Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Nedostupnost pamětí se bude v dalších letech prohlubovat

Nanya DRAM
Současná krize na trhu s pamětmi není zažehnána. Podle šéfa dvou velkých firem se bude dále prohlubovat a propast mezi poptávkou a nepostačující nabídkou se do dvou let zdvojnásobí.

Trh výrobců pamětí se projednotil a ti přeživší začali přesouvat výrobní kapacity z klasických DDR(3) čipů na výrobu lukrativnějšího zboží. Tento proces pokračoval ještě v prvním kvartálu letošního roku a v důsledku převahy poptávky nad nabídkou došlo k růstu cen.

Zajímavější ceny přiměly výrobce začátkem druhého kvartálu ukončit rušení výrobních linek na klasické DRAM paměti, což v důsledku znamenalo zmírnění cenových nárůstů. Poptávka je však stále vyšší než nabídka a podle prognózy Charlesa Kau (šéfa Inotera Memories a Nanya Technology) přesáhne letos poptávka po 2Gb (resp. ekvivalentních) čipech nabídku o 570 milionů kusů, což odpovídá 3 %.

Kau nepředpokládá, že by některý z výrobců přistoupil k výraznějšímu rozšiřování výrobní kapacity (to považujeme za logické, nadměrné rozšiřování kapacit způsobilo předchozí krizi, v jejímž důsledku zkrachovala řada výrobců; rostoucí ceny navíc znamenají jistý příjem bez zvyšování výrobních nákladů a rozsáhlejších investic). V důsledku toho v příštím roce převýší poptávka nabídku o 5 % a roku 2015 dále vzroste na 7 %.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Nedostupnost pamětí se bude v dalších letech prohlubovat

Pondělí, 1 Červenec 2013 - 22:24 | trodas | No, to nejsou ale vůbec dobré novinky pro nás,...

Zobrazit diskusi