Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Rozlišení 1024 × 768 překonáno, primát získává 1366 × 768

Tak já už roky používám 4:3 LCD monitor (1280x1024) a nehodlám na tom nic měnit. Širokoúhlý monitor mi nevyhovuje. Očima musíte v té blízkosti neustále lítat ze strany na stranu. Navíc internetové stránky jsou navržené tak, že informace tečou z vrchu dolů, nikoliv zleva doprava. Vždyť se podívejte, že všechny mají mnohdy velmi velké postranní prázdné okraje!

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz nevyhovuji sirokouhle, tak se daji pouzit nove 10:16 monitory :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A navíc hýbat očima ze strany na stranu je zdravé, každý ví, že u počítače člověku vysychají oči, takhle si je alespoň pravidelně vlhčí :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jen upřesním, že 1280x1024 má poměr stran 5:4 (ostatně nechápu, koho to tehdy napadlo dát tam 1024 řádků - 1280x960 by byla logičtější volba).

Mor v podobě 1366x768 raději komentovat nebudu, nebo bych byl sprostý.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zeptejte se Steva Jobse, 1280x1024 je původně applovina.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ne díky, rád bych na tomto světě ještě nějakou dobu vydržel...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

on to je "pozůstatek", nebo spíše evoluce "televizního" rozlišení 640x512px (bez overscanu), ale hlavní důvod byl, že toto rozlišení zabere v 24b truecoloru víceméně přesně 4MiB (3,75MiB), tudíž to byla skvělá "hranice", za kterou mělo smysl jít u tehdejších grafických adaptérů.

jinak souhlas, 1366x768 je mor.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

- širokouhlé zobrazovanie je pre človeka prirodzenejšie (periférne videnie)
- nikto Ťa nenúti aby si internetové stránky prezeral fullscreen
- môžeš si kúpiť wide monitor ktorý sa dá otočiť o 90 stupňov ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Dokonalé vymytie mozgu :)
Každý normálny človek vie otočiť očnú guľu hore aj dole. Áno nemusíš mať aplikáciu fullscreen, a osobne ani ju nemám... akurát som zistil že podvedome si všetko ťahám do stredu obrazovky (a to mám iba 23"), tak na čo je to potom dobré?!? A áno, je pravda, že širokouhlé zobrazenie je pre človeka prirodzenejšie, ale to čo sa predvádza dnes už nie je o širokouhlom zobrazení, ale sprostý marketing. Inak povedané všetkého veľa škodí. A ver mi, tu nejde o dobro zákazníka, ale o maximalizovanie ziskov.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

clovek vidi sirokouhlo ale naozaj ostro vidi len malu plochu, ktora nieje sirokouhla. Takze to nieje hlavny dovod preco tu vyrobcovia tlacia sirokouhle monitory.
Cena je ten najhlavnejsi dovod. Mozu predavat napr. 16:9 20" LCD, ktory ma ale obraz mensi o 300 bodov ako 4:3 20" LCD. 16:9 ma o stvrtinu mensi obraz ale stale je to 20" LCD. BFU inemu nerozumeju len uhlopriecke. Kto si kupi drahsi 20" LCD ,ked moze mat lacnejsi 20" LCD. Co potom, ze ma neprakticky pomer stran a nepouzitelnu vysku.

Sirokouhly LCD ma svoje vyhody ale neda sa to pausalizovat. Z mojho pohladu je 16:9 vela. Mali by existovat monitory 16:10 a 4:3. Bohuzial drviva vecsina monitorov je 16:9 a zvysok su 16:10 a par kusov 4:3 a 5:4.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

- perfierní vidění je mi k ničemu, když si potřebuju něco přečíst (na to se musím zaměřit přesně, nestačí to vidět periferně) -> musím víc očima lítat, když dělám jednu činnost (čtení textu)
- monitor otočit můžeš, ale co vertikální (resp. po otočení horizontální) pozorovací úhel?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"- širokouhlé zobrazovanie je pre človeka prirodzenejšie (periférne videnie)"
V tom nemáš pravdu, tohle je totiž jen část pravdy překroucená marketingem výrobců. Zorné pole člověka má tvar elipsy, přičemž jí vepsaný obdélník o maximální možné ploše má poměr stran 4:3. Na základě toho se před lety zvolil poměr stran pro televizi. Pokud se vezme tatáž elipsa a obdélník se jí opíše, má poměr stran 16:9. Takže širokoúhlý poměr stran 16:9 není optimum, ale extrém, jehož rohy už periferní vidění nevnímá. Optimální kompromis je někde kolem 3:2, maximálně 16:10.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"širokouhlé zobrazovanie je pre človeka
prirodzenejšie (periférne videnie)"

a proč se tedy mnoho let v tisku používá členění textu do relativně úzkých sloupců?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ještě se podívej, kolik stojí neširokoúhlý display a kolik širokoúhlý a přijdeš na to, že se platí v podstatě jenom za výšku, na šířce vůbec nezáleží. Jestli opravdu vyžaduješ 5:4, můžeš si s klidným srdcem koupit 16:9 FullHD a okraje si nechat vypnuté, protože tě nic nestály.

Co se týká mě, uznávám, že malá výška není nijak extra komfortní, ale malá šířka, to je teprve peklo. Eclipse, Jasper Reports, kdevelop, nebo i ten GIMP se nedají na úzkém displayi moc používat, mnohem lepší je těch proklínaných 1366x768, než by byl třeba i čtverec 1024x1024. O úpravě 4:3 fotografií radši ani nemluvě - do images.google.com si napište "lightroom" a podívejte se, jak by se vám pracovalo, kdyby ty boční panely "sežraly" místo pro fotku.

Uznávám, že z pohledu konzumenta nefilmového obsahu je neširokoúhlý formát lepší, ale tím děti nenakrmíš.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

s tym peklom s malou sirkou mas pravdu len z casti. Kolko ludi pouziva dane programy? Nieje to zdaleka vecsina. Tak preco nieje na vyber aky monitor chcem. Ak taketo aplikacie nevyuzivam a mam spusteny len jeden program, tak je mi nanic sirokouhly monitor. Kopa ludi pracuje iba jedinym programom a su nuteny kupit si nieco, co nevyuziju. Chyba tu byt moznost vyberu. Jednym typom LCD sa neda obsiahnut cely trh a poziadavky. Bohuzial dnes je najpodstatnejsia cena a u 16:9 LCD je najnizsia lebo aj jeho plocha pri rovnakej uhlopriecke je najmensia.

Myslis si, ze deti od rana do vecera pozeraju filmy, ani nahodou. Co maju filmy spolocne s 16:9? Nic, maximalne na nich su mensie cierne pruhy lebo filmy su este sirokouhlejsie ako 16:9. Aj vo filmoch je kopa formatov.
16:9 je cisty marketing. Hlavne detom je uplne jedno aky LCD maju. S nimi to uz vobec nema nic spolocneho.

V tomto clanku konecne bolo relane popisane o vyhodach a nevyhodach sirokouhlych LCD.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jo, ale máme tady jen dvě aplikace, pro které je výhodnější neširokoúhlý monitor - MS Office s tím debilním ribbonem a prohlížeč fotek, jinak už mě opravdu žádná další nenapadá. U prohlížeče je to diskutabilní, protože tam záleží na stránce, jak je organizovaná, ale co se dívám na zbytek, zásadně větší komfort práce se dosahuje šířkou displaye.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Odkud pochází ta představa, že každý prohlíží webové stránky na fullscreen... Já ne, ten prostor po straně se dá využít jinak. Co vy?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

taky. Po stranách plochy mám naházené ikony nejpoužívanějších programů ;-) Je to moje historické řešení ergonomie ještě z dob Amigy.. :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas. 1600x1200 a naprostou většinu programů nepoužívám ve full-screenu. Pak se výborně pracuje s drag'n'drop.

Nechcete dát anketu, kolik % lidí má browser ve fullscreenu? Takovou statistiku jsem nikde neviděl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vyšší rozlišení ale platí pouze pro PC/notebooky/Mac aj.
Naopak přibývá mobilních zařízení a tabletů, která mají rozlišení typicky 800x480 (= mainstream mobily) až 1024x768 (=iPad). A tihle uživatelé se chtěji webové stránky tak jak jsou zvyklí. BFU s tabletem nebude používa m.diit.cz, protože o tom ani neví! A jestli mu webserver na základě User-agent na vrátí mobilní verzi, tak bude zmatený.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mobilní verzi diitka já právě z tohoto důvodu prosazuju už nějaký ten pátek zrušit. Prohlížet si web na Nokii 6021 je úchylka a i muj blbej Samsung Wave s 800×480 zobrazuje plnou verzi diitka v pohodě, protože neni tak blbej, aby ji nedokázal zmenšit a při poklepání na nějakej blok patřičně zoomnout a zarovnat.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mňo jo, ale na klasické zobrazení máte "nehezký" layout. Teď jsem to zkusil. Ano, dostaneš se relativně všude a dá se to i číst :-) Ale furt je to scroll-sem-scroll-tam a s obrázkama co tu máte, to má tendenci se nepěkně zalamovat.

"M" verze jsou "IN". Rychlé,jasné,přehledé. Tak proč se bránit. :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Málo reklamy. :-) Ne, ale vážně, prodávají se stále i telefony s rozlišením okolo 320x240 a kupodivu se jich prodává víc, než těch s rozlišením rozumným na neupravený web.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

obcas na DIIT.cz lezu z nokie E66 (320x240) a v Mobilni Opere neni zadnej problem.
Mobilni verzi vubec nepotrebuji

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám k tomu jednu věc a to tu, že mám sice LCD s rozlišením 1680x1050, ale okno prohlížeče nepoužívám maximalizované. Řekl bych, že většina lidí to používá podobně, takže s tím roztahováním bych to zase nepřeháněl;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Osobne mam prohlizec obvykle 4:3 nebo uzsi a vedle mam jeste jedno okno prohlizece nebo nejaky jiny program ... a fullscreen nepouzivam vlastne nikdy, to bych si ho musel nakonfigurovat aby nezakryval menu a na to jsem liny ... teda, krome videa, tam je to zakryti menu zamer.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ehmm ... menu = takove ty listy s aplikacema a otevrenymi okny, jak se tomu rika ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já jo, ale jako prohlížeč používám operu a na strany jsem si dal listy a navigační menu s oblébenými stránkami, poštou, správcem stahování a pod. Ale stejně by mi stačil monitor 16:10. Když občas jsem na klasickém 4:3 to je pak kvůli tomuhle rozložení hrůza.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

mám 1680x1050 také a maximalizaci při čtení používám běžně, protože pak vidím ve FF všech až 15 záložek rozečtených stránek. pokud u to ho dělám ještě něco jiného, pak browser stahuji na cca šířku 960

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

a kdy bude na diit poradne rozliseni a schopna grafika ? u clanku chybi formatovani na tisk i tlacitko hlavne ze na boku je nesmyslna lista kravin...
stara zlata cd-r grafika ta mela aspon vkus

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Doufám že to není jen malé upozornění že tu po stranách přibude reklama...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To opravdu záměrem sdělení nebylo - alespoň o ničem podobném nevím :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.