Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Není důležité zvítězit, ale zúčastnit se.

Internet pro všechny
Je to již čtvrt roku co jsem se naposledy podrobně podíval na výsledky měření rychlostí jednotlivých lokálních poskytovatelů dosažené na speedmetru Internet pro všechny. Od té doby se do měření rychlosti zaregistrovaly desítky dalších bezdrátových sítí a oblíbenost speedmetru mezi uživateli každý měsíc stoupá.

Na začátku článku jsem sliboval, že se budu podrobněji věnovat problému „vylepšování statistik“. Ve chvíli kdy jsme se rozhodli, že speedmeter Internet pro všechny poskytne jednotlivým providerům kromě samotného měření i možnosti různých statistik, automaticky přišla otázka. Jak docílit, aby se méně kvalitní sítě nepokusily svůj obraz před potenciálními zákazníky trochu vylepšit? Dokonalé řešení prakticky neexistuje.

Také proto jsme se rozhodli na příkladu sítě DaCoNet ukázat, že jakýkoliv pokus o „vylepšování statistik“ sice neujde naší pozornosti, ale nehodláme do budoucna vymýšlet stále nové a nové způsoby jak manipulacím zabránit. U DaCoNetu jsme zaznamenali v květnu každý den v průměru kolem 20 měření. Tedy až na 4 dny od 18 do 21 května, kdy na speedmetru přestali měřit uživatelé a jejich práci převzal chytře naprogramovaný script. Ten prováděl v pravidelných 4 minutových intervalech měření vždy několik hodin denně, obvykle v brzkých ranních hodinách. Rozestup 4 minuty mezi měřeními nebyl vybrán náhodně, ale byl vypočten tak, aby se měření z jedné IP adresy vešla do nastaveného hodinového limitu a zároveň, aby ve dne, kdy speedmeter navštěvuje velké množství lidí, opakovaná měření nebudila pozornost.

Netvrdím, že script napsal někdo z provozovatelů DaCoNetu (klidně to mohl být nějaký technicky zdatný uživatel), pravdou však je, že po písemném upozornění se počet měření opět vrátil do dlouhodobého průměru viz následující graf a měsíční statistika.

Rychlosti WiFi sítí na speedmetru IPV v březnu, dubnu a květnu

Dlouho jsem uvažoval, zda se o tomto případu mám vůbec zmínit, protože riziko, že ve vylepšování statistik je samotný poskytovatel nevinně, bude vždy existovat. Chci však pouze poukázat na to, že statistiky jednotlivých sítí jsme vytvořili proto, aby usnadnily uživatelům orientaci při výběru svého budoucího poskytovatele připojení. Pokud by se nám podobné případy rozmnožily, časem by o speedmeter uživatelé ztratili zájem, protože by nabyli dojmu, že se naměřeným výsledkům nedá důvěřovat.

Za poslední 3 měsíce se nám podařilo na speedmetru doprogramovat pár nových funkcí. Novinky se netýkají ani tak samotného měření jako automatického generování různých statistik pro jednotlivé sítě a těsnější propojení speedmetru s databází bezdrátových sítí, která již obsahuje 883 sítí (z tohoto počtu jich však několik kvůli sloučení s konkurencí nebo zániku čeká na vyřazení). Největší novinkou, která však není patrná na první pohled, je postupná migrace celé aplikace na zbrusu nový server, který poskytla firma Sloane Park pouze pro potřeby našeho speedmetru. Nový vyhrazený server má obrovský význam pro budoucí vývoj speedmetru, protože nám umožňuje různá speciální nastavení, která kvůli bezpečnostním rizikům na obvyklých strojích není možné povolit.

Nově jsme pro běžného uživatele připravili také TEST TRACEROUTE (pro zapřísáhlé uživatele Windows známější jako příkaz „tracert“). Tato funkce je pokročilým uživatelům dobře známá, běžný uživatel internetu má však problém vůbec najít příkazový řádek a právě pro ty je tento test určen. Test traceroutu bežnému uživateli odhalí kudy proudí data z našeho speedmetru až k počítači uživatele (případně na hlavní bránu jeho poskytovatele). Tímto způsobem lze také ověřit, jestli případné problémy s připojením vznikají přímo v síti poskytovatele nebo na jiném místě v internetu (např. u našeho serveru).

Na úplný závěr bych si už jen dovolil poprosit provozovatele zbývajících cca. 350 sítí o zaslání rozsahů svých IP adres (na jakýkoliv z těchto kontaktů), protože se nám pořád na speedmetru vyskytuje cca. 10% neidentifikovatelných měření. Třeba se zrovna jedná o vaše uživatele.

Autor Miloslav Sova je iniciátorem Výzvy k rozšíření Internetu v ČR
a zakladatelem občanského sdružení Internet pro všechny.

Diskuse ke článku Rychlosti WiFi sítí na speedmetru IPV v březnu, dubnu a květnu

Čtvrtek, 16 Duben 2015 - 21:58 | edimer | Ahoj, přesně tohle jsem taky u routeru řešil díky...
Čtvrtek, 19 Červen 2008 - 13:05 | Anonym | Ano, podmínky Sloane pro peering známe, je to...
Úterý, 10 Červen 2008 - 22:53 | Anonym | Diky za clanek a take podekovani panu Sovovi a...
Úterý, 10 Červen 2008 - 16:15 | qee | Sova: Dobry den, technik ani administrator nejsem...
Úterý, 10 Červen 2008 - 15:23 | Anonym | Jak tak koukam na namerene rychlosti tady se asi...
Úterý, 10 Červen 2008 - 12:08 | Anonym | RE.Jimmyx Dobrý den, o možnosti přímého peeringu...
Úterý, 10 Červen 2008 - 12:00 | Anonym | RE:Gee Dobrý den, jestli vaše IP adresa končí...
Úterý, 10 Červen 2008 - 11:48 | Anonym | Dokud bude traceroute z internerprovsechny...
Úterý, 10 Červen 2008 - 10:46 | qee | Tak jsem pro jistotu pro test pouzil vsechny tri...
Úterý, 10 Červen 2008 - 08:42 | CDR server | Tato diskuze je nyní společná i pro článek...

Zobrazit diskusi