Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Nástupcem Zenu bude Starship, 7nm procesor s až 48 jádry a 96 vlákny

A bude to skutočný 7nm proces? :D

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

A co si pod hen takým 7nm procesem představujete?
Prostě je to název technologie, která je potřeba k výrobě čipu. Čím jsou menší struktury na čipu, tím se musí pracovat s větší přesností a rozlišením, a těch 7nm tam jistě v té technologii najdete - možná i míň.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Predstavujem si pod tým to, či to bude 7nm podľa Intelovej metriky.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mám pocit že ani Intel v tom nemá úplně jasno. Velikost tranzistoru to rozhodně není, ani velikost hradla - nehledě na to že je vše samozřejmě 3 rozněrné, takže co potom měřit? Ani podle hustoty tranzistorů se to nedá určit, těď Intel třeba zvyšuje mezery mezi tranzistory - takže bude tím mít automaticky horší proces než měl před tím?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Výborne, presne si pochopil načo som narážal. ;)

A miestna redakcia, podobne ako väčšina ostatných redakcií, si odrazu už nedovolí spochybňovať to, či sú ostatné procesy zodpovedajúce svojim názvom, keď vyšlo najavo, že ani Intelov 14nm proces nezodpovevá Intelovej metrike.

Tým samozrejme netvrdím že má Intel automaticky horší proces ako predtým. Úplne mi stačí to, že sa miestna redakcia buď úplne mýlila, ale nás všetkých zavádzali vedome.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

„A miestna redakcia, podobne ako väčšina ostatných redakcií, si odrazu už nedovolí spochybňovať to, či sú ostatné procesy zodpovedajúce svojim názvom, keď vyšlo najavo, že ani Intelov 14nm proces nezodpovevá Intelovej metrike.“

Pokud to má být argument, chybí mu logika. Samozřejmě to lze zpochybňovat. V první řadě neexistuje žádá „Intelova metrika“. Ve druhé řadě: nejen, že na 20nm procesu TSMC není nic dvacetinanometrového, stejně jako na 22nm procesu Intelu není nic dvaadvacetinanometrového, ale 16nm proces TSMC je ve své podstatě jen „20nm“ proces TSMC doplněný FinFET technologií. Co do denzity nedošlo k posunu a tím pádem je použití nižšího čísla neopodstatněné ještě z dalšího hlediska. 14nm proces Intelu má ale vyšší denzitu než 22nm proces Intelu, takže alespoň z tohoto hlediska je nižší číselné označení opodstatněné.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Samozrejme že tam nieje nič 16 alebo 22nm ale netvárte sa že sa nevravelo že podľa Intelovej metriky sú ostatné procesy skôr 18-20nm. Takže nejaká Intelova metrika tu bola.

V druhom rade, 14 a 16nm procesy nepriniesli obvyklé zlepšenie v densite, ale určité vylepšenia sa udiali. Aj keď BEOL ostal v prvej verzii podobný ako na 20nm (podobný v zmysle rovnakých rozmerov ale fyzicky prepracovaný) ale proces nieje len o BEOL. Verím že určitý vplyv na densitu má aj výsledná kvalita tranzistorov (na ktorú Intel zrejme pozabudol a teraz sa to snaží napraviť).

"Co do denzity nedošlo k posunu a tím pádem je použití nižšího čísla neopodstatněné ještě z dalšího hlediska. 14nm proces Intelu má ale vyšší denzitu než 22nm proces Intelu, takže alespoň z tohoto hlediska je nižší číselné označení opodstatněné."

X krát tu zaznelo že číslo pred nm už nemá nič spoločné z rozmermi, je to skôr názov procesu a vypovedá napríklad aj o elektrických vlastnostiach.

Ale OK. Podľa tejto logiky, myslíte že má Intel ešte stále právo nazývať svoj 14nm+ proces 14nm? Nebolo by vhodnejšie použiť 15nm? Na toto ma zaujíma Váš názor.

A keď už je reč o 22nm, prečo sa nevraví aj o tom ako Intel zavádzal svoje finfety pri prechode z 32 na 22nm, kde to nebolo zďaleka tak slávne ako pri prechode na 14nm, a Intelov 22nm bol bližšie k 28nm ako k 20nm?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"Samozřejmě to lze zpochybňovat. V první řadě neexistuje žádá „Intelova metrika“."

Řekl bych, že spíš existuje. Jen se tomu říká "foundry design rules".

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Řekl bych že už teď je to přinejlepším ten nejmenší rozměr ze všech os (xyz) jednoho tranzistoru :) V podstatě nicneříkající údaj. Hlavně aby zase neztenčili interposer. By to už nemuselo přežít ani přepravu z fabriky k zákazníkovi a na krabicích by muselo být označení "křehké".

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Neznamená to náhodou jemnost rastru, ve kterém se prvky tvoří? Kdyby se ten čip tiskl na 3D tiskárně, tak by to bylo něco jako velikost pixelu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ten proces je analogový, takže něco jako velikost pixelu tam v zásadě není.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Typl bych že to bude největší možná nepřesnost s jakou se aplikují jednotlivé dílčí úkony, aby to na sebe přesně lícovalo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

7nm v roce 2018? Tak možná v prosinci pro první QLC NAND čipy. A je otázkou, jestli bude o co stát. :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Osobně si myslím, že vydání Starship ve Fudzille přiřadili datum vydání druhá generace 14nm procesorů, zkrátka si v tomto ohledu spojili dva produkty. Větší smysl by dávalo: 2016: 14nm Zen, 2018: 14nm Zen+/Zen-refresh, 2020: 7nm Starship.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jj, to by mi přišlo mnohem realističtější.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zen 2017 leden, refresh 2018 podzim, 7nm 2020 jaro... můj optimistický odhad. Nepřál bych jim to, ale spíš se díváme na rok 2022. Záleží taky jak se jim základní Zen povede a jestli Intel zvedne rukavici. S tou metrikou, tipl bych že je to nejvyšší rozlišení toho procesu, tzn. věřím na 13. výplatu a podle mě tam např. propojovací kovové cestičky mohou opravdu mít 7nm. Aneb z rozměru transistoru se potichu začal udávat rozměr nejtenčího prvku. Někdo tady poustoval obrázek komparace procesů, a nejsem si jistej, jestli síla křidélka nebyla náhodou opravdu jen 16/14 nm u obou tří fabrik/procesů (narážím na IBM power9 highperformance). Jako vždy bez googlení lenost...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak oni sice kecají a velikost hradla je samozřejmě dávno mimo, ale na druhou stranu se to opravdu zmenšuje (i když ne tak rychle, jak tvrdí marketing) a počet tranzistorů na plochu (zatím) pořád roste - třeba u těch nových grafik je to pěkně vidět.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A vetsina programu bude stale vyuzivat 1-4 vlakna...
(ano je to pro servery, ale aby meli servery tolik bude i klasika mit tunu jader)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tak špatný to už není a než to vyjde... Mutlithread se poslední dva roky začíná dostávat do her, v kompresi a šifrování je už léta. Kdo nehraje a nedělá s videem logicky nebude potřebovat tolik jader, ale takovýmu člověku vystačí kde co.
Co se týče Starship, do desktopů půjde jeden křemík s 12ti jádry a jeho poškozené kusy klidně v konfiguraci 10,8,6 jader. Kdo tohle nebude potřebovat, koupí APU s 4,6,8 jádry + Polaris/Vega GPU za pár šušňů.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

To s tím vypínáním ti schvaluju, na to se jaksi v článku zapomnělo.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ani se nedivím, čím pracují s menšími a menšími strukturami, tím je to a) náročnější na výzkum, vývoj a výrobu, b) nákladnější. Na druhou stranu nemají kam pospíchat. Spíš si myslím, že TSMC a Global foundries si tentokrát pěkně namelou hubu, až zjistí, že skok z 16 nm na 7 nm nebude jen PR talk.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tedy že v jejich případě to spíš *bude* jen PR talk, ne? ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A firemní verze se bude jmenovat Starship Enterprise? ;)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

No rozhodne spis nez Defiant.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.