Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Na Windows 10 můžete stále přejít zdarma, stačí použít lupu

Stačí mít nainstalované legální W7, stáhnout ISO W10, vypálit/hodit na Flash/přimountovat přes Zalmaní virtual ISO USB HDD a udělat in-place upgrade. To taky ještě funguje.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Není ani třeba dělat in-place upgrade. Mám instalační USB s buildem, který vyšel společně s anniversary update a i když uděláš čistou instalaci Win10, aktivuješ je na klíč z Win7/Win8.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

jo, anebo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono je to idealni reseni. Na jednu stranu Microsoft ukoncil tu silenou kampan, ktera lidem desitky vnucovala a urcite se naslo hodne lidi, ktere to od prechodu na desitky naopak odrazovalo. A na druhou stranu pro tech par uzivatelu Windows 7, kteri s prechodem vahaji, zustava nabidka dale k dispozici.
Pro Microsoft je to stale reklama uplne zadarmo, protoze stale plati, ze vetsina lidi ma OEM Windows a muze prejit se svym starym pocitacem, ale vetsina lidi chce prejit na desitky az s koupi noveho pocitace a tak si licenci musi tak jako tak koupit. Vidim to u sebe: dva PC, starsi Win7 a zustavam na Win7, novy jsem Win10 samozrejme musel koupit.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

kdo a jak tě přinutil, že jsi "musel"?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No a jak by mi asi fungoval pocitac bez OS? Musis tam nejaky dat, aby jsi to PC zprovoznil.

Pointa je v tom, ze at si prectes jakykoli clanek o tomto tematu, tak v nem nebo aspon v nadpisu najdes neco ve smyslu: Microsoft dava Windows 10 zadarmo.

To ale neni pravda, Win10 jsou zadarmo jen pro upgrade z Win7 a Win8 a kolik lidi updatuje operacni system v ramci jednoho a toho sameho pocitace? Pocitam, ze lidi jako ja, co si s novym systemem kupuji novy pocitac bude vetsina a ti nic zadarmo nemaji.
Doufam, ze tu svou GTX1080 nedals do 5 let stareho pocitace s nevykonnym procesorem, ktery tu kartu ani neuzivi, updatovanym na Win10. To by pak vysvetlovalo tve hrani na fullHD monitoru a libovani s nad tim, ze ti to jede akorat. :-D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Stále funguje downgrade.z pro verzie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Se ví, přeci je tu tolik Linuxů.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na tomto je zajimave, ze to nefunguje 100% - respektive si to dela, co chce. Respektive - pri pouziti toho originalni MS upgradovaciho nastroje si to dela co chce.
Nedavno jsem se snazil upgradovat 2 notebooky skrze ten jejich nastroj stazeny z jejich oficialnich www.
Pokud se tato "finta" nepouzije, upgrade se nekde okolo 90% zacne brutalne zpomalovat a po pul dni naskoci 99% a vice se to nehne.
Pokud se zapne lupa a podobne, tak to nekdy funguje a nekdy ne. Na jednom notebooku mi to provedlo korektni upgrade okamzite, na druhem se to nepovedlo ani na 5x. A to byly na obojim win7 s SP1, coz si davaji jako podminku (samozrejme oboji aktivovane)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

před upgradem silně doporučuju zcela zakázat službu Windows update.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

V zásadě je tohle nutná podmínka. Vypnout updaty přímo v nastavení Windows Update a pak ve správci počítače zastavit a zakázat službu Windows Update a je vyhráno.... Cca za hodinu je hotovo. Těch pokusů, co jsem si užil předtím, na systému s SSDčkem, vytížení prostředků 0%, stav upgradu 99% a takhle to zatuhlo na 5 hodin a pak jsem to restartoval, protože to nemělo smysl. Po konzultaci s googlem zakázána služba Windows Update a voilá...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nestačí to po dobu instalace odpojit od netu?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jako by někdy nějakej soft fungoval na 100% (zvlášť od MS)...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

S lupou to podle mě nesouvisí nijak. Ten mechanizmus upgradu se v podstatě nezměnil. Stačí si prostě stáhnout ISO desítek od MS, z něho udělat instalaci spuštěním instalátoru z existujících Windows a je to, pak se to samo aktivuje. Stejně jako před koncem akce „upgrade zdarma“. Rovněž funguje čistá instalace desítek na stroj, který byl dodáván s Windows 8 / 8.1. Vezme si to samo klíč/licenci z firmwaru a nemusí se nic zadávat, prostě boot, čistá instalace, aktivace, hotovo. Pokud tam licence není a uživatel má krabicovku/System Builder, pak stačí zadat při čisté instalaci od toho klíč a projde to taky.

Jediné, co přestalo chodit, je ten starý průvodce upgradem, co si umí instalačku sám stáhnout, je potřeba jen použít jiného (aktuálního) průvodce. Je to jen proto, aby ten starý průvodce mohl napsat něco ve smyslu „nabídka bezplatného upgradu vypršela“, ten nový to nepíše a normálně pokračuje v instalaci.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ale ja si prave ze stahl aktualniho pruvodce (ci jak se ten program jmenuje).Udelal jsem cistou instalaci win7, nainstaloval SP1 (kterou to vyzaduje), stahl ten produkt na upgrade primo z MS stranek, pustil lupu a pustil upgrade.
V 1 pripade fungovalo hned, ve 2 pripade pri zcela identickem postupu (opravdu krok po kroku ZCELA identicky postup z identickych instalacnich medii) nefungovalo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle je zbytečně složitý postup, celé to blbnutí s Win7 lze přeskočit. Už od verze z listopadu 2015 lze rovnou zadat Win7 SN. Cestou upgradu bych šel jen v případě, že už je to běžící instalace Win7 a někdo má k upgradu odvahu :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Já osobně vynucuji upgrade Windows Media Creation Tool a zatím 100% úspěšnost. S leg i neleg W7. Mimochodem jsem to tu už dříve psal že upgrade normálně dál funguje, jen už skončila kampaň a zrušili to okénko.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zkoušel jsem „accesibility“ upgrade z W7 aktivovaných přes windowsloader (emulace SLIC2.1 a SLP key - všechny testy "legálních windows" prošly), ale po naběhnutí W10 to náhle chtělo aktivovat a zadat jiný produktový klíč. Tedy od léta se asi přecijen něco změnilo, dokud to bylo "zdarma pro všechny", tak stačilo mít W7 aktivované přes SLIC se SLP product key a po upgrade byly aktivované i ty Win10.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mohu potvrdit, že se to takto chová, ale není to ani tak záležitost nějaké lupy jako geniálního výtvoru indických inženýru a to upgradovacího procesu samotného, tedy na daném PC klasicky svhost jede na plný výkon a asi počítá parametry černých děr, protože nic jiného nemůže žrát tolik výpočetního výkonu po takovou dobu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Folding proteinu prece.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nojo, tak když to nešlo nátlakem, tak to teď půjde vějíčkou... Hlavním cílem M$ stejně nebylo poskytovat časově omezený upgrade, ale donutit všechny uživatele přejít z běžného OS na běhové prostředí pro zpoplatněné cloudové aplikace...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

A že těch zpoplatněných cloudových aplikací je :-D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Viem ze MS tuto sluzbu ponuka a som za nu rad. Na svojom domacom stroji som sice presiel na W10 vo vymedzenej dobe, ale caka ma kupa noveho PC, s prechodm na konkurencneho vyrobcu CPU a novou platformou. A pokial sa nic nezmenilo (a moc tomu neverim), taketo cachre Windows bezne nerozhodi, myslim len pri prehodeni disku. Takze lupu za par tyzdnov ziavne vyuzijem :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Upgrade skutečně nevyžaduje žádnou lupu. Koupil jsem novou desku, stará umřela. Sedmičky jsem nainstaloval, aniž by protestovaly, že nemaj starou desku, z výše zmíněných stránek stáhl ugradovátko a spustil. Toť vše.
Však víte jak je to těma vozama a kozama, myslím s vlkem a vozama, kozama ? Takhle nějak to MS myslel a i já jsem moc rád, že to takto funguje. Postupně ke mně začínaj chodit původně odpůrci Desítek s tím, že už je jako chtěj, že už jsou jako vymakaný a teď ty hry a že prej slyšeli o efektivním využívání paměti a tak. Tak říkám: Nooo jasněěě.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

S tvrzením, že původní odpůrci Win10 teď už začínají chodit, že by je chtěli, bych byl opatrný. Oni se totiž zorientovali i ostatní výrobci software a vymlouvají se na Win10 a kvůli nim nutí uživatelům nové verze svých produktů. Pochopitelně za peníze. Typickým příkladem je Corel Draw. Když do Win10 chcete nainstalovat Corel Draw 16, tak Vám instalátor řekne, že to nejde, že si musíte koupit novější verzi. Když ale máte Win7 a v nich nainstalován Corel Draw 16, pak upgradujete na Win10, tak Vám v nich Corel Draw bez problému funguje. Čili pokud by to pro běžného uživatele s nově koupeným počítačem s Win10 znamenalo, že všechny programy, které používal na Win7, musí koupit v nových verzích, tak o tom začne minimálně přemýšlet. Já třeba zůstávám na Win7 a Corel Draw 14, protože to funguje bez jakéhokoliv zaváhání. A nenutí mě to připojovat se k serveru Corel Draw, což já nepotřebuju.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

To je docela sila s tim Corelem. Jinak ale cele je to nesmysl a hlupak ten kdo se starym pocitacem prechazi na Windows 10. Desitky jsou vhodne k novemu pocitaci a k novemu obvykle clovek stejne kupuje nove lepsi verze softwaru. Win10 prinasi vyhody akorat pocitacovym hracum a vetsina z nich stejne potrebuje novy (3-4 roky max. stary) hardware jinak si stejne nejnovejsi herni pecky s DirectX12 poradne nezahraje.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nemáš tak docela pravdu. Já měl Desítky na C2Q a díky optimalizaci paměti to bylo o ždibec svižnější, nehledě na to, že tenhle CPU pořád ještě stačí na některé nové hry (Doom 2016).
Další věc je, že uživatelé zmasírovaní hatem na Desítky je odmítali kupovat a tak jsem i na relativně nové poče instaloval Sedmičky s tím, že jsem všem říkal, že se brzy uvidíme. Dělám pc převážně hráčům. Prostě dřív nebo později drtivá většina hráču upgradne či zakoupí pc již s předinstalovanýma Desítkama.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to cemu rikas zmasirovani hatem je ve zkutecnosti uvadeni faktu, to ze lide jiz natlakum podlehli a resignovali je jen o tom ze maji vice a vice vymytej mozek, nikoliv o tom ze by W10 najednou byli lepsi a/nebo prestali delat prasarny ;)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Vymytej nevymytej, nezáleží na tom. Záleží pouze na tom, že lidi přecházejí tak, jak jsem si to já a mnozí mysleli. Výkřiky o tom, že se Sedmičkama zestárnu a umřu, protože Desítky nikdy, jsou infantilní. Desítky mají své výhody a místo, neustále se vyvíjí. Sedmičky jsou staré, nevyvíjí se a nepodporují nový hw.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

ano, mnozi predpokladali ze lide tem natlakum podlehnou, stejne jako ty si podlehl tomu ze W7 nepodporuje novy HW ;) ze se nevyviji? to je spis dobre(viz praso"vyvoj" ve W10), security podpora je do roku 2020... cim se dostavame k tomu ze lide tezko kriceli (ve velkem) ze zestartnou se 7, ale ze s nima vydrzej do konce podporu v 2020...
vyhody W10 jsou primarne pro Microsoft a pro ty vymyte mozky, pro normalne uvazujici lidi maji naopak same nevyhody...
btw: totalitni/uzavrene Windows na svem hw nepouzivam, pouzivam svobodny/otevreny GNU/Linux, ale ty kecy co predvadis jsou jak z propaganmdistickejch PR letaku Microsoftu ;)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ano, nepodporují. viz. Kabylake. Už jsem to tu řešil 1000x...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Kydyfake, Kydyfake.... tebou 1000x opakovana kravina, bude porad kravina...
- nepodporovani neznamena nefungovani
- jak si u neprodavaneho cpu mel jistotu ze na tom nepojedou W7? propaganda MS a vymejvani mozku? ;)
- to ze neudela driver Microsoft pro W7 neznamena ze to neudela Intel, kdyz to neudela Intel, neznamena to ze to neudela nekdo jinej

Kazdopadne... uzivatele W7 kteri rikali ze u W7 zustanou nemaji na 100% Kaby Lake kterej se prodava par dni, takze "W7 nepodporuje novej HW" je v tomto pripade (at uz by to s Kaby Lake byla pravda nebo ne) proste jen vymejvani mozku, pokud tim volas na lidi co uz doma ten HW maji a Kaby Lake to neni ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

- nepodporovani neznamena nefungovani - předpokládám, že jsi velmi mlád, když jsi něco takového schopný napsat (KL nabootuje a bude počítat, ale pod Sedmičkama prostě nelze využít 100% jeho funkcí)
-zase potvrzuješ, že jsi mlád. Více studuj, chceš-li diskutovat anebo se ptej, ale uber z toho agresivního tónu. jistá řada C2Q JE podporována, potřebuješ revizi, která umí dvě důležité instrukce, čímž se liší od starších sourozenců, na kterých Desítky nerozjedeš. To jsem si pochopitelně zjistil dopředu.
-Intel to neudělá. Je to stejné, jako Intel nedodělal podporu do Sedmiček pro AVX instrukce. To musel udělat MS. Opět máš mezery ve vzdělání. MS se vyjádřil tak, že Sedmičky nebude dále rozvíjet.
-Občas se objeví někdo, kdo chce novej pc se strým OS. Je třeba aby (alespoň) moji zákazníci pochopili proč je to nesmysl.
-Napadlo tě, že "vymejvání mozku" funguje i obráceně ? Připustil bys, že tě někdo indoktrinoval pro lásku k jednomu OS a nenávist k druhému ?

Víš co ? Klidně si nech Sedmičky, mně to nevadí, nepřemlouvám tě ;)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Na slabsich Pc funguji win10 znatelne rychleji, nez win7. Ozkouseno na ruznych levnych notebocich (v cenove kategorii okolo 7-10 tisicich nove, tedy klasicky nejaka dvoujadra, max 4GB RAM).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nepřijde mi to, spíš to vidím jako efekt čisté instalace. I Win7 po nainstalování chodí svižněji, pak ale přijde peklo WindowsUpdate a už to jede :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

opravdu si vzal 2x ten samej HW co si koupil s W10 a na 1 nainstaloval W7 a porovnaval? nebo jen to nove PC s W10 porovnavas s nejakym starym s W7? ;) protoze to co pises je kravina, vidim to ve virtualu, kdy nastavim stejne HW parametry pro W7 a W10 a ve W10 se vsecno taahne jak hlemejzd, po prvnim spusteni trva treba hodinu nez muzu pres start pustit "Windows Update", protoze to neni zaindexovane, ve W7 v pohode, cele rozhrani W7 je MNOHONASOBNE rychlejsi, reakce startmenu u W10 je viditelne jak nejdriv napise "nic nemam" pak zacne pomalu vykreslovat co naslo, ve W7 je to rychle... W10 trva spoustu casu nez si aktualizoju svoje dlazdicky, pak i nez je vykresli, to na pomalejsim HW (virtual nastaveno 1cpu a 1GB ram) je proste brutalne znat (pokud teda nemam vymytej mozek od nasilne-vnucovaci Microsofti propagandy "W10 jsou lepsi nez kdy predtim")... na sviznejsim HW to sice neni znat na oko, ala na RAM, CPU a baterku to bude porad znat (pokud teda nemam vymytej mozek,...) ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Opravdu jsem oba systémy měl na stejný konfiguraci. Myslím si, že 1GB RAM je málo jak pro Sedmicky tak i pro Desítky. Já to oboje jel na C2Q@3,2 GHz, napřed 4GB RAM, pak 8GB, napřed s HDD7200 rpm, pak s SSD. Spouštění sw bylo to, co se zrychlilo, pravda s HDD to po přihlášení bylo stejně líný než se připravila plocha a jeden rezident jak na Sedmičkách tak i na Desítkách. Ovšem prefetch je u Desítek vymakanej, navíc na pozadí komprimují nepoužívaná data v RAM, čímž je v případě potřeby bleskurychle rozbalí, místo toho aby to odložily na disk a tak je k dispozici více RAM.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

u 1GB samozrejme poznas jak se system chova kdyz nema pozadovanou RAM...

Lojza Suchánek psal o dnesnich oklestenejch dualAtomech/Celeronech a ty prijdes s quad C2Q@3.2GHz? :-)

jinakto ze prednacitaji do ram je stejna prasarna jako ze pri vypinani W8-W10 provadeji hybernaci systemu, ani jedno pak nerika nic o regulerni rychlosti, ale o tom jake okliky se pouziju, muzes namitnout ze pro BFU je to jedno, ale tady je to Deep in IT, nikoliv Shallow in IT ;) dalsi vec pak je ze ta RAM bude schazet zas aplikacim, a pokud jim nebude schazet tak zas to ve W10 uz nebude ryclejsi...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Slušná ždímačka. Chápu, že v tomhle případě se to nevyplatí. Ale není to o tom, že by někdo vykřikoval jak ho Desítky šmírují a bonzují a já nevím co ještě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak neviem, nevidel som konkretnu hlasku, ale moj legalne nadobudnuty Corel 12 ani nepipol pri instalacii do 10x64 ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Z jakého vzorku soudíte?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.