Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Na QLC NAND flash se 4 bity v buňce použije Toshiba konzervativní výrobu

Mě na tom nejvíc „baví“ ten pokroucenej marketing.

1 bit - Single-Level Cell (SLC)
2 bity - Multi-Level Cell (MLC)
3 bity - Triple-Level Cell (TLC)
4 bity - Quadruple-Level Cell (QLC)

Zakopli už u MLC, jsem zvědav, jak si poradí s Quintuple-Level Cell (jakou dají zkratku ;). Tipuji 5LC (jestli nechtějí opakovat zkratky a nepoužít čísla, budou muset přijít rovnou s OLC ;).

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Quintuple-Level Cell uz asi nebude, lebo udrziavat 32 urovni napatia v kazdej bunke je aj na kona prilis. To skor pride nejaka z tych uzasnych nahrad kombinujuca vyhody DRAM a NAND.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

IMHO zakopli buď už u SLC (ukládá 2 úrovně napětí) nebo až u TLC (rozhodně neukládá 3 úrovně, ale 3 bity=8 úrovní). MLC je velmi správný popis - udržuje 4 možné úrovně (resp 3, pokud člověk nulové nepočítá).

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Jo, nebo tak - ten marketing mě tak zblbnul, že mi levels a bits splynuly :).

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

SSD na archivaci dat? Kolik týdnů že to to vydrží bez proudu uchovávat data...?

Pod pojmem archivace si představuji zařízení, na kterém svá data najdu i po 10 letech a více. Ne zařízení, které po 10 měsících připojím a bez low-level formátu se semnou asi nebude ani nijak bavit, natož abych z něj dostal svá data.

Jinak řečeno - pokud všichni lidé uloží svá důležitá data na podobné úložiště a dojde k pořádné solární bouři, jenž např. na 10 měsíců vyrazí všechny elektrické rozvody (odhadované časy oprav a převinutí všech transformátorů v prostředí bez elektricné energie jsou pro USA odhadovány na něco mezi 8 měsíci a 5 lety...), pak:

- protože jen 8% peněz je v fyzické podobě, tak zmizí 92% peněz na světě (Komunisté, zde je vaše šance! Nasaďte všde SSDčka a komunismus přijde!)

- protože vše je dnes v počítačích, skoro všechny záznamy od důchodového po finanční i trestní, pak všichni dostanou "nový start"... (Politruci, krize důchodového systému má řešení! Stačí ztratit všechny data! Nasaďte SSDčka na archivaci dat!)

- pokud se do té doby podaří převést všechna alespoň zjednodušená řízení (dluhy do 50k) do el. podoby, tak zmizí i ta... pokud by se podařilo převedení i trestních spisů, pak by najednou mohly být prázdné i věznice, neb by zmizely informace, na základě kterých tam lidé sedí...

- atd.

...

Jistě, to byla jen nejčernější předpověď (s notnou dávkou humoru), co se také může stát. Ale... je to naprosté SciFi? Kdo rozhoduje o nákupu jakých úložišť? Většinou (dle mých zkušeností) to nejdou lidé kvalifikovaní ani rozumní, ale zm*díci, co se na své místa dostali tlačenkou přes známé a kteří nemají představu, která bije.

Za tohoto stavu - je to, co jsem žertovně popsal, tak nereálné, nebo za souhry pár nepříznivých okolností by se to mohlo stát realitou...?

Co se může pokazit, to se také pokazí. -Murphy

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Na tlačenku přes známé mi nesahej. Bez toho se dneska nedá smysluplně žít :).

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

:)))))))

....takže dodávám:

Anarchysté, zbystřete! Většina by Vás nikdy nevolila a má stále za to, že iluze zvaná stát je ochrání lépe, než by se ochránili sami! Ale zde je cesta k bezstátní společnosti zcela otevřená! Stačí málo - vybrat ty vhodné SSDčka a zálohovat vše na ně...

PS. pokazil jsi mi editaci mých překlepů a dodatků :)

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

„Anarchysté, zbystřete!“
Asi zbystří hlavně pravopisní křižáci :-D

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Křižáci? Neznalost i/y vrací jakéhokoli autora textu na základní školu. Opravdu se chcete bavit na úrovni základní školy? Maturita z češtiny je pro dnešní děti katastrofa právě proto, že se pohybují v tomto marasmu. Vlastní text nenapíší, tištěný bezchybný text nezažijí a na internetu samý negramota.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

holt mladi nectou ceske knizky..., i kdyby byly zadara, tak je cist nebudou....

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Z vlastní zkušenosti souhlas :) (ani já jako mladý knihy nečetl, dokonce ani povinnou četbu - možná právě proto, že byla povinná).

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Vsak se take skolstvi snazi co muze, aby mladym cteni znechutilo.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Anarchysté budou lidé, co něco anarchystají. Nejspíše revoluci. :-)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

„Ale... je to naprosté SciFi?“
No, spíš je to v první řadě naprostá blbost :-)

Po 10-měsíčním globálním výpadku elektřiny by věci jako bankovní účty nebo trestní záznamy stejně nikdo neřešil.
Navíc katastrofa takového rozsahu, že by 10 měsíců nešlo obnovit dodávku elektřiny ani důležitým institucím, by nejspíš rozložila civilizaci sama o sobě.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Ono predstava, ze se ty transformatory budou vsechny previjet paralelne ... SAMOZREJME ze urady v hlavnim meste budou mit elektrinu uz za tyden, ty dlouhe mesice bude trvat nez se pripoji vsechny vesnice a mensi mesta bez vlastnich elektraren. A NSA proud nevypadne vubec, ta bude mit vsechno chranene.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Som zvedavy na rychlosti citania/zapisu. Ci to vydrzi aspon 10 uplnych prepisov a ci to dokaze udrzat data bez elektriny aspon tyzden.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

"Při změně stavu jediného z bitů musí přepsat celou buňku. Takže stejně jako v případě MLC mohla teoreticky životnost klesnout až na polovinu (čtyři logické hodnoty 00 / 01 / 10 / 11) a v případě TLC na čtvrtinu (osm logických hodnot od 000 po 111), QLC představuje další pokles, až na osminu (0000 až 1111)."

No nevím, tyhle spekulace mi přijdou docela plané. Že se při změně jednoho bitu musí přepisovat celá buňka je u flashových pamětí, které se mažou zásadně po celých blocích, docela nepodstatné. A že životnost klesá nepřímo úměrně počtu stavů taky nedává smysl. Na základě čeho by součin počtu stavů a životnosti měl být konstanta?

Na čem u takové paměťové jednotky závisí asi nejvíc je použití nějakého hodně robustního víceúrovňového čtení a kódování, které by se dokázalo vypořádat s typickými režimy selhání pro takový vícestavový systém.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Jedinou smyslupnou odpověd jsem nenašel na hlavní otázku která zní: Co je kurvítkem v návrhu obvodů (technologii), že vydrží tak málo zápisů logických úrovní i přes fakt, že se vyměnilo několik generací technologie výroby ??? nikde jsem nenašel vhodnou odpověď, proč ty obvody vydrží tak málo? není to podobné EEPROM? znám jiné statické paměti co je lze přehrát i 100 000x a data v tom vydrží 100 let, proč se u SSD používají buňky s kurvítkem? podle mne je takové zařízení naprd ať má klidně terabajty za sekundu rychlosti, k čemu to je, když do dané buňky mohu zapsat a smazat data pouze 100x irelátko vydrží víc, nehudruji tu za doživotní funkci leč mne to připadá opravdu jako nějaké kurvítko, paměti RAM vydrží desítky let ale pitomé nejmodernější nejnovější SSD s nejlepší technologií dělá chyby už při výrobě? to je snad sradna, výrobci jsou dosti humorní šmejdi, třeba to vydrží a na buňku těch 100 zápisů na několik let pro běžného uživatele při kapacitách nad běžnou mezu stačí leč stále se jedná o kurvítko, co naplat, stále nevím,, co v tom obvodu nevyrdří, dyť nemůže být technicky složitý, co tam tak nevydrží? tranzistor? dioda? co udržuje náboj či jinak řečeno jak to proboha funguje, že to nevydrží o moc dýl jak boty od vietnamců?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.