Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Na trh míří levnější 10TB Seagate Barracuda Pro

Imho se šindelovost disku dá snadno odhadnout testem náhodného zápisu. Bude-li to připomínat SSD, je to SMR. Bude-li výsledek v podstatě totožný s testem čtení, je to klasický PMR.
Akorát se to pozná až po koupi ;).

BTW by mě zajímalo, od kdy tomu Seagate oficiálně říká BarraCuda (s tím velkým C).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

a nebo si pocteme na netu :)
http://www.storagereview.com/seagate_barracuda_pro_10tb_hdd_review
http://www.tomshardware.co.uk/seagate-hdd-desktop-nas-pc,news-53480.html
"... all of the new offerings feature conventional PMR technology ..."

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

díky za upřesnění..

autor článku sám neví, jestli je šindelový nebo ne, viz na jednom místě píše, že je, na jiném místě píše "jestli tedy je šindelový".. oujé, to je teda kvalita zprávičky..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

vypada to, ze se seagate inspiroval (ponekud se zpozdenim) barevnymi edicemi WD...
http://www.seagate.com/gb/en/internal-hard-drives/
...a vime jak to s WD dopadlo.. nejdrive modra pro standardni disk, cerna pro vykonny a zelena pro pomaly/levny pak se pridaly cervena a fialova do toho jeste ruzne AV, RE a SE edice... pomichaly se modely modre a zelene; a nakonec se zelena ztratila...
takze dnes, aby se v tom Zeman vyznalo...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je to kravina, ale taky mě to s tím názvem "BarraCuda" zajímá - v logu je pořád rybička a ta fakt ve jméně velké C nemá.
Jestli to někdo tušíte, tak napište.

Tipuju, že to bude spíš nějakej překlep nebo ZI nějakého kreativce, který připravoval data pro tisk :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

zadnej preklep..buou toziz mit i edici "FireCuda" - viz link v predchozim komentu...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To je preci jasne, licencovali od Nvidii technologii CUDA a implementovali do disku.

Takze uz pujde zvolit "HDD accelerated" vypocet :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Samozrejme, vzdyt jiz predchozi generace disponovali procesorem na kterem je mozne nabootovat Linux, nyni k tomu jen pridali poradne zpracovani dat - nuz, kdyz to neodhaduje ze co mate ulozeno na plotnach, lze to DSP vyuzit k uzitecnejsim vecem :)))

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Máte někdo tušení, proč se ani v dnešní době ještě nepřešlo na to, aby disk souběžně psal na všechny plotny zároveň, ale i u takovýchto sedmiplotnových hrůz se píše a čte vždy jen přes jednu hlavičku?
Pak by s počtem ploten úměrně rostla i rychlost zápisu a bylo by to někde úplně jinde.
Jediné, co mě napadá, je větší riziko poruchy + větší režie u malých souborů (a to, že s vyřazením bad blocků na jedné plotně by byl problém s tím, co u těc ostatních ploten), možná větší spotřeba/nároky na konstrukci, ale to by byla celkem malá daň za čtrnáctkrát vyšší rychlost.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pri nahodnych zapisoch by to bola iste brutalne super vec. Ale pri kontinualkach?

Predstav si , ze zapisujes jeden brutalne velky subor. To by bol jakoze na 14 miestach, na 14 povrchoch? Uz len z principu by bol defragmentovany na 14 casti a pojem fragmentacia by nadobudol ine rozmery a inu definiciu, pretoze by bolo principialne nemozne zapisat subor tak, aby nebol fragmentovany a skladal sa iba z jedneho fragmentu. Tiez si neviem predstavit ako by prebiehal samotny proces defragmentacie, kedze by sa furt zapisovalo na 14 miest.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jak chces zaridit, aby 1 hlava byla na kazde plotne na jine pozici?

To by musela zapiusovat na stejne pozice na kazde plotne najednou.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Sice by to šlo, ale mělo by to spoustu nevýhod - vyšší cena, spotřeba, rozměry, hmotnost. A stejně by nakonec takový disk furt byl řádově pomalejší než SSD.

http://www.tomshardware.com/news/seagate-hdd-harddrive,8279.html
https://www.reddit.com/r/askscience/comments/2lzqtn/a_hard_drive_has_mul...
http://superuser.com/questions/25355/multiple-independent-read-write-hea...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jediné, co mě na těchto velkých discích trochu uklidňuje, že LTO-7 umí na jednu kazetu 6TB nativně a 15 komprimovaně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

...tento disk si koupi i naprosty smrtelnik, LTO ne (7micku uz vuci cene vubec ne)...radeji pole techto disku nez predrazene LTO tezici jen ze sveho monopolu (dve pole raid 10 geograficky oddelene techto disku by se mohli vejit jen do ceny JEDNE LTO7 mechaniky a prenosovka/sekvencni pristup budou nekde jinde)...nic proti paskam (vydrz) ale ty ceny jen urychli jejich konec (delam pro velke firmy, mame jeste paskovne knihovny, ale z generacni vymenou AO vedeni zmizi, kdyby nekdo chtel argumentovat ze na nic jineho zalohovat nejde, az vypadnou stari ITci jdou i knihovny)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vyborna myslenka.

Az nekdo bude chtit obnovit data z lonskeho cervna, udelas konkretne co? Ve snapshotech to uz neni, paskove mechaniky zrusene.

Na pasky muzes udelat kazdy den zalohy celeho toho slavneho pole, ktere obsahuje pouze aktualni data.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

...co to?:-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

LTO-7 je předražená, s tím jako jediným souhlasím, ale ve všem ostatním jste úplně mimo.

Zjevně vůbec netušíte, která bije. Znáte například datovou spolehlivost velkých disků, tj. co zapíšete, to přečtete ? To dávno neplatí. A spolehlivost jako takovou, která při přerušovaném provozu je také mnohem horší než udávané MTBF/AFR ? Nepoměr mezi přenosovou rychlostí a příliš velkou kapacitou. Choulostivost. To vše vede k tomu, že místo obyčejného RAID10 je nutno používat trojité zrcadlení a ještě k tomu nějaký filesystém s inherentní datovou integritou, např. ZFS, Ceph, ... nehledě na nutnost napájení, klimatizace, diskových hot-swap beden, serverů, a celé infrastruktury. Nedá se to spolehlivě transportovat a ani dlouhodobě ukládat. Nejde to ani přestěhovat - stačí pohnout s diskovým rackem o pár centimetrů a disky začnou odcházet, protože si za pár let "zvykly" na nějakou polohu. Když to vypnete a necháte vychladnout, během náběhu jich pár umře. Disků nemůžete mít 1000 jen tak - chce to svoje, ale pásek můžete mít v knihovnách třeba 100 000 docela dobře.

Ze všech těchto důvodů je ekonomie provozu velkých disků coby archivačních médií natolik špatná, že si výrobci a prodejci LTO-7 a knihoven mohli dovolit vyšroubovat cenu na dvojnásobek proti minulé generaci - ačkoliv dosud bylo u LTO zvykem, že nová generace stála stejně jako stará při uvedení - to LTO-7 generace poprvé porušila. Ale pořád je to tak, že by se to prodávalo, i kdyby jednotka nestála v ČR 95k, ale třeba 300k. Je to bohužel tak, že k LTO neexistuje žádná lepší alternativa.

Velké disky každopádně žádnou alternativou nejsou, jsou na "studená až zmrzlá data", případně na "zbytečná data", ale přídomek "archivační", to je víceméně výsměch.

Takže jak se zdá, "až vypadnou staří IT-ci", přijde firma velmi brzy o data. Nebude první ani poslední, tohle se cyklicky opakuje: přijdou mlamojové a frikulíni a bez nejmenšího vzdělání a teoretických základů, nevěda ani zbla o teorii spolehlivosti, sledování poruchovosti, bezpečnosti dat, ... pásky se jim "nelíbí", protože jsou sekvenční, překonané, zastaralé, pomalé a tak je vyhodí - načež nastane katastrofa, blbci jsou vyhozeni a vedení nakoupí pásky a knihovny. Což se opakuje v neměnném intervalu asi tak 15 let - to jediné bývá v různých firmách různé, liší se to o plus minus pět až deset let.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

V době, kdy LTO4 vládlo světu, jsme vše poctivě archivovali a zálohovali na pásky. Dělaly se pravidelně testy čitelnosti, zkušební obnovy. Pak ta mechanika odešla, dostali jsme místo ní novou a zjistilo se, že u té původní byla nějak posunutá hlava, takže zapisovala a četla "šejdrem". Sama po sobě to přečetla, ale nová mechanika měla smůlu a my s ní. Takže já bych na dvěmi poli levných disků ve dvou různých lokalitách nos neohrnoval.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Az nekdo bude chtit rok stara data, kde je na tech discich najdes?

Disky obsahuji pouze jedinou verzi dat - tu aktualni, neni to medium urcene k zalohovani.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No kde asi, přece v souboru obsahujícím rok starou zálohu.

Páska taky obsahuje pouze jednu verzi dat, tu která byla naposledy na ní nahrána, znamená to, že to není médium určení k zálohování? Nebo snad někdo vymyslel pásku, kterou je možné libovolně přepisovat a následně z ní vyčíst veškerou historii dat, která kdy na ní byla uložena?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

+1
"Nebo snad někdo vymyslel pásku, kterou je možné libovolně přepisovat a následně z ní vyčíst veškerou historii dat, která kdy na ní byla uložena?" ...trochu rozšíříme standard Ultria:
Servo Band + Data Band + Data track + Data time:-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

...co to?:-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Měl bych jen jednu technickou. U těchto napěchovaných disků výrobce vypustil dva otvory se závitem, takže uchycení je možné jen na krajích disků (4 otvory). V některých skříních, kolejnicích pro uchycení či rámečcích s tím může být problém. ☺

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

presne tento problem nastava aj u aktualnych 8TB archive diskov od Seagate. Nastastie vacsina solidnych skrin je robena na krajne roztece. Inak som rad ze sa mi podarilo zohnat 8TB disky (i ked SMR) ked ceny boli na urovni 210€.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.