Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k MSI má nové chlazení notebooků, zabírá téměř celý spodek těla

„Notebooky s nasáváním na spodku mají tu nevýhodu, že bývá obtížné až nemožné je používat na čemkoli jiném než rovném tvrdém podkladu a totéž bude platit i pro novou řadu MSI GT72.“

Wut? Zatím jsem snad neviděl laptop co nenasával zespod…a nějak nevím proč by to jako nefungovalo na nerovným povrchu. Svůj stařičkej HP jsem používal na koleně, na opěradle křesla, na posteli, na zídce, na ruce, všude to fungovalo.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Nemají náhodou některé modely HP Probook nasávání přes klávesnici? Minimálně můj 4530s nasává vrchem...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Urcite nenasava zespodu HP Probook 4525
A pokud si pamatuji tak zespod ani nenasavaji Apple iBooky G3 (ty bile)...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nejde ani tak o rovný, jako tvrdý povrch. Sice píšete, že jste svůj nb používal na posteli, ale mě nb na posteli za chvilku slušně topí, zatímco na stole je OK.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Nemůžu za to, že se to dneska má problém uchladit i venku v zimě, žáno…to je ovšem problém poddimenzování laptopů, nikoli že je nutná podmínka to mít na prkně. To centrino samozřejěm taky bylo celý horký, ale pořád se uchladil, maximálně si pofoukal větrák na vyšší otáčky. Teď je to mnohdy nastavené tak, aby to začalo trochu foukat těsně před tím, než by se začaly tavit plasty nebo co.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

ThinkPady běžně sosají horem a na rozdíl od Hrbatých Parchantů nemají ošizené chlazení a v idle a v malé zátěži se to chladí pasivně. V zátěži je to tiché a uchladí se v pohodě (: Navíc mají dva výduchy typicky v levém rohu. To se netýká modelů před rokem 2006, tedy T4x, ty měly výduch doleva a jen jeden.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Můj NX5000 se taky bez zátěže uchladí pasivně a extra randál to nedělá. A je to plasťák, na rozdíl od polokovových TP, což je tedy jako srovnávat hrušky a jabka.

Jinak by mě zajímalo jak jsou v zátěži tiché a uchladí se v pohodě ty staré střepy s Pentiem 4 co jsem nedávno měl v ruce…

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

PentiumIV > koš

Mám v práci Inspiron 5160 s DESKTOP P4, která má TDP 88-103W, ventilátor se nikdy nezastaví a je to stroj naprd.

Lepší jsou T4x s Pentiem M a novější, P4 snad nikdo vážně používat nebude. Pasivně v idle se mi uchladila R61(model s Intelem i nvidií), T61, T61 s Intelem 4:3 model, W500 taky v pohodě, T500 taky a T430 je z nich nejchladnější a nejúspornější.

NX5000 je ještě z doby kdy to bylo trošku solidně stavěné, ale to chlazení dvouventilátorové u některých těhle compaqů mi přišlo dost děsivé + je to hodně hlučné.

Navíc Thinkpady se dají koupi skvělé jednou použité, lepší přímo od lidí co je měli než repas z "renomovaného" obchodu, jelikož tam absolutně kašlou na čištění chlazení, ověřování zda funguje např. ThinkLight apod.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Re: Zatím jsem snad neviděl laptop co nenasával zespod

Macbook?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"Ceny pro řadu GT72 jsou stanoveny do rozmezí 2 499 až 2 899 dle konfigurace. "

Vemu hned dva!

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

No já v tom vidím rozhodně přínos. Nasávání spodem má sice opravdu svá rizika a však ten notebook na mne ale dělá dojem celkem výkonného zařízení s náležitou spotřebou a emitací tepla a tak si ani nedokáži představit takovou mrchu velkou a těžkou mít na kolenou. Vyřešit se to dá podložkou a nebo servírovacím stolkem do postele. Vřele doporučuji ten stolek :-)).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Můj bývalý 8510W uměl nasávat spodem i vrchem (díry v klávesnici, mříže ze spod). Zároveň měl i jiný materiál jako opěrky rukou, který se "neopotil". Byl přiměřeně tenký, lehký a na svojí dobu výkonný.

Jestli se někdy podaří vyrobit hi-end s podobnými parametry, tak to bude jedině dobře. Zatím nám hi-end nabobtnal a cokoli tenčího je zase kompromis. Momentálně po ničem nedychtím, ale kdo ví, za pár let... :)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Kromě problémů s NB "na posteli" je tu problém s přístupem k HW. Ale ty velké "pomaluotáčkové" větráčky jsou rozhodně plus...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No mě by krom problémů s chlazením při plácnutí na postel apod. spíš zajímalo, jak to bude s tuhostí šasi... Co jsem slyšel, tak u některých MSI to nebyla sláva už tak, natože když to bude zespodu takhle děrované.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Většina těhlech herních plasťáků nevypadá moc odolně. Je to sice tlusté jako prase, ale prakticky to celé tvoří mobo + "přimlasknuté" komponenty. Šasi je fakt jen takový lehký obal, aby to drželo a dalo se to nějak přenášet. Takhle se mi jevil snad každý "gaming" ntb, když jsem zkoumal blíže fotografie ze spodu i vrchu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Když MSI se ty kovy pořád nějak nelíbí... Měď jedině na heatpipes a hliník pro heatspready odměřují na gramy...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak pokud vím tak hliník běžně plácají na víko a kolem klávesnice.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jojo, teď s tím nějak všichni začali, ale jde o dekorativní prvek, nikoliv konstrukční.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nevím kdo s tím začal teď, ale na MSI jsem to viděl už na NB z roku 2008 (jeden má stále v šupleti).
No a čistě dekorativní prvek to není ani omylem, to by znamenalo přidanou váhu a to u NB nehrozí. Zvláště ten elox pod rukama snese 100x víc než ten lakovaný plast... Pravda být to celý rám, bylo by to o něčem jiném, ale pak by to vážilo 2x tolik...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ještě vloni byla většina nejen MSI notebooků ryze plastových. A teď jsou ta hliníková víka displeje asi stejně pevná, jako byla ta plastová.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

O většině se tu nemá cenu bavit (to budou vždy ty nejlevnější a tudíž nejplastovější kusy a to snad u všech výrobců), tohle se používalo na herní řadu GT/GX a z ní odvozené verze, což je i tento model ne?
Pevná stejně rozhodně nejsou, hliníková slitina má mez pevnosti někde jinde než abs plast a ten by tedy musel asi být 5x "tlustší". Možná tak mají smontovaná víka podobnou tuhost (osobně si myslím že o něco vyšší, když porovnám ostatní řady), navíc u víka tuhost není dána samotným víkem ale rámem a dalšími díly uvnitř, ale to přece nijak nemění to, že ten hliník tam plní nějakou konstrukční funkci, tj. bez něj by to víko asi moc pokupě nedrželo. na okrasu je tam max. ten svítíci nápis MSI. Stejně tak ta destička kolem touchpadu z konstrukčního hlediska je prostě při menší tloušťce tužší a elox na povrchu trvanlivější.
Pokud bych chtěl větší tuhost tak to logicky bude víc vážit, nebo/také setsakra víc stál.
Osobně mě z celohliníkových těl vyléčili tablety a hořčíkové tělo je zatím drahé...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hovořím o takových těch kolem 30 tisíc... ze starších GT683 aleas nejhnusnější plastová hračka, co kdy MSI vyrobilo. Až s GE60 přineslo MSI hliníková víka a područky. Kupodivu třeba G55 od ASUSu je plastové stále, hliníková je jen područka.
Pevností jsem měl namysli míru ochrany proti protlačení směrem k displeji. Ten plast míval přes milimetr, hliník používají tenčí, takže výsledná ochrana displeje je ve většině případů stejná.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ty hliníkové horní plochy a víko měla už řada GT/GX 600 620 630 730 atd..(zhruba od roku 2007/8?) GT729 co jsem měl se pokoušela to nahradit kompozitem s uhlíkovými vlákny ale nějak se to neujmulo.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, mně třeba MSI GS60 moc plastový nepřipadá :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"O efektivitě přínosu druhého či dokonce třetího SSD se dá polemizovat, já osobně bych to využil spíše pro větší kapacitu, než rychlost". Jde o RAID 0, takže kapacita není omezená a rychlost je naprosto maximální. V práci jsem nasazoval 4x SSD do RAID 0, je to hodně znát.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.