Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Ještě jednou k HDR 4k videu aneb velký průšvih v podobě chybějícího standardu

Nepřehlédněte tento komentář!

+1
-26
-1
Je komentář přínosný?

V součtu s tímto a předchozím komentářem bych dal přesně tolik mínusek za nový trend "nepřehlédněte článků"!

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Žádný nový trend se nekoná. Počet „napoutaných“ článků je stejný jako kdykoli jindy. Mezi svátky ale kleslo celkové množství vydávaných článků (zhruba na šestinu-osminu oproti obvyklému množství). To se během pár dní srovná, takže nejdéle do týdne bude vše vypadat, jako po celý minulý rok.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

+ za vysvetlenie :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Cim vic bordelu ve formatech a standardech a cim vice nekompatibility, tim vice ripu, piratu a sdileni.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

A jeste paradoxne scena se proste dohodne na nejakem formatu a ten se bude striktne dodrzovat. I kdyz jeho vyber bude vyplivat z podpory prehravacu daneho formatu. Vzhledem k tomu, ze kazdy druhy Android media box, Intel, Nvidia a Samsung NX1 podporuji H.265, tak mam jiste tuseni co za format to bude.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

používám TV jen jako zobrazovadlo k PC, takže nemusím nic s RARBG zdrojem řešit, tedy máš pravdu ;)
navíc nás neustále RIAA, MPAA, OSA okrádají, kde můžou, nedostanou ode mě tedy přímo ani korunu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Napísať taký článok určite dalo hodne roboty, ale evolučný obrázok z 2016 presne vystihuje obsah TV vysielania u nás. Na to nejaké to k navyše určite netreba.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Není snad veškeré to HDR jen o nějaké lineární nebo lineárně interpolovatelné, transformaci z RGB do trochu jiného RGB? Na to snad není třeba závratný výpočetní výkon nebo přizpůsobený hw, jen sw úprava. Barevný prostor Y se bude implementovat stejně jako barevný prostor X, jen se změní nějaké konstanty. Takže jakmile bude přehrávač umět nějaké HDR, není technický problém, aby uměl jakékoliv.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Problem je zjednodusene receno v tom, ze zminenou transformaci je nutne udelat nekde "uprostred" zobrazovaciho retezce. Soucasny HW proste neni pripraveny na to, aby se v tom konkretnim miste vsechno vysypalo do pameti, nechalo prechroustat CPU a pak nacetlo zpatky. Nemluve o tom, ze i jednoduche xor 1 provedeny pro kazdy kanal kazdeho pixelu (mluvime o 4k) v kazdem frame (60fps) je na CPU a jeho na-neco-uplne-jineho-optimalizovane-cache pomerne zahul.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslel jsem to tak, že když v hw nebo sw - někde, kdekoliv - je implementována funkce, která s RGB udělá nějakou lomenou lineární transformaci, tak ta funkce zvládne i jakoukoli jinou takovou transformaci. Jen se tabulka naplní jinými koeficienty. A ta funkce tam už je, protože už nynější standardy využívají různé barevné prostory, které vyžadují RGB nebo YUV pokaždé interpretovat trochu jinak. Ta transformace upravuje každý pixel nezávisle, takže žádné velké cachování nepotřebuje.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

teoreticky ano, máte pravdu. Ale v reálu je to vždy trochu jiné...

vemte si třeba i SD film na HD televizi. Teoreticky by měl SD obraz vypadat stejně na SD i HD televizi, ale u spousty výrobců to na HD vypadá hůř než na obyčejné televizi. Vypadá to hůř, protože výrobci v rámci "úspor" prostě co nejvíce ořežou software i hardware, který pak není schopen efektivně upscalovat.

Bohužel situace na trhu je taková, že absolutní většina zákazníků se dívá jenom na cenu a vůbec je nezajímá, jak kvalitně je ta TV udělaná. Proto taky většina výrobců nemá nutkání používat "kvalitní" software/hardware.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Přiznám se, že jsem ještě neviděl tak velký SD televizor, aby bylo co srovnávat :-) Ano, viděl jsem různé 100 Hz CRT dostatečně velké aby snesly srovnání s průměrným FHD LCD, ale i tam ten obraz stál subjektivně za pendrek úplně stejně jako na tom FHD. Jestli ono to nebude spíš samotným obrazem a tím, že 50 Hz blikání a malá obrazovka ty nedostatky skrývá. Asi podobně, jako film natočený ve vysokém fps působí blbě, protože už tam není cukatura činící plytkost vizuálně zajímavější.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

nemyslim si chybajuci standard je v tomto pripade nejaka tragedia. existuju tri moznosti:
1) v pripade dostatocneho vypoctoveho vykonu sa pouzije softverovy decoding
2) pri on-demand sluzbach jednoducho prebehne test a server posle najvyssiu podporovanu verziu
3) dnesne HW (televizory, settop boxy) su projektovane na 1-2 rocnu moralnu zivotnost. chybajuci standard praveze bude impulzom pre skorse nahradenie telky (3D nepredavalo, kurvitka nam prekukli, tak nam este ostavaju must-have funkcie ktore by sme do telky mohli dat uz dnes, ale schvalne si ich nechame aby uzivatelov sme prinutili kupit novy model. alebo este mozeme vydavat aktualizacie ktore sucasny model spomalia na nepouzitelnu uroven)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

1)
to by mohlo fungovat pouze u budoucích TV, ty které už jsou vyrobené a ty které v blízké době půjdou do linek na to určitě nebudou připravené.
Navíc většina výrobců se snaží šetřit, kde se dá, takže pochybuji, že by do svých TV dali "dostatečný výpočetní výkon"

2)
nereálné. Servery už teď tráví hodně času překódováním videí do několika velikostí (SD, 720p, 1080p, 2048p, atd.) Neumím si představit, že by ještě museli trávit extra čas překódováním různých verzí UHD videa.
Navíc ten "test" je taky nereálný, u vysílaného obsahu není šance hromadně zkoumat a dělit stream pro koncová zařízení (navíc poskytovatel komunikuje pouze se set-top boxem a neoperuje přímo s TV)
I u dat přes internetu je přílíš komplikované zkoumání koncového zařízení (monitor), serverům úplně stačí komplikovaná komunikace s vaší síťovou kartou.

3)
"morální" životnost zní hezky pro výrobce, ale v reálu žádný zákazník nechce co 2 roky kupovat novou TV. U TV většina lidí předpokládá životnost aspoň 5 let.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A nevíte, co je s DeepColor? (xv.Color / xv.YCC ?) To už od dob Blu-Raye mělo být právě cosi jako HDR, ale nikde jsem neviděl to implementovaný resp. nevím, jestli to má gammut aspoň třeba jako DCI-P3...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To je několik pojmů najednou. Deep Color znamená větší bitovou hloubku. xv.YCC znamená rozšíření gamutu povolením hodnot v kombinaci YUV, které jsou mimo rozsah pro standardní přenos, přičemž ale primární barvy zůstanou zachovány. Základem je tedy stále Rec.709, jen je možné popsat třeba azurovou tím, že hodnota červené bude záporná a tak překročit hranice trojúhelníku vytvořeného spojnicí primárních světel v CIE diagramu. Chybou tohoto systému je, že je vázán na YUV prostor, při převodu do RGB vyjdou záporné hodnoty, což máloco stráví. Podle mě je řešením Rec. 2020 a u xv.YCC už nelze čekat další vývoj. DeepColor odpovídá 12bitovému režimu. HDR je zase něco jiného, to se týká kontrastu částí obrazu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nechcem byť pichľavý, ale komentáre sú off topic. Článok diit bol prevažne o neexistujúcom zjednotení HDR štandardu. Druhá vec je, že je obsolentný, lebo UHD aliancia finálne UHDTV štandardy uverejnila na CES 2016 pred pár hodinami. Ak nemáte TV s logom Ultra HD Premium, nemáte "future proof" displej doma = neuvidíte všetky obrazové vlastnosti UHD blu-ray.

http://www.highdefdigest.com/news/show/games/uhda/twentieth-century-fox/...
https://www.avforums.com/news/ultra-hd-alliance-announce-new-4k-specs-an...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já věděl, že s nákupem 4K projektoru mám ještě počkat :-D

Ale tohle je vážení na přesdržku:
"Twentieth Century Fox will debut its support for Dolby Atmos and DTS:X with their Ultra HD Premium Blu-rays. There are no current plans to offer those sound formats on any conventional Blu-rays, and that includes the normal Blu-rays that will come bundled with the new format."

Já si pořád říkal, proč vycházejí filmy bez ATMOSu, které tak ale nativně míchané jsou. Oni to ty KURVY dělaj schválně, aby si člověk musel zacálovat za nový zařízení (resp. celej řetězec s HDCP 2.2)! Jinej důvod, než tahle zasraná obchodní politika, samozřejmě neexistuje! >:-(((

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.