Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Japonsko, země zaslíbená iPadu?

Zajímavý článek, ale chybí tam pár informací. Marže 50% je hodně, ale nevíme z čeho 50%. Možná je 5x levnější než u nás a přitom má nastaveno mnohem vyšší verzi. Nebo v měně vyjádřená marže je v přepočtu stejně vysoká v ČR a v Japonsku a přitom u nich to tvoří 50% výsledné ceny pro koncového zákazníka.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nejblíže pravdě je možnost a) příklad tuten šmejd iPad mini s Retina displejem 64GB WiFi Silver jsem v ČR našel za 14.790,- Kč holý to samé s Japonsku pořídím pod 62000 Yenu a to včetně futrálu. 62000Y je cca 12.000Kč a to v krabici najdu poukaz na programy za 3500Y.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

A to při průměrným platu Japonce, který je min. 2x vyšší než v ČR, tj. jako by to stálo 6000,- možná ještě méně..
Kdyby to bylo 5 tisíc, tak je to pro Japonce 3x levnější. Za takovou cenu by se to i tady prodávalo jinak..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Průměrná měsíční mzda v Japonsku je cca 66000Kč měsíčně, to je čistě matematicky 2,75x více než u nás, ale jelikož je v Japonsku nižší zdanění a tak bych řekl, že v reálu jsou tam mzdy 3.5x vyšší než u nás s tím, že potraviny stojí zhruba tolik jako u nás, ale na rozdíl od ČR jde fakt o jídlo :-) Ale abych jen nechválil, zdravotnictví je , no zvláštní a ne úplně levné, asi proto mají Japonci vyšší věk dožití

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No s těmi cenami, že odbočuji od tématu. Jídlo v kombini je relativně levné, ale jsou to převážně všemožné chemické sloučeniny, jak se lze dočíst ve složení, někdy jsou to seznamy značné délky. Kvalitní jsou hlavně ryby a různé speciality a to zase není levné a u nás je to podobné. Ovoce a zelenina je drahá jako prase. Bydlení a dojíždění jsou kapitoly samy pro sebe. Není všechno zlato co se třpití. :-)

Každopádně elektronika fakt levná je, to bezesporu.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

akosi som nepochopil narazku na to nebo a tu sekciu IT nad Japonskom.

Japonci su znamy BFU a dobre "stado", ktore sa da lahko zlakat na trendy a "kvalitu".

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

hint: rozklikni si úvodní obrázek

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

:-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jo, zato pouze primitiv ze Slovenska dokáže urazit celý národ na základě nějakého přihlouplého sociálního klišé.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Mily Kert. Uz tu boli podobne nazory v inych diskusiach aj od ceskych uzivatelov. Takze povedal by som, ze iba primitiv z Ciech moze napisat nieco take ako si napisal.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nebe prece musi byt naprosto nej. Takze v nebi maji na smartphonech OS ktery je tak snadno ovladatelny jako iOS, muzete si ho prizpusobit jako android a bezi na nem vsechno co bezi na windows. A ted nemyslim Windows RT, ale PC windows. A nabijet se nemusi vubec.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

daymoon: ty bys mohl dělat ministra financí :-D Demagog jsi na to dostatečnej

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Dojde na dobu, kdy iVěci budou mít všichni (až tedy na mě) a lidé se tím pádem nebudou o to dále zajímat, protože už nebudou "výjimeční" :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No ty si teda truba, iVeci ma napr. v Nemcku skoro kazdy druhy clovek, USA rovnako velky podiel atd. Tam iPhone neni vynimocny uz par rokov. Ak si myslis, ze si ludia kupuju iPhone alebo iPad preto aby boli vynimocny tak mi je to luto. No, mozno to tak funguje vo vasej vesnici a internetovych diskusiach.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel to funguje většinou všude. Každý, kdo si kolem mě (a to pocházejí z různých krajů) koupil iVěc, si to koupil jen na vytahování. Funguje to úplně přesně, jak to popisuje Normann Fait des videós ve svém videu k Applu. Ihned mi to začali prezentovat (myslí si, že jsou výjimečný), co to všechno má a ani si neuvědomili, že to umí mobilní telefony o deset tisíc levnější. Ale teď od věci. Já říkám a myslí si to i ostatní lidé v mém oboru IT, že Apple si kupují buď uživatelé, kteří se nechtějí nad telefonem trápit, anebo ti, kteří tomu nerozumí. Ten zbytek si dokáže porovnat parametry a rozumí tomu tak, aby se v tom dostatečně prohrabal a nastavil tomu ještě větší výkon. Např. úplnou nutnost vidím v SD kartě, lehké synchronizaci s PC (netřeba třetí službu jako iTunes), celkový komfort v nahrávání multimédií do paměti zařízení, kompletní přizpůsobení uživateli (dokonce i iOS launcher) a další......... ano, mluvím o Androidu......Co po mé zkušenosti dokáže nabídnout iOS ? Moc ne. Určitě je to skvělé zpracování saši (už ale není jediný), jednoduchost a rychlost (to je dáno tím, že Apple uživatel je otrok, který si pomalu nic nemůže přizpůsobit, neplnohodnotný multitasking atd. a stejné rychlosti dosáhnete v Androidu, když rootnete a pohrajete si s nastavením), možná bezpečnost, ale viry se už objevují také a ze strany applu to bylo hodně zanedbávané téma. Asi největší nevýhodou Androidu je odlaďování aplikací pro různá zařízení. Donedávna to byl velký problém, ale aplikace, které nešly, se v mém případě rychle opravily.. Berte to jako můj názor, kterým nechci nikoho přesvědčovat. Ať si každý koupí, co chce, ale ať to prosím neprezentuje ostatním.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

blablabla... pořád ta stejná písnička dokola. Pohrabat se, výkon, parametry, SD karta, iTunes... Kolik si myslíš, že lidí (lidí, ne ajťáků) tohle zajímá? A ten zbytek LIDÍ, co je to nezajímá, si koupí něco s Androidem zejména proto, že "iPhone je drahý", ne proto, že mají obsesi něco furt štelovat. Každopádně nikdo ti nic nebere, sice ses v některých názorech zapomněl 5 let vzadu, ale to je teď vedlejší.

Co chci říci... že si v naší postsocialistické zemičce kupuje hodně lidí iVěci, aby ses tím ukázali, jako že na to maj, to je specifikum trhů nám podobných. Je to to samé, jako si tady někdo koupí BMW nebo Audi a myslí si, že od teď mu na silnici každý uhne. Je to to samé, jako u nás jistá sorta lidí nosí hrdě "značkové" hadry s nápisem přes celý tělo atd. Rozdíly jsou hlavně sociální napříč zeměmi a od toho se vše odvíjí. V takovém Německu je třeba BMW 5r vcelku normální rodinné auto, když budete chodit olepení nápisy Adidas a Nike, každý ví, že jste "z východu", a Apple tam není považováno vzhledem k jejich platům také za nic co je "dostupné jen pro vyvolené", ale má to každé druhé děcko. Přesto se jejich produkty nadále prodávají, proč? Protože nejde jen o image, jako v socialistickém Česku, ale protože jejich produkty mají určitý kvalitatvní standard, ať už si každý myslí o Applu co chce a nenávidí jej jak chce. A ještě jedna poznámka, i u nás si lidé kupují produkty Applu protože jim vyhovují, nepotřebují se s nimi ukazovat a prostě je používají, jenže ty samozřejmě neznáš, protože vidíš jen idioty posedlé nějaký smyšleným image.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ono totiz ty idioti posedli smyšleným image jsou strasne napadni kdyz ti to sve image strkaji pod nos aby se s nim vytahli.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Osobně nic proti Applu nemám, jenom ho nemám rád. Stejně jako MS, ačkoliv od něj používám většinu SW. Nakonec i z Googlu se začíná stávat ta nenáviděná korporátní příšera.

Nicméně uživatelů iPhonu znám několik, všichni kromě jednoho dostali iPhone od zaměstanavatele jako pracovní nástroj, takže si moc vybírat nemohli. A ten jediný, co si ho dobrovolně koupil je pěkný ko*ot. Takže názor na uživatele Applu mám již nějak vytvořený. :-)

A s iPhonem jsem byl nucený "pracovat" v rámci pomoci jejich vlastníkům a moc intuitivní mi to nepřišlo. V podstatě jak Android, tak iOS se člověk musí chvíli učit, aby věděl co a jak. Nevidím v tom žádný velký rozdíl. Samozřejmě Apple má velmi kvalitní HW zpracování (nicméně to má už i dost jiných telefonů) a velmi vysokou cenu (nicméně to má už i dost jiných telefonů).
Dnes to již není nijak výjimečný produkt. Možná pro frikulíny to má punc kdysi exkluzivní značky.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

"názor na uživatele Applu mám již nějak vytvořený" Možná je to můj blbý pocit, ale osobně si myslím, že v Česku se až mnoho lidí zbytečně zajímá o to, co kdo používá, kde kdo se tu snaží být něčeho odpůrce a stavět se tak do nějaké pózy - odpůrce Apple, odpůrce Facebooku... Proč? Nechci, nepoužívám. Je to samozřejmě i o tom, jestli bylo první slepice nebo vejce, proto chápu, že idiot s iphone je prostě dráždivý element, ale často mi připadá, že u uživatele Applu se idiocie neodpouští a jinde se naopak ve velkém přehlíží. Netuší někdo proč? Víte, kolik já znám idiotů s jinými telefony? A vypovídá to něco o něčem? Vždyť je to směšné. Nalijme si raději čistého vína, protože všichni víme, že u nás je to hlavně o tom známém českém "mámo, soused má novou oktávku, kde na to asi vzal?", a to kvůli tomu, že Apple nedělá žádné vyloženě levné věci, a to musí být odsouzeno, stejně jako koupě nového auta. Teď nemluvím o tvém pohledu, neznáme se, ale o tom většinovém.

Pokud jde o mne, sám iPhone vůbec nemám a ani jsem jej nevlastnil, mám 5 let starý tlačítkový SE, protože s mobilem jen telefonuji. S iOS mám akorát rok iPad, tehdy jsem podlehl abych zjistil, kolem čeho že je taková mánie, nikdy to neopustilo barák (věřte nebo ne, opravdu jsem se s tím nebyl nikomu "ukázat") a většinu času leží ladem a už jsem zvažoval, že jej na tom záchodě na čtení netu nechám natrvalo. Jedno se tomu zařízení ale upřít nedá, bez ohledu na jakékoli parametry, funguje lépe, než cokoli jiného co jsem měl v ruce, má lepší aplikace, uzpůsobené pro tablet, je schopen být v pohotovostním režimu na Wifi a nevyšlehat si baterku za noc o 10 %, ale ráno je tam stejné číslo jako večer (proto jsem třeba poprvé nechápal, proč mi známý s Android tabletem říká, že jej vypíná, když s ním nedělá). Ale napsat něco kladného o Apple se vlastně nesmí, budu označen někým za ovci nebo tak něco, takže už budu mlčet.

iOS věci mne ani nezajímají, už delší dobu jsem především uživatelem Maců, vybral jsem si je proto, jelikož mi vyhovují pro mou práci a Windows mi lezly čím dál více krkem, Mac není ztělesnění dokonalosti, ale má pro mne logičtější UI, dělá se mi s tím prostě dobře, funguje to a neháže mi to pořád nějaké klacky pod nohy. Když si koupím notebook od Apple, vydrží mi skutečně deklarovanou dobu na baterku a ne třetinu, nemusím odsviňovat systém od bloatware ale hned pracuji atd. Nemám to pak určitě proto, abych s tím vysedával ve Starbucks. Spíše mi vadí, co způsobili u nás především oni "idioti s iVěcmi", o kterých píšete, což ale mohlo vzniknout jen v kombinaci s tím, že ostatní kolem mají přehnanou potřebu starat se o jiné. Když už se někde ukážu s macbookem, vidím velmi často jakousi přezíravost, divné pohledy, občas dětinské narážky a prostě není mi to příjemné. Já nevím proč mají lidé přehnaný zájem o můj počítač, přijde mi to divné a nestojím o to. Mám si tedy také udělat o této skupině svůj odsuzující názor? Protože jsou to zjevně nějací úchylové. Tohle "na západě" nepoznáte. Lidé se totiž starají sami o sebe a nevytvářejí si zbytečné předsudky na základě nějakého elektronického krámu, to je specifikum jen zemí s nižší kupní silou. Je to bohužel spojeno i s tím, že lidé jsou obecně hloupí, Apple je vnímán jako drahý, ale když si vedle sedne někdo s 2x dražším Lenovem, nikdo si jej nevšimne, protože Lenovo je v každém krámu a má na sobě cenovku 10 000.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jen tak ze zajímavosti prosím o sdělení, ve kterých názorech jsem 5 let pozadu :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sice si myslím, že z toho nic plodného nevzejde, ale když tak hezky prosíš :)
SD karta - je o dost pomalejší než vnitřní paměť, vzniká schizofrenie, něco na kartě, něco v interní paměti. Jen další nutnost se o cosi starat. Navíc jsem tohle vždycky poztrácel.

“celkový komfort v nahrávání multimédií do paměti zařízení” - mám iPad, budu mluvit za ten, k Macu jsem jej kabelem ještě nepřipojil, nepovažuji za komfort přetahování souborů na ext. zařízení mezi okny, to je otrava z dob krále Klacka. Multimédia jako fotky řeší photostream - fotky v iOS, následně okamžitě na iPhoto v Macu atd., multimédia jako je hudba řeší iTunes Match a celou sbírku co mám v Macu vidím v čemkoli s iOS, funguje i jako stream z cloudu. Ano, připouštím, že iTunes na Windows jsou asi trest za volbu “nesprávné platformy” (i když jsem už Win verzi opravdu dlouho neviděl). Multimédia jako videa na iPadu přiznám se osobně neřeším, protože mi připadá zbytečné se dívat na film na 10” a na mobilu je to pak úplně mimo, ale to je můj postoj, čili je to nyní nepodstatné, takže kdybych chtěl, je možnost použít stream z počítače (což má výhodou v tom, že nezabírám 8GB s filmem v MKV kontejneru paměť mobilního zařízení), nebo je lze do toho iPadu ostatně i bez problému nahrát přes WebDAV (ostatně stejně jako audio, fotky, pdf, doc, rar, co mne napadne a co aplikace zpracuje), je na to kvantum aplikací i s podporou titulků a různých videoformátů. Dokonce netřeba šermovat kabely.

“neplnohodnotný multitasking” - dodnes nevím, co je ta chiméra zvaná plnohodnotný multitasking v mobilu. V iOS 7 se může na pozadí aktualizovat libovolná aplikace, každý si dokonce kvůli šetření energie může vybrat, které to případně zakáže. V iOS 6 to pak uměly všechny nutné aplikace, typicky na pozadí nebyl problém s hudbou, různými messengery, statusy atd.

Viry - a jaké viry se objevují na iOS, když každá aplikace prochází striktním schvalovacím procesem a každá aplikace běží v sandboxu? Ano, vím o jakémsi trojském koni z nějaké ruské aplikace, co posílala spam, ale jak dlouho tam vydržela a kromě toho musel jí uživatel povolit přístup ke kontaktům, iOS se na vše paranoidně ptá (přístup ke kontaktům, k fotkám, poloh. sl., ke všemu). Nevím jak jiní, ale já neznám neprůstřelné zabezpečení či bezpečnostní politiku, je zde lidský faktor aj. Pokud někdo máte neprůstřelné řešení, nejspíše už jste miliardáři. Na storu pro Android se válejí měsíce aplikace plné malwaru a reklamy (naposledy jsem viděl nějakou aplikaci pro VPN) a nikdo si jich ani nevšimne a chceš tvrdit, že Apple hodně podceňuje zabezpečení? Nepodceňuje jej dlouhodobě náhodou někdo jiný?

A na závěr ta vtipná perlička co často slýchávám “Apple uživatel je otrok” - Pokud ta otročina spočívá v tom, že nemusím prolézat fóra, hledat vhodný root, abych měl rychlý mobil, pak to hodiny štelovat a pak stejně něco nefunguje (ne, díky, kvůli tomu jsem dal sbohem Windows na desktopu a nepřipadám si kvůli tomu méně “profi”, jen už nemám čas a zájem udržovat dodělej-doma produkt), nemusím se bát na storu každé aplikace, jestli mne nechce její autor obrat, nemusím ztrácet paměťové karty a šermovat s kabely pro “komfortní přenos multimédií”, pak rád i nadále budu otrokem :)

K té otročině ještě jedna věc, která to celé zasazuje do komického rámce. Otrok je člověk, který něco dělá nedobrovolně, ale používat výrobky Apple a akceptovat jejich určitý vendor lock-in, který je často nezbytný kvůli tomu, aby to fungovalo tak jak to funguje (ano, je tam někde i pouhá libovůle a zbytečný diktát Apple, svatí pochopitelně nejsou), to není povinnost. Kór ne v Česku, kde každý druhý živí dogmaty svou pózu a dívá se na Apple přes prsty, ne ani tak proto, že by mu jejich produkty nějak vyloženě vadily (většina totiž ani nemá zkušenost, jen papouškuje okolí), ale prostě tak nějak "pro formu" z mi neznámého principu. Stejně tak není povinnost stát se otrokem svého telefonu a štelovat jej do skonání světa :) Přijde mi zajímavé, že o otroctví káží většinou ti, kterým někdo kdysi podstrčil DOS a pak Windows, naučil je na tom dělat, půlka na to nadává ale doteď se od toho nebyli schopni odlepit. Ale když si někdo zvolil Apple, který si u nás zpravidla bezvýhradně jako platformu skutečně volíte, tak je otrok :) Mám pocit, že si dost lidí plete pojmy s dojmy. No a když už vám v práci někdo “vnutil” ten iPhone? Myslím, že na pozicích, kde se rozdávají iPhony, si už může každý říct, jestli jej chce, nebo jestli raději chce v pracovní době nahrávat root :) Ale často to není problém s výrobkem, ale zase jen ta póza. Troufám si tvrdit, že je tedy skutečně “postižených” jen velmi málo, většina firem je u nás k tomu Apple těžce nekompatibilní a je naopak veliký, převeliký problém přinést si do firmy telefon nebo nedej bože počítač od jabka a zařadit jej do firemní infrastruktury, která jede na řešeních od MS nebo v horším případě na nějaké prehistorické slátanině, jejíž dodavatele už pohltil čas, a o které už nikdo pořádně neví jak funguje. Tož tak.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

SD karta je tam hlavně pro větší úložiště, tak to bylo myšleno. Nemusí být ani pomalá, pokud je podporován SDXC, což má snad málokdo. SD karta je něco jako cloud bez nutnosti internetu. Prostě tam jen seskupuji svá data (v mém případě mapy pro navigaci, mp3, obrázky atd.). Interní paměť nechávám aplikacím. Takže v tom vidím jen výhodu úložiště navíc bez nutnosti připojení k síti.

Co se týče přetahování multimédií, tak máte pravdu. Stejně tak v Androidu je tuna aplikací k účelům, které popisujete. Někdy, pokud jsem líný použít kabel, použiji například Samsung link. Splňuje to to samé, co popisujete. Obrovskou výhodou je tedy to, že si můžu vybrat, jakou metodu použít na rozdíl od iVěcí, které jsou omezené na své platformy, jak jste to i sám napsal. Nevím přesně jak je to u Applu se streamováním ze zařízení do televize (jestli má DLNA)....myslím, že je nutné zakoupit nějaké další zařízení pro zajištění komunikace s Tv....ale například s mým zařízením stačí pouze to, aby televize byla připojena k síti, podporovala DLNA a streamuji bez nutnosti dalšího zařízení. Takže kabeláž také není nutnost. Rozhodně mi ale nepřijde přetahování mezi okny moc zastaralé. Je to jistě nejrychlejší způsob.

Samozřejmě, že nemá plnohodnotný mt, protože zkuste si tam rozjet floating aplikace...chatovat a sledovat přitom video. Jak sám píšete, takové ty aplikace, které prostě zákonitě musí běžet na pozadí, iOS zvládá. Je i výhodou, že ostatními nezatěžuje paměť, ale v mém případě to nedostačuje. Koukněte se na srovnání Android vs iOS na youtube a tam je pár videí, kde právě toto porovnává...v Androidu se prostě dostanete tam, kde jste skončil. V iOS spouštíte znovu aplikaci.

Co se týče virů, tak to uznávám, že to bylo z cesty. Za sebe mohu říci ale, že jsem se ještě s tím, co popisujete, u Androida nesetkal. Psalo se snad i na DIIT, že apple trochu neřešil viry a teď se divil, že něco vůbec vzniklo. Nicméně já si to myslím také, protože když firma dokáže vypustit to, že při focení držíte mobil špatně, tak co pak můžeme ještě čekat :D

Otrok: Co se týče toho, tak si musíte prohledávat jen kvalitní fóra, pak problémy nemáte. Otročina hlavně spočívá v tom, že to, co dostanete, to musíte používat a nelze to nijak změnit. Jak Apple řekne, tak uživatel musí konat. Android tak nefunguje a jsem rád, že i přes to nastavování si můžete tolik dodělat. Myslím, že se i mluvilo o tom, že Apple své uživatele sleduje. Myslím, že je to pravda, ale také, že není jediný. Jinak nahrávání root není povinností, ale spíše koníčkem a často i záchranou. Takže to uživatelé dělají ze svého vlastního zájmu.

Jinak jste to napsal pěkně a děkuji za Vaši odpověď. Poslední věty jsou pravdou, sám nevím, proč se nepoužívá spíše Linux.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Předně také děkuji za reakci. SD karty - chápu to tak, že to je asi individuální požadavek, takže máte pravdu.

DLNA můžete použít, jsou na to aplikace. To proprietární řešení, které asi máte na mysli, je AirPlay použité v kombinaci s Apple TV.

Co se týká multitaskingu, tak současné sledování videa a psaní v messengeru je asi nemožné už z toho důvodu, že vždy vidím jednu aplikaci. Pokud jde jen o přepínání, tak zřejmě záleží jak je aplikace napsána, protože jsou takové, co vám video při přepnutí jinam nezastaví a hraje dále. Ale možná myslíte ještě něco jiného. Problém iOS vidím spíše v tom, co jste také nastínil - "zapomíná" aplikace, které už nějaký čas nepoužijete, takže když mezitím používáte jiné, a pak třeba za hodinu se vrátíte k nějaké starší, načítá se jako by ji člověk znovu spustil (čím více jiných aplikací jste mezitím používal, tím je větší pravděpodobnost, že k tomu dojde, asi je to v rámci uvolňování paměti). Určitě se to ale nestane při přepínání 2 aplikací, třeba mezi tím messengerem a videem. Nejvíce mne osobně vadí opětovné načítání tabů v Safari, které prostě už "vypustil" z paměti a v iOS 7 je to denní chleba. Sice to načte kde to bylo, ale musíte si počkat.

Customizaci Androidu uznávám a nemám proti tomu samozřejmě nic, jen co mám zkušenost z okolí lidí nezatížených IT, Android používají tak, jak jej dostanou naservírovaný od výrobce a nekupovali si jej proto, že je to Android. Chtěli jen 'dotykáč' za určitou cenu (obvykle do 5, max. 7 tis.), případně koupili na radu kamaráda "víš, on se v tom _vyzná_". Root samozřejmě není povinnost, ale co jsem viděl "plynulost" (tohle slovo se opravdu dost volně vykládá) Androidů v nižší cenové hladině, tak Android už tam není sám, je tady WP a možná by se mohli za nos s tou optimalizací potáhnout už výrobci, aby se někdy nedivili úbytku zákazníků. Protože asi nikdo nemá zájem prohlížet fotky tak, že se mu to při swipe v půlce gesta pravidelně škubne, jako jsem nedávno viděl na nějakém Samsungu za asi 8 tis. Z toho prostě jednoduše nemůžete mít dobrý pocit.

S otroctvím souhlasit nemohu a nevidím jej tam v žádné podobě, protože jak jsem psal, ať už vám dává výrobce na výběr 10 možností nebo jednu, tak si tu platformu volíte se všemi jejími klady a zápory, je to jen a jen vaše volba. Je tedy na vás, jestli chcete mít nutně možnost si přizpůsobit 10 variant a nebo se rozhodnete, že vám vyhovuje ta jedna, protože je třeba překvapivě funkční. A o to jde. Teď mne prosím netahejte za slova, vím, že se vydávám na tenký led, ale když už Apple něco udělá, snaží se o určitý druh perfekcionismu (pozor, to zneznamená, že nedělá chyby) a kdo snahu přibližovat se dokonalosti v jejich výrobcích nevidí, tvrdím, že je slepý. Abych to vysvětlil, to máte např. jako čtečku v iPhone, nic převratného, je tu s námi léta letoucí, ale podívejte se, s jakou samozřejmostí ta věc v podání Applu funguje, a srovnejte to s tím, co tu bylo dosud - a to je to, co od jiných výrobců obvykle postrádám, tu "samozřejmou" funkčnost, jde o takový ten pocit, který z toho máte, pokud si rozumíme. Osobně nechápu, proč je tahle snaha mnohdy tak negativně přijímána, hned každý vykřikuje jak už to tady bylo, a že Apple to okopíroval tam a onde a další hlouposti. Přitom podstata je jinde. Nevidím mnoho výrobců spotřební elektroniky, kteří se něco snaží skutečně dotáhnout do důsledku, a o to je pro mne Apple zajímavější. Apple je jednoduše mediálně démonizován, ať už rozmazáváním patentů (jakoby to jinde nebylo) nebo čímkoli jiným co se zrovna hodí. Na základě toho si pak lidé utvářejí zbytečně militantní názory.

Abych se vrátil k tématu, ze zkušenosti vím, že často jedna dobrá a po všech stránkách VYCHYTANÁ možnost je tak pro uživatele lepší, než mu dát 10 různě nedodělaných řešení, což většina výrobců napříč trhem totiž bohužel obvykle nabízí. Nemusíme chodit daleko, běžte si koupit notebook. Projděte si HP, Dell, cokoli a zjistíte, že má každý 20 zcela zbytečných modelů, kdy se některé liší jen jinak posunutým konektorem na jinak blbé místo, skoro na každém je bota v podobě "filmového displeje" s vyblitým panelem s rozlišením z minulého století, a ty dva z té záplavy co připadají jakž takž v úvahu, těm řve větrák (a to jsem opravdu nepoužil moc nadsázky). Potom si zajděte k Apple, máte tady 2 řady Air a Pro a cítíte se jak v jiném světě. Proč? Protože nad tím HW už na první pohled někdo přemýšlel, i když nemusíte souhlasit se vším do puntíku, nabídnul vám objektivně po technické i uživatelské stránce velmi dobré řešení a je na vás, zda jej akceptujete. Nesnažil se jen nasekat každoročně XY různých modelů bez hlavy a paty jako ostatní, jen proto, aby se pokusil vyhovět ve všem každému a ve výsledku nevyhověl nakonec nikomu. Vyhovět všem se nikdy nikomu stejně nepodařilo a nejspíše ani nepodaří, na to jsou lidé až moc rozdílní. O tomto je "filozofie" Applu a jak jsem již řekl, je to volba, nikdo nikoho nenutí.

"Jak Apple řekne, tak uživatel musí konat." To rovněž můžete říct o každém výrobci. Výrobce produktu rozhoduje za vás, ať chcete nebo ne. Takže "Android tak nefunguje", to je dost zavádějící. Když se Google rozhodne, že v Androidu nebude tady tohle (jako že třeba zruší možnost zakázat aplikacím přístup k osobním datům, co jsem četl nedávno, kolik je na tom pravdy jsem nepátral), tak to prostě udělá, a vy to tam mít nebudete. Jde vždy jen o to, jak který výrobce popustí oprátku a jak moc dá uživateli pocit, že má možnost volby. Ve výsledku pak záleží na tom, komu jaký mix sedne.

Sledování uživatelů - to je opět rozsáhlé téma na samostatnou diskuzi, ale bez jakýchkoli předsudků, ke kterékoli firmě, tak nějak z logiky věci se z "velké trojky" MS, Apple Google, nejvíce "obávám" sledování od Googlu (viz ten přístup k os. datům v Androidu výše, nebude i tohle mít s tím něco společného?). Plyne to už z toho, že většina jejich zisků je z cílené reklamy, takže pro Google je už z principu sledování uživatelů základem jeho živobytí. MS žije z prodeje licencí a Apple žije z prodeje hardwaru, jediný Google tady žije z relamy a v podstatě tak s osobními daty obchoduje. Že nejspíš všichni tři bez rozdílu se staženým ocasem práskají na uživatele, když přiběhne NSA, to je asi samozřejmost. Se omlouvám, že je to zas tak dlouhé, někdy se zbytečně rozepíšu, tak gratuluji, kdo se dostal sem :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Myslim, ze Vam rozumim a diky za odpověd.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ta otrocina je u androidu v jiste podobe take. Ja jsem myslel otrocinu v podobe nemoznosti prizpusobeni. Je pravda, ze do androidu se porad pridavaji systemove aplikace od googlu, ktere bez roota neodstranite.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pochopil jsem, jak jste to myslel. Akorát říkám, že pokud si to někdo vybere, tak to pro něj otročina být vůbec nemusí, protože to akceptuje při koupi, může mu to tak vyhovovat / dostačovat a vyvažují mu to jiné benefity. Osobně bych si nekoupil věc od Applu proto, abych se cítil omezován, ten pocit fakt nemám :) Shodnu se s vámi na tom, že Google dává uživateli více prostoru, ale samozřejmě si to vybírá svou daň (a to někomu nemusí vonět), stejně jako snaha mít vše pod kontrolou si vybírá svou daň u Applu (a to zase nemusí vonět jinému). Teď jde jen o to, jaký mix vlastností komu vyhovuje a podle toho se rozhodne.

Ještě bych chtěl říct takhle, že dost věcí, co vám připadá tak omezující, se dá různým způsobem řešit. K iVěcem je bambilion příslušenství různých výrobců co řeší problémy, které by snad ani nikoho nenapadly :D Nakonec i tu SD kartu do toho připojíte, jen si musíte koupit camera kit za 800 korun, jako tradičně stojí každý kus gumy s drátem u Applu :) Nebo si koupíte nějaký kapesní wi-fi disk, kterým získáte ten "cloud" bez nutnosti internetu, což mi připadá jako elegantní řešení s možností přistupovat na něj z více zařízení, někdy jsou ty věci víceúčelové, že třeba umí číst zase i ty karty atd.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Je super když se někdo umí utvrzovat ve své víře celkem zcestnými (subjektivními argumenty). Sorry, ale to je prostě jen póza "nemám rád Apple a jablečňáky" což je úplně stejné joako pozér blískající se jablkem na ajfounu.

Ať si každý používá co se mu líbí, lidské přednosti jsou někde jinde než v mobilu nebo tabletu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejsem grammar nazi, a tak radši nebudu opravovat :D Jinak máte pravdu, ať každý používá, co se mu líbí, ale ať se s tím zbytečně nevychlubuje. Apple nesnáším, to je pravda a to hlavně kvůli jeho patentové válce, ale lidé, kteří ho používají a nechlubí se, tak proti těm nic nemám a pár takových dokonce i znám.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Fackuji se... :-)

Tak já vám vaši nenávist brát nechci, ale osobně si myslím, že je zbytečně vyhraněná, protože pantentových válek jsou kupy a třeba takový MS má také máslo na hlavě (dokonce dostává obolus z prodaných Androidů). Frikulíni jsou specifická skupina, která se přelévá podle módních vlivů a pochopitelně, že na Apple časem zanevřou, protože časté změny, být trendy a in (uf) k frikulínství patří.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Člověče a nenapadlo tě že si to mohu koupit protože to funguje? Já osobně ti s prominutím se.u na Android. Nemám potřebu si pořád přizpůsobovat telefon, louskat xda forum a čučet jakou verzi Androida si zrovna mohu nainstalovat do telefonu. To že ty jsi proti iVěcem tě vlastně tě taky řadí do nějaké skupiny. Ty jsi zase vyjímečný jinak, ale takových jako ty je tu spousta, takže na vás všichni kašlou. Já se třeba řadím do skupiny co mají rádi iTunes, co ocení malý, kvalitně zpracovaný, rychlý, dobře fotící telefon. Tedy si kupuji iPhone. Pokud to bude umět Samsung telefon s Androidem, možná si jej koupím. Ale konkrétně ze Samsungu a jeho pojetí Kies, Androidu a nedej bože Bady je mi na zvracení.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vy urcite budete patrit do skupiny, kterou jsem popisoval a proti ktere nic nemam a to je ta, kde se uzivatele nechteji trapit nad telefonem, aby si ho jeste zlepsili. Za pravdu mi ale urcite date, ze android nabidne mnoho fci, jak uz to rekl i steve wozniak. Ale panove nahore maji pravdu..... neni nad stare tlacitkove telefony

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A pak že se nedá na "převlečeném" *NIXu vydělat.
Jen rejpu :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Zákazník nakupující podle značky, ne podle parametrů…"

To je trolling ci co? Mam doma tablet od Androidu (Samsung Galaxy Tab 2) a mam pri kazdom jeho pouzivani 100 chuti ho vyhodit von oknom z 11teho poschodia na beton.
V praci pouzivam iPad s technicky horsim HW a nedam nan dopustit. Preco? Lebo kurva funguje tak ako ma a je stabilny.

no-X beriem tuto Vasu vetu ako ciste diletantstvo alebo trolling na vyvolanie diskusie (co sa vam v konecnom dosledku podarilo - tento prispevok pisem bez toho aby som si precital clanok).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Dovětek "Tak popsal aktuální situaci japonský analytik Eiji Mori." ignorujete záměrně? :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

V titulke dovetok nebolo vidiet a reakciu som pisal bez precitania clanku. Po precitani som aj rozmyslal, ci nieco pripisem k mojej reakcii, lebo som si vsimol, ze vlastne citujete nejakeho japonca, ale rozhodol som sa nereagovat, lebo... proste z titulky nevidno, ze to nie je Vas nazor. Tym padom sa jedna o trolling, alebo ako sa v novinarskej terminologii vola senzacii hodna titulka s ucelom prilakat citatelov :-)

Ak nezdielate nazor v tej vete (Zákazník nakupující podle značky, ne podle parametrů…) s jej autorom, tak ste to mohli niekam do clanku napisat.
Ak ho zdielate, tak som z Vas mierne povedane sokovany, lebo mi podla Vasich clankov pripadate ako nadpriemerne inteligentny jedinec s nadhladom.
Nazor na svet, ze "ked niekto kupuje apple vyrobky, tak kupuje podla znacky a nie podla parametrov", nie je ani inteligentny ani s nadhladom. A uprimne si myslim, ze to dobre viete.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Názor analytika nezněl "pokud někdo kupuje Apple, dělá to kvůli značce", ale týkal se aktuální mánie v Japonsku, kde zákazníci kupují iPhone skutečně proto, že je to iPhone. Pokud to chápu správně, je to tam v současnosti chápáno jako určitý (od)znak společenské prestiže. Tedy něco na způsob vlastnictví EOSu od Canonu před 5+ lety (byť ho drtivá většina používala jako automat).

I když jsem měl možnost pár Asiatů poznat, jejich mentalita (téměř bez ohledu na konkrétní národ) je mi příliš vzdálená na to, abych mohl rozebírat jejich myšlenkové pochody a zaujmout k tomu publikovatelný postoj. Pokud analytik, který je sám Japoncem, prohlásil to, co prohlásil, pak věřím, že tato slova nejsou vůči jeho národu jakkoli neuctivá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to bude rukama

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jak ptoboha můžete spojovat osobu SJ nebo Japonsko s křesťanským nebem?!:O

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak? Přeci stylistickým prostředkem zvaným nadsázka :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono to může mít více faktorů než jen pózování BFU a pocit něčeho lepšího. Japnské výrobky vždy pochopitelně plně zapadaly do japonského prostředí a Apple to s Mackintoshema také moc dobře uměl. Kombinovat latinku, japonštinu, různé druhy vstupů pro zadávání kany a znaků u Apple nebyl a není problém a není problém ani s kódováním. Tato vastnost se přenesla i do iHraček.

Podle toho co čtu v odkazu, tak Google s těmito vlastnostmi asi zrovna nespěchal, což se mohlo odrazit ve vnímání tohoto systému, které jistě přetrvá i dlouho po té co to již problém není.
http://www.techinasia.com/google-japanese-ime/

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.