Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Nereferenční Vega 64 má výkon blízký vodní verzi při spotřebě vzduchové

nechápu tu oslavu referenčního chlazení, jede to nadoraz a zvukový efekt proti nereferencím je jedním slovem děs, směle to může konkurovat fénu - ten zvuk se dá snést po dobu vysoušení vlasů, ale na hraní leda s hodně dobře izolovanýma sluchátkama. Není nad vyladěnou nereferenci ve které ani při vyšších otáčkách nejsou disharmonické frekvence.
A to zatím u referenčního chlazení není možné, větrák cpe vzduch silou přes hřebeny chladiče a to nikdy být tiché nemůže.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

„větrák cpe vzduch silou přes hřebeny chladiče“

To platí prakticky pro všechny vzduchové chladiče, s výjimkou pasivních :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

to bych neřekl, axiální zrychlují vzlínání tepla od žeber nahoru, netlačí to zboku skrz žebra - proto vydávají reference onen ječivý zvuk.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak, ja se kdysi nemohl dockat GTX570, tak jsem koupil rvavou referenci a pak to musel odkrytovat a za dalsi penize dokoupit Accelero Xtreme, pak to teprve zacala byt skvela karta.

Tyhle reference jsou dobre z jedinneho duvodu - CROSSFIRE, SLI, pokud teda nemam vhodnou skrin a desku s PCIe 16x na 1. a 4. pozici. Jinak nedavaji zadny smysl, akorat to rve.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

voda je taky dobré užití reference. Paradoxně to SLI/CF až takový problém není pokud člověk nedává víc než dvě karty a víc než dvě karty je vesměs už k ničemu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

jasny, bral jsem to tak, ze vodnik se prodava zvlast, ale pokud si to nekdo resi po vlastni ose, tak jasny, reference na vodnika taky ok.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ja kupujem ZASADNE referencny model = lacnejsi, vykon rovnaky, vysavac nevadi, ja mam v izbe 0db, staci si kupit 3m USB+HDMI+DP kable :)
Idealne je dat otvorenu bednu na vetrane miesto, moze byt aj zaskleny -vetrany balkon, pokial nie je orientovany prave na juznu stranu :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co samozrejme uplne reflektuje 99% ceskych domacnosti a pouzitie desktopu doma. ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Těch 0db nádherně vykresluje nepochopení této fyzikální jednotky :) ale pochopili jsme, měl jste na mysli ticho; to v decibelech vyjádřit nelze.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Viděl jsem dokument o odhlučněných laboratořích kde skoro těch 0db bude. Člověku tam prý začne do pár minut hrabat v hlavě, mozek začne produkovat bludy a pak z takové místnosti člověk utíká. Rekord je prý 11 minut. Tohle doma určitě nemá

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Jenže co naplat, řada zákazníků má v case prostoru dost, jaké zvuky bude ložisko vydávat po třech letech provozu, je nezajímá, a tak čím dál více prostoru dostávají karty s axiálními ventilátory."

Máte někdo zkušenosti s tím jaké zvuky vydávají ložiska nereferenčních ventilátorů? Nechápu proč by to měl být problém. V PC mám axiální ventilátory roky a nejsou slyšet. A zrovna referenční na grafice tak jako vrní či bručí/mručí. Neude ta kritika spíše kvůli tomu, že u původního referenčního fénu běžícího na max si nikdo zvuku ložiska ani nevšimne?

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Treba u Asusu dost hruza, ja mam ve starem kompu Radeon X850XT a kdyz to nahodou nekdy jen tak pro zkousku zapnu, tak jak leteckej motor. Pritom puvodne to bylo docela tichy a uz po nejakych 6-7 letech se to zacalo zhlasovat a rvat cim dal vic, az hruza. :-)

Proste nesmysl, loziska odejdou po dobe moralniho zastarani grafiky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Problémem většiny grafických karet nejsou hlučné ventilátory, nýbrž pazvuky, které produkují např.: cívky. Chlazení si vyměnit můžete, ale vyřešit pískající nebo hrčící cívky nikoliv, protože byste přišel o záruku.

Protože v máte ve skříni další hlučné komponenty např.: pevné disky, zdroj, ... nebo vlastní hlučné ventilátory nereferenčních karet, tak vlastní zvuky grafické karty neslyšíte. Samozřejmě se najdou jedinci, kteří nikdy neslyšeli tichou sestavu a budou prohlašovat, jak jsou nereferenční karty např.: MSI Gaming, Asus Strix ... tiché. Z nedostatku srovnání lidé dokáži tvrdit naprosto cokoliv.

Např.. PNY Quadro M2000 vydávala po odhlučnění (výměna chladiče jádra Accelero TwinTurboIII, nasazení měděného bloku pro napájení, hliníkové pasivy paměťí a regulované ventilátory Noctua NF-A9x14PWM) vydávala vrzavě skřípající zvuky z cívek. O mnoho lépe na tom nejsou ani herní karty např.: MSI Gaming Z, která se považuje napříč recenzemi za jednu z nejtišších. O mnoho lépe si nevede ani PNY Quadro P2000 (náhrada za vyreklamovanou M2000) ... vydává zvuk podobný škrábání přes mřížku mikrofonu sluchátek. Tlumeně, ale vydává a je slyšet i přes odhlučnění skříně Cosmos 1000 doladěné dvouvrstvým podkladem Nexus s doplněním vnější třívrstvou absorcí Acousti ML (4mm). Vyřezat a vylepit kompletně celou skříň nebylo snadné a celé snažení sabotuje jedna karta.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

> vyřešit pískající nebo hrčící cívky nikoliv, protože byste přišel o záruku.

Vyresit "hrcici" civky lze (v casti pripadu), bez toho abych prisel o zaruku. Vy totiz jaksi automaticky predpokladate, ze k vyreseni musite ty civky vymenit. Coz neni nutne. Navic mam jiste pochybnosti, ze by jste je dokazal nahradit necim, co nepiska / nehrci a zaroven spravne funguje s navrhem PCB.

Ten duvod proc to hrci je, ze zatez na GPU je velice nevyrovnana, tj proudy pres VRM litaji z nuly na desitky amperu s relativne vysokou frekvenci. Mel jsem stejny problem s nekterymi starsimi hrami na svem R9 Nano - nez jsem si v ovladacich prosel profily tech starsich her, a omezil tam natvrdo maximalni frekvenci GPU na 1/3-1/2 normalni. Od te doby je ticho. GPU pri nizsi frekvenci totiz renderuje framy pomaleji, ale taky max proudy jsou mnohem mensi - a na stare hry je to porad dostatecne rychle :) Pokud nechcete hrcici civky, je nejlepsi mit uplne konstantni zatez - jedno jak velkou, ale konstantni. Pokud vam to bude litat, budou civky hrcet, tomu se AFAIK moc vyhnout nelze.

Piskani jsem na svem Nano nezazil, takze nevim co to zpusobuje - a jestli to lze nejak vyresit. Kazdopadne ja pazvuky vyresil, ted uz slysim jenom chlazeni (v zatezi).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Snažíte se podsouvat druhým své naprosto zcestné závěry? Naneštěstí se mýlíte v obou odstavcích.

Výměna mne možná napadla a kvalitnější součástku odpovídajících parametrů lze vypátrat poměrně snadno, ovšem výměna není vůbec triviální záležitost. Ale předpokládat automatickou výměnu? V počátcích, kdy se začalo pískání a chrčení prokousávat do zlatého standardu, se řešilo chrčení reklamací. Když to nepomohlo, tak tavná pistole, zalévání do pryskyřice, dvousložková lepidla ... a další postupy, které chrčení a větší část pískání účinným způsobem potlačily. Bohužel, každá "domácí" metoda znamenala ztrátu záruky. Pískání se projevuje až s přetaktování, zátěží, nebo oblíbeným poddimenzováním a šetřením, ovšem chrčení se neohlíží a karty dělají kravál už i v idle - situace, kdy otáčky chlazení nepřesáhnou 170 - 180 otáček ...

Doplnění (došla baterka):
Staré hry, nebo obecně hry, patří do učebnicové asociace s grafickou kartou Quadro. Opravdu mi význam explicitního zdůraznění na příkladu uniká. Problém tkví v tom, že karta chrčí i idle - situace, kdy otáčky ventilátorů klesnou pod 200 otáček (na grafické kartě se mi nepodařilo dostat se pod 238rpm Noctua NF-A9x14PWM, poté se zastaví, což není žádoucí, stejně jako vypínání) a stává se slyšitelným zdrojem hluku. Skříňové Noctua NF-S12B ULN jdou stáhnout na hranici 125 - 150rpm + 175rpm dokáže NF-P14 PWM (Noctua NH-D14 se zastaveným NF-P12 PWM) s deskou Asus P9X79-E WS (Speedfan).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

" Samozřejmě se najdou jedinci, kteří nikdy neslyšeli tichou sestavu a budou prohlašovat, jak jsou nereferenční karty např.: MSI Gaming, Asus Strix ... tiché. Z nedostatku srovnání lidé dokáži tvrdit naprosto cokoliv" :))
Vyborny priklad, doporucuji tam strcit pro zmenu opet referencni kartu, aby jste rozpoznal "ticho" te odladene nereferencni mezi temi ostatnimi komponentami vydavajici 'hluk'.. ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Referenčního i nereferenčního chladiče si užijete před instalací kvalitnějšího chlazení. Obvykle se karta důkladně otestuje a proměří ještě před rozebráním a výměnou (čtěte dostane maximální sodu). Primárním cílem zůstává chlazení, protože základní referenční model např.: 980Ti nese ubohé 6 + 2 fázové napájení, které se silně přehřívá a zákonitě dochází ke snížení frekvencí = klesá výkon. Pokud byste měl špetku praktických zkušeností, dobře byste věděl, jak změřit teploty napájení a porovnat je s provozními hodnotou udávanou výrobcem napájení (datasheet lze dohledat). Mohu vás ubezpečit, že referenční karta nemá šanci se udržet ani na základních taktech a teploty překračují maximální provozní hodnoty. Poté existují kvalitnější varianty s ještě lepším napájením, co do kvality součástek, tak i do počtu fází. Rádoby vtipný teoretik, kterým bezpochyby jste bude žvanit a žvanit. Pokud vezmete Lightning 980Ti s 12 + 3 fázovým napájením (maximální teploty na VRM jsou 115°C a hravě dá i 117°C+ po pár desítkách minut v Agisoftu, který může trvat dalších X hodin) se neudrží taktéž. Ty karty se nekupují "jen na hry", ale jsou oblíbené v řadě další činnostech např.: Agisoft Photoscan, Zephyr a další nástroje, kam se kupují 2 - 4 karty. Máte špičkovou kartu s mizerným chlazením.

Obvyklou překážkou bývá chlazení VRM, pokud tu kartu mám a nedisponuje kvalitním blokem, mohu si jej poměrně snadno vyrobit z mědi nebo hliníku (výroba zabere po naskenování, měření a upravení cca 1 - 2 dny), přidám chladič Accelero Xtreme IV a teploty se ani v enormní zátěži nepodívají přes 70°C (jádro) a 90°C (VRM) při 600 - 1200rpm ventilátorů Noctua, které jsou tišší, než pumpa vodníka.

Jinými slovy, nikdy v životě jste tichou sestavu s kvalitním chlazením neviděl ani z rychlíku, protože byste mluvil úplně jinak. Laskavě si nechte své "vtipné argumenty" pro teoretická cvičení.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Z Vaseho prispevku verim, ze jste fanda do problematiky, nicmene unika Vam tak trosku podstata.
Kdyz si nekdo vytahne z klobouku jeden priklad a zacne s nim operovat na tema "tiche" sestavy a pritom mu unika podstata veci, ze tohle resi asi tak 0.1% uzivatelu grafickych karet, tak by jste mohl tehle "pitomin" laskave taky nechat. Teoreticka cviceni spise delate vy sam. Kazdy kdo neni idiot a mel v zivote aspon 2 karty, kdy jedna byla referencni a druha podarena nereferencni a s tim pocitacem hral, tak muj prispevek pochopil. Evidnentne vy spadate do specialni kategorie a proto nerozumim tomu, proc mate potrebu vasi 0.1% zkusenost vztahovat na dalsich 99.9%...
Vic nema asi cenu na toto diskutovat (byt je Vas pohled zajimavy), jelikoz Vam unika bezna pointa :) stejne cekam, ze v dalsim prispevku prijdete s novym traktatem at uz na toto, nebo jine tema..;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já si myslím, že je to věc každého výrobce, co si vymyslí za koncept alternativního chlazení tj. ventilátory a jejich ložiska, lopatky, úhel natočení bla bla, vedení heatpipe atd. a samozřejmě jak kvalitně to chce udělat. Třeba Sapphire, měl jsem HD7870 Ghz ed. (žádný Flex a jiný edice, prostě základ) a pak jsem slyšel RX470 Nitro, která je prý vymazlenější bylo mi do breku. Navíc ta stará 7870ka vypadala fakt totálně sockoidně a větráčky jak větrníčky na špejli na pouťové střelnici, hlavně tak o půl kila lehčí jak to Nitro. Rozebíral jsem to s moc šikovnou kámoškou, která jede Nvidie a říkala, že takový Palit je taky dobrej vtip :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavá bude cena, aktuálně se řešily ceny Vegy a celkově sklidilo AMD velkou nevoli, kdy samostatných karet dodali na trh naprosté minimum a jen některé krámy měli tu čest pár kusů dostat. Drtivá většina dodávek jsou radeon packy o 100 USD ofiko ceny výše, to je případ i naší Alzy, která měla Vegy jako jediná v prodeji na launch.

Samotnou kartu dnes nikde člověk nekoupí, byly fuč hned, kdežto dražší Radeon Pack se dá stále koupit. Dokonce i u Alzy, byť jen v bundlu s Ryzenem a deskou, fakticky ale vegu skladem mají.

Sice AMD slibuje další dodávky, ale ... nikde nepsali že se změní poměr samostatných karet a packů, ba že zůstane cena. Jdou dokonce spekulace o tom, že AMD za těch 499 USD cenu "dotuje", proto jen páír kousků na truhu aby se vlk nažral a koza zůstala celá a má "vývar" až z Radeon pakcu. A upřímně, kdo vyloženě nechce obě hry v packu ani nekupuje se zvýhodněným HW, tak nemá důvod kupovat bundle, neb reálně platí navíc to za co by ty hry koupil.

Až přijdou na trh partnerské karty, tak je dost pravděpodobné že cenu "pod 500 USD" nebudou držet ani pro referenční modely natož nereference, které tipuju budou bez her atakovat hranici 600 USD.

Takže prodeje Vegy jsou sporné. Vega je sice vyprodaná, ale jen samostatná karta, Vega v balících je pořád k mání.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samostatna Vega 64 je skladom v minimalne 6-tich nemeckych eshopoch:
https://www.idealo.de/preisvergleich/ProductCategory/16073.html?param.re...
Rovnako je skladom na newegg https://www.newegg.com/Product/ProductList.aspx?Submit=ENE&N=100007709&I...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

ano, aktuálně dorazily nové várky.. dle informací totiž nejsou ty karty totálně rozprodané a fakticky už nejsou, ale že byly problémy s dodávkami do obchodů, tzn. problém v logistice, nebylo co prodávat nebo toho bylo málo, i když karet bylo vyrobeno hodně.

Další věc je že cena 499 za samotnou kartu bude jen pro pár vybraných obchodů. Zbytek bude prodávat packy nebo za vyšší cenu... a jde to vidět i na tom newegg... 689 USD za referenční Vegu64 s hrama? 10USD víc a člověk má referenční 1080Ti sice bez her, ale...
Ty německé šopy mají cenu nejméně 650 EUR a za tu cenu jsem neviděl info že by to bylo i s hrami, cena ale odpovídá té variantě s hrami a přesně to se očekávalo.

Jinými slovy Vega64 je reálně dražší než se čekalo a není to jen mining bublinou.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tohle, ale s Vegou56. Rozumnou cenu a byl by to hit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

třeba to vyjde pod stromeček. board partner karty mají být až v 4Q

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To by nebyl fanatik Jirka, aby nedoplnil štiplavou poznámku směrem k AMD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Spotřeba vyšší o několik desítek nebo celou stovku není problém. Pokud vstupní náklad a plynoucí výhody z toho dorovnají. Opravdu to není tragédie jak se snažíte všudemožně namluvit. I kdybych pařil 5h denně na plnej kotel a měl drahou elektřinu třeba za 4,5kc/kwh při rozdílu 50w je to 400,- ročně tedy 33 korun měsíčně, když 100w tak 66 kč. Nedramatizujte nepřehánějte. Jistě že ty peníže utratit nemusím když bude žrát méně, ale zpět na začátek, vstupní náklad je klíčem. Aktuálně nesmyslný ceny za vegu i kdyby měla spotřebu 150w tak nevykompenzují tu přepálenou cenu. I kdybych šetřil 120,- měsíčně bude to trvat tolik let abych dorovnal ztrátu z nákupu že dávno umře, vyměnim ji nebo nebo ji někomu věnuju či prodám. Takže nedramatizujte. Hrozně lpět na přesném srovnání W či desítek W rozdílu je směšné, to je skoro statistická odchylka. Co mě už může zajímat je třeba zdroj který moji sestavu krmí příkonem 130w win v klidu a nebo takový který to udělá za 80w.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Plácáš nesmysly a snažíš se bagatelizovat..
Podívej se na tu tabulku v článku, rozdíl není ani 50W, ani 100W, ale cca 140-150W při stejným výkonu. To je pro tebe statistická odchylka? To se tedy vrať zpět do školy na hodiny statistiky.
Pomíjíš úplně nutnost výkonnějšího zdroje, ne každý bude ochoten kvůli grafice kupovat nový zdroj.
Ale třeba pro mě je zásadní to teplo. Pokud nemáš doma klimu, tak v létě je 500W PC docela peklo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ten rozdíl je spíš 120W, ale pořád je tu naděje, že vydají nějaké lepší ovladače, aby ten rozdíl klesl alespoň pod magických 100W.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

:D
Ne.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?
+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Děláš si srandu? To byl úpně jiný problém... jen přesunuli odběr z PCIe do 6-pinu, celková spotřeba se prakticky nezměnila. Četls vůbec ten článek?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pravda, četl jsem to už loni. Trochu se zlepšil výkon i spotřeba, takže i výkon na watt. Ale máš pravdu, že žádný zázrak už s Vegou neudělají. Minimálně 100W rozdíl už zůstane.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Výkon na watt se nezměnil. Však si to sečti v té spodní tabulce. Buď se zvedl o pár procent výkon, ale zvedla se i spotřeba a nebo v tom režimu kompatibility zůstal výkon i spotřeba prakticky stejně.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pane Jóžine, za prvé si netykáme a za druhé každý má svůj názor a pro někoho nesourodý s tím jeho. Stojím si za tím co jsem napsal. Nejdříve si přečtěte co jsem napsal (pomalu a pořádně, nic si v hlavě nekonstruovat). Navíc nikde netvrdím že IPC je totožné, samozřejmě že neni. Ne teď a možná ne u téhle revize. Jen si tedy zopakujeme kde že není rozdíl okolo 100w když amd má 317 a 1080 214? Ano, jednotky a malé desítky W, (polopatě 1-20w, můj názor) je statistická odchylka z mého pohledu. Nikde není zmínka o tom že 100w je odchylka. Nevím kdo je každý, něco si konstruujete. Já i všichni z mého okolí mají minimálně 450w zdroje, nemusí upgradovat. Reálně je spotřeba celé sestavy jinde než tvrdí výrobci že máme mít. Nehledě na to že už středně drahé zdroje mají celkem slušný i dlouhodobý power peak. Ty co je nemají, a dále nechtějí, nemají ani drahé grafiky a jedou FHD typicky, například. Klimatizaci opravdu nemám a teplo vyzařuje vše co spotřebuje energii a vydá výkon, prekvapivě. Vše jsou moje teorie, a nedovolím si druhého napadat nevychovaným způsobem. Chce to trochu té štábní kultury. Takže, nejdřív číst, nezaujatě se snažit pochopit sdělení a pak reagovat. Také bych Vám doporučil zajít si na hodiny slušného chování, neuškodí Vám.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jsou lidi co spotřebu neřeší a zajímá je jen pořizovací cena, možná i proto, že tu částku za elektřinu nevidí či nevnímají. Někdo řeší cost of carry, tedy i s rozdílem spotřeby. To samozřejmě může negovat správně nastavená pořizovací cena. To ale ve srovnání s GTX1080 neustojí ani při oficiální ceně za samostatnou kartu, natož za ceny za které se dá sehnat.

Co je ale právě problém je, je to teplo navíc, není to jen o ceně energií, lepšího chalzení, silnějšího zdroje, prostě to teplo musí někam jít a jak píše kolega... Moje GTX1080 v herní zátěži běží často pod 180W (Vsync) a celá sestava se při hraní drží mezi 250-300W, dle titulu a náročnosti scén.

Generované teplo mi nijak nepřišlo, do doby než jsem si na stůl dal místo jednoho 29" monitoru 40" TV a díky omezenému místu se bedna poroučela ze stolu pod něj. Když jsou teplejší dny, tak i když sedím na zadku a nemám fyzickou aktivitu, tak ze mě začal lít pot jak z konve. Teplo totiž odvádím horními radiátory a to teplo přirozenou cestou jde pak z podstolu přímo na mě. Nedokážu si představit že to bude generovat o 100W, tedy o třetinu více tepla...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono kazdy ma ine preferencie. Ak si niekto kupuje Mustanga, tak tiez neriesi ze ma vyssiu spotrebu ako Skodovka.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tj, ale jestli to v tomto případě není spíš Škodovka se spotřebou Mustanga. ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

samozřejmě je to o preferencích a myslím že to zmiňuju. Pokud pomineme cenu za energie tak je to právě to teplo co se někde musí ventilovat.

Tak jak tak s cenovou politikou AMD je pro většinu lidí absolutně nedosažitelná Vega za 500 dolarů. S cenou 500 mohla aspoň výkonem konkurovat 1080, možná ji lehce předčit za cenu zvýšené spotřeby, ale ok fanoušek to řešit nebude, když ale k ceně přibude 100-150 dolarů, rázem je to značně nevýhodná nabídka. Nejen že vyšší cena nereflektuje vyšší výkon ale je tam stále i ta vyšší spotřeba. Takže člověk může mít levnější a úspornější 1080 nebo s už relativně malým doplatkem výrazně vyšší výkon a to stále s nižší spotřebou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No vidis, tak to v zime usetris za topeni :o) s vegou dokonce vic, a kdyz vymontujes jednu zarovku na chodbe, tak budes jeste v plusu.
Tvoje problemy na mou hlavu...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pak je tu skupina která si kupní cenu i provozní náklad uvědomuje a vyjde buď negativně, neutrálně nebo pozitivně a z toho se rozhodne. Nebo mu to vyjde i když negativně ale mávne rukou. Důvodů je mnoho. Na začátku zaplatím méně, pak možná to samé nebo o 200,- za rok více? Hodně lidí se bude do krve hádat že alfa omega je spotřeba, IPC atd. Byť o 1W má jasno a rozhodnuto. Pak ale mají zcela nesmyslné tarify na telefony, pojistky, nájemné, palivo, úvěry a další opravdu zásadní finanční položky násobky převyšující oněch například 200,- ročně víc za elektřinu, které vyhazují luftem. Klidně si odpustím jednu věčeři v hospě, jen tedy abych docílil perfektní návratnosti do jediného haléře mojí grafiky. Za mě prostě šťouralové a to jsem velmi šetřivá osoba. Takto to vidím já, komplexně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle jen potvrzuje co tvrdím. Každý to vidí jinak. Pro jednoho malichernost, pro druhého klíčové.

Co je však stejné pro všechny jsou fakta.

Máme na trhu produkt - GTX1080, ~180W spotřeby, nějaký výkon, cena 500 USD.
Máme na trhu produkt - RX Vega64, ~300W spotřeby, cca stejný výkon, cena 600 USD, protože za 500 USD prodává jen pár vybraných prodejců - navíc mimo ČR - a za tu cenu velice limitovaný počet kusů = nedostupný produkt.

Racionálně uvažující kupec vybírající ze dvou výkonově srovnatelných produktů zvolí levnější variantu, která se navíc odvděčí nižšími provozními náklady.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, pragmatický analytický pohled na věc. Jen jsem poukazoval na to že ohledně flamů na výrobce toho či onoho se lidé hádají, ale zameteno před prahem nemají kolikrát ani z poloviny. Aktuálně je Vega holý nesmysl pro toho kdo chce na hraní. Výhodnější je jak pořizovačkou tak provozem 1080. Jediné co visí ve vzduchu je otázka jestli amd odemkne ten výkon který v té kartě je, on tam hardwarově je, ale není využit. Ale takovéhle spekulace jsou fakticky k ničemu, pokud nejsem fanda nebo věřící že se tak stane, nebo jen ten, který chce podpořit konkurenci aby nás nvidia dále nedrtila cenama monopolu v hajendu. Za stávající situace je to karta jen pro těžaře. Hráči ostrouhají a utřou nos. Takový je bohužel trh a amd je obchodník. Mělo by nás to štvát všechny, ale nic neuděláme. Uvidíme časem co ovladače, výkon, i nakonec ta spotřeba a dostupnost s cenama. Za mě zatím ta karta neexistuje. Nejdčíve musí být normální tržní situace, skončit těžební mánie, být dostupnost, srovnat se reálně ceny, dodělat ovladače. Pak to bude možné udělat objekrtivní srovnání soupeřů. Mezitím ale nvidia vydá voltu a souboj se defakto nekoná. Pokud ale vega je cílená proti voltě, tak už teď nemá šanci. Ledaže amd čeká s odemčením výkonu na voltu? Nejspíš utopie, ale zajímavá myšlenka :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.