Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Navi přinese obvody pro AI

Teď, když je ZEN venku, by AMD mohla uvolnit dostatek peněz na vývoj Navi, aby se neopakovala situace s Vegou. Nicméně z článku mám pocit, že architektura je opět primárně cílena na profi segment (a s tím spojené funkcionality).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jaký profi segment? Vždyť to bude na AI, to využije doma prakticky každý. Konečně budou boti v OpenTTD důstojnými konkurenty.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

"umělá inteligence je nebezpečnější než Severní Korea" ;)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"Navi přinese obvody pro AI "

spíš by měla přinést něco co sníží tu příšernou spotřebu AMD čipů ... v první řadě

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

jestli tohle nebude jen pro profi sferu tak tu mame zase obvykly pristup AMD prinaset nadcasove veci zakaznikovi mnoho let dopredu kdyz to jeste nepotrebuji ...ze se jeste divim .....a az to bude potreba nebude to mit dostatecny vykon :)

btw spotrebu at nechaji ale at tomu odpovida vykon v konkretnich app(hrach) nejen v nehernim nasazeni ....i NV mela prisernou spotrebu a AMD jeste horsi proste je krok pozadu v efektivite dotahuje vzdy predeslou generaci NV (vetsinou je nekde ale napuli cesty v nekterych scenarich je ale tesne v zavesu za soucasnou generaci od konkurence takze zas takova hruza to vzdycky neni ...chtelo by to selektivne nevybirat par vysledku ale zamerit se na celek ;) )

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tak můžeme začít čekat na Navi ne? (:::::

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Možná to mohli pojmenovat Godot ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nebo si třeba - ehm - koupit něco, co je aktuálně na trhu. Po snad pěti (?) letech na 32nm mají nVidia i AMD parádní 14mn produkty. Že bude nová generace lepší je asi jasné, to už tak bývá, ale ta aktuální rozhodně nesmrdí.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Abychom předešli zbytečnému zklamání navrhuji uvádět střízlivější parametry:

*Navi bude pravděpodobně jen lehce vylepšená Vega na jiném výrobním procesu

*chip bude podporovat DX13

*takty budou 1790MHz ( turbo 2000MHz )

*kvůli problémům s HBM3 bude uvedení o 3/4 roku opožděné, takže srpen 2019

*drivery od počátku pouze v alfa stavu, spousta feature bude nefunčních včetně obvodů pro snížení spotřeby a tiled rasterizéru

*TDP čipu bude 470W, se zapnutým chill omezovačem a power profilem spotřeba klesne 310W

*chlazení bude formou dvou vodních okruhů, takže cena Liquid Cooling verze bude vysoká.

*nároky na zdroj budou 1500W pro vzduchem chlazenou verzi

*výkon v 3D marku bude na úrovni GTX2080, ve hrách bude výkon slabší.

Bude i duální verze od ASUSU, ke které bude přibalovaná malá vodní elektrárna a dvě "holo CUBE" místo noční lampičky

:razz:

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

:D ty jim teda neveris ;)
Stale doufam, ze se graficka divize zveti a do pul roku udela refresh Vegy, tentokrat uz neco, co bude v takovem stavu, at se nemuseji hledat argumenty proc to vlastne koupit.
V opacnem pripade mne AMD v tehle oblasti hodne zklame

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Do půl roku se dá udělat tak shrink s minimálními úpravami (pokud je ovšem na co zmenšovat, což teď není), případně přepracování kovových vrstev. Od toho ale nelze čekat nějaké drastické změny v chování čipu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

IBM Power 14HP

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to neni prilis optimisticke. Zbyva doufat, ze v tom navrhu neni nejaka zasadni chyba a ze dotahnou ovladace a ty zatim nefunkcni featury. Prijde mi to skoda, na to jake to ma zpozdeni, je to fakt divne.
Nedokazu si moc predstavit, ze tyhle produkty nejak vyrazne zasahnou do pomeru na trhu. 56ka neni spatna, ale vypada porad hodne syrove. S takovou je NV za 2-3 roky opravdu prevalcuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

@tombomino: a je nějaký opodstatněný důvod jim věřit, je něco co by dodalo důvod k optimismu ???

Protože ať se snažím jak se snažím, tak do uvedení 7nm IMHO žádný důvod k optimismu nevidím.
A i pokud se pak sníží spotřeba AMD grafik, furt to bude pro AMD vypadat blbě, protože Nvidia zůstane de fakto na 16nm ( byť to nazývají 12nm ) . Nemusím snad ani zdůrazňovat, že v okamžiku kdy Nvidia přejde na 7nm TSMC bude AMD/RTG se spotřebou i výkonem zase v prdeli....

osobně vidím nějaké světlo na konci tunelu až někde po roce 2021 s novou post GCN architekturou.... ( a to ještě za předpokladu, že na ní bude pracovat nějaký schopnější team, než ten který dělal na Vega )

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zhruba za rok ma sice GloFo zacit s plnou produkci na 7nm ale AMD ma k procesu prioritni pristup jiz ted a rekl bych ze je docela nepravdepodobny ze by cekalo s vyrobou vzorku tak dlouho. Pravdepodobneji zacnou ladit vyrobni process jiz behem risk production ktera ma zacit letos.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zdroj?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Docela bych se přimlouval za to, aby AMD udělalo stejnou věc jako nVidia - rozdělit vývoje karet na profi sféru a herní sféru. Chápu, že s omezeným rozpočtem to není jednoduchý, ale financí by teď mělo být víc - Ryzeny jsou skvělý CPU a grafiky jim skupují těžaři, takže obraty AMD určitě má.
Ve Veze je totiž spousta, pro hráče, zbytečných obvodů a tímto ořezáním by získali buď více plochy pro výpočetní jednotky a nebo zmenšení čipu a tím spotřeby.
Pokud chtějí ještě někdy konkurovat nVidii zejména v High endu, tak tento krok prostě musí udělat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak AMD hlavně asi samo moc dobře ví (teda doufám, že i Koduri a vedení), jakej průser nebo neprůser Vega je, takže možná pracujou na velkým Polarisu (kde od prvního Polarisu, pokud to byl separátní tým, už v podstatě ty lidi 2 roky pracujou na další věci - od tape outu). Takže někdy někde se to projevit musí. Zen bych do toho moc nepletl - i když u tak malé firmy je zase snažší, aby ti 3 lidi, co navrhli Zen se potkali u piva s těma třema lidma, co navrhli Polárku). Na fotce je jich sice 20 nebo kolik, ale tak 20 guruů to asi nebude. V té souvislosti mě napadá ještě nepěkná nápad, jestli těch 20 má plat milion dolarů ročně každej a Koduri nebo zlá babice 50 milionů ročně, tak to by mě nasralo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Byl by problem udelat cip z Polarisu ktery by obsahoval 4096 akceleracnych jednotek napojenych na pamet typu GDDR5X skrz 512-bitove rozhrani? ja bych skutecne rad vedel jestli by to bylo vykonnejsi nez aktualni Vega 64.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Stačí změřit Vegu64 na frekvenci co dá i Polárka a pak vzít dvě polárky RX570 v CF a celé to změřit v např BF1 nebo DX:MD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi bylo, ale tak o 10 %, čili se to nevyplatí vydat jako "další generaci". To, že je to opět těch 10 %, který jim chybí do wow faktoru (stejná situace jako u referencí RX480), je věc jiná. Já odhadoval, že to bude přesně mezi kozy, tj. 15 % nad 1080 a 15 % pod 1080ti, aby to při provozu "na krev" lízalo ti zespodu :) -- to, že je to +10/-20 bohužel opticky není wow. Ale počkat na nereference a další verze ovladačů; a abysme se nedivili ještě, vy "fail uplakánci". /mám ňákej optimistickej týden neboco/ ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Snad to bude mit take tak obrovsky uspech jako TrueAudio.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

+1

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Hm, naprosto nepoužitelná herní karta s nepředstavitelným potenciálem... Nenávidím AMD

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

psaní je dobrý začátek, jak ze sebe tu frustraci dostat :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi sem tam měl dát i smajlík... :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

asi jsem tam měl dát dva smajlíky... LoL

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.