Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Vodka a ventilátor místo WiFi: Vědci posílali data po molekulách alkoholu, plánují tak komunikovat v potrubí i s nanoboty uvnitř těla

No nevim, pouzit molekul alkoholu v lidskem tele, aby jim tu zpravu nespotreboval jiny nez zamysleny prijemce ...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Vodka
connecting people

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Hm, vidim, ze v kazdem novem "vynalezu" se musi objevit slovo "nanotechnologie" ..... takove HYPE slovo jako cloud a podobne:o)

Jinak je to samozrejme totalni kravina ....... v kapalnem prostredi o to vic zalezi na poradi, ktere se bude nahodne menit .... navic pochybuju, ze by se spousta informaci proste nerozpustila, je to zkratka hoax, blbost, kravina .....

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Trolololololo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Není to hoax, zní to úplně logicky. Leč o nějakém normálně použitelném využití mám dost pochybnosti, protože ta přenosová rychlost bude z principu víc než bídná (a to nemluvím o pořadí doručení jednotlivých "symbolů", tj. molekul alkoholu). Osobně si myslím, že by bylo lepší ten alkohol radši zkonzumovat ;-).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je dobře, že mají diskutující, vyjadřující se skepticky ke zmíněné technologii, patřičné vzdělání a že sami prováděli výzkum komunikace pomocí alkoholových molekul, který jejich tvrzení dokazuje.
Dejte prosím oněm nešťastným vědcům, že jejich snaha je marná, protože vy si myslíte, že to fungovat nebude.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nezlobte se, ale na tohle nepotřebuju provádět vlastní výzkum. Jasně jsem napsal, že nemám pochybnosti o tom, že princip té technologie funguje, ale že mám pochybnosti o rychlosti a chybovosti takového přenosu. Ono už jenom mít jistotu o tom, kolik molekul tam doputuje, po jaké dráze, za jak dlouho, bude asi celkem problém, a buď to bude sakra pomalé (rychlost šíření molekul v plynu/kapalině je řádově úplně jinde než rychlost šíření elektrického signálu nebo světla), nebo to bude mít velkou chybovost, tj. to bude chtít zavést nějaké zabezpečení proti chybám (nějaký opravný kód), čímž ale rychlost opět klesne. A ve skutečném prostředí budu mít těžko přesně definovanou dráhu pro přenos molekul nad stolem od větráku někam. Snad jedině v trubkách by to mohlo mít smysl.

Jinak ještě jedna poznámka - takových převratných objevů, které slibovaly hory doly už bylo, a bohužel většina z nich, ač třeba vypadají velice slibně, skončí kdesi v neznámu. To neříkám jako skeptik (protože skeptik nejsem), to jen tak konstatuju.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sorry, ale je treba si v dobe facefucku, youtubu a podobnych sracek uvedomit, ze ne kazdy "vedec" je skutecne vedec, jenom proto, ze o nem nekdo napise clanek v anglictine 2x na engadgetu;) (komentare pod tim stoji vazne za precteni:o) a jednou na voice of america ......
Dokonce i asi puvodni zdroj (http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0082935) zni spis jako vtip:) Taky jim trvalo pul roku nez to uverejnili, asi skutecni vedci pred Vanocema maji pohov, tak nemeli co otisknout:o)

A odpoved na tvou otazku, ano, myslim si, ze jsem v oboru alkoholu vzdelanejsi nez tihle "vedci":) Ikdyz pravda, je to otazka, podle typu jejich "vynalezu", jsou mozna prave oni ti opravdovi experti na alkohol, stejne jako nas (byvaly) soused, ktery mel taky velke zkusenosti s vodkou a nejen tou:o) A kdyz nad tim premyslim, tak je fakt, ze v poslednich stadiich, s nim komunikace pres alkohol byla daleko jednodussi a srozumitelnejsi nez za strizliva:)

A staci se podivat, na tu jejich "tezi" a precist si, ze to financovali ze statniho grantu, takze asi vsichni vime, kudy vitr (falesnych grantu) fouka:o)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

lahev vodky denně= log. jedna
den abstinence = log. nula
Přenosová rychlost je 7 bitu za týden tj. asi 45 bytu ročně.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jo, jenom je třeba, aby pozorovatel (= ten, co bude zapisovat, jestli daný den byla přítomna logická 1 nebo 0, přičemž z praktických důvodů pozorovatel != konzument) abstinoval pořád. To by se skoro dalo napsat jako RFC, úplně jsem si vzpomněl na tohle http://www.ietf.org/rfc/rfc1149.txt :).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tim hoaxem jsem myslel, ze ten vynalez je zhruba tak uzitecny jako automat na kondomy ve vatikanu.
Sak o tom, ze zalezi na poradi jsem psal. Coz v kapaline nemuzou nikdy ani teoreticky odhadnout, existuje proudeni a podobne, navic se muze (a taky se i stane) onene bit rozpustit, je totiz zcela jasne, ze nepujde o jednotlive molekuly, ale musi tam striknout treba kapku nebo podobne mnozstvi, jinak by na snimaci musel byt v celem objemu molekularni filtr/detektor:o), proste kravina! Dostali me s tim ropovodem, tam si to opravdu dovedu predstavit .... oni nahnou tisice kilometru datovych kolektoru kolem ropovodu, aby pak na prenos od jednotlivych cidel, lili do ropy doslova kubiky vodky (nebo cehokoliv jineho, co ropu znehodnoti) a na rekneme mozna vzdalenost az stovky metru, mohli s bitovou rychlosti treba 1bit/minutu vyhodnocovat cidlo .... jsem snad jediny, kdo se citi byt obeti apriloveho zertiku?:o)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

…pomocí starého dobrého alkoholu…
To znamená, že k přenosu je potřeba minimálně dvanáctiletá whisky?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

+1 :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

V potrubí je to odzkoušeno na Ukrajině v roce 2009. Po řadě lost-bitů z Ukrajiny přišel kill-bit z Ruska.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.