Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Netflix reencoduje celý katalog, chce ušetřit 20 % datových přenosů

Zajimave by byly podrobnosti. Proste ochudi zakazniky o kvalitu nizsim bitratem pri zachovani formatu nebo prejdou na novy format? Jinak ja doma setrim misto na discich az o 50% prechodem na HEVC. Ale stare veci jsem zatim nereenkodoval, draha elektrina, vyplati se poridit radsi dalsi disk.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Nemyslím si, že by se mělo jednat nutně o "ochuzení". Vždyť i na stávajícím kodeku se dá udělat hodně optimalizací, datový tok ani kodek není pro kvalitu ten hlavní parametr, nejdůležitější mi přijde udělat to prostě dobře. Kolikrát člověk sežene 3GB rip v x264, který stojí za prd, protože enkódující například zadal napevno bitrate nebo změnil FPS...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas. Snizeni birate o 20% je hodne, ale nevime s jakymi parametry a jakym encoderem se zpracovavala videa puvodne a jakym ted. Napriklad prechod ze single-pass reseni v HW na multi-pass x264 muze tech 20% usporit docela snadno.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Novej formát nebude určitě a ani s tim stramy moc nevykouzlej, musej udržovat určitej profile, omezenej početref mezisnímků, a pod, prostě aby to přehrály všechny ty HW dekodéry v mbilech tabletech, TV a pod. U PC je to fuk, tak se to dá protlačit přes CPU ale to jaksi je jen část uživatelské základyn netflixu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podrobnosti si staci precist v puvodnim zdroji zpravy.
Ach ta lenost... ;-)

Zamestnanci pozorovali na 2 TV identicky film, kazdy komprimovany jinak. Kdo by nasel rozdil, vyhral by flasku sampusu. Nenasli nic...
Kazdopadne mi celkem vyrazilo dech, ze vsechna videa doted komprimovali stejnym zpusobem, stejnym bitratem. Bez rozdilu typu sceny. Trochu to pripomina amaterske jednopruchodove ripovani v 90.letech.

Citace, za kterou by meli davat Nobelovu cenu (mysleno ironicky):
“You shouldn’t allocate the same amount of bits for ‘My Little Pony’ as for ‘The Avengers,’” explained Netflix video algorithms manager Anne Aaron.

Mimochodem,
co je spatne na slovu prekodovat, nebo prekomprimovat, nebo znovu zkomprimovat?
Reencodovat mi pripada jeste vetsi haluz nez enkódovat...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mimochodem, co si představuješ pod slovem haluz? To je totiž větev. A "mít haluz" znamená mít víc štěstí než rozumu. Takže tomu tvému použítí ani trochu nerozumím.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Aha, vysvetlim mladsim rocnikum ;-)

Ve slangove mluve 90.let, se alespon na VS kolejich pojmy haluze a halusky netykaly slovenskych slov pro vetve a narodni pokrm, ale slo vyhradne o pro synonyma pro halucinace, zbesile vyplody mozku, klamy, preludy, nesmysly, atd.

Pokud je dnes vetsinove slangovy pojem haluz chapan jinak, tak doufam v citatelovu fantazii dosadit si tam to "spravne" slovo ;-)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

To, že je nějaké slovo stejné ve slovenštině jako v češtině neznamená, že je to slovenské slovo. To by nám těch českých hodně ubylo. Ale jinak dobrý.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

myslim, ze nereenkoduju existujuce subory, ale znova enkoduju z nejakých "mastrov" s vyslednym nizsim bitratom.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

coz by bylo nejlepsi a jednalo by se o hodne vice nez -20%...
pokud na to maj zdroje a vykon, tak ideal

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Viz zdroj zpravy - pouzivaji na to cizi servery, vlastnima to nemaji sanci zvladnout.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Takže z 4k videa bude sice mazanice, ale hlavně že stále "4k" jen jmenovitě i když stále rozlišením ;-) Ale video není jen rozlišení, ale i komprimace a fps! Ovečky se napapaj a vlk ušetří USD za dat. prostor a tok :-)) ...

A "nejlepčí" je dělat komprimát z komprimátu... :-(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"A "nejlepčí" je dělat komprimát z komprimátu... :-("

A co je potom BRRip ?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

tak smoze i z kamer leze komprimat a po editaci opet komrimuji z komprimatu, ja to mysle jako skepsi, a upresnim: ze prekomprimuji jiz tak silne komprimovane video na verejnem ulozisti, namisto z puvodni predlohy :-(

Podobne mi neustale YT prekomprimovava opakovane! videa, ze puvodni HDV video z prvni progresivni HDV kamery JVC je jiz nekoukatelny vcetne zahuhlaneho zvuku a to horsi jak z analigove SD kamery VHS-C... :-(

Tedy jsem vyjadroval skepsi, ze zustane 4k jiz jen jmejovite "4k" a i kdyz rozlisenim stale 4k, silnou opakovanou komprjmaci dopadne jak moje HDV na YT nebo jak neustale prevadene CDaudio na Mp3 a zpet na CD audio a znova opakovane na Mp3 a znova na CDaudio az je z teho jen "CDaudio" a ac ma technicke parametry standatdni cili 44100Hz a 16bit, zdroj zvuku je humus ... :-((((((

Tedy ze stale i silny komprimat z jiz tak silneho kokprimatu videa bude "4k" :-)) i kdyz obraz i zvuk humus ...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

jestli chteji setrit, tak by mozna meli zohlednit:
1. Enkodovat s CRF, na kvalitu, kde nastavi vzdy patricny strop pro ten urcity datovy stream, je jich tam vzdy kolem ctyr nebo peti. Timto nemusi zbytecne vkladat bitrate do videa pokud neni treba.

2.Programatori by meli umoznit, aby uzivatel vzdy mohl lehce zmenit datovy tok primo v ovladani s jakymkoliv prehravacem, nejen pokud prehravam s PC. Da se to na pevno nastavovat v uctu, ale to je kostrbate, a treba nekdo nema ani pristuo na ten ucet. Musi to jit tak , aby treba v tu samou chvili jeden stream by mohl byt SD a dalsi UHD.

3. Misto UHD by meli radsi rozsirit obsah nebo to investovat jinam. Jedna se o internetovy stream. Kazdy bude ohromen UHD pokud obrazek bude klidny. V momente nejakych komplikovanych scenach nebo bez svetla nebo treba s vodou, dymem, tam bude stejne banding, tak jakypak UHD. Pokud budou defaultne tlacit ten UHD tak jak uz jsem se zminil, uzivatel by to mel mit moznost proste jednim klikem nebo volbou zmenit. Zakaznici nemaji neomezane datove limity. Nebo mozna to je to co nechteji, treba ty tezke sceny by vypadaly i lip ve fullHD. :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.