Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Mozilla vzdává vývoj smartphonu za 600 Kč

"ale i ty s 512 MB a Androidem 4.x se umí pravidelně zakuckávat"

Tohle proste neni pravda, to ze maji smartphony nevyladeny OS a nasledne se to chova tak, jak je popisovano, je jedna vec, ale nelze podsouvat v textu myslenku, ze za to snad muze Android.

Mel jsem ZTE Blade, legendarni telefon, s custom ROM postavenou na Androidu 4.3.1, vyvojar si s tim opravdu pohral a telefon fungoval naprosto bez problemu i s 512MB RAM. Velka skoda, ze Blade mel jen 512MB interni pameti (ulozneho prostoru, to je neco jineho od RAM!) a po instalaci nekolika malo aplikaci doslo misto. Nakonec jsem ho prestal pouzivat nucene, protoze to zacalo odmitat nainstalovat novou verzi sluzeb Google Play a bez tich jdou opravdu akorat tak ty telefonni funkce a SMS.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Výrok, že existují telefony, které v nějaké konfiguraci fungují špatně, nelze vyvrátit nalezením jednoho telefonu, který fungoval dobře. To by článek musel tvrdit, že *všechny* takové telefony fungují špatně.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ne, to preci nerikam. Pisu, ze ta veta v textu podsouva ctenari, ze za to muze Android, tim, ze jeden telefon dokazal, ze to v uvedene konfiguraci funguje, je preci zrejme, ze na vine jsou ty konkretni spatne fungujici telefony, nikoliv system Android.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To v tom nevidím.
Podle mě konstatovat, že určitý telefon s Androidem je pomalý, je fér. Navíc se ani nedá říct, že ten Android na tom nemá žádný podíl, do určité míry za to může taky.
A když je nějaký telefon pomalý, uživatelům je jedno, jak moc je to vina které firmy. Běžný uživatel si nevymění ani hardware, ani OS, takže pro něj je podstatné, že ten telefon je pomalý.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ohledne telefonu od Mozilly, uplne idealne, at se vykaslou na telefon, at se vykaslou na Firefox OS a dodelaj do funkcniho stavu webovy prohlizec Firefox a to predevsim v mobilni verzi (pro Android), ten je zatim porad dost smesny.

Ona Mozillu (vedeni organizace) obavam se postihla megalomanie a chteli vsechno a pritom nedokazou poradne jednu vec. Kdyz uz musi tvorit mobilni OS, tak at se opravdu vrhnou na ten a udelaji ho poradne a ne tisic veci a vysledek zadny. Ale tak treba projekt vzdavaji, protoze jim to konecne doslo, kez by.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz ono ten operacni system je snazsi: staci vzit linux, na to firefox a par drobnych uprav aby se nedalo pustit nic jineho nez ten firefox a padla.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nějaké konkrétní výtky k mobilnímu Firefoxu? Používám ho už roky a jediné co mi vadí je nefunkční adblock, i když se tváří funkčně.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Už jsem ho nějakou chvíli nezkoušel, ale na mém zařízení byl(a nejspíš stále je) pomalý, takže tam raději používám chrome, který nemám rád.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasím, že systémové nároky by mohly být nižší, ale na slabém Samsungu Galaxy S3 mini šlapal celkem dobře a teď na Note 4 to neřeším vůbec.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Přijde mi, že 256 MB by mohlo telefonu sakra stačit, jde jen o to, jako moc si tvůrci dávají záležet s vyladěním systému (což je práce odborná a drahá, to chápu).

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Nj, ale dneska vyjde levněji dát víc paměti.

Ale připomněl jsem si hlášku: „Počítač s 16 MB RAM dostal Američany na Měsíc a dneska s tím neotevřu ani Notepad!“ :-)

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz Mozille webovy prohlizec zabere vic nez 256MB po svem spusteni, jak chteli do te pameti dostat i sytem, fakt nevim, asi opravdu premysleli, ze konecne Firefox zoptimalizuji tak, aby te pameti tolik nebral, ale zjistili, ze je to nad jejich sily, vyhodnotili to asi, ze to pridani dalsi pameti vyjde levneji. :-/

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Počítač v Apollu měl myslím RAM v řádu jednotek kilobajtů...

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?
+1
+6
-1
Je komentář přínosný?
+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Dobře udělali.
Nechápu smysl takového totálně osekaného „smartphonu“. Za podobné peníze se dá pořídit telefon např. s S40, který ty základní funkce odvede taky (včetně hudebního přehrávače a jednoduchého webového prohlížeče).
Do toho „smartphonu“ by sice šly instalovat aplikace, ale reálně jich většina stejně nepůjde používat, protože to ten telefon neutáhne.

Když už bych fakt neměl peníze a nutně musel mít smartphone, než si koupit nějaký vyrobený z toho největšího odpadu aby se ušetřilo mi přijde lepší si pořídit nějaký použitý.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Tohle je urceno pro velke trhy, tolik pouzitych a stale pouzitelnych smartphone neni.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Pořád zůstává otázka, k čemu takový „smartphone“ je? Pokud bude osekaný natolik, že tam ty aplikace stejně rozumně nepoběží?

I když podle mě nemůže být takový problém vyrobit operační systém, kterému ten hardware bude stačit, pro desktop takové systémy existují.
Ale nejspíš bude problém na něj konvertovat aplikace, takže nebude mít aplikace, takže to bude celé o ničem.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Copak aplikace ... problem bude s ovladaci. Telefon by se velice blbe prodaval treba bez USB ... jenze to znamena, ze potrebuje ovladace na USB hardware a USB "stack" v ovladacich. A to je pomerne dost kodu ktery napriklad pro DOS neexistuje. Jeste horsi je to v pripade WiFi. Vytvorit operacni system s mensimi HW pozadavky je samozrejme mozne ; ale rozhodne to neni snadne. V dnesni dobe je skutecne levnejsi vsude vrazit linux (nebo pripadne BSD) ... cimz samozrejme nemyslim Ubuntu, ale jadro linuxu s primerene osekanym programovym vybavenim. Android je prikladem pokusu o toto, akorat ze pro slaby HW neni dost osekany. FirefoxOS byl dalsi pokus, ale asi jim vyslo, ze by se museli zbavil firefoxu a to se jim nechtelo. iOS je zalozeny na Darwinu, takze BSD.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Spravne rozhodnutie. Radsej ziaden OS ako polofunkcny zlepenec. Priznam sa ze ma ale desi trend poslednych rokov, davat OS pomali do kazdeho zariadenia, tak isto ako vsade sa tlaci nejake SoC. Co je zle na jednoduchych, "hlupych" obvodoch v jednoduchych a hlupych zariadeniach? Ja fakt nepotrebujem mat programovatelne SoC vo fene alebo v holiacom strojceku, len na to aby mi to zobrazilo na nejakom blbom OLED ze je nabity na 100% a ze zosrih je nastaveny na 5mm.
Nehovoriac ze je to obrovske riziko ked kazde druhe zariadenie sa da preprogramovat a nehovoriac o ideach roznych sialencov o pripojeni kazdeho zariadenia na internet.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.