Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Mozilla aktualizovala plán vývoje Firefoxu

Pokud Firefox nebude podporovat doplňky nebo pluginy, tak bude nepoužitelný. Pouze v případě že do Firefoxu doplní některé funkce, které si nyní doplňují uživatelé pluginy. U mne to je tlačítko v liště na spouštění poštovního programu MailWasher a tlačítko pro překlad stránky.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Rozsizeni zustanou, ale prejdou ze stavajiciho systemu XUL na WebExtension, ktere pouziva Chrome a treba i Opera. Technicky to chapu, ale osobne s tim budu mit docela problem, protoze pouzivam DownThemAll, Session Manager a Classic Theme Restorer. Ani jedno z tech rozsireni nejde snadno prepsat z XUL.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Je otázka, jestli by třeba XUL nešel konvertovat do HTML5 nějak automaticky. Spolu s XBL by na to mohl být dostatečně deklarativní. Nebo by tak snad mohlo jít vyřešit aspoň aspoň 90-95% procesu konverze.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pluginy jsou jediná věc co mě drží tak dlouho na Firefoxu, až přestanou fungovat tak rovnou Chrome (pochybuju že ty moje bude ještě někdo předělávat).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna s DownThemAll a ostatnimi rozsirenimi co stahuji na disk bude nejspis problem ... alespon soude podle toho, ze na Chrome kde nic tu nic, proste pro to chybi API. Samozrejme Google mluvi o tom, jak je to z bezpecnostnich duvodu, ale spis to bude proto, aby neslo stahovat z youtube ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mne osobne "uzavreny" system firefoxu vyhovoval lip. Jde i videt, ze zmeny, ktere jsou soucasnym vedenim podporovany, tak nepresvedcili lidi prejit zpatky. Customizace Firefoxu byla a asi je i dnes nejvetsim jeho plusem. Pro mne osobne, jestli mi v nem neco trva o 10ms dele nez v Chromu je mi u patniku...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Složitost dnešních stránek...

Před 20 lety se říkalo "chci PC pro kluka, ale stačí něco levného, bude to mít jen na hry."
- A pak se přišlo na to, že hry a 3D grafika jsou to nejnáročnější, co běžný uživatel může na PC dělat.

Před 10 lety se říkalo "chci si koupit notebook, ale stačí mi levný, budu to mít jen na internet."
- A dnes je web plný tun javascriptu a HD videí... ;-)))

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Uprimne receno, PC "jen na hry" nemohlo byt slabe ani v dobe pred 3D akceleraci, ale je fakt, ze se to hodne vyhrotilo v dobe rekneme Voodoo2.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ok, možná to bylo spíš před 25 lety, ale tu dobu opravdu pamatuji. A upřímně - na hopsačky v DOSu v 320x200 a 16 barvách stačila skutečně 286ka, kdežto ti nabubřelí snobové, co měli Windows "na práci", tak už potřebovali spíš 386, grafiku s 640x480@256 a myš! ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale v té době (1991 +- nějaký rok) byla na hry Amiga, ne nějaké tuctové x86 PC :-P

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, však jsem ji měl taky. :-P

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

heh, nechci rozjizdet fame, ale mel si na ty svi amize prvni epizody plosinoviho Duke Nukem?? Mel sem, jeste jako malej kluk Olivetti desktop s EGA grafarnou uz 16cti barevnej monitor a v kompu tikal i8086 a sekundoval mu numericky coprocessor AM8087. To byla parada, zvuky pekne prez PC Speaker. Ale jinak na papreni sme meli mi kluci Commodore 64. Ale jinak Amiga taky dobra no...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak zrovna navážet se do Amigy z důvodu plošinovek, to není úplně rozumné. Umlátěj tě nůší s disketama plnou takových hopsaček, které byly technicky i herně daleko, daleko, daleko před čímkoli, co se v té době dalo najít na PC. :-)

PC té doby excelovalo ve vektorových a prvních voxel engine simulátorech.

C64 jsem měl taky, ještě před revolucí v r.1989. To byl stroj, který z pohledu IT kolonizoval světové domácnosti. A dodnes, když mě chytne nostalgie, hraju hry v emulátorech co jsem hrával jako děcko právě na C64 nebo jako teenager na Amize :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Hehe, to je vlastne fakt. Pamatuju jak se na 286 s herculem tahly windows 2.10 jak med byly spis pro zlost. Nejvetsi legrace byla stejne se asi se samplery a doma slozenym Covoxem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Však taky ta hláška se týká úplně něčeho jiného, než co naznačuje ten komentář.

Je to ironická hláška na to, jak lidé neznalí počítačů často vůbec neodhadnou, jaké parametry by pro jaké použití potřebovali.

V podobném duchu jsou hlášky o firemních počítačích podle hierarchie (tj. jak ředitelův počítač musí nutně být výkonnější, než počítač např. inženýra nebo programátora).

Jinak reálně PC na hry byl vždycky čím výkonnější, tím lepší. Dnes, před 10 lety, před 20 lety i před 30 lety (před 40 lety ještě nebyly PC).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

At jde Mozilla s Firefoxem treba do prdele. Sorac, ale ja nemam slov. Ja bych normalne takove vyrazivo nepouzil, ale fakt mam doplnky se kteryma uz vyvojari prastili, protoze okopavani nohou od Mozilly uz meli plny zuby a samozrejme na Firefox 45 ESR uz nefunguji, jeste na 38 ESR to bylo OK, ale ted uz ne. Takze ja ted premyslim co delat, jsem na FF38ESR a co dal, doufat, ze se neobjevi nejaka bezpecnostni hrozba? Nebo prejit na Pale Moon? V nejhorsim se da Chromium, ale Google Mozille v przneni prohlizece uspesne sekunduje. :-/

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Obávám se, že to je ztracený boj. Dopňky bez podpory a vývoje jsou odsouzeny k zániku, protože browser se prostě vyvíjet bude, neb mu nic jiného nezbývá, aby zůstal konkurenceschopný a podporující nové technologie. Jediná šance je zastavit upgrady prohlížeče, ale to je zase bezpečnostní riziko, nebo přejít na alternativu (Pale moon?), ale ani ta neudrží kompatibilitu věčně.

Sám jsem zvědav jak to dopadne, mám též řadu dopňků, bez kterých si browser nedovedu představit.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas, ale vyvojare doplnku pravidelne odrazuje od vyvoje sama Mozilla, ktera neustale meni kod prohlizece podle toho jak se lidi od Mozilly zrovna vyspi a jestli zrovna vyhodej nejakeho toho vyvojare buzeranta nebo xenofoba, co je nema rad. Mozilla vyvinula skvelej prohlizec, kterej byl skvelej hlavne diky doplnkum a ted se je rozhodla zariznout.
OK, jejich pravo, ale reknete mi jedinej duvod, proc zustavat pouze s WE na Firefoxu, kdyz muzu s tim samym prejit na Chrome.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Tož to neřeknu, protože sám nevím. :-) Spousta lidí už dávno k Chrome utekla, tak se ukáže nakolik jsou u Firefoxu uživatelé držení jeho flexibilitou, která když se ořeže, nebude dále důvod setvávat. Nebo to naopak nakopne vývojáře doplňlů v před, že se jim rozšíří platforma? Nevím.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Bohuzel Chrome je taky prolezlej nackami. Treba kdyz jsem zjistoval, kde najdu nejaky plugin pro vertikalni taby, tak jsem zjistil ze nejaky obersturmbannfuhrer v Chrome teamu rozhodl, ze to neni a nebude mozne implementovat, takze zadny neni...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

No jestli ve Firefoxu přestane fungovat rozšíření Tree style tab (vertikální taby ve stromě), tak mě fakt naštvou.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Presne, Chromizace (googlizace) firefoxu nezna mezi. napred mi zmenej ui a pak mi chtej rusit moje milovane doplnky. Aspon ze adblock je vecnej .-))

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

no on ani ten adblock nemusí být časem podporovaný až začnou reklamní servery platit mozile aby zakázala používání blokátorů reklamy.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak tuhle metu už jsme možná úspěšně překročili :-).
Různé molochy už si platí, ale ne za zrušení adblocku, ale za povolení výjimek z filtrování. Tento model placení funguje pouze tehdy, když funguje i adblock jako takový. Platit přímo Mozille by jistě mohli, ale naštěstí existujou i klony adblocku pro jiný browsery, tak by to taky nebylo tak jednoduchý
Když si ale nainstalujete standartní adblock a standartní doporučený filtry a pak se podíváte do seznamu povolených výjimek, nestačíte se divit :-(. Nicméně doplněk funguje, akorát se člověk musí posnažit, aby si ho správně nastavil, nebo použil nějakej jeho nepodplacenej klon.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

do adblocku doinstalovávám i neoficiální seznamy.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No ono je to dáno právě tím, že dnes mohou doplňky ve FF zasahovat přímo do interních rozhraní a dělat zásadní změny funkčnosti, ale za cenu toho, že se ta rozhraní mohou časem měnit. Zatímco WebExtensions je standardizované API kde se bude hledět na kompatibilitu, ale zas tam toho nejde dělat tolik jako v XUL. Podle mě by mělo fungovat paralelně oboje, aby si vývojáři doplňků mohli vybrat, co se jim hodí víc. Ale vypadá to že XUL prostě zaříznou.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Na 38 esr můžete v klidu vydržet ještě docela dlouho, bezpečnost pc přece jistě řešíte i jinak, než jen záplatováním prohlížeče. A kritických chyb browseru, které by se nedaly pořešit na rozumně ošetřeném pc není až tak moc.
A přechod na palemoon by pro vás měl být úplně v pohodě, pokud vím, aktuálně jede palemoon na jádře právě zmíněného ff 38esr. A je dobrá naděje, že se to nebude hodně dlouho měnit, stávající přechod na electrolysis změní možnosti doplňků k horšímu docela hodně a vznikne tady bariéra, kterou nebudou mít vývojáři palemoonu dlouho důvod překračovat.
Navíc je tu naděje, že touto konkrétní změnou ff nas*ere ještě víc než doposud komunitu vývojářů doplňků a přechodem na elektrolysis tak může ff hodně ztratit a naopak zázemí a podpora palemoonu jako pokud vím nejživotaschopnějšího klonu ff se může hodně posílit.
Sám uvažuju víceméně stejně, na esr verzích jedu už nějaký čas a do nové řady ff s elektrolysis asi nepřejdu vůbec.
Nemám žádný doplněk bez kterého by mi to vyloženě nešlo, takže dlouhodobě zvažuju i vivaldiho, ale ten zatím stále ještě není ani tam, kde byla opera před 10 lety. Takže si v klidu chvíli ještě počkám a pak asi ten palemoon.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Je teda fakt, že bez flashe a Javy je každý prohlížeč dost dobrý i když je dlouho nezáplatovaný. :-) Nejvíce děr tam zanáší tyhle pluginy ač jsou nejposlednější verze.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas, ale zese na druhou stranu, kdyz vim co na internetu delam a nikdo po me nejde, tak naky diry v prohlizeci neresim. Nemam se kde nakazit. Porno je uz dneska bezpecny, kdyz clovek neni noob a warez me nezajima, a i kdyby tak vim kam bezpecne zajit. Takze me osobne zajima vice funkcionalita, nez naka pseudo bezpecnost kera stejne neni. Napred se vzdy zneuzije a pak az se zaplatuje. a zadnej soft neni bez zranitelnosti.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Konkretne ktery kus Palemoonu ze jede na 38esr? Palemoon prestal kopirovat firefox s prichodem australis, to bylo nekde kolem 29. Samozrejme, nektere veci stale prebiraji, ale je toho mene a mene protoze je to tezsi a tezsi, treba podpora videa zaostava - nicmene, je to lepsi nez zustavat na pre-australis Firefoxu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Tak tedy vězte, že verze 48 přinese první prvky přechodu na vícevláknový systém, konkrétně dojde k oddělení procesu starajícího se o UI (uživatelské rozhraní) a procesu starajícího se o vykreslování obsahu webu."

Tak vícevláknový, nebo víceprocesový? Nebo dokonce vícero vícevláknových procesů? To aby si na to člověk pořídil ten šestnáctivláknový Zen. :)

"O všem z výše uvedeného lze říci, že znamená evoluční novinky, protože i multiprocessing je jen evoluce."

No já bych čekal, že Servo s tím zamíchá docela hodně. Což by ale mohlo znamenat, že s ním ještě pěkně dlouhou dobu nepočítají, když s tím dělají takovéhle věci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na okraj:

„což si přiznejme, že ve srovnání s holým statickým html á la rok (řekněme) 2000 je náročnějších většina současných webů včetně našeho, který běží na Drupalu“

Upřímně, zrovna tento web je v tomhle ohledu dost hrůza.

Na to, že z uživatelského pohledu tu nic tak hi-tech není, je na výkon a připojení dost nenažraný.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak jsou i podstatně horší, hlavně když tam je moc hejbacích reklam, ale Drupal ani Wordpress rozhodně nejsou představiteli lehkých webů. Potřebovalo by to nějaký Vulkan pro web. :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Vulkan pro web se jmenuje Servo. ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ty novy verze sou akorat pro blbecky, jedine strarej palemoon a vypnot skripty, to že vam nebudou fungovat videa a dalsi sracky pro frikuliny je pak pozehnani.Zlaty casy kdy web byly z 99% texty a ne hovna.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.