakazka. Sluzba. Dodani ovladani. Vcetne podpory, zdrojaku castokrat. Balickovany SW je zrudnost. Slepa ulicka. I kdyz nekdy to nejde jinak :)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jak muze byt SW stejna komodita jako HW, kdyz i ucetnictvi rozlisuje hmotni a nehmotni majetek a ma ruzne sadzby .. na SW vyssi pri odepisovani HIM :)
Nemuzes pouzit v primeru auto, protoze je hmotni. Sw je dusevni, neuchopitelna vec, licence. Stejne jako tovar vs. sluzby. SW je prakticky to same co sluzba, jenom to dela stroj a opakovane. Ano, HW je bez SW castokrat nanic, ale ne vzdy! Kdyby SW bylo to same jako HW /skodofka/, tak Microsoft by nemohl tam, kde SW stoji treba 30milionu prijit a rict, dame vam to za 3mega. Jaksi by na tom hodne moc prodelal :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

FUD

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že článek tuto rádoby studii zhodnotil zcela zprávně. Tato studie má stejnou vypovídací hodnotu jako všechny ostatní studie placené Microsoftem, tedy nula. Možná, že by HP udělalo lépe, kdyby si vypracovali studii na to, jak nezkrachovat po tom, co pohnojili co mohli. Na druhé straně chápu, že každý mrtvý prezident zvečněný na zeleném papírku, který jim za to MS dal se jistě hodí. Jidášovi stačilo 30 stříbrných, ale HP bylo určitě dražší.

Nicméně důvodem migrace jistě nebylo jednorázově ušetřit nemigrováním na novou verzi Windows a Office, ale snížit celkové TCO a následně pak ušetřit při obnovování HW a SW vybavení a upgradech, což zcela jistě budou úspory, které se v rozpočtu města projeví. Takže i kdyby tato migrace byla drahá jak "odhaduje" HP (a že Mnichov musel překonat řadu překážek, včetně netechnických), tak se to výhledově vyplatí.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A ještě pořád mají 20% PC na Windows, aby mohli vůbec pracovat?

Mimochodem, věřil bych spíš HP. Úředníci totiž NIKDY nepřiznají, že se plánované úspory nekonaly. Navíc přechod na nová Windows + Office se dá udělat opravdu rychle, rozhodně by trval méně měsíců, než tohleta ostuda let.

A navíc představa, že je linux levnější v provozu, je bohužel zcestná.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Studii netreba, mam to sice jen ze serveru, ale mame 80% Linuxu a Unixu, jen 20% windows, zatimco Unixaku je zde pomalu, tak 2-3 tymi po 20 lidech, windows lidi je zde odhadem tak 400 s tim, ze spravuji 4x mene serveru ...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

A co zahrnujete pod pojem "Sprava serveru" ? O kolika serverech se celkove bavime?
Sprava zahrnuje HW, OS i application support, patching, monitoring, performance monitoring atd nebo to je jen o "nainstalujeme server a on pak bezi 6 let bez restartu a patche, protoze na nem bezi jednoucelova aplikace" ?
Ja na zaklade sve zkusenosti bych opravdu pochyboval, ze sprava Windows serveru vyzaduje 20-40x vice IT personalu nez sprava Unixu (coz tak nejak vyplyva z vasich poctu)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já na linuxové báchorky nevěřím, jsou stejně vymyšlené jako Windowsové báchorky. ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Třeba Windows System Center je zdarma kde? Nebo poraďte čím to zdarma nahradit.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Např. Microsoft nebo Intel ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

BTW nástroje od redhatu nepotřebuju, protože si za celkem krátkou dobu napíšu svoje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Juuu, Vas si musi vyvazovat zlatem ve firme... abyste jim nahodou neodesel a veskere Vami napsane nastroje najednou budou bez supportu a casem to vse prestane fungovat...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

BTW, i kdyby ty náklady byly jednorázově vyšší (jako že vyšší při tak velké tranzici mezi různými systémy bývají), tak se to stejně nakonec vrátí v dlouhodobých úsporách.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Takze kdyz tenkrate meli migrovat na XP, tak dnes by jiz migrovali na W7, nebot XP jiz nejsou podporovany a nelze je pokud vim ani bezne koupit.
Zavislost na M$ je pro firmu sebevrazedna, nebot kdyz ji daji slevu, tak pri upgrade ji jiz nedostanou, dale musi mit licencni oddeleni, nebot M$ licence neni tak jednoduche spravovat a do toho mame jeste stabilitu a spolehlivost, jak ukazala londynska Burza, ktera po huronske migraci stahla ocas a i pres reklamy M$ a presto ze to byl jejich pilotni projekt, nebyli schopni produkt udrzet v chodu a vratil se tam zpet posixivy OS, tedy misto UNIXU linux, ktery bylo mozne pouzivat na tom samem HW, ktery koupili, myslim, ze dlasi migraci na W2012 etc si uz Londynska Bursa rozmysli.

Zamysleni nad etikou dodavatele: nedokazi si predstavit, ze by firma, ktera prohrala tendr zacala podkopavat managery IT a lidi, kteri o tom rozhodovali, myslim, ze ve vetsine firem by si tim do budoucna zavreli dvere a jeste to rozkriknout hpovori o jednom jedinem, pokud bych ja vypisoval zakazku, tuhle firmu a vsechny nabidky s M$ bych predem vyloucil, tedy bych zadani napsal tak, aby se vubec nemohli prihlasit a mohli se hlasit jen firmy, ktere s M$ nemaji nic spolecneho, tedy bych asi dal do pozadavku POSIX OS.
Povazuji tohle kopani do IT CIO a IT teamu jejich byvaleho zakaznika za absolutni fopa a tohle pouziji ja sam kdykoliv, abych je z jakekoliv zakazky, kde budu mit nejaky hlas vyradil.
Opravdu si nedokazi predstavit, ze bych prohral nejakou zakazku a pak bych napadl reseni konkurence a delal podrazy na IT u jejich sefa.

Znam jednu firma, ktera tohle udela a v cele CR si jiz u velke zakazky neskrtne, dodavatele jako IBM, HP, NetApp, Hitachi, EMC uz jim nic neprodaji a musi si to koupit u jejich partneru, tedy jiz nedostanou specialni cenu, se kterou se da konkurovat. Protoze fakt, ze napadla IT oddeleni u jejich sefu sice vedlo k prosetreni zakazky, ale zjistilo se, ze dana firma nemela pravdu a tohle se rychle rozkriklo, dokonce si myslim, ze to dana firma ani nevi, jen ted dodava HW od lowend firem, nebot velke firmy s nema nadobro skoncily.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No je videt, ze radni ani IT vedeni Mnichova neprijali uplatek, zatimco Ostrava Jih migrovala z Linuxu na windows za velmi podivnych podminek a migrace 3x zkolabovala, nakonec odstrihli IT a jejich technicke pozadavaky, Autocont proste to co chteli a to co fungovalo na linuxu nemuseli splnit a o prechodu se rozhodlo hlasovanim. IT totiz pozadovala zachovani stavajici funkcnosti a na tom si M$ vylamal zuby a tak nebyly schopni vyhrat vyberove rizeni, ktere bylo tak joko tak fraska, nebot se vzdy musela prihlasit firma, ktera rikala, kolik by stalo, kdyby to vybudovali na linuxu, starnda ale byla, ze mohli dat castku 0kc, nebot vse co meli jako ze vybudovat tam jiz bylo, takze jedine co melo cenu fakturovat byla udrzba.
M$ tam daval licence za hubicku, lae funkcionalitu nebyl schopen splnit.

K migraci na linux se vzdy pristupuje s rozumem, coz se u windows rict neda, zatimco windows se snazi nahradit i servery, kde je absolutne nepouzitelny, Linux se talci hlavne na servery a tam, kde je nutno zachovat stanice se zachovaji, nebo se pouzije terminalServer, ci CiTRIX, nebo se dokonce nechaji windows, nekdo dokonce windows pozuist na virtualizaci, cizm si zajisti vyhodu linuxu, prenositelnost bez reinstalace na jiny HW, coz lze u windows zajistit jedine virtualizaci.

## JOKE ##
Ja doma treba usetril linuxem dost, mam nekolik PC, mam jeden server, tedy jsem usetril mozna i 100.000 kc ... a nezlobte se na me i s nadprumernym platem bych na tohle makal celkem dlouho ... a to nehovorim, ze bych to musle mezi tim 4x upgradovat ... takze mozna i 400.000 ... jo uz vim proc jezdim v Audi ... usetril jsme penize na licencich za M$ ;-))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ono porovnavat schopnosti Windows a Linuxu pri implementaci Autocontem je dost pochybne. Ja bych k Autocontu nedal na rozchozeni ani hloupi telefon bez OS, protoze vysledkem by byl telefon co nedokaze telefonovat :D .

S napady a provedemim implementace od Autocontu mame bezva zkusenosti ... je to jako dat podnikovou sit do ruky studentovi stredni skoly co si precetl neco o Windows v novinach :-) .

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdepak, znalosti v případě Autocontu jsou až na druhém místě. Na prvním místě je někdo, kdo dostane část z těch 30% a díky tomu Autocont zakázku dostane.
Jedinců či firem schopných velkých a složitých implementací není málo. Ale bohužel nejsou tolik vidět jako Autocont a většinou úplatky nejsou zahrnuty v ceně.
A v případě hardware se dá oproti Autocontu dostat i o 50% levněji.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"zatimco windows se snazi nahradit i servery, kde je absolutne nepouzitelny"

A to vám pověděl kdo? Že o tom ti hlupáci ve firmách, které úspěšně běží na Windows, nevědí... :) Každý systém na dobrý na něco jiného, třeba Active Directory je ve větších firmách celkem "standard".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud dovolíte, podívám se na to očima daňového poplatníka:
1) bylo vykonáno řádné výběrové řízení, kde byla závazně stanovena celková výše nákladů a celková doba k provedení? Nebylo.
2) Migrace na Linux trvala několik let a podle všeho ještě není zcela dokončena. Jsou i tyto aspekty konkrétně vyčísleny, kolik tohle stojí daňové poplatníky? Není.
(pozn: Pokud po celou dobu „migrace“ nikomu úředníci bez výpočetní techniky nescházeli, tak na co tam sakra vůbec jsou?!)
3) Údržba systému — je někde konkrétně vyčíslen i tento aspekt? Kolik lidí bylo zapojeno v IT údržbě před transformací, během transformace a kolik je plánováno na údržbu? Není.
4) Tvorba nových programů — pochybuji, že všechno jede na čistém a neupraveném OpenOffice. Takže vývoj a údržba nových programů pro potřeby úřadu na bázi LinuxOS — je to konkrétně někde vyčísleno? Nenašel jsem. A proškolení armády úředníků na úplně nový systém a nové programy — to také není zdarma, že?

Takže shrnuto jedinou větou: jedná se o rozhodnutí úředníků, kde není smyslem ušetřit peníze daňových poplatníků, ale zdůvodnit nezbytnost a nepostradatelnost vlastní existence.
Pokud bych se někde dočetl, že nějaká soukromá firma se rozhodla přejít na LinuxOS, chápal bych to, že majitel firmy je buď bezmezný fanda do Linuxu a nepřítel MS, anebo si to zatraceně dobře spočítal, aby v dnešní ekonomicky velmi nejisté době ho to vyšlo jistojistě výhodně. Bohužel — takové zprávy nemám a proto to vrhá temný stín oprávněných pochybností na jedno z mnoha nekompetentních rozhodnutí státních úředníků, jak zase oškubat daňového poplatníka a bokem si ještě přivydělat a dát ještě vydělat kámošům, když z cizího krev neteče a daňový poplatník se dá ještě víc vyždímat…
Nemusíte se mnou souhlasit, je to jen můj názor, názor svobodychtivého občana, jemuž se zdá současné, více jak 75%, zdanění už zafraseně vysoké…

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Migrace trvala tak dlouho právě proto, aby se předešlo ostatním zmiňovaným problémům. Nedocházelo k nasazení neodladěných věcí, aby nebyly výpadky, měnili se věci až jim končila životnost, lidé se přeškolovali postupně v rámci běžných školení atd.
Proč by třeba rychle teď hned měli vyměnit software pro nějakou agendu (a dopadnout jak u nás sociálka nebo registr vozidel), když ví, že se chystá nový zákon, kvůli kterému by stejně museli software za rok nebo dva přepsat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prosadit migraci na Linux ve statni sprave, kde jsou pozice Microsoftu temer neotresitelne, vyzaduje presvedcit spoustu lidi, ze se to ekonomicky vyplati. A to neni jednoduche. Vase predstava, ze migrace byla vysledkem rozhodnuti nepodlozeneho ekonomickymi rozvahami je absurdni. Ty propocty se samozrejme delaly, ale pochybuji, ze tu nekdo ma cas vam ty dokumenty dohledavat.

Nicmene zminim aspekt, ktery dosud nebyl zminen ani v clanku ani v diskuzi. Do rozhodnuti Mnichova o migraci na Linux si Microsoft diktoval ceny a statni instituce jen platily, protoze nemely jinou moznost. Po rozhodnuti Mnichova se tento obchodni model zasadne zmenil. Statni instituce pri jednanich s Microsoftem zacaly uvadet, ze kdyz nedostanou slevu, tak ze budou nasledovat Mnichov. Microsoft musel zacit nabizet vyrazne slevy. To danovym poplatnikum v Nemecku, Francii, ... usetrilo ohromne mnozstvi penez. Z hlediska obchodovani byl Mnichov pro Microsoft prelomovy pripad. Proto mu venuje tolik pozornosti, proto se snazi maximalne mlzit ohledne uspor, kterych se tam dosahlo. Toz tolik k vasemu detsky naivnimu prispevku.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja jsem na linux migroval mnoho firem, ne cele, ale servery.
Vyhozeni ISA serveru: fungujici FW s mnoha fcemi navic a ten HW byl tak 10x predimenzovan, nez jsme potrebovali, casto se dany server dal jinam a nasadil se nejaky slabsi. Nad to bez vypadku.

Nahrazeni draheho exchange linuxem, konec sledovani velikosti mailboxu, konce padu IIS sluzeb, konec placeni za antivir a antispam, konec mnoha problemu, diky LVM2 jiz migrace z pole na pole probiha za behu, rozsireni kapacity je mozno treba i pres vice FC poli etc. s tim, ze nasledna konsolidace vypada tak, ze pak pripojim velky disk, dam do VG a reknu tuhle PV vyhod ... a LVM, coz je pro nas jako ze disk se za behu presune na jine pole ... skvela vec.

oracle: tam neslo o usetreni penez za licence, ale o spolehlivost, nakoupili treba Itanimum2 servery za tezke penize a RHEL AS za 60.000 kvuli supportu od Oracle, vysledek je, ze tam bezi vice instanci a jiz zadne pady.

backup: nektere SW maji stejnou licenci na win i linux, jine se muzi migrovat a doplatit, vysledek ovsem je, ze backup do pole trva 1/2 casu na stejnem HW jak na windows, nasledna migrace na pasky nas jiz nezajima, ale je taktez rychleji. Pod windows jme treba meli problem, ze kdyz byla virt. paska vetsi nez 50GB, rychlost zapisu klesla az na 3MB/sec ackoliv i levne pole dava 200MB/sec ... takze bud koupit drazsi backup to disk, nebo prikoupit licence na pocty slotu ... v linuxu ani virt. paska vetsi nez 4TB neni zadny problem

takhle bych mohl pokracovat dal a dal, uspora byla velmi casto velka, jindy cena OS nehrala roli, nebot SW nad tim byl radove drazsi, ale slo o spolehlivost.

jeden velky urad v CR vse zmigroval na linux, duvod je to, ze maji malo lidi v IT a windows jim zpusobovali nejvice problemu, uspora za licence byla taktez velka, nebot tech serveru maji vice a to pouzivaji i vmware, kde se uspora linuxu taktez ukaze, nebot linux neni tak zravy na CPU ani RAM.
Linux je totiz sance, jak se zbavit vydirani firmou M$, kdyby to totiz bylo mozne jako v USA a diky ACTA to mozna tak i dopadne, tak se kazdy podnik bude bat BSA a jeji praktiky, kdy budou tvrdit, ze krom faktur musi mit jeste nalesky, originalni media a kde co, jinak mastna pokuta, nebo drahy upgrade na nove verze, coz je v USA bezna vec.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co je to ta firma „M$“? Můžete se prosím vyjadřovat k věci, korektně a bez postranních emocí? Děkuji.
PS: vy také děláte zadarmo a jste živ jen z podstaty dobrých skutků?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To Viktor N. :

Teba ako danoveho poplatnika nezaujima, ze stat plati ca closed software tvojimi peniazmi. Ak by statna sprava vyzadovala pri vyvoji pri aplikacii aby boli open source, tak si tym rozviaze ruky. Podporu a vyvoj danej aplikacie bude moct robit hocikto. Nebude viazana na jednu firmu. Nijako by ju to neohrozilo, keby ta firma nahodou zbankotovala, prestala s vyvojom daneho SW,... . Takto je stat tlaceny do vydavkov, ktre niesu potrebne.

Cena nieje vsetko. Nebyt viazany na jedneho dodavatela je velmi silny argument. Bohuzial nasi uradnici su na to prilis skonstnately. Uz davno mal byt u vas a aj u nas v SK zakon, ze zakazkovy SW , ktory je vyvijany pre statnu spravu ma byt open source. Bohuzial u nas zakon este nepozna ani co je to open source.

Platia to z nasich penazi a je to pre nas. Closed SW tam nema co hladat.

Fandim Mnichovu a aj inym mestam a statom pri prechode na linux a open source.

p.s. urcite veci robim zadarmo. Pouzivam open source ale na oplatku zadarmo napriklad prekladam, testujem, reportujem chyby a ak neviem nijako pomoct, tak aj financne podporim.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle ale vubec neni o Linuxu nebo Windows. I kdyby se pouzival Linux tak by SW pro statni spravu ktery by si nechali na zakazku vytvorit byl Closed SW. Toto totiz neni vubec problem OS. Ono by to tak mohlo fungovat i s aplikacema na Windows, jenze on to nikdo nechce.

Koukni se kolik kvalitnich ovladacich prvku napriklad po .NET Framework je zadarmo a se zdrojaky ... skoro zadne. Za to je na trhu obrovske mnozstvi predrazenych balicku vsech moznych ovladacich prvku, ktere sou mezi sebou nekompatibilni a nedaji se casto pouzit soucasne v jednom projektu. .NET Framework je zadarmo, nastroje pro vyvoj v nem jsou zadarmo ... kde je tedy problem ? Proste neni zajem ... .

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je to aj o Linuxu a Windows.
Linux je open source a Windows je Closed SW. U MS som dany na milost a nemilost MS. V pripade linuxu nie.
MS zrusi podporu, nebude vidavat opravy, nebude podporovat HW alebo SW a som nahraty.
Prispievatelia do linuxu a komunita to moze spravit tiez ale nikto mi nebrani urobit si to sam alebo zaplatiti si niekoho aby to urobil.
Co bi si napr. robil keby MS skrachovalo, zrusilo aktivacne servery a ty by si stratil moznost pouzivat svoj legalne zakupeny OS?
Statna sprava do st velka na to aby si pripade potreby dokazala zabezpecit vyvoj alebo podporu open source SW.

Tebe nestacia priklady z nasich oboch zemi(vas register, nas danovy SW,...). To je vysmech platicom dani.

Ukaz mi tych vsetkych, ktory nechu zakazkovy open source SW pre statnu spravu? Nerataj do toho politikov a lobistov, ktory to ucelovo nechcu. Z mojich dani chcem len open source.

Preco nas zakon nepozna open source? Lebo je to ucelovka. Preco stat nevyzaduje open source zakazkovy SW? Lebo je to tiez ucelovka. Nas stat je cely prelezeny neschopnymi ludmi a lobistami s chechtakmi v vrecku.

To by si videl ako by sa SW firmy snazili aby ten SW bol poriadny. Bol by tlak na jeho kvalitu, poriadnu podporu a pristup. Kedykolvek by tu firmu mohol nahradit "ktokolvek".

.NET? To je fakt super priklad. Vzdy ma dojme, ked si chcem nainstalovat malu aplikaciu ale bez nainstalovania .NET molocha mi to nepojde. A tie uzasne updaty MS. To je hroza a zabijak kvality SW.
.NET je to iste, co MS Windows. MS si ta omota a potom ta uz len tak nepusti.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak to ses presne o 100% MIMO. "U MS som dany na milost a nemilost MS. V pripade linuxu nie.
MS zrusi podporu, nebude vidavat opravy, nebude podporovat HW alebo SW a som nahraty."

Nebo jak to ctu, tak to byl asi pokus o vtip .... MS ma presne danou vyvojovou vetev a k ni podporu, takze presne vis, do kdy to bude podporovane! A byva to tak 10 let ......
Naproti tomu u linuxu se to muze ze dne na den zmenit!

Takze ano, pravdepodobnost, ze zanikne Microsoft je oproti tomu, ze zanikne debian, tak nizka az je zcela bezvyznamna. Proto si mimojine zadna firma do enterprise reseni neda debian, ale komercni redhat, kde maji rovnez danou podporu ....
A pravdepodobnost, ze zkrachuje MS je opet vyrazne mensi nez RH ....

No nic, asi si spis chtel pobavit a pobavil:)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Omg. Vis ze kdyz instalujes aplikaci v C++ casto potrebuje ke svemu behu MFC knihovny. Ze aplikace napsana v Jave vyzaduje nainstalovanou Javu. Se mi opravdu zdas. .NET Framework je defakto velke mnozstvni knihoven funkci jako Windows API, ktere pak programatori nemusi resit ve svych aplikacich ale pouziji hotove. Navic Vista a vyssi uz maji vzdy nejakou verzi .NET integrovanou, protoze to vyuiva i system :-) .

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ani Javu preto prilis nemam rad. Plus som dany na milost a nemilost vyvojarom Javy alebo .NET-u a ich potencionalnym dieram (mimo tych v mojej aplikacii). O to my islo. To je moj vlastny nazor. Ak tebe to vyhovuje, tak OK.

To, ze .NET je vo Viste a vyuziva ho nieje ziaden protiargument. Ako som uz spominal, je vrchol nevkusu, ak nejaka mini aplikacia vyzaduje mat molocha .NET naistalovaneho. Mam pocit MS svojimi nastrojmi podporuje rast cim dalej , tym viacej dementnych programatorov.

Som zastancom mat v systeme, len to, co potrebujem. Ak by bol .NET rozdeleny na niekolko casti, ktore by boli na sebe nezavisle, tak to by bolo lepsie. Bohuzial teraz je to vsetko alebo nic.
Uz len tahat kopu updatov a novych verzii .NET-u ma nebavi a je to chore.

To BTJ:

Islo len o ukazanie principu a nie presny popis veci. Na druhej strane
povedz mi, ci je az taky nerealny ten moj priklad s krachom MS. Aplikuj to aj na hocijaku firmu a ich produkty. Pozri sa na ine firmy a staty ako dopadli a v niektorych pripadoch to bolo z dna na den. Pozri na chudaka firmu Dell. Ak by mu nepomohli, tak by mal dost velke problemy.

Samozrjeme aj linux moze skrachovat ale velka firma alebo stat (EU,..) je schopna pokracovat alebo si zaplatit podporu linuxu aj po jeho krachu. U closed soure len tazko, to by sa musela dostat ku zdrojakom. V pripade linuxu alebo inych open source projektov to nieje ziaden problem. Islo mi o poukazanie tohto.
U malych firiem a jednotlivcov je to tiez mozne, ak by spojili svoje sily (to sa aj deje v mnohych projektoch).
Na to som poukazoval.
Aj mnichov ma "vlastnu" distribuciu lebo si ju dokazu podporovat a vyvijat podla svojich potrieb. Pri pouziti MS produktov by nemohli. To je tiez podstatna vec.
Neviem kto je 100% mimo.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Kolko aplikacii s grafickym rozhranim je standalone ? t.j. ziaden "C++ redistributable", QT, .Net, Java ? Nenapadlo ta, ze te aplikacia je "tak mini" vdaka tomu, ze 95% logiky je poskytnutych kniznicami, na ktorych je zavisla ? To iste plati o instalovani "mini aplikacii" z repozitarov na Linuxe, ktore maju zavislosti velkostou daleko prevysujuce velkost aplikacie.

A teraz prosku internetovej anti-propagandy:
1. .Net Framework je sucastou Windows a aktualizuje sa s updatmi > t.j. je to subor standarndnych kniznic v systeme.
2. Kazda profesionalna / komercna / "ne-1MB utilitka" aplikacia si zavislosti instaluje sama z netu pripadne je s nimi redistribuovana. Co hovoris na zavislost hry na DirectX ?
3. Vsade sa nedavno kvakalo o "bezpecnostnych dierach v Jave" - stacilo ju vypnut v prehliadacoch. To ze sa da "utiect" zo sandboxu este len dostava Java / .Net aplikaciu na uroven nativnej. Ak je niekto somar, tak katastrofu sposobi aj dvojklikom na .bat-ko
Smiem sa opytat o akych dierach z pohladu desktop / server aplikacie je rec ? Btw. ak ma vyvojar bezpecnostnu dieru v Java / .Net* aplikacii, tak je to cisto jeho neschopnost.
*pri .Net-e ak ratame, ze aplikacia nie je v C++ pripadne nema povolenu smernikovu aritmetiku (tzv /unsafe switch), co vsak v konecnom dosledku je zase len neschopnost vyvojara, ze ju nekorektne nasadil.

AD open source: mne sa vymyvanie mozgov s open source, ako keby to mala byt spasa ludstva tiez prieci.
Freeware - ok, nemam problem vypustit nejaky nastroj, ktory ulahci niekomu cinnost (aj som tak uz spravil). Preco by som vsak mal zverejnovat zdrojove kody ?
Mat open source matematicku kniznicu dava zmysel. Open source osial sa vsak uz dostal do uplne absurdnej podoby - vypustit generator licencnych klucov pod GPL, tak to som uz rozdychaval velmi tazko. Takze autor komercnej aplikacie ju ma distribuovat rovno s keygenom ? Totiz komu inemu ako autorovi komercnej aplikacie treba generovat/overovat licencne kluce ?

AD jasanie nad "usetrenim" - nic sa neusetri, len mladenci buriaci sa proti vsetkemu si neuvedomuju, ze informacie o tom, kam isli "usetrene" peniaze uz nikto do titulkov sprav po svete nedava. Ale len sa tlepkajte po pleciach...
Pridu 1 - 2 zakazky na softver, o ktorych cene by vacsina z laikov strelila cislo, ktore v skutocnosti nepokryva ani naklady na letenky pri rieseni req. eng. a uz bude usetrene...
Jasajme teda nad tym, ze jednu dieru v hrnci sme zaplatali, ale zaroven vytvorili na opacnej strane novu. To ci je ta diera vacsia alebo mensia je len otazkou sikovnosti drotara - ako sa ta diera nezasvatenym bude javit.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Servery ve firmách provozuju spoustu let. A zkušenost je zhruba taková, že stojí 1/2 oproti Woknům, často mnohem mnohem méně, jen železo a práci.

Trik je v tom, že u Windows Serveru je třeba platit nejenom za licenci samotnou, ale i za uživatele (zvlášť účty, zvlášť rdesktop, zvlášť SQL server, zvlášť Exchange), za upgrade. U Linuxu nic takového neexistuje. Uživatelů tolik, kolik snese železo. Upgrade kdykoli je potřeba a zákazník zaplatí mou práci, které je oproti Woknům v podstatě stejně (jen pro mne pohodlnější - věc názoru).

Práce s konfigurací a správou - dle mých zkušeností - výrazně ve prospěch Linuxu. Po překonání určité bariéry znalostí se spousta věcí dá skvěle naskriptovat, konfigurace nejrůznějšími způsoby kopírovat místo vytváření zcela nových atd... zatímco ve Woknech se všechno musí voklikat v GUI, exportovat registry a podobné hrůzy ... fuj.

Nemluvě o řešení takových potíží, jako třeba chcípající HDD, obnova ze zálohy, nebo obecně množství variant jak zálohovat data. V tomhle jsou Wokna totálně v háji. Buď drahé placené možnosti, nebo na hovno. Počínaje komplikacemi, které vzniknou, když je potřeba systém přenést na nový sys. disk, nedejbože vyměnit základní desku (a překvapivě, opravdu pro 10 - 30 lidí nepoužívám virtály, které tenhle problém stejně tak úplně neřeší).

Pravda, v Linuxu mi chybí spousta fancy barevných klikátek, nikdo mi necpe barevnými reklamními letáky pocit, že jsem na vrcholu IT světa ... a díky za to, jsem rád, že mne s tím nikdo neotravuje.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Co ve Windows Serveru nejde naskriptovat v PowerShellu, případně VBS, BAT atd? Moc toho teda nebude...

Chcípající HDD? To snad řeší v serveru řadič. Přenést systém na nový disk? Libovolným klonovacím nástrojem. Vyměnit nákladní desku? Když tam byla původně třeba na Intelu a nová je taky na Intelu, tak to nebývá problém. Je problém s ovladačem RAIDu, ale řešení není tak složitý. Zálohování - používáme i pro Windows servery linuxovou Baculu, protože úspora peněz je opravdu vysoká. Ale stejně je potřeba spoustu věcí dodělat ručně, třeba dumpování různých databází, protože nelze jen tak okopírovat datové soubory. To ale není problém OS.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nedá mi neopýtať sa, či štúdiu robila tá istá skupina, ktorá vyčísľovala aj cenu Autonomy?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ja nevim, co v tom Mnichove maji, ale jako pul druhe miliardy jenom za spravu? To je trosku moc ne? Kolik tam maji pocitacu, to nikde nenapsali. Pocitam, ze HP si cenu tech 60M€ z prstu nevycucala, ale proste se podivala do vyrocni zpravy mesta (v tomto pripade do nekolika:o)
Tim, ze tvrdi, ze je pro ne vydavani aktualizaci kazdy den primarnim pozadavkem (oproti zkostnatelym windows), jen potvrzuje ubohost a lamerstvi tech "adminu". Pocitam, ze ten skandal ridil nejaky 15ti lety teenager, syn starosty:o) Ve firemnim (a vlastne jakemkoliv) jde o to, ze ten system bezi roky bez upgradu a je stale kompatibilni. Ukazte mi firmu, kde maji na enterprise serveru debian a aktualizuji kazdy den, aby bylo jakoze aktualni .... to nikdo nikdy riskovat nebude! Jde o to veci poradne proverit a ne instalovat neco, co vyslo pred pul hodinou!
Proc myslite, ze je stale aktivni verze firefox 3 a plne se aktualizuje? Protoze firefox (ted 18), co vychazi kazde 2 tydny, nikoho v enterprise segmentu nezajima .... predstavte si, ze by jste museli testovat kompatibilitu prohlizece kazdou chvili, to by ta firma nic jineho nedelala.
Sranda by byla, kdyby dopadli jak (byl tu o tom clanek) ti, co po peti letech prechodu na linux s obrovskyma ztratama, stahli ocas a nasadili znova windows .....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Koukám, že pán je odborník na Debian. U verze Stable se žádné změny, aby byl aktuální nedělají (pokud si to vysloveně nenastavíš přes backporty). Pouze se opravují závažné chyby. I ta verze Firefoxu (resp. Iceweaslu) ti zůstane stejná a vývojáři Debianu v ní zpětně opravují chyby, které Mozilla řeší až u nových verzí.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

BTJ ale právě poukazoval na to, že požadavkem byly "každodenní aktualizace" a bylo to uvedeno jako jedna z výhod. Což je u systému, na který je kladen důraz na stabilitu, určitě blbost. Takže někdo kecá, osobně bych si tipnul, že MS nabídnul příliš tenké obálky.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jednalo se o migraci 15000 desktopu a laptopu. Denni aktualizace se tykaly instalaci bezpecnostnich zaplat. Starsi ctenari jiste pamatuji dobu, kdy otazky pocitacove bezpecnosti nebyly pro Microsoft prioritou. Bezpecnostni chyby se zaplatovaly s nekolikamesicnim zpozdenim (pokud se vubec zaplatovaly). Projekt zrejme reagoval na tuto situaci. Dnes uz je jina doba, dnes uz to bez pravidelneho zaplatovani desktopu pripojenych k internetu nejde.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Neverim tomu, ze kdy MS nechal verejnou kritickou diru dyl jak tyden nezaplatovanou .....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tipuji, ze je Vam 15 let. Jinak byste o te problematice vedel. Kazdy administrator s tim v te dobe musel pocitat. Prectete si treba tohle: http://voices.washingtonpost.com/securityfix/2006/01/a_time_to_patch.html

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No...resil jsem dnes ciste prakticky priklad:
Mam excel, co ma cca 600 000 radku a cca 20 sloupcu.
V jednom z tech sloupcu jsou telefony, a to v poctu 1 az x (pricemz x je tak max 20), telefony jsou oddelene carkou.
A ja potreboval rozdelit ty telefony do zvlastnich sloupcu po 1, nasledne to cele upravit a vyexportovat.

Musim rict, ze jedine, co si s tim nejak rozumne poradilo, byl klasicky MS Excel, ktery i pri zpracovani takoveho mnozstvi dat nepada, nezamrza a podobne.
Nainstaloval jsem si schvalne kvuli tomu i Open Office, protoze ty zase maji jednodussi moznosti nastaveni CSV souboru, a musim rict, ze kdyz jsem napriklad v tomto souboru (z urciteho duvodu v urcite fazi uprav) dal nahradit vsechny carky strednikama(carek tam bylo v tu chvili par milionu), tak se OO zasekly, psalo to ze neodpovidaji a pul hodiny, co jsem to nechal bezet, to proste NIC nedelalo...Pricemz tu samou operaci zvladly MS Office behem cca 10 minut.

Tak nevim no...Pri upravach opravdu velkych souboru se mi OO nikdy neosvedcily (upravoval jsem jednou excel s cca 2,5 milionama radku a zkusenosti velmi podobne, az stejne, jako dnes)

Takze pri debatach, co je lepsi, a co se vyplati a co se nevyplati, si nakonec na MS Office nemuzu stezovat a radsi pouzivam je - v mnoha pripadech jsou prinejmensim rychleji, nez OO
(mam pomerne rychly PC, v soucasne dobe jeden z nejrychlejsich HW, ktery na deskopu muze byt. (64GB RAM, jako pracovni disk pro tyto ucely pouzivam PciE SSD a podobne)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.