Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k mozjpeg 2.0: Mozilla vydala nový zmenšovač JPEGů, přispěl i facebook

10% redukce není nemožná. Setkal jsem se s jpegy s EXIF hlavičkou kolem 60kBy (!), tedy po jejím pouhém odstranění by u 600kBy jpegu došlo na oněch 10% velmi jednoduše.

Pro své obrázky to dělám tak, že obrázek převedu do BMP, edituji a pak uložím jako jpeg. Tak zajistím, že nemám žádnou (resp. minimální Photoshopu) EXIF hlavičku a nevykládám celému světu, čím a kdy jsem to fotil (četl jsem, že třeba iPhone5 ukládá do EXIF hlavičky i GPS polohu, což pokládám ze vpád do soukromí až nepředstavitelný).

Protože to ale tak 99,9% lidí dělat nebude a 98% nebude mít o EXIF hlavičce ani potuchy, pak jejich fotky ji obshovat budou a tedy budou zbytečně větší.

Na druhou stranu funkcí Facebooku je zajišťování informací o lidech. Tedy nedivil bych se, kdyby se informace z EXIF hlaviček i při jejich smazání někde ukládaly. Neboť jedna věc je mít fotku někoho, a druhá je mít ji s datem a časem, typem a expozicí foťáku a případně i s GPU lokací.

I když si dokážu představit, že to může třeba pomoci odhalit nějakého pedofila nebo únosce, co o tomhle nemá zdání, tak v naprosté většině případů to bude využito k masivnímu sběru informací o osobách a jejich aktivitách.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Osobne používam purejpeg na odstránenie EXIFu a thumbnailu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

trodas: Příště zkus ten svůj slovní průjem trochu zestručnit.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ja jsem zas za EXIF rad. Muzu diky tomu "jhead -ft -autorot -rgt160 ..\Fotky\*.jpg" a mam jistotu, ze fotky maji i po kopirovani spravne datum a hlavne jsou spravne otocene (a to bez rekomprese) jak na PC, tak televizi...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Trellis kvantizace se týká té ztrátové části komprese. Ta při požadavku zachování kvality nepomůže.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.